PDA

View Full Version : Primitív és olcsó túlélõ felszerelés

hillicker
04-17-2015, 01:04 PM
Mindenütt olvasom, hogy ilyen meg olyan csúcsmodern eszközöket vesznek a felkészülõk. Szikravetõket, fõzõ alkalmatosságokat, jármûveket, késeket stb. Szerintem ez felesleges. Tudni kell, hogy ami elromolhat, tönkremehet, az egyszer meg is fog történni. A másik, hogy ezek rohadt drága eszközök. Egy jó túlélõ kés kb 40000ft. Az én meglátásom szerint, minél primitívebb eszközöket kell használni, mert olcsó, bárki elõállíthatja (gyakorlás kérdése), és ha tönkremegy rövid idõ alatt lehet készíteni másikat. Az én túlélõ felszerelésem ezeket tartalmazza.
-SAS túlélési kézikönyv
-Tûzfúró íj
-gyújtós (általában korhadt fa háncs, vagy kiszáradt fagomba)
-parittya kavicsokkal
-íj nyilakkal
-pattintott nyilhegyek
-csapdának való farudak
-ruha
-kulacs csajkával
-horgászfelszerelés (kb 150db különbözõ méretû horog, 1tekercs vékony damil édesvízre, 1 tekercs vastag damil tengerre)

TMIB
04-17-2015, 03:48 PM
Túlélõ felszerelésekrõl nem tudom, de prepperkedni a Teszkóból is lehet, vagy akármelyik hasonló helyrõl, vagy a százas boltból. Ahol olcsó, hasznos holmi van ott okosan be lehet vásárolni. :)

Lekvár
04-17-2015, 09:13 PM
Igazad van, nem szabad a dolgoknak odáig fajulni, hogy a prepperkedés, zártkörû golfklubbá alakuljon át.
Én a vastelepet, a bolhapiacot, és a leárazásokat favorizálom. Drágán a hülye is tud venni valamit. :D

varég
04-18-2015, 06:07 AM
Szintén a bolhapiacot részesítem elõnyben.
Sok olyan felszerelést(újat is!) vettem szinte 10%-os áron, amirõl az eladónak fogalma sem volt, milyen értéket képvisel... :)

Pityubá
04-18-2015, 08:42 AM
Szintén a bolhapiacot részesítem elõnyben.
Sok olyan felszerelést(újat is!) vettem szinte 10%-os áron, amirõl az eladónak fogalma sem volt, milyen értéket képvisel... :)
Meg szoktam kérdezni menyiért adja azt a darab vasat, vagy azt a micsodát ?
És ne feledjétek tudatos vásárlóhoz illõen felére lealkudni az árat. :D
Így vettem a Juwel 34 benzinfõzõmet (https://www.youtube.com/watch?v=piReJtIqngQ), 1500- ról lealkudtam 800ra.
Amikor otthon szétszedtem akkor derült ki, hogy az eredeti festék rajta van az edénytartó lábakon.
Tehát még be sem volt indítva. 1934- tõl 1978 ig volt gyártásban.

varég
04-18-2015, 09:10 AM
Meg szoktam kérdezni menyiért adja azt a darab vasat, vagy azt a micsodát ?
És ne feledjétek tudatos vásárlóhoz illõen felére lealkudni az árat. :D
Így vettem a Juwel 34 benzinfõzõmet (https://www.youtube.com/watch?v=piReJtIqngQ), 1500- ról lealkudtam 800ra.
Amikor otthon szétszedtem akkor derült ki, hogy az eredeti festék rajta van az edénytartó lábakon.
Tehát még be sem volt indítva. 1934- tõl 1978 ig volt gyártásban.

Nekem legutóbb sikerült kifogni 2000Ft-ért vadiúj dobozos Victorinox alox-ot(eredeti), illetve Leatherman Blast-ot 4500-ért, meg Molle2 assault pack-ot(kétnapos hátizsák kb.) plusz két hozzávaló zsebet 6000-ért...
Szerintem olyan vigyort azóta nem láttak arrafelé, ami után kifizettem... :D

Lekvár
04-18-2015, 09:56 AM
Indítottam egy "Guberáló nyúz" topicot, ha vannak jó áron guberált túlélõholmik, ott meg lehet mutatni.

Doom
04-18-2015, 06:38 PM
..pl. nekem mindenhol csak gyufa van,,nincs szikravetõm.....de van amiken nem érdemes spórolni....inkább addig nem venni semmit amíg össze nem gyûlik rá a pénz....de tény...így kell kezdeni..ezekkel a cuccokkal...ha ezekkel megy a jobb szerkóval csak kényelmesebb....mondjuk íjam,nyilam nincs mert tudok csinálni,de van a bob-ba pár darab kiköszörült 100-as szög....

