Ha minden igaz, akkor a Brite/DIM gomb helyett egy LOC/DX matrica van. A CH9/19 helyett pedig AM/FM matrica van.
Printable View
Ha minden igaz, akkor a Brite/DIM gomb helyett egy LOC/DX matrica van. A CH9/19 helyett pedig AM/FM matrica van.
Kis pénzért ajánlottak egy katonai PR 22-es rádiót. Érdemes vele foglalkozni? Tudom valamire használni? (Nem értek a rádiózáshoz!)
Nem értek a rádiókhoz, ezért kérdezek itt. Egy katonai PR 22-es rádiót tudok valamire használni a civil életbe? Mennyi pénzt szabad érte adni, ha megveszem?
Nézegettem rádióamatõr oldalakat. Neten is, facebook-on is.
Van rossz, és jó hírem is.
A rádióamatõrség elõnye, hogy nagy távolságra tudsz kommunikálni, ha bejön egy gebasz.
De nem minden gebasznál jó, hiszen az antenna árulkodó, helyhez vagy kötve, és nem kevés áram is kell, ráadásul drága sport, ha csak alternatívaként gondolunk rá.
Viszont a rádióamatõrök, egy létezõ, és összetartó brigád. (sajnos szinte mind 50+-os)
Szinte minden környéken van egy-kettõ. Az Én menedékházaim körül is pár száz méterre.
Ha baj lenne (vagy inkább elõtte) jó lenne, ha kölcsönös segítségben tudnánk megállapodni a rádiósokkal.
Info, összeköttetés, riadóztatásért cserében némi védelem, segítség, ellátmány, okosítás.
Tudnánk egymással, akár üzenet szintjén, esetleg ha a családot biztosabb helyen hagytuk velük tartani a kapcsolatot.
Nagyjából hatékonyan, ingyen, cenzúra nélkül.
Vélemény?
Árulkodó antenna: elég akkor kitenni ha használni szeretnéd, illetve padláson is lehet szükség esetén.
Helyhez kötöttség: a mai rádiók már nem olyan nagyok, sõt egy kézi rádióra is köthetsz végfokot. Antennából is van illetve készíthetõ szétszedhetõ antenna, pl.: kompakt CB dipól
Energia: vándorolva tényleg nehéz nagyobb teljesítményhez elõállítani, de egy kézi rádióhoz egy pici napelem is elég. Stabilban meg szerintem nem probléma egy átlagos rádió etetése.
Drága sport: többi hobbihoz képest nem olyan drága sõt sokan többért vesznek mobiltelefont. Egyszer megveszed, általában többet nem is kell költened rá, ráadásul nem avul el gyorsan.
Szerintem. De én elfogult vagyok :)
Nem vagy elfogult. Viszont felhasználói elvárások ismeretében lehetne hozzá igazítani az igényekhez a
technikát pl 70 cm, 2m 11m. Mert ami most nem használható hivatalosan ( pl a 2m ami ugye élbõl jobban
terjed kedvezõtlenebb domborzati viszonyok közt mint a 70 cm, vagy egy PMR rádión a 4W kimenõ, vagy
irányított Yagi) az teljesen mást értelmezést nyer baj esetén.
A saját vészeseti papagájról meg ne is beszéljünk........:thumbup
Vagy legalább egy vevõ, esetleg azzal is lehet információkhoz jutni, pl. Tecsun PL-660.
Az antennát is könnyen be lehet álcázni , ha megfelelõ hejre teszed , de egy yagiról messzirõl senki nem fogja megmondani , hogy milyen frekin ketyeg . A kis kézirádió sokáig elmegy egy autóaksiró dc-dc konverterrel , napelem is hasznosítható ....
Ezen kívül akad még néhány. Olyan elektrotechnikai ismereteket ad ami még jól jöhet.
Másik elõny, ha erõsödik a szigor, törvényesen tarthatsz magadnál (autóban) rádió adóvevõt, nem hurcolhatnak meg érte (régi kamionosok tudnának mesélni).
További elõny, hogy társasházra (pl. panelház) is könnyebben tudsz antannát telepíteni, mert a rádióamatõr adóengedélyt elfogadják a nagyobb lakásszövetkezetek is.
