Volt már?
http://www.dailymail.co.uk/video/new...e-shelter.html
Printable View
Az igazi vérbeli magyar megoldás a következõ:
Elõször tereprendezést csinálsz, és a ojjektum széleitõl számított 10-15 méternyi sugárban az eredeti talajszint alá mész 2 méterrel. Utána megépíted a pincét. Aztán egy kis idõ múlva meggondolod magad, ismét tereprendezést csinálsz, és az új talajszintet visszaállítod az eredetire. Ekkor lesz egy pincéd 4 méter mélyen.
Vagy ha van ennyi fölös pénzed, akkor megolajozod vele a megfelelõ fogaskerekeket.
Vasbetonból készíted el fallal és födémmel padlózat nélkül. Aztán elkezded belülrõl kihordani a földet, a tetejére. Addig süllyed amíg akarod, illetve a földet bányászod... Ezt a technológiát az építészek is ismerik, van rá szakszó is.
Szekrénysüllyesztésnek, kútsüllyesztésnek hívjak. Még víz alatt, keszon technológiával is alkalmazzák. Szárazon maga a süllyesztés házilag, kézi erõvel is végezhetõ, csak a vasbeton "szekrény" megépítése igényel felkészültséget (vasszerelés, minõségi beton, falzsaluzás, nagy tömegû egyenletes minõségû beton gyors bedolgozása).
Nem tudom, hogy volt e már téma, de mi a helyzet a régi itt az alföldön lévõ betonbunker sávval? Szerintetek lehet valamit kezdeni velük?
Erre gondolsz?
http://falanszter.blog.hu/2012/09/21...tya_arnyekaban
Próba cseresznye! :-) Ha nem ismert helyek és van lehetõséged élhetõvé tenni, miért ne?
Aha, értem már! Akkor saját bunker lesz a vége úgy érzem! :) Köszönöm szépen :)
Miért lenne közismert? Évtizedek óta nem használta senki. Ezek a régi betonmonstrumok a tüzérségnek is ellenállnak nem csak kézifegyvereknek. Ma már egy vagyonba kerülne ilyeneket építeni. Jobb átalakítani egy régi bunkert szerintem. Álcázni viszont tényleg kell.
Persze erdemes konkretan megnezni a lehetosegeket, de 2 idotenyezo is kritikus ezek eseteben:
1. mennyi ido alatt lehet elerni? Hiszen hiaba jo egyebkent, ha 1 perc van az eleresere (pl. tamadas elso elojele utan ennyi ido van reagalni), es fel ora kell elerni, akkor semmit se er.
2. Mennyi ideig lehet bent lenni? Valoszinuleg nincs bennuk kut, tehat ami vizet, elelmet, ...-t visz bele az ember, addig lehet kibirni. Ennyi ido alatt elmulik a vesz?
Es meg egy fontos dolog: mi ellen nem ved? Kozismert, hogy a hollandok buszkesege, a hatalmas erodrendszeruk nagyon sokaig vedett volna a nemet tuzerseggel es harckocsikkal szemben, de kezigranattal szemben nem vedett (ugy gondoltak, hogy kis resek nyugodtan lehetnek, azt ugyse talaljak el, de az erodre felmaszo ejtoernyosok siman beledobaltak a granatokat).
Nem vagyok katona, csak érdekel a történelem és a hadi dolgok.
Amennyire én tudom a déli vonal bunkerei, ütegállásai délrõl jövõ támadásra készültek, nem körkörös védelemre. Ez igényel némi átalakítást.
A létesítmények helyei az ott lakók elõtt ismertek, gyerekkorukban játszottak benne eleget. A bunker csak a terepet nem ismerõk elõl rejt el.
