utánaolvastam, nem olyan bonyolult megcsinálni, szerintem kísérletezek vele, aztán egy talin megejthetjük :D
Printable View
Csak egy eszrevetel magamrol: olvasom ezt a kerteszkonyvet, jo-jo, de a fegyveres dolgok valahogy gyorsabban mennek.... Vajon miert? :)
nem is tudom, pedig állítólag egy kertészeti könyvet nem lehet letenni :D
Na beszereztem még pár elsõsegély cuccot:
-mentõs sebtapasz
-vészhelyzeti gézlap(direkt úgy van elõkészítve hogy kiveszed a csomagolásból és már használható)
-1 liter betadin(konkrétan egy életre elég lesz)
A betadin kenõcs is elég jó választás a folyékony mellé , tovább a seb környékén marad ezáltal tovább fejti ki a fertõtlenítõ hatást , és viszonylag kis helyen elfér .
Ma megjött az utolsó adag fa. /kb 4 erdei köb/
Bár még nincs kuglizva hasogatva, de ezzel együtt kb 13-14 köbméter tüzelõt sikerült idén összegyûjtenem, ami a legjobb, hogy annyiba került csak, mibõl kidöntöm.
:D
Nalunk is a mez a meno, a magyar. Tegnap bontottam. Csatolmány 1762
Feltettem jónéhány felesleges dolgomat az apródra, meg jófogásra..tegnap kerestem 3ezret egy gatyán, amit már vagy 5 éve nem hordtam...yeah
Csatolmány 1873
készülnek a szárított citromkarikák:thumbup
Régen mi a narancs és citromhéjat a radiátorra tettük. Jó illat lett tõle a szobában.
Mondjuk én a citromhéjat nem enném meg, tele van méreggel. De ugyanez igaz a citrusfélékre is.
Nem csak a növényvédõ permetekkel kell számolni hanem a tartósító kencékkel, pl almánál is használnak valami viaszt, így én szappannal szoktam megmosni az almát úgy hogy a végén énekeljen az alma mikor végighúzom az újjam rajta :D
Nekem van 5 db citromfám évrõl évre több citromot szüretelek róluk , aki teheti neveljen citrusfélét a teraszon megéri , boltba nem nagyon kell citromot venni és 100% vegyszermentes mert én még tápoldatot se adok nekik, hanem érett marhatrágyát + tóvizzel locsolom ami szintén tápanyagokban gazdag . Most tettem ki õket a teraszra eddig teleltek ilyenkor nem túl szépek elég sok levelet ledobálnak de tavasz elején már hozzák a virágokat olyankor nagyon jó illat tölti be a teraszt .
csináltam pár képet a citrusokról , most nem olyan szépek a tél mindig megviseli õket de tavasszal rendbe jönnek .
Csatolmány 1875Csatolmány 1876Csatolmány 1877Csatolmány 1878
Nagyon szépek! :) Pont mostanában gondolkodtam rajta, hogy kellene venni pár citromfácskát! :) Csak, hát nem olcsó mulatság sajnos... :(
Páromnak is fáj a szíve citromfára. Egy kicsit vettünk, szerintem inkább dísz lehet, de lehullott a levele lakásban, ablakban :(.
Tudsz ajánlani fajtát?
A citrusfélék nagyon kényesek a teleltetésre , sajnos én is beleestem az elsõ években sok hibába az egyik legszebb narancs fám rá is ment . A legfontosabb ,hogy télen fûtött szobába teleltetni nem szabad, mert az szinte biztos a fa halálát okozhatja . Ha van olyan helység télikert garázs ahol a hõmérséklet a legnagyobb hidegben se megy -1 fok alá akkor ott lehet teleltetni a fákat . Az is fontos ,hogy világos helyen kell teleltetni sötét pince vízóraakna stb... kilõve . Elõszoba , lépcsõház nyári konyha világos garázs a megfelelõ teleltetõhely . És a huzatra is kényesek :) Viszont ha megkapják a törõdést akkor egész évben biztosítva van a C-vitamin természetes formában . Metszéskor szokták gyökereztetni a fás szárakat de én nem javaslom mert hosszadalmas kétséges sikerû és mire abból termõ fa lesz megöregszel :) Kertészetekben már elég sok félét lehet kapni , olyat érdemes venni ami már terem és látni a gyümölcsét el tudod dönteni ,hogy megfelel e . Fajtákat nem ismerem rengeteg van mint az almából .Idén szeretnék két három banánfát is venni ha ügyesen csinálom akár termõre is fordulhatnak .
