Asszem keszen vagyok, de lehet hogy egy kicsivel nagyobb zsak kene, 18 kg a sulya. Csatolmány 2818
Printable View
Asszem keszen vagyok, de lehet hogy egy kicsivel nagyobb zsak kene, 18 kg a sulya. Csatolmány 2818
Jól fest!
Meg tudod mondani esetleg, hogy milyen és/vagy mekkora ez a táska? Illetve ha nem indiszkrét a kérdés a beltartalomról is olvasnék (olvasnánk).
Elõre is köszi!
Üdv, T.
Elég lassan, de biztosan készülget a kis BoB-om.
Nálam a bobnál a fõ szempont nem a folyamatos vándorlásra való felkészülés, hanem az, hogy jussak el a BoL-ig. Ezért inkább az egyszerûséget és a kis súlyt részesítem elõnyben, a cucc 90%a úgyis a BoL-ban van. De ha csk dolgozni megyek is, ez a pakk mindig nálam van.
A teljesség igénye nélkül itt egy kép, az egészségügyi csomagomat nem tudtam rárakni, az egy A kategóriás elsõsegély felszerelés, plusz fájdalomcsillapító és széntabletta.
- a táska egy piacos elvileg román katonai zsák, kb 30-35literes lehet, jóféle anyagból, erõs bõrszíjakkal, kb 3000 forintért vettem, annyit simán megért.
- a lamborghinis kistáskában vannak benne a kipakolt cuccok, arcszeszhez volt :D
- munkáskesztyû, ha esetleg fogdosni kéne valamit
- M43 Tactical Hawk, sokak által lenézett, de szerintem árához képest jó kis tomahawk, nem fát hasogatni kell vele nyilván, de egy koponyát azért meg lehet lékelni vele élethalál helyzetben
- rongyosra olvasott SAS kézikönyv, rengeteg jó tippel, rajzzal, pl csapdákhoz, egyebekhez
- másfél literes tatonka kettle, fõzéshez vagy vízforraláshoz
- bollé dioptriás munkavédelmi szemüveg, sajnos nem jó a szemem
- tûzszerszámok: gyújtó, kova és acél, gyufa
- gyújtósnak illetve higiéniához zsepi, vattakorong, és kézfertõtlenítõ
- erõs szigetelõ szalag és pár méter hegymászózsineg, ha valamit rögzíteni kéne
- Mora Bushcraft mindenes kés, illetve egy kis Gerber zsebkés, amit utcán hordok
- Fallkniven DC3 késélezõ
- Erõs damil illetve a kindertojásos dobozban kb 15 féle horog, sikerült már kólás dobozos módszerrel halat fogni, bot nem kell (:
- kis quechua iránytû, teszi a dolgát
Szoktam még 2 liter ásványvizet vinni, kulacsom még nincs, de így is bõven elférek, valamint van egy-két konzervem és energiaszeletem, amit most nem tudtam elõszedni.
Csatolmány 2940
Addig mig Doom terepen van, atvennem örök optimizmusanak helyet.. :D
Ha a bazisod 2-3-4 napi jarasra van, akkor szerintem ez elegendö... lenne, ha benne lennenek az ejszakai alvas cuccai... 1 halozsak, 1 ponyva...stb.. tovabba a folyadek mellöl is hianyzik a több kaja...
Ha csak max. 1 napi jarasra van a bazis, akkor viszont sok a cucc (szerintem)
- munkáskesztyû, ha esetleg fogdosni kéne valamit
ne fogdossal sokat! ...de ez a vekony kesztyü meg elfer..
- M43 Tactical Hawk, .. nem fát hasogatni kell vele nyilván, de egy koponyát azért meg lehet lékelni vele élethalál helyzetben
a koponyahasogato szerepe miatt celszerü valoban, de ha kietlen videken haladsz, jobb egy machete..
- rongyosra olvasott SAS kézikönyv, rengeteg jó tippel, rajzzal, pl csapdákhoz, egyebekhez
inkabb a bazisban a helye, mert utközben -ami kellhet- azt a rongyossagbol itelve mar tudod..;)
- másfél literes tatonka kettle, fõzéshez vagy vízforraláshoz
fölösleges - 1 napra eleg a hidegelelem... meneteles közben is eheted..
- bollé dioptriás munkavédelmi szemüveg, sajnos nem jó a szemem
ez jo es celszerü eszköz, mert füstön es szelben haladva is hasznos..
- tûzszerszámok: gyújtó, kova és acél, gyufa
fölösleges- ne gyujtogass, haladj!
- gyújtósnak illetve higiéniához zsepi, vattakorong, és kézfertõtlenítõ
- erõs szigetelõ szalag
fölösleges- haladj! .. a papirzsepi jo meg egyszerü vizszüresre
- pár méter hegymászózsineg
- Mora Bushcraft mindenes kés, illetve egy kis Gerber zsebkés, amit utcán hordok
:thumbup
- Fallkniven DC3 késélezõ
1 nap alatt, plane tempos haladasban nem csorbul a kes... inkabb bazis targy..