Mivel a helyük ismert, fel kell készülni a védelemre. Nem a falak védenek, hanem az aktív harc. Anno a várvédelem sem abból állt, hogy bebújtak a falak mögé. Kitámadtak pusztítva az ostromlókat, felégetve a tábort, a hadtápot. Ehhez létszám is kell, az embereknek elegendõ ellátmány. Nekem az az érzésem, egy kis bunker, kis létszámú passzív védõvel kelepcévé válhat.
Ez elég olcsónak tûnik. Már a többihez képest.
http://www.survivalcenter.com/budget...ndshelter.html
Ha van 200.000 fontotok, akkor megvehetitek ezt. :) Össszefogás project keretében esetleg? :D
http://www.dailymail.co.uk/news/arti...es-market.html
Írjatok kreatív ötleteket,hogyan alakítanátok át egy normál beton garázst(bent van a sorba a többi között).
Van szerelõ akna is.Víz nincsen a közelbe,villany van.
Mit tennétek bele,stb.
Szerelõ aknába (ha nem vizesedik vagy vizesedhet) lehet raktárazni.
Ha nem használod szerelésre akkor fedd le stabilan (vastag falapokkal az akna szélébe csavarozva már szerintem jó) és tegyél rá erõs zárható "aknafedelet"(mint egy vízóra akna fedele csak legyen zárható lakattal). Utána bármilyen készletet le lehet tenni, fénytõl védve van és a nagy hõingadozástól is, így élelemnek sem rossz. Még jobb ha csukott ajtónál amikor az autó bent áll akkor is hozzáférsz a dolgokhoz, mert akkor teljesen feltûnés mentesen meg tudsz kb. mindent oldani.
A lényeg, hogy belesimuljon a környezetbe, ne legyen feltûnõ.
Esetleg egy kis hályhát betennék a sarokba, sosem tudni, még szükség lehet az alternatív fûtésre is ha nem lenne áram.
Egy pár ledes 12V-os spottal vagy ledszalaggal esetleg led refibe való power leddel csinálnák külön világítást amit egy elhasználtabb autó akku is tud mûködtetni valameddig. Igazából szakmádba vág, nem nekem kell ecsetelnem egy ilyen rendszert, kell vagy 20m tyúkbél hozzá meg pár aljzat, csatlakozó és kész is van, talán érdemes szakaszolni a fogyasztás csökkentése miatt.
Óvóhelynek szerintem alkalmatlan a szerkezete miatt de raktárnak jó lehet. Az ajtót és a rajta lévõ zárakat megerõsíteném, akkor talán odébb mennek és felnyomják a következõ garázst. Nem ismerem a környéked így lehet erre nincs szükség bár shtf esetén mikor már minden mindegy akkor jó lehet.
Az aknába ledobnák 10 karton vizet mindenképp, évente bõven elég cserélni mert ideális a hõ és fénymennyiség a tárolására.
Tennék be nem logikus helyekre pár szerszámot védelemre amiknek te tudod a helyét. Védelemre is célszerû berendezkedni.
Nem tudom a garázs lakhelyedtõl milyen messze van de jó lehet egy ilyen kis mozgásérzékelõs gsm riasztó, legalább tudj róla ha van valami mocorgás mikor nem kellene.
Nekem kb. ennyi jutott eszembe.
Csak egy jó tanács.
A lakaton se spóroljon senki, mert az egyszerû/olcsó lakatokat két villáskulccsal szét lehet feszíteni vagy egy sörös doboz falából készített faék egyszerûségû eszközzel ki lehet nyitni.
Persze az egyszerû/olcsó lakat is jobb a semminél egy amatõrrel szemben, de a kicsit tapasztaltabbak már ismerik ezeket a szó szerint filléres trükköket.
Még sosem volt betörés,a kamera pont rá néz(ami jó,de zavar is egy kicsit).
Két dolgon gondolkodom!
leszigetelem és kilambériázom és bebútorozom,célszerûen saját magam.
Vagy beállítok egy teljesen felszerelt lakókocsit(ami jó egy esetleges evakuálásnál is,mûszakival nem törõdnék).
