-
Bug-Out-Location
A prepper elmélet fontos része, hogy ha el kell menni, akkor hova?
Sok mindent összehordtunk már ezzel kapcsolatban, egész elméleti apparátus épült ki.
A BOB például ugye arra szolgál, hogy segítsen eljutni a BOL-ba, ahol életünket remélhetõleg tovább folytatni fogjuk.
De milyen a jó BOL?
Nyilván a városból a vidékre. De hova?
Ha félreesõ a BOL, akkor meg van az esélye, hogy kifosztva találjuk, mert már a prepper szituáció bevezetéseként egyre szigorodó idõszakban "hasznosítják" a környéken lévõ megélhetési barátaink...
Amit még tudni kell, hogy magyar viszonyok között egy falu semmi egyéb, mint kissé kisebb és kényelmetlenebb város. Tehát ha mondjuk beütne a "két hetes áramszünet" vagy valamilyen más prepper szitu, akkor a faluból ugyanúgy érdemes lenne kiköltözni, mint a városból! Éppen csak rövidebb idõ után vissza lehetne menni.
Tehát nem nagyon tûnik úgy, hogy megúszható a zöldben töltött néhány hét/hónap.
Ami ugye nem való mindenkinek, sõt!
Érdekel a véleményetek.
Megjegyzés: a dolgok természetébõl fakadóan, konkrét esetben nem szerencsés megadni pontos helyszíneket vagy olyan leírást, amibõl nemkívánatos elemek ráismerhetnek a BOL-unk helyére! - a szerk.
-
Nekem van egy BOL-om, szigoruan TEOTWAWKI szituaciora, sajna nem irhatom meg, hogy mi, mert onnan nincs visszaut...Sima termeszeti katasztrofaknal helyben maradok.
-
Igen, ez fontos! Nem szabad leleplezni a BOL-unkat, csak általánosságban beszélgetünk. Frissítem is az indító hozzászólást.
-
Mivel a téma elég kényes, lehet, hogy ez a topik halva született??!
:confused:
-
Szerintem csak kevés embernek van BOL-ja. Még a saját ház és lakás is nagy szó, második ház, nyaraló, birtok még annál is kevesebbeknek van.
-
Ez így van, de a BOL nem kell, hogy saját tulajdonban legyen.
Sõt! Adott esetben a helyzet hozhatja a teljesen idegen tulajdon igénybevételét. Jobb híján ilyet is ki lehet nézni elõre.
-
Ebben igazad van. Én akkor se tudnám hova menjek. Nekem a "Bug Out Location" az a "Bug In Location" is egyben. Jelenleg.
-
Ha elmondod hogy van x kilométerre egy nyaralód a fák között, attól még biztos hogy senki nem fogja tudni hogy az hol van. :) Én mondanám, csak nincs hova mennem egyelőre.
-
Én egy magántulajdonban levõ erdõben dolgozom , ami több száz hektár nagyságú, rengeteg vad van benne. Itt fellelhetõ egy elég nagy elhagyatott gyártelep és néhány prímán berendezett vadászház, ez lenne a BOL-om. Ivóvíz fúrott kutakból van a környéken, antsz-által bevizsgált, az élelemre pedig a rengeteg vad lenne a válasz. EGyedül az odajutás lenne a problémás, a jelenlegi lakóhelyemtõl ez kb egy óra autóval, de jobbat nem tudok.
-
Általánosságban úgy vélem, amikor TSHTF, falu lehet jó választás. Akinek van már most falusi háza, az már fejlesztgetheti a szükséges készségeket.
De amikor TSHTF, ez sem lesz biztonságos, mivel a falvak ma már életmód szempontjából kisebb és kényelmetlenebb városok, így hasonló jelenetek fognak ott is lejátszódni.
Tehát ha valaki megérkezik városból, jobban teszi, ha mindjárt tovább is áll, míg a viszonyok elrendezõdnek.
Néhány hónapra tehát érdemes fölkészülni a zöldben való életre. Mindeközben a hosszú távra szánt felszerelésnek/készletnek alkalmas rejtekhelyeken kell pihennie.