A távolság szerintem nem olyan nagy elõny. Ha egyszer ránk szakad az ég, nem többszáz vagy ezer kilométerekre szeretnék rádiózni, az ismerõseimet szeretném majd elérni, hogy tudjam mi van velük. Azok pedig 10-20-100-200 km távolságban laknak. Ehhez nem kell RH rádióadó.
Ha elég a VHF 50MHz, 143MHz vagy az UHF 430-446MHz, akkor egy alap antenna nem feltünõ (1/4 lambda: 1,5m; 50cm; 17,5cm) Az RH rádiózásnál feltünõbbek az antennák.
Inkább 65+. Viszont tényleg összetartanak, mert évtizedes barátság köti õket össze.
Az ismerkedés sose árt, általában nyitott személyiségek. Fõleg ha érdeklõdsz a hobbijuk után. Lehet tõlük tanulni.
Az se gond, ha magad is rádióamatõrré válsz. 300-400 oldalnyi a tananyag és 10e alatti a vizsgadíj. Utána tiéd a világ.
De ha csak ismerkedsz a rádiózással és csak gebasz idején tolsz ki a tetõre egy antennát amikor már nem lesz frekvenciafelügyelet. Akkor is meglesz a tapasztalatod a rádió kezelésére.
A cenzúra nélküliséget felejtsd el! Most is figyelik a frekvenciákat, ha mások nem, a rádióamatõrök biztosan. És amelyik olyan "jóindulatú" az tudja hol kell bejelenteni. Amirõl ketten tudnak, az már nem titok. Legyen saját rádiód és intézd magad az ügyeidet.
A yagi beazonosításával kapcsolatban azért vitatkoznék. Aki tudja mit keressen, annak nem lesz gond.
A kézirádióval is csak csínján bánnék. Persze kicsi(ha kicsi teljesítményû 1W), keveset eszik (ha nem használod), sokáig bírja (ha nem használod), elmegy autóaksiról (akkor már nem hordozható).
De ennek cserébe kompromisszumot kötsz a hatótávban. Normál körülmények között tényleg csak 5-8 km a hatótáv 4W kimenõ teljesíytménnyel. Ezt javíthatod jobb antennával (tetõre szerelve), de akkor már nem mobil vagy kézbõl. Rádióztam kézben tartott 1,4m hosszú yagi antennával 2 órát, másnap a kezemet nem nagyon bírtam emelni. Persze ekkor jó pozícióból 100km feletti táv is összejöhet, csak mászni kell érte a hegyre.
A saját akkujával 2-3 óra huzamosabb használatot (beszélgetést) bír.
De ha már autóakku, akkor a rádió teljesítményét is növelhetjük. Akár külsõ végfokkal, akár mobilrádióval (beépített végfokkal). Elérhetõ a 10-25-50-65W is. És nem kell hozzá 230V, elég a 12V (13,6V) Persze azt már amperrel is etetni kell. De nincs legyõzhetetlen távolság.
Amit még én is kihagsúlyoznék az a jó pozícióban lévõ átjátszó (a sajátom most nem a legjobb helyen van de így is meg vagyok elégedve a lefedettségével). Ekkor nem kell mindenkinek mindenkit elérni, csak egy pontot, az átjátszót. Az a helyének köszönhetõen a vett adást sokkal nagyobb távolságra visszasugározva megnöveli a hatótávot. Egy pontot elérni kézirádióval is könnyebb irányantennával, mint mind a négy égtáj felé nyújtózni.
Ez visszavonva, csak 30MHz-ig vesz, 2m és 70cm azért kellene bele :(
Itt egy videó róla: http://www.cbradio.hu/rovidhullamu_vevo.html
Pont van egy eladó 20e: http://forum.index.hu/Article/viewAr...6533&t=9134311
Felénk elég csendes a k40usb, pedig arra jó lenne a kocsiban.
De egyébként ez mennyiben elõnyösebb pl. egy ilyennél? Fõleg ha csak hallgatózni kell, a kézi rádiók hordozhatóbbnak tûnnek.
Bocsi a duplaposztért eléggé új vagyok, nem tudtam meddig lehet szerkeszteni. Tehát lehet félreértek valamit, de ez áll a Tucson hátulján. Az UV-5 manualjában nem találtam adatot de érdemes az árkülönbség miatt végigböngészni az ehamos véleményeket szerintem.
http://www.eham.net/reviews/detail/9935
http://www.eham.net/reviews/detail/10349
Edit: Közben rájöttem, hogy az UV5R csak FM. Sorry.