Köszönjük szépen! Hasznos volt, amit a teleltetésrõl írtál! :) Szerintem csak veszek majd egyet és megpróbálkozom a tartásával... Ha 1-2 évet kibír, akkor jöhet a többi! :)
"Nincs még kicsit korán a kihelyezéshez? vagy éjszakára beviszed még? " a citromfák alkalomszerûen a -3 mat is kibírják , de mostanában éjszaka nálunk 0 alá nem ment a hõmérséklet , egyébként figyelem az idõjárást ha úgy alakulna ,hogy visszajönnek az éjszakai fagyok akkor beteszem a garázsba õket éjszakára . Viszont rengeteg plusz idõt nyerek a korai tavasszal , a nappali napsütésben már érnek a zöld citromok , és az egyik fán már virágkezdeményeket is láttam .
Értem...én is mediterrán növényekben utazom..fõként banán, meg colocasia..nagyon nézem, hogy mikor lehet már kipakolni de még nem merem. Nagyon eldobálták a leveleiket télen, aztán ha ezt kibírták már ne egy kis fagy tegye õket padlóra:thumbup
Ma reggel találkoztam ZOB-bal...Nagyon jó arc, vagy fél órát dumáltunk tokokról, késekrõl..volt is nála egy minitracker replika, és egy spéci különlegességet is mutatott. A hónap végére elkészül az F1 kydexem.
Azt hiszem látva a kései minõségét elkezdek gyüjteni 1 ZOB késre..már meg is van az elképzelés.
Beszélt még egy minden hónap végén megrendezett mini késbörzérõl, ami helyileg a belvárosban(tõlem 2 utcányira )van egy gimiben. Késportálos regelés és 400ft a beugró. Lehet nézelõdni és adni venni egyaránt...
Jó kis lehetõség körülnézni a magyar késpiacon..
csakis ott..
Félig ide tartozik, félig az egészségbe, de ma elhatároztam, hogy nem dohányzok többé.
Tisztellek a döntésedért...én másfél éve szabadultam, nem bántam meg 1 pillanatra sem
Összepakoltam a világítós/tûzgyújtós cuccokat egy dobozba:
(Gáz-utántöltõk, öngyújtók, gyufák, minden érdes felületen gyulladó gyufák, gyertyák, mécsesek)
Csatolmány 1924
És a jelenlegi elsõsegélyt/tisztálkodós/higéniát is:
(Nem látszik, de van két teljes Lidl-s autós elsõsegélycsomag is jobbra fent. Gyógyszerek nem nagyon vannak, az még kitapasztalás/utánajárás alatt...)
Csatolmány 1925
Engem pl. nagy örömmel tölt el, ha látom, hallom, hogy valakinek már ilyen szintû egy-egy fontosabb "témájú" felkészültsége van! Ez biztatás/ösztönzõ a többi felkészülõnek is egyben.
Nagy gratula és további kitartást! :thumbup
Köszönöm! Azért hozzátartozik, hogy nem egy hétvége alatt vettem, ez kb egy év gyüjtögetése, apránként a normális élet mellett. Mindig egy kicsit, ami belefért a kasszába.
És pont ez lenne a lényeg! A napok, hetek, hónapok telnek szépen és ha csak minden héten vesz valaki valamit kis apróságot, akkor már fél év-év múlva azt látja, hogy van egy szép gyûjteménye, ami megelégedéssel, büszkeséggel és (ami a legfontosabb) valamennyire megnyugvással tölti el.
Abba a hibába nem szabad beleesni (aki pl. idetéved erre a fórumra, vagy olvas a prepperkedésrõl), hogy eszelõs módon nekiáll beszerezni mindent, kapkodva megfontoltság nélkül.
Ha családos, akkor a család is veszélybe kerülhet e miatt, ha még nem családos, akkor meg az a veszélye, hogy nem is lesz!
Nem tudatosan de már 3. évtizede gyûjtögetek és bizony-bizony még a mai napig is van olyan, hogy beleugrok dolgokba. Az emberi természet gyarló tud lenni.. :D
Ezért jó, vagyis a legjobb, ha szépen apránként bõvítgetünk ! :thumbup