A külsõ ajtót meghagynám festetlenül és a sima zárral.Ne legyen féltûnõ)és csinálnék egy villanypásztorral(nem halálos) védett belsõ ajtót.
Az akna lezárásán gondolkodom!
Mondjuk jó ötlet az aknába tenni a kaját(ez eszembe se jutott)én oda akartam tenni az infrastruktúrát(elfolyós szennyvíz kivezetve a garázs mögé,akkumulátorok,kút)
Kérdés,ha van szaki!
Mennyit bír egy ilyen beton garázs,mekkora lökéshullámot?,két oldalról meg van támasztva!
Ha klasszikus sorgarázs még a kommunizmusból akkor egy sor sima tömör kistégla választja el õket. Kb. semmit nem bír ki, ezért is írtam, hogy óvóhelynek nem lesz jó de egy vészeseti lakóterületnek megteszi, sokkal jobb mint egy sátor. Ha klotyót nagyon szeretnél én sima kempingwc-t nézegetnék ha nagyon szükséges és nem mennél ki onnan. Nem bonyolítanám túl a dolgot, fõleg nem bántanám az alapot, ezeket nem annyira az örökkévalóságnak gyártották, legalábbis ahol én felnõttem ott ezek a panelhez tartozó sorgarázsok ilyenek voltak. Amiket itt Pesten láttam azok is hasonlóak, sokszor sima gipszkartonnal voltak elválasztva (gondolom így némi helyet nyertek egy-egy oldalon), kettesével voltak így elosztva.
...hát ez a sima öntött vasbeton garázs...Csatolmány 7130
Et a mozgásérzékelõs gsm nem is rossz ötlet . Próbáltátok ? Mûködik , vagy hulladék ?
Sajnos vagy szerencsére nem kellett próbálnom, nekem nincs. Nálunk komplett izraeli rendszer van kb. 15 éve. Eddig nem volt csak akkucsere, 0 fals riasztással. Szükségmegoldásnak fillérekért viszont jó lehet ez is, fõleg egy garázsba ahol csak egy helyiség van. Valamelyik ajtóval szemközti sarokba feltéve megkerülhetetlen. Leginkább attól tartok, hogy esetleg sok lenne a téves riasztás ha nem lehet kalibrálni a szenzort, illetve kérdés a hideg-meleg mennyire tesz neki jót, azt tudományom szerint a pir nem annyira komálja, fõleg a hideg párás idõt.
Doom, nem ismerem a szerkezetét ennek a fajta garázsnak de ha rendesen térháló van kiöntve betonnal akkor ez rettentõ stabil, megkockáztatom egy melletted lévõ garázsban történõ gázpalack robbanás sem ütné át a falat. Nyilván megroppantaná de elvilg ha rendesen össze lett rakva akkor egyben kellene maradnia mivel a nagy ajtó miatt arra távozna a nyomás. Persze ha kintrõl jön a lökéshullám az más, szerintem azt ennél is jobban bírná mivel "egy darabból" áll az egész és a vasháló egyben tartja.
Van okom azt hinni, hogy a várost behálózó 100+ éves ~30km-es alagút hálózat egy része a telkem alatt halad el. Ha hozzáférek, azt hiszem a pince és bunker kérdés részemrõl megoldódott. :thumbup
Melyik város? :D
Nem mintha találkoznánk odalenn, csak kíváncsi vagyok :D
HódmezõLázárhely megyei jogú János
1,5-2,5m széles 2,5-3m méter magas alagutak és 4x4-es "szobák váltják egymást :D
Én inkább a lakat védelmérõl gondoskodnék. Konténeren láttam olyan megoldást, ahol az ajtó csukott állapotában egy 4mm vastag lemezbõl hegesztett doboz borult a lakat köré. Oldalról és felülrõl takarva volt a lakat. Csak alulról volt hozzáférhetõ. ott kellett beakasztani és zárni. Csak a lakat aljához lehetett így hozzáférni. A lakat testéhez, pántjához sem fûrésszel, sem villáskulccsal nem lehetett hozzáférni.