GAZDA
04-19-2015, 04:23 PM
Mindenütt olvasom, hogy ilyen meg olyan csúcsmodern eszközöket vesznek a felkészülõk. Szikravetõket, fõzõ alkalmatosságokat, jármûveket, késeket stb. Szerintem ez felesleges. Tudni kell, hogy ami elromolhat, tönkremehet, az egyszer meg is fog történni. A másik, hogy ezek rohadt drága eszközök. Egy jó túlélõ kés kb 40000ft. Az én meglátásom szerint, minél primitívebb eszközöket kell használni, mert olcsó, bárki elõállíthatja (gyakorlás kérdése), és ha tönkremegy rövid idõ alatt lehet készíteni másikat. Az én túlélõ felszerelésem ezeket tartalmazza.
-SAS túlélési kézikönyv
-Tûzfúró íj
-gyújtós (általában korhadt fa háncs, vagy kiszáradt fagomba)
-parittya kavicsokkal
-íj nyilakkal
-pattintott nyilhegyek
-csapdának való farudak
-ruha
-kulacs csajkával
-horgászfelszerelés (kb 150db különbözõ méretû horog, 1tekercs vékony damil édesvízre, 1 tekercs vastag damil tengerre)

Azért nem kellene átesni a paci túlsó oldalára, miden felszerelés rendszernek van néhány sarkalatos darabja ami nem lehet gagyi! Sõt ha lehet minden felszerelés legyen megbízható hosszú távon használható, persze indulásnak mindenki azt vesz amit tud de....
Én is járok használt piacra és pl. megveszem az 5.000 Ft-os ruszki fejszét még akkor is ha egyes üzleti körök a minimum 2X drágább svéd fejszéket reklámozzák. Ilyen megoldások mûködnek de ekkor is a jót olcsón elv érvényesül.
Elég rossz helyzetbe kerülhet az ember fia ha gebasz idején jön rá hogy a felszerelés amire az életét bízza nem mûködik vagy már a felkészülésben is akadályozza hogy nem a megfelelõ eszközt választotta pl. 40.000. Ft-os kés lehet nem véletlenül kerül annyiba és sok esetben az utolsó eszköz amiben bízhatsz.

Zacskóbicska
04-20-2015, 10:12 AM
[QUOTE=Doom;56673]..pl. nekem mindenhol csak gyufa van,,nincs szikravet

Hány íjat készítettél már? Csak azért kérdem, mert kezdetben nekem is fene nagy önbizalmam volt. Nagyon nem egyszerû feladvány, csak annak látszik. Szerencse, hogy aránylag veszélytelen, mert a megfeszítéskor darabokra törõ íj darabjai nem az arcod felé repülnek.

Stalker
04-20-2015, 10:51 AM
Ha valaki íj készítésen töri a fejét, itt gyak. minden szükséges info-t megtalál:

http://szip.hu/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=11

varég
04-20-2015, 08:35 PM
Ha valaki íj készítésen töri a fejét, itt gyak. minden szükséges info-t megtalál:

http://szip.hu/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=11
Ha íjkészítés, ez kissé átláthatóbb:
http://ijkeszito.yuku.com/

Doom
04-21-2015, 08:16 AM
[QUOTE=Doom;56673]..pl. nekem mindenhol csak gyufa van,,nincs szikravet

Hány íjat készítettél már? Csak azért kérdem, mert kezdetben nekem is fene nagy önbizalmam volt. Nagyon nem egyszerû feladvány, csak annak látszik. Szerencse, hogy aránylag veszélytelen, mert a megfeszítéskor darabokra törõ íj darabjai nem az arcod felé repülnek....nem számoltam....százat?????....de ne verseny íjat gondoljál....hanem olyat amivel nyílvesszõt(egyenes vékony bot,nád,csõ,az egyik végén hegyes,a másikon toll,vagy ami van késsel befaragva) lehet kilõni...
Az íj(hajlékony de erõs bot,amire egy kötelet,bálamadzagot,...vagy ami van kötnek).....;)

Törölt_fórumtag2
04-21-2015, 03:39 PM
Látom, Doom testvérünk is a szabadon élõ indián közösségünk tagja, csak néha még sápadtbõrût játszik.

doki
04-21-2015, 05:29 PM
http://hu.scribd.com/doc/126198319/Elso-fa-ijad#scribd

Elõször ezt próbáljátok ki, az utolsó és egyben legfontosabb mûveletre, a tillerezésre szánjátok rá az idõt. Nekem a harmadik már nem tört szét, akácból csináltam, néhány millimétert kivettem a hasából így kb 40 fontos lett, az eredeti méretekkel akácból kb. 50-55 font. Amúgy simán használható, õz, vadmalac méretû állat elejthetõ vele. Igazából egy kézi fûrész és egy komolyabb, rendes kaparóéllel bíró kés segítségével elkészíthetõ.

