Van már topik, hogy mi marad ki a Bug out bag-bõl, de nincs még, hogy mi legyen benne....
Ebben a nyitóhozzászólásban én nem tudok okosakat írni róla, inkább azt kérném, hogy vizsgáljuk meg együtt van-e létjogosultsága egy BOB-nak a mi viszonyainkra? Illetve ha van, mi lenne benne. Számomra ugyanis a Bug out bag koncepció több sebbõl vérzik. Kíváncsi lennék, hogy gyakorló prepperek mit gondolnak errõl. Divat ez, vagy komoly dolog?
1. Ezek a csomagok mind egyszemélyesek. Nincs senkinek felesége, gyereke(i), szülei, stb..? Lehet, hogy az egyéni felszerelés fontos szempont, de az össztérfogat/össztömeg szempontjából sokkal kedvezõbbnek gondolom, ha például egy négyszemélyes menedék van a családnak, mint négy egyszemélyes. A tábor mérete is sokkal kisebb lesz, egyetlen menedéket pedig egymást segítve a táborverés/táborbontás is gyorsabb. De egy nagyobb edénykészlet is elkelne több embernek, ahelyett, hogy mindenki egy bögrével szerencsétlenkedik. És még sorolhatnám...
2. Usákiában szépen összerakják a 72órás csomagot egy 25-30literes hátizsákba.... Ezt nagyon kicsinek gondolom... Ha olyan csomagot akarok összeállítani, ami bármely évszakban alkalmazható, akkor minimum 50liter. Értem én, hogy a kis csomag növeli a mozgékonyságot, de azt ne felejtsük el, hogy a BOB nagy hazája az Egyesült Államok, ahol -Alaskát kivéve- kb New York, a nagy tavak, stb van velünk egy éghajlaton. És ez igencsak a legészakibb területei ennek a hatalmas országnak. Innentõl délre szépen melegszik az idõ. Szerintem igencsak pislogtak volna a prepper kollégák, ha az ultrakönnyû szarjaikkal kirakták volna õket márc 15-én a Bakonyban. Ebbõl azt akartam kihozni, hogy ezeket a csomagokat nem biztos, hogy jó ötlet másolni.
3. Gyakorlatban hogyan van feltöltve egy ilyen BOB? Arra gondolok, hogy mondjuk valaki nem nagy természetjáró, az vesz pár cuccot, és tárolja a zsákban. Sima ügy. De ilyen ember mondjuk miért akar az erdõbe menni?
Aki aktív természetjáró, az vegyen két garnitúra felszerelést? Szerintem jó minõségben erre nem sokan képesek.
Ha nincs mindenbõl kettõ, akkor a régi, "másra úgysem jó" cuccokkal töltöd fel a menekülõzsákot? Ez megint ellentmondás, hogy pont a legnagyobb szükség esetén hagyatkozol a gyengébb minõségû, nem olyan jól mûködö, esetleg nem annyira bevált holmikra....
Mondjuk nem akarsz kompromisszumot kötni, de nincs pénzed duplázni. Ez esetben oda-vissza pakolászod a felszerelést a békeidõs túrazsákod, és a BOB között? Ez megint ellentmond annak, ahogy én értelmezem a Bug Out Bag lényegét...
4. Ha állandóra bepakolva tartod a zsákot, akkor a felszerelés megsínyli. Nagyon régen volt egy ilyen kósza próbálkozásom a sima túrázással kapcsolatban, hogy mindig menetkész legyen a zsákom, csak vizet, és kaját kelljen pakolni. A vége az lett, hogy a ruhanemû szarrá gyûrõdött(ez viccesen hangozhat, de egy esõvédõ felszerelés megtörhet, majd beázhat ha évekig nagyon erõsen, élesen van összehajtogatva. A sátrakat/ponyvákat is illik mindig másképp összehajtani pont ez miatt használat után). De ugyanígy járnának a divatos ivótömlõk is(Camelbak, és társai), szépen kilyukadnak a hajtás mentén. Az állandó nyomás alatt(a szekrény aljában zsúfolódás, ugye...) a mûanyag dolgok meghajoltak, a szintetikus hálózsák töltõanyaga pedig "elporladt" tárolózsákban nyomorgástól, és örökre befejezte a hõszigetelést...
Nos ezek az ellenérzéseim a BOB-bal kapcsolatban.... Cáfoljátok meg õket együtt vagy külön-külön, én meggyõzhetõ vagyok. Fõleg olyan megoldások érdekelnek, amiben család is szerepel.