A fúrott kutam egy bazinagy aknában van, ma mondta a "mester", hogy olcsóbb lenne építeni egy pincét/óvóhelyet, mint behordatni normális földel a gödröt.
Hát elgondolkoztam...
..van értelme egy nagy pincének?
"zöldségtermesztésnél" már beszéltünk róla....(készlet 40 centi beton alatt)Idézet:
..van értelme egy nagy pincének?
Személy szerint mindenképpen olyan ingatlant keresek,ahol van száraz pince(mert rohadt drága megcsinálni és nem biztos ,hogy jó lesz..de ami 50 éve száraz..az jó lesz + 50 évig ;) )
Vannak jók...találtam egyet,ami amúgy lakható présház+200 nm terület,zsákutca,földút(6 km,de a 4*4 megbirkózik vele)..kicsit messze van..de szigorúan véve BOL-nak tökéletes...
Szerencsés akinek a háza alatt van egy szuterén...akár le is költözhet....
Ha van idõtök nézzétek már át és írjatok valamit...kíváncsi vagyok mások hogyan látják a dolgokat!Elõre is kösz!
http://www.jofogas.hu/fejer/Zartkert...l_47450658.htm
http://www.jofogas.hu/fejer/Kulcsi_h...l_46910877.htm
http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/El...n_50899985.htm
http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Bo...o_48912403.htm
http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/El...2_47389108.htm
http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Ny...a_49957378.htm
http://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Ba...o_51016350.htm
nekem az elso tetszett a legjobban.
maga az epulet elrendezese is tetszett. kozelben van viz, meg egy kis erdo is.
Épp egy 5x2,5-ös tárolót készülök építeni és az jutott eszembe, hogy csinálok alá egy afféle óvóhelyet egyszerûségre törekvõen. Néhány órás vészhelyzeti ott tartózkodásra, például, ha menni kell élelmet szerezni, csencselni, akkor oda levinném a családot. A tartalékok egy részét is ott helyezném el.
Adottságok: -2 felnõtt, 3 pici gyerek
-homokos talaj
-zéróhoz közelítõ érzék, és felszerelés az építéshez:)
Gondoltam egyszerûen kiásom és mivel van sok palám azzal raknám körbe a szélét, hogy a homok ne omoljon be. Aztán a palákat rögzítenem kellene, hogy ne nyomja be a homok. Ez az egyik gondom. A másik, hogy a környéken kb. 3 méteren van az ásott kutak vízszintje, amikor esõs idõ van. Egyébként is kérdés, hogy vajon mennyire lenne nedves a homok és a levegõ, ami a tárolhatóságot befolyásolja?
Szóval mit lehet, érdemes-e ott tárolni bármit? Vagy maradjon meg rövid ideig tartó óvóhelynek?
Tervezem, hogy 20 méterre épp a kerítésen túlra kivezetném egy alagúttal. A kijáratot örökzölddel futtatnám fel a kerítésre, így akár egy ellentámadási pozíciót is fel tudnék venni szükség helyzetben, mert pont rálátnék a házra és a tároló bejáratára. Az alagút egy részén pedig egy beugróba egyszerû árnyékszéket csinálnék, ha esetleg a szükség rájönne abban a néhány órában valakire.
Azt gondolom, hogy 3 pici gyerek néhány óránál tovább nincs el egy ilyen helyen, de addig megfelelõen lekötve a figyelmüket el vannak. De ez a maximum.
Bármi javaslat, észrevétel érdekel, mert egyenlõre ötletelés fázisban van a dolog.
Errõl jut eszembe, hogy ha pet palackban tárolnék ott cukrot, rizst, sót például, akkor azon keresztül megy-e a nedves pára? Van valakinek ilyen irányú tapasztalata?