Allotment ma: mult heten nagy vihar volt, elvitte a jatszohazat, haladtam az asassal, fokhagyma, eper elultetve, illetve a kis korai cseresznyefa(Magyarorszagrol kuldtek a mult heten) is ma kerult foldbe. Csatolmány 944
Printable View
Allotment ma: mult heten nagy vihar volt, elvitte a jatszohazat, haladtam az asassal, fokhagyma, eper elultetve, illetve a kis korai cseresznyefa(Magyarorszagrol kuldtek a mult heten) is ma kerult foldbe. Csatolmány 944
Az earthbox városba teraszra jónak tûnik .
Próbált már valaki téli idõszakban ablak mellett cserépben paradicsomot , paprikát , retket termelni ?
A növényeknek a terméshozáshoz (alapvetõen nem azért terem, hogy nekünk jó legyen, hanem hogy saját magát szaporítsa) bizonyos hõösszeg kell. Ez lefordítva annyit jelent, hogy mondjuk egy paprikamagnak kell összesen 1500 C-fok ahhoz (nem biztos, hogy pont annyi, csak mondtam egy számot), hogy növény fejlõdjön belõle, majd az a növény egészséges termést, és abban csíraképes magokat fejlesszen. Már a csírázás elindulásától ketyeg az óra (kell pl. 150 C ahhoz, hogy egyáltalán kicsírázzon), és amikor eléri az 1500-at, ott lesz egy növény, rajta a terméssel. Ehhez télen fûtés kell a mi éghajlatunkon, nem is kevés. A szobahõmérsékletet ugye 20-21 foknak mondjuk, ki lehet számolni, hogy így 70-80 nap kell a növénynek, hogy teremjen. Ha közvetlen a radiátor mellé van rakva, ahol nagyobb meleget kap, akkor értelemszerûen kevesebb, viszont ott a párolgás nõ meg, több víz kell neki. Emellett kell a fény is, hiszen a hõösszeg csak az egyik összetevõ, a fény az, amivel a fotoszintézis során energiát, szerves anyagot állít elõ, és fejleszti a "testtömegét". Meg kell nézni, hogy hosszú vagy rövid nappalos növény-e (sajna fejbõl nem tudom ezt sem, jó rég foglalkoztam paprikával), mert attól függõen érzékeny a megvilágítás idõtartamára és intenzitására.
Ha valaki komolyabb mennyiségben gondolkodik (értsd: elég mondjuk egy lecsóbefõzéshez, és nem csak a szendvicsbe tudsz tenni egy fej friss paprikát), ahhoz sok fûtés és sok fény kell. Nem véletlen, hogy az amúgy 150-200 forintos paprika februárban a primõrös fóliákból ezer forintért jön ki :)
Ha valakinek van olyan helye (télikert mondjuk), ahová eszkábálhat egy minifóliát, és tudja fûteni, akkor megoldható a dolog. De szerintem nem olcsó :)
Vagy ha valaki egész komolyan szeretné csinálni, itt van egy megvalósíthatósági példa, bár ahogy a képeken látszik (a cikk végén van pár pluszban is), ez egy másfajta növény, amely busásan megtéríti az extra befektetést :D:D
http://sparkreport.net/2009/03/the-f...ssee-pot-cave/
Allotment ma. A zold meleghazat tegnap kaptam egy munkatarsamtol, gyomot irtottam, illetve a gyerek jatszohazat mindig elviszi a szel, 8 satorvassal rogzitettem, majd meglatjuk. A kert hatulja meg nagyon rendetlen, lassan haladok. Loni jobb jarni :) Csatolmány 1757
Már régebben szóba került a hidrokultúra: Hidrokultúra a gyakorlatban
Egészségedre!
Ha nem tûnt volna fel ezen alapszanak azok a felmérések amiben kimutatják hogy nincs elegendõ tápanyag a zöldségekben!
Teljesen fenntarthatatlan! Ez örökgyerekcipõs technológia, mert elõbb utóbb rájövünk hogy zombikat nevelünk, üres kalóriákat amiben olyan kevés a vitamin, ill szegényes összetételû (a tápfüggõség miatt) hogy az emberbõl is zombit csinál.
Ráadásul a zombi növények védetlenek a fertõzésekkel és a rovarkártevõkkel szemben és aki ezeket fogyasztja maga is védetlen marad!
"Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek"