Többször felmerül egy cb-70cm -es keresztátjátszó gondolata nálam.
27megán nagyobb eséllyel tudnék összeköttetést csinálni a lakhely és a "nyaraló" között, a végpontokon meg nem kellene a rádiónál ülni, hanem kis pmr rádiókkal használható lenne.
Printable View
Többször felmerül egy cb-70cm -es keresztátjátszó gondolata nálam.
27megán nagyobb eséllyel tudnék összeköttetést csinálni a lakhely és a "nyaraló" között, a végpontokon meg nem kellene a rádiónál ülni, hanem kis pmr rádiókkal használható lenne.
Már ilyen is van :)
http://radiofreeq.files.wordpress.co..._500.png?w=500
( http://www.prepperology.com/ )
es mi is ez?
Néztem ezt a rádiót. Elég pofás darab, de van vele egy kis probléma. Az hogy csak AM és FM van rajta!
Magyarországon MINDENKI SSB-t használ! Nem tudsz majd kivel beszélni. Azért ilyen olcsó mert nincs rajta SSB.
Mivel változott a CEPT szabvány, már újra lehet legálisan SSB-t használni, ráadásul 12Watt teljesítménnyel.:http://hungarokamion.hu/2013/04/06/h...ezeseben-igen/
A gyártók reagáltak erre és kihozták az új típusokat. A régi CEPTeseket már senki sem keresi, és a forgalmazók próbálnak szabadulni ezektõl.
Sok rádiót "Ki lehet nyitni" azaz multi normájúvá lehet állítani.
Pl.: Pesident Grant II-nél Egy jumper átállításával és egy vezeték hurok elcsípésével lehet átállítani!
Akár otthon is.: http://radioaficion.com/cms/presiden...end-frequency/
Ekkor kinyílik 10x40, azaz 400! csatornássá, rögtön tudja az alfa és a "0"-ás csatornákat is! :thumbup
Az "A" csatornák a normál engedélyezett CEPT frekik azaz a régi közép csatornák. És attól fölfelé a 10 méteres amatõr sávba is! (A következõ rádióm ilyen lesz :D)
http://www.convoytruck.hu/katalogus....category_id=45
Kint ez 200 Euróért is megvehetõ. Szerintem inkább ilyet vegyél, ha már újban gondolkodsz!
Jó, persze ez sokkal drágább mint a másik, de megéri! Nagyon jók a visszajelzések errõl a rádióról. Aki vett ilyet az mind meg van vele elégedve.
Tudom hogy nem ssb-s, de meg lennék nélküle.
Én nem a világgal akarok rádiózni, hanem 2-3 hely közötti kapcsolattartás lenne a lényeg.
Magyarországon mindenki ilyen gazdag, hogy csak azokat veszik meg? Senkinek nem kell az olcsóbb?
80e ft azért elég sok (nekem legalábbis), az árából 2-3 sima rádió kijön (400 csatorna meg ezen is lenne, de nem kell).
Ezt lehetne írni a BMW-re is, de ha millió fontosabb helyre kell a pénz, be kell érnem suzukival...
Ha csak 2-3 elõre megbeszélt hellyel akarsz kapcsolatba lépni arra jó. Mert õk tudni fogják hogy nem SSB-n rádiózol, hanem pl. Fm-n, akkor megtaláljátok egymást. Erre tökéletes! De ha valamiért valaki mással kellene beszélned, akkor nem fognak megtalálni. Mert senki sem gondolja, hogy te Fm-en rádiózol!
Nem akarok a pénztárcádban turkálni, de lehet hogy jobban járnál akkor egy Stalker IX.-el.
Az igaz hogy régi, de a régi rádiók iszonyat strapabíróak! Az új rádiók tuti hogy nem bírnának ki 25 évet egy sóderes Kamazban! Ezek gond nélkül. Mert ott még nem érvényesült olyan mértékben a modern fogyasztói társadalom részére az elektronika gyártás. Azaz hogy (vedd meg, használd egy kicsit, ha elromlik dobd el)
Az öreg Cbrádiók közül sok típus egy kis túlzással még az "örökké valóságnak készült"
Ha egy öreg Grant vagy Stalker át van vizsgálva, akkor nagyon sokáig nem lesz vele gondod.
Ezeken még minden cserélhetõ, nem smd alkatrészekkel készültek.
Mi baj az smd-vel? :)
Könnyebben cserélhetõ és már mindenben az van, elõbb találsz hozzá alkatrészt.
Régi rádiók egy része már szerintem turkálva van.
Nem akarok most mindenáron cb-t venni, csak felmerült az ötlet, hogy a domborzat miatt cb-vel talán könnyebb lenne kapcsolatot kiépíteni a szükséges pontok között. Ezért nézegetek mi újság cb vonalon. Ami riaszt az a nagy antennaméretek. Fõleg a "bázison", ott elég villámveszélyes lenne.
(Ezért is kerül oda yagi a 3m-es aszódi helyett)
Na meg jó lenne kipróbálnom mielõtt pénzt adok ki rá, de csak egy darab 4W FM van, az is kocsiantennával :(.
Ha esetleg jobban rákattanok a cb-re, akkor lehet veszek magamnak komolyabbat, túlsó végpontokra egyszerûbbet.
Feltöltöttem az utolsó részt!
Sziasztok! Egy Stalker XX el vagyok, hat méter magasra szerelt öt méteres antennával. CB a nagy távolságokra kell. (Csak nézd meg mit használnak a lengyelek, románok a személygépkocsikban.) A nyolcvanas években cébéztem eleget. Világvége gépek, egy túlélõnek elengedhetetlen. Van egy kocsiba szerelhetõ, sõtt, a legjobb kézi cébém is megvan, de ezeket eladom. Nekem a cb csak a nagy távolságra kell.
Egyebekben 4-5 wattos pmr rádiókat használunk, nagyobbacska antennákkal. Építettünk egy papagáj átjátszót is, ez segít áthidalni a nehézségeken. Maradjunk annyiban, hogy az északi középhegységben egy 25-30-km es területet lefed. Sok papagáj van, lehet kutakodni a neten. A miénket közepesnek mondanám és 30.000- volt a megépítése. Sajnos most napelemre nem telik hozzá, így négynaponta aksi csere, vagy hálózati hely, de onnan rossz a szórás.
Megegyezhetnénk végre egy CB sávban és egy idõpontban.
Mondjuk 20-as csatorna, minden este 19:00-20:00-között. A sávra hozzáértõ javaslatát várom. Aztán üljünk a rádió elé és hívjuk egymást! :-)
Szóval kezdjünk bele! Ez a fórum azért is más, mert itt cselekvõ emberek vannak.