Igazad van, a frekvencia átfogás miatt érdemes lehet kiegészíteni egy ilyennel. Utoljára mikor vettem, 9e körül volt egy uv5.
Bár így már 30 körül járunk, én ennyiért vettem valamikor egy yaesu vx3r-t, ez vételben elég széles, csak sajnos ssb hiányzik belõle.
Akkor csak van igazam!
Hiszen olyan méreteket, súlyokat írtok olyan kevés hatótávval, ami nem fér be mondjuk egy BOB-ba.
Funkcionalitás!
Ha meg bármi jele van a háznál, hogy rádiózol, az olyan, mint egy cégér. És vonzza a rossz fiúkat, mint a mágnes.
Igen van. Csak ugye kinek mi a nagy és kinek mi mennyire fontos. Lehet Te inkább plusz fél kiló kaját viszel mint rádiót.
Én meg inkább kiveszek egy gyíkúskonzervet a rádióért :) A hatótávolság leginkább domborzat függvénye, de jól jöhet akkor is ha valamiért szét/külön kell válni a csapatnak.
Én azért még egy atk6-ot ráakasztanék a zsákra, súlya szinte nincs is.
Ha nagyobb teljesítmény kell van 25W-os kétsávos rádió is ekkora méretben, antennát meg átalakíthatod úgy hogy akkorára tudd szétszedni ami kényelmesen elfér a táskában. Vagy a kézi rádióhoz cipelsz még egy ekkora végfokot...
Ha otthon rádiózol akkor a rádió mérete nem nagyon számít, de már DIN méretben is vannak jó rádiók. Antenna meg google: indoor ham antenna
A 70centis yagit szerintem simán ki lehet tenni, kevés ember tudja megkülönböztetni a tévéantennától (a dvbt is uhf-en megy), nekem is egymás alatt van a szinte egyforma rádió és tv yagi. A 2m-es is talán elmegy, sok régi vhf tvantenna van még fent a tetõkön.
:)
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net...be&oe=58B7606B
Bár az eredeti szerintem inkább a régi házak elõtt a pad és a templom :)
Kis autó, kevesebb hely --> egy rádió, de saját! :)
Csatolmány 7654
Ügyes!
Én egy kis rádióval is gondban vagyok hogyan/hova szereljem úgy hogy el is érjem és ha ki kell szerelni ne maradjon nyoma (pl. furatok)
Ezen én is sokat agyaltam! De úgy döntötem, nem érdekelnek a furatok. "Élvezni" szeretném az autót, nem tartogatni a következõ tulajnak. Ha esetleg lekerül a rádió, majd ledugózom gumival, vagy teszek bele valami diszkrét csavart.
A helye nem volt kérdéses, fejmagasságba szerettem volna, ha már van macskapadlás a kangooban.Kicsit alacsonyan van, éppen belelóg a tükörbe, de annyira nem voltam elszánt, hogy a polc tetejét is szétvágjam, hogy ne alá, hanem felé szereljem és kivágjam a párkányát. A vezetékekkel nem vagyok még kész, a tápellátás már közvetlenül az akkuról jön, sikerült rést találnom, nem kellett fúrni a tûzfalat. A szélvédõ mellett diszkét ducktape ragaszztással megy fel és a polc résén fûztem ki a rádióhoz. Az antenna tápvonalán még gondolkodom. Ott azt is meg kell oldani, hogy az ajtó illesztésén beférjen a tápvonal és a polcot is fúrni kell 16-os fúróval. Azt még nem vállaltam be, mert 300W-os inverterem van, és 500W-os fúrógépem. A kengyel két rögzítõfuratát is lábujjhegyen fúrtam, mert ha nekiengedtem a fúrót letiltott az inverter.
Ha nálad nincs 20-30 cm fejtér a kocsiban, akkor a fej fölötti rögzítés kilõve. Marad a középkonzol, a kesztûtartó, a kesztûtartó alatti vagy a két ülés közötti rögzítés, ha látni akarod a kijelzõt. Ha nem, akkor mehet az ülés alá. Ha olyan rádiód van, amirõl leszedhetõ a kijelzõ, akkor egy szeparációs kittel jól jársz. A rádió mehet "láthatatlan" helyre, csqak a kijelzõt teszed láthatóra, akár a mûszerfal tetejére, vagy a tükör mellé.
Szóval ne habozz, vágj bele!
Ez egy kis fiesta, fent nincs hely, de lent sem nagyon, útban lenne. A kicsi rádió még elférne de az ssb-s már gond. Az elõlapot szeretném látni.
Ami talán a legjobb megoldás lenne, a 2din méretû autórádió helyére betenni egy 2x1din keretet, abba mehetne egy 1din autórádió és 1din cb. Csak akkor vennem kell újabb autó és cb rádiót is :( Annyit azért nem ülök az autóban hogy ennyit ráköltsek még. Majd még töröm a fejem hova legyen.
"Azt még nem vállaltam be, mert 300W-os inverterem van, és 500W-os fúrógépem. A kengyel két rögzítõfuratát is lábujjhegyen fúrtam, mert ha nekiengedtem a fúrót letiltott az inverter."
Nincs a földszinten normális szomszéd , bolt , akitõl hosszabbítóval vinnél ki áramot ? Aztán lebótoljátok .....
Nem ismerem a földszinti lakót annyira, hogy megkérjem és a fúró is kérdéses, csak két mellékélû fúró lett volna. Majd amikor minden együtt áll (vidéken, forgácsolómûhelyben), majd kifúrom.
Sziasztok,
Akadt egy kis gondom. Az egyik UV5R-em háttérképét átállította egy barátom (betörte a kijelzõt). Ez a használatot nem befolyásolja, de csatornát váltani már bajos.
Rendeltem az aliról LCD-t (egyszerre ötöt mert csak annyit küldtek). Szétszedtem, kicseréltem de semmi. Ha visszarakom a töröttet akkor van pár szegmens ami mûködik, de az újon nem látszik semmi. Már arra is gondoltam, hogy nincs rajta a polárszûrõ ,de látszólag rajta van. A töröttrõl lebuheráltam de ha azt ráteszem sem látszódik semmi.
Ötlet?
Ránéztem alin milyen lcd ez (még nem szedtem szét az enyémet).
Azt hittem szalagkábeles, de ez az a fajta gumis érintkezõs lehet amit utálok.
Esetleg próbáld meg (ha eddig nem tetted) alkohollal, kontaktsprével vagy valami más zsíroldóval megtisztítani a felületet ahova a gumi érintkezõ megy.
A töröttet ha csak odaérintem mûködik néhány szegmense, akár fejenállva is. Az újakból egyiken sem sikerült semmit megjeleníteni.
Asszem visszarakom a töröttet és megírom, hogy fos.
Pár fényképet feltennél a belsejérõl ? Csak kíváncsiság , hogy milyen belûrõl .
Esetleg a sárga fórum rádiós részébe írd meg a problémát , ott szerintem adnak tanácsot .
Itt :
http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9173043
Laci! Tudom nem nagyfelbontású fotók, de elég látványos: https://www.youtube.com/watch?v=4Ryv6j_CWdo
Holnap rádiós összeröffenés lesz CB sávon!!
http://www.hotelalfa.hu/
"2018.04.22. (vasárnap) 14-18" óra között
hotelalfás összeröffenés kitelepülés lesz az éterben. hívó:közép 38 USB. (27.385Mhz)
mindenkit szeretettel várnak.!
Lehet rádiót tesztelni, hogy mennyire "kiabálsz" el.
Én is rádió mellett leszek 109HA2971 a hívójelem. Begyújtom az "utánégetõt" is... :-) 300Watt kimenõ!
Sajnos megint nem leszek alkalmas helyen :(
A mai napi CB rádiózás eredménye:
Sikerült kapcsolatba lépni sok pesti, és Pest környéki rádióssal alap teljesítménnyel. Ami Grant esetében 30watt. De ez nem kihívás SSB. CB rádiónak.
Illetve kitelepült rádiósokkal is sikerült beszélni Pilistetõn, illetve Galyatetõn lévõkkel.
Azokat is alap teljesítménnyel, de ez sem nagy dolog, mert õk magasan voltak jó rálátással.
