Ehetõ a zsírfû..... Bazze...... Én meg nem gyõzöm kikapálni.....
Printable View
Ehetõ a zsírfû..... Bazze...... Én meg nem gyõzöm kikapálni.....
Család hölgy tagjai Papagájvirág néven ültették a vaddohányt.
3 év alatt akkora területet hódított el amit már sokalltam, még 3 évbe telt míg kiirtottam. :rolleyes:
Maradt bõven a szomszédoknál, õnáluk nagyon szépen mutat, ha kell belõle gyógyszernek majd kérek. :D
A porcsin szára is ehetõ virágzás elõtt ? Nyersen salátába jó lehet ?
Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a sok felkapott gyógynövény, ehetõ gazok miért nem voltak ehetõek régen a dédnagymamám idejében.(nektek az üknagyitok) :D És most nem a kamillára és a körömvirágra gondolok. Itt ez a porcsin. Kapálta a dédi, és nem ette. Régen sem voltak hülyék az emberek, például a bodzabogyóra azt mondták ne edd meg méreg, a kutyatej méreg, a krumpli bogyója méreg. Nem igazán értem. Ha valami finom tápláló, az nagyon hamar elterjedt falukon megyéken országokon keresztül. A Porcsin-t nem ették a tyúkhúrt sem, meg lehetett az okuk rá.
Mindazonáltal megkóstoltam, de nem lesz az étkezésem részese egyik sem. Ha elteszek valamit üvegbe az biztos nem ezek a szarok lesznek, hanem szilva, szeder, alma, megy amit csak össze kel szedni, ott rohad a fák alatt végig a kertvárosokban, falvakban, általában szabadon szedhetõek az utcákon.
Szerintem mint ehetõ özönnövény, azt az energiát nem hozza vissza amennyibe a lehajlás és a megmosás, tisztítás kerül. Ismétlem nem voltak hülyék az õseink, nem ették a gazokat. A csicsóka is valamiért fals, ismerték, de csak a hülyék ették, a különcök, mint itt a fórumon kiderült 0 a tápértéke, felfúj, nehéz tisztítani, ha ugyanarra a helyre krumplit ültetsz, kicsit több energiával, ezerszer többet érsz vele.
Lehet tévedek, de azért szerintem sokatokban felmerülhetett ez a dolog.
Eljöhet még az idõ , amikor jól jöhet , ha tudod , hogy melyik gaz ehetõ , és ez a tudás ment meg , míg mások éhenhalnak . Nem arról van szó , hogy ezt kell enni éjjel-nappal , de végszügség esetén .....
Miért ették volna ha ha a kert telivolt normál kultur növénnyel? Viszont ha nincsen megmüvelt földed és hirtelen elfogy a tecsoból a kaja. Akkor nem árt valamit a tányéra tenni akkor is ha az a valami most éppen mint gaz van nyilván tartva.
Az meg hogy a csicsokának 0 a tápanyag tartalma szimpla baromság.
Kanadai ehetõ vadnövénykeverék.
Nem ismerem ezeket a növényeket, de láttok benne valamit?
http://www.4everseeds.com/mm5/mercha...t_Code=108&Cat
Nagyon sokról azt írja, hogy nagyon ették az ottani indiánok, de szerepel közöttük olyan számunkra gyomnövény mint a bodza is.
Nekem is átfutott az agyamon, de abban a korban szinte mindenki abból élt meg, hogy gyomlálta a kertet, termesztette a bõtermõ növényeket. Manapság ez már nehezebb és az embernek nincs túl sok ideje gyomlálni. Az ehetõ gazok meg olyan kategória, hogy általában inkább a keleti kultúrák tulajdonítottak komolyabb jelentõséget a gyógy és gyógyhatású, illetve mindenféle ehetõ növény (és állat! (patkány, kutya, macska, rovar) számára.
A tücsökliszt pl gazdag proteinekben és sokkal kevesebb fõleg víz, illetve megemésztett anyag kell ahhoz, hogy az állat hússá alakítsa át. (hatékonyabb)
A régiek még nem szorultak rá erre, de a mai világban az ENSZ például lobbizott azért, hogy a tücsökliszt bekerüljön az élelmezési kultúránkba.
"egy kilogramm marhahúshoz 10 kilogramm takarmányra van szükség, míg a tücskök esetében egy kilogrammhoz mindössze 1,7 kilogramm takarmány fogy, miközben a tücsökbõl õrölt liszt 70 százaléka fehérje."
http://sg.hu/cikkek/105627/egyunk-tucskot-bogarat
Persze azt mondanád bolond a világ, és a régiek sem ettek bogarakat, de nézz csak el egy kicsit keletre, ázsia felé. Ott megeszik.
Õszíntén megvallva nekem volt errõl még tavaly az iskolámban egy nem hivatalos tanulmányom, amiben egy olyan megoldásra találtam rá, ami gyakorlatilag definiálja az emberi szervezet üzemanyagát.
Egy mesterséges fehérje-szénhidrát-rost, olaj mix, vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi sókkal kiegészítve.
Nem azt mondom, hogy ezt együk, de beláthatjuk, hogy ezekre az anyagokra van alapvetõen szüksége az emberi szervezetnek (a többit, például a fehérjéket, az alapvetõ fehérjékbõl elõ is tudja állítani a szervezetünk). Az amerikai mérnök-hallgató, aki tesztelte, úgy fogalmazott, hogy az anyagot 3 hónapig huzamosan fogyasztva nem hogy nem érzékelte annak negatívumát, hanem kifejezetten úgy érezte magát, mintha újra gyerek volna.
http://prezi.com/zc5mxs19isbv/eloiteletek-vazlat/
Jól le is lettem kutyapicsázva emiatt a szar prezi miatt, és a félévet sem tudtam befejezni családi okok miatt, így sajnos már sosem fog kiderülni, hogy a soylenttel foglalkozó mérnökcsapatnak milyen arculatot tudtam volna tervezni, pedig kiváló grafikus és formatervezõ csapat mecénáskodott fölöttem.
Viszont számomra olyannyira tanulságos volt az egész project (a témát én választottam) hogy átértékelõdött bennem az élelmiszer értelme.
Szerintem késõbb indítok is errõl egy témát, ha érdekelne valakit. Mivel a cucc recept alapján is összeállítható, de meg is vásárolható. Prepper kajának (tartós) szinte tökéletes. A receptek egyébként az irányadó beviteli értékek alapján vannak meghatározva. Kedvencem a "hobo" verzió kínai kutyakajával :thumbup