Szerintem sima ásványianyag van pluszban, meg vitaminok. Nem tudom, mert most nincsenek tyúkjaink, meg mikor voltak, indulásra egy zsák táp szokott lenni, utána csak gabona.
Printable View
Felénk zeolitot szoktak a kajához adni. Darált kukorica meg a kõpor jót tesz a tojásnak! Ja és ez a cucc olcsó! A sima 5 kilós egy ezres, ha síkosságmentesítõt veszel az meg 10 kg ezerhárom. Azt is felcsipegetek, csak az durvább szemû.
A zeolit nem tartalmaz kalciumot, ezért nem igazán látom, miként tenne jót a tojásnak. Meszet adnak a csirkéknek, különben nekiállnak megenni a tojásokat. A homokot, kisebb szemû kavicsot a szárnyasoknak a zúzájuk (zúzógyomor) miatt szoktak adni, hogy jobban hasznosítsák a takarmányt. A szabadon tartott állatok ezt általában a környezetükbõl pótolják. A kukoricától pedig szép sárga lesz a tojás, a csirke zsírja, bõre és gyorsabban gyarapodik.
A tojás és a csirke akkor lesz a legjobb, ha a szabadban tartják õket :)
Festékport is tesznek bele, attól lesz olyan "szép sárga" még a bolti tojás sárgája is mint a szabadon tartottaké. :duhos:
Hiába raknak bele festékport, a szabadon tartott csirke tojásának másmilyen a héja, az állaga, a színe, az íze és az eltarthatósága. Ezt iparilag sosem fogják elérni, míg a világ világ ;)
Nem nekem kell bemutatnod, de sokan mondják, hogy az xy boltban vedd a tojást, mert ott olyan szép a sárgája. Persze, mert "iparilag" be van festve, a tyúk meg füvet még képrõl sem látott, napfényt szintúgy. A környezetbõl egyedül a levegõ amivel találkozik.
A zeolit ásvány, jó a tyúknak, ha nem szabadtartáson van. Vizes darába kell keverni, mert szárazon nem eszik meg a takarmány közül. Lehet, hogy színezéket is adnak a nagyipari takarmányozásban, de a vörös lófogú kukoricától olyan sötét tojásokat nyomtak a tyúkjaim, hogy mindenki csodálta...
Hulyeseget irtam. A xantofil anyagok es nem karotin hataroza meg a tojas szinet. Csak ezek jellemzoen egymas mellett ugyanabban takarmanyban vannak. Ha tyukoknak adtok kukoricat repat sutotokot stb. akkor sotetebb lesz a tojas sargaja
Ezt kb. 20 éve mondta a termelõ, hogy színezik festékanyagokkal a takarmányon (100% táp) keresztül a tojás sárgáját, mert a sárgábbra van igény.