A mai nap legtávolabbi kapcsolata számomra Szekszárd volt! Itt már rálátás nélkül voltunk. Így itt már kellett az erõsítõ is.
Az ellen állomás 120 wattal rádiózott, így nálam térerõ nélkül jött, de érthetõen. Én viszont 300wattal õ így jobban értett engem. ez így 135 Km. volt! De régebben megvolt már többször Baja is.
Sikeresnek ítélem a tesztet.:)
Nem csak a technika ellenõrzésére jók ezek a tesztelések, hanem hogy az ember tisztában legyen azzal,
hogy vészhelyzet esetén mire számítsunk, kit tudnánk elérni, mekkora az áthidalható távolság a lakóhelyünktõl!
Köszi a beszámolót :thumbup
Szintén köszi a beszámolót!
Amúgy nem maradtatok le semmirõl, mert lesz még idén jó néhány belõle!
Itt vannak az idõpontok:
http://www.hotelalfa.hu/index.php?op...d=8&Itemid=101
Ha már egy másik topikban szó volt a mobilokról, akkor megosztom az én tapasztalatomat.
Én sajnos nem tudok vigyázni a mobilokra. Mert olyan a munkám, hogy mindig nálam kell hogy legyen, és a mûhelyben kap a telefon a pofájára mindent.
Több fajta melós telefonom volt eddig, és elég vegyesek a tapasztalataim. Volt régen olyan "por és csepp álló" hogy megállt benne mind a kettõ...:haha: kuka...
Amit most használok az egy Sonim Xp1300-as elég régi, de nekem megfelel, mert nem használok okostelefont.
Nos ez a telefon tényleg bírja a kiképzést! Nem hiába az amerikai hadsereg beszállítója!
Itt van róla néhány rövid teszt videó...
https://www.youtube.com/watch?v=7-Ple6jHrfc
https://www.youtube.com/watch?v=99JYIRDmvSM
https://www.youtube.com/watch?v=tmC7bAxHn3k
https://www.youtube.com/watch?v=rkG-LpmY-oQ
Szóval brutál egy készülék, tényleg IP68-as! Új korában elég volt HAVONTA egyszer feltölteni! Most már sajnos két hetente kell!:D
Most már nem lehet kapni, de már vannak újabbak, okosak: az Xp6, Xp7-es, és az Xp8.
Én ha lecserélem, akkor is csak Sonim lesz az biztos.
Csak érdekességnek.
Az asszony elment biciklivel, de hamar hazajött, és hozott dolgokat. Mondta hogy az egyik háznál ki volt rakva egy csomó minden, azzal a felirattal hogy minden ingyen elvihetõ. (Gondolom meghalt valaki, a család meg meg akart szabadulni az összegyûjtött cuccaitól.)
Szóval hozott 2 CB rádiót és egy nagy CB adó-vevõt. Régi fajta, de eBayen árulgatják.
https://i.imgur.com/xXsw0YN.jpg
Ezek mellett még hozott egy VHS kamerát, egy fényképezõgép vakut és 2 napszemüveget.
A 3 CB és a kamera szerintem eBayen megér 120 dollárt. Azt nem tudom hogy mennyire lenne használható. A CB az nem a HAM egy gyengébb változata? Vagy ugyanaz? Engedélyköteles, gondolom...
A CB nem HAM. A CB 11 méteres hullámhosszon mûködik. Nem kell hozzá engedély, nálatok sem.
Annyi van azt hiszem nálatok, hogy CB-vel hivatalosan nem szabad 200mérföldnél messzebbre rádiózni.
Az a készülék egy régi típus, úgy nézem, csak AM-es. Sok pénzt nem kaphatsz érte.... Ha nem tudod eladni, tartsd meg. Még jól jöhet.....
Hát itt elég nagy a csend :( ... Összeröffenés valamikor egy bográcsozós kis túra rádióteszttel egybekötve a nyáron ... :) ?
Itt a találkozós topic. Ha valóban tervezel valami találkozót, megvan a hely is, akkor odaírhatod aztán hátha valaki megy. A pesti találkozókra 3-4 ember ment általában, ha jól emlékszem. :)
http://magyarprepper.us/showthread.p...lkoz%F3/page69