Ihasz Laci
09-03-2017, 03:00 PM
egy masik blogon kerult szoba (itt is parszor) a minosegi felszereles (draga) vs a gagyi (olcso)

eloszor is szerintem a ketto, nagyon sok esetben nem szinonimaja a masiknak. lehet az olcso jo es a draga pedig sz@r

a karrimor termekekrol ment a vita, elsosorban hatizsakokrol es bakancsokrol. a karrimor regen egy nagyon megbizhato made in england termekcsalad volt. aztan a nev megmaradt de a sports direct megvette a ceget es made in kina lett belole.
a minoseg esett teny es valo a korabbihoz kepest, viszont az arak is sokat zuhantak! nem tudom ki mit var egy hatizsaktol amit £40 kerul de normalis hasznalat mellet evekig el lehet vele turazgatni. az en £50 turabakancsom 2 evig birta, utcai es tura hasznalattal vegyesen.

annyira nem akartam belemenni a temaba a masik blogon de azert egy jo adag sznobizmust veltem felfedezni a kommentelok tobbsegeben:( az a tipikus csak a draga a jo mentalitas erosen tukrozodott a kommenteken.

azert egy kicsit latok benne valami igazsagot is mert a piacot valoban elozonlik a filleres kinai holmik amiknek a tobbsege tenyleg hasznalhatatlan.
de szerintem a karrimorral, amit en egy jo kozepkategorianak tartok, pont nem ez a helyzet. gondoltam itt kiirom magambol, hasonlo velemenye eszrevetele valakinek?

Törölt_reg
09-03-2017, 03:59 PM
..kinek mire kell..egy hivatásos,aki azzal keresi a kenyerét,élsportoló,katona(aki bevetésre is megy),dokumentum filmes,operatõr,kaszkadõr...az vegyen csúcsminõséget,mert meghozza az árát és nem mind1 ,hogy cserben hagy e...na de egy bob-ba(három napra..amúgy meg a szekrénybe figyel)..egy menekülõ zsáknak..lemenni a gyerekekkel bográcsozni?.....

GAZDA
09-03-2017, 04:27 PM
Karrimor jelenleg még középkategória de megy az még lentebb. Szerintem nem szabad elindulni ezen a "kínai" úton, ha nem törekszünk az egyre jobb minõségre akkor egyre xarabb eszközökkel kell beérni. Szerintem önbecsapás azt mondogatni hogy "ennyiért még jó ez".

TMIB
09-03-2017, 04:39 PM
Szerintem attól függ. Én veszem a kínai dolgokat, a legtöbbel nincs igazán gond. A kínai késem használom, ástam vele agyagos földben, feszítettem fel vele köveket, nyitom vele a konzervet, szétválasztom a fagyott húst, vágjuk a kartondobozt, a vastag mûanyagot, közben vágjuk vele a paradicsomot, paprikát is. És csak 1x kellett megélezni. Kicsit lejött róla a fekete borítás, de attól függetlenül teljesen jó és venném még egyet. :) Látom az 150.000-200.000 forintos késeket, de akkor se vennék olyanokat ha annyi pénzem lenne mint Trumpnak. Sok mindennel meg az a helyzet hogy megveheted helyben is, drágán, de Kínából megkapod a gyártótól, ugyanazt.

Párszor úgy is jártam hogy megvettem a drágát és széttört a francba. Fejhallgatóból megvettem a 80 dollárosat, mert hogy annyira drága, úgyhogy biztos jó lesz sokáig. 6 héttel késõbb 3 felé tört. Megvettem a 63 dolláros egeret, az se bírta néhány hónapnál tovább. A sokkal olcsóbb dolgok a végén sokkal inkább beváltak. :) Ne azt nézd hogy minél többe kerüljön, hanem azt hogy van-e rajta sok jó értékelés és mit mondanak róla mások. Legalábbis nálam ez az elv mûködik.

Ihasz Laci
09-03-2017, 05:11 PM
A karrimor tura es kemping termekeket arul. Turazni es kempingezni szerintem tokeletesen megfelel, foleg ha azt nezzuk, hogy az atlag felhasznalo 2-3 alkammal megy kempingezni nyaranta es hetvegente egy kis setara. Mondjuk evente 1-2 komolyabb turat lenyom.
Erre lett tervezve es erre teljesen jo a karrimor.

GAZDA
09-03-2017, 07:59 PM
Ha ilyen jó akkor használd.:-) A terepfutó cipõjük talpa vizesen csúszik ami nem igazán "szerencsés". A Karrimmor túrabakancs meg messze nem olyan masszív mint amilyennek tûnik (kiszakadó bélés, letörõ ringlik.