-
Méhészet
Sziasztok!
A Méhészet egy kiváló forrás lehet csereeszköznek, és energia pótlásnak egy össze omlás után. A méz jól tárolva örökös mint a nyomorúság :)
2-3 család egy tanyán, faluban mindenkinek jól fog jönni, ha beüt a baj.
Azt tudom javasolni mindenkinek akit érdekel a dolog, hogy keressen fel öreg méhészt akinek jól jön egy kis segítség, sokat lehet tanulni és ha jól segítesz
biztosan ad pár rajt hogy el tudj indulni.
-
Lehet jó ötlet lenne megosztani pár alap dolgot itt, hogy ha valaki bele szeretne vágni, az mivel számoljon illetve mik az ún. ökörszabályok. Szerintem az emberek pont azért foglalkoznak keveset a méhészettel, mert nincs igazán fogalmuk róla. Egy kedvcsinálót szívesen fogadnánk!
-
Inkább kérdezzetek, ez egy életforma.
A kis bogarak a csepp tört részébõl össze hordanak 20-25 kg nektárt és fáradságos munkával mézlesz belõle,
egyszereüen fantasztikus kis teremtmények.
Nézni ahogy elindul az élet tavasszal, elõjönnek a kaprárból, kutatják a virágport, látogatják az elsõ virágokat.
Egyszerü kis lények mégis igen összetett és bonyolult társadalomban élnek.
nem is tudom holt kéne kezdeni....
tényleg kérdezzetek inkább....
-
Én kérdeznék egyet. Mennyi energiatartalom és kalória van 1 kiló mézben?
-
Nekem is lenne egy pár kérdésem, amik lehet, hogy nagyon buta kérdések, de hirtelen megfogalmazódtak benne. Ha elveszed egy kaptártól a mézet, akkor a méhek nem halnak éhen télen? Vagy nem veszed el tõlük az összeset? Vagy mikor kell begyûjteni a mézet, hogy senki ne járjon rosszul?
-
Kiollóztam mert fejbõl nem megy:
A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint a cukoré - körülbelül 320 kcal/100 g -, ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Kalcium-, kálium-, vas-, mangán-, C-vitamin- és biotintartalma is igen magas - ráadásul baktériumölõ hatású is.
-
Szia Hiuzvagta!
Attól függ milyen mézet szeretnél.
pl:
ha akác mézet szeretnél, az úgy nevezett méztérbõl akácvirágzás kezdetén elveszed a mézet, ami álltalában vegyes virágméz, akácvirágzás végén így csak tiszta akácmézed lesz.
ekkor elveszed azt is.
Télre bizony élelem kell a méheknek, ezt ma a méhész kristálycukor-sziruppal ptolja.
Egy olyan helyzetben mikor a cukor elérhetetlen lesz kompromisszumot kell kötni.
Az elvett méz egy részét vissza kell etetni velük. A különbözõ mézeket így is el kell venni hogy a számodra legértékesebb méz maradjon aminek a fõ szabája álltalában, hogy minél sötétebb annál jobb a beltartalma (tehát ne akácot vegyél a piacon hanem pl hársot)
Méztér:
Egy kaptár 2 részbõl áll, fészek és méztér a fészekben van az utódnevelés az un. fiasítás a méztér felett vagy mellette, ahova a mézet rakrározza.
A méztérbe is fiasíthat ha úgy alakul, sõt néha el is várjuk, de ez már nagyüzem.
Remélem nagyjából érthetõ volt.
-
Egy olyan irányadó adatot tudnál-e adni, hogy mondjuk egy 3-4 fõs magyar család éves mézfogyasztását, plusz némi szomszédi, ismerõsi értékesítést hány család tudja lefedni? És ennek mik a beállítási eszközigényei, meg annak cirka költségei? És hogy ezt mikor kell megtenni? Tavasszal? Vagy õsszel a következõ évre?
-
Ez baromira változó lehet, attol függ ki mennyit esziek meg.
de kb 25-30 kg bizos elég még csereberélni is.
Ezt a mennyi séget hogy biztosra mennyünk 4 család tudja biztosítani 2 pergetéssel (vegyes és akác).
eszközállomány: kellenek a kaptárak (fekvõ vagy rakodó)
egy füstölõ
egy hordeszköz (kismolnárkocsi, vagy láda, amiben elviszeda a kereteket a pergetõbe)
Pergetõ, kézi
felezõ villa és láda
Az ára használt cuccokból, föleg ami nem saválló, olcsó a felszerelés. Csak arra figyelj ha netán hivatalossá akarod teeni a méhészetet, az eszközeid le kell cserélni savállóra mert azunijó szerint csak úgy higénikus.
Egy jó gazdálkodással még majdnem kijön az éves viasz igényed (szerintem), plusz a virágpor, és propolis!
Családokat tavasszal érdemes venni, összel ne vegyetek, mert neked kell etetni és teleltetni, és benn van hogy nem éri meg a tavaszt. De akkor azt mondom ha idõ és lehetõség van rá, egy öreg méhész biztosan adna egy két rajt vagy kis családot, segitségért cserébe, meg jó ha látja az ember mit kell csinálni.
-
Na, ez nagyon hasznos volt. Legalább már dereng valami. Köszi zukajev!