- Erõs damil illetve a kindertojásos dobozban kb 15 féle horog, sikerült már kólás dobozos módszerrel halat fogni, bot nem kell (:
ne szorakozz horgaszattal! haladj!
- kis quechua iránytû, teszi a dolgát
fölös, mert elvarhato, hogy (a mindenkori) eletviteli helyeidröl akar vakon is eltalalj a bazisodra!
Ami hianyzik (szerintem)
1 napi hideg kaja, energia...több kell 1-2 kis konzervnel.. ha haladni akarsz..
esövedö... poncho, ponyva
valtas polo, zokni...
egy sapka, vagy egy kendö...
1 bögre, vagy 1 kis hasznalt konzervesdoboz, inni, vizet szürni..
több viz, vagy egy vizszürö alkalmatossag...
...
..
.
El kell döntened, hogy haladsz es akar 1 napi eröltetett tempoban megteszel 30-40-50 kilometert a bazisig, ahol nyugodtan pihenhetsz, fözhetsz, olvasgathatsz, horgaszhatsz...stb.. ...vagy kempingezel közben...
Egyebkent gratula a cuccodhoz, mert sokkal több, mint a körülötted levö embereknek! :thumbup
Kiegeszites:
A lampat kihagytam, ha estebe csuszna a meneteles, vagy ha több napot venne igenybe a dolog.
Köszi a tanácsokat, hasznosak voltak!
Igazából a táska tartalma keverten bob-túra-munkáscucc, ezért van benne ennyi féle dolog. Szerencsére még így sincs az egész 20kg sem.
A bol erõltetett menetben 2napi járásra van tõlem saccperkábé.
Hálózsákot tervezem beszerezni, helyette most pokróc van.
Kajának van jelenleg öt kb 400 kalóriás energiaszeletem, a konzerveket meg meg lehet fõzés nélkül is enni, igazából jobb még nem jutott eszembe, szalonnát meg kolbászt nem akarok a hátizsákban cipelni :) :)
Sapi, póló és váltás zokni alap, elfelejtettem õket ide pakolni. Ma is jól jött, ugyanis 28 fokból 15perc alatt olyan égszakadás-földindulás kerekedett, hogy át kellett öltöznöm.
Lámpám beázott és tönkrement két hete, jó hogy mondod, be kéne egy újat szereznem.
Elég kezdetleges bobocska még, sok dolog hiányzik, de szerencsére megtömve is kb 10liter hely van még a táskában.
Más:
Olvasgattam egy külföldi fórumot, ahol a fickónak a bobban az elsõk között szerepelt egy karton cigi :haha:
Megakad? Akkor már régen rossz és a tûz lesz a legkisebb gondja.
Fázik? Mért fázna? Menetelés van a bázis felé! Minél hamarabb oda kell érni! Az évszaknak megfelelõ ruházatot nem írtuk, mert az magától értetõdõ..egyébként menetelésre nem kell más mint (írtam)"..valtas polo, zokni..."
Esõ? Ezért írtam, hogy hiányolom az esõvédõt!."..esövedö... poncho, ponyva"
Ha nem halad akkor halhat meg! Ha olyan sérülése lenne, akkor ott már a tûz sem segít semmit!
Emlékeztetõnek, mirõl is beszélünk! (Don't Panic tollából)
"...a BOB olyan állapotokra összeállított csomag, amikor a Kormány hathatós segítsége és közremûködése már nincs meg, így TÖRVÉNYES REND NÉLKÜLI állapotok között kell tiplizni a picsbe! ..."
...kell tiplizni a picsbe!
..kell tiplizni a picsbe!
.kell tiplizni a picsbe!
...nincs egyszerûen idõ kiscserkészt játszani! Minnél hamarább vagy a bázisodon, annál nagyobb biztonságban vagy és annál hamarabb tudod megvédeni..
..de természetesen ez csak az én véleményem és lehet hogy teljesen hibás...
:beer:
Ha 72 órás a BOB, akkor 3 napot kell vele kibírni. Ha messze van a BOL, akkor úgyis muszáj megállni néhányszor, talán tábort is kell verni éjszakára.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi van, ha valaki már ráakadt, belakta, kifosztotta a BOL-t... Na olyankor kell minden, ami csak lehet és elérhetõ, de ha visszamenni se lehet, hát könnyen pórul járhat.
Mizu, értem én, hogy gyakorlati oldaláról közelíted meg a dolgot, és hogy jót akarsz, de mindig kell egy B terv, egy C terv, stb...
Szerintem azt kell mérlegelni, hogy az a pluszsúly, amit pár cucc (élezõ, tûzgyújtó, stb.) ad, jelent-e akkora kellemetlenséget, hogy otthon hagyja. Én jelenleg ha hátizsákkal megyek az min. 8 kg, de lehet 12 is, mert ki tudja, mikor mi jön jól.
Adtam már kölcsön biztosítótût, imbuszkészletet, sebtapaszt... Senki nem reklamált, amiért nálam volt. :D
Egy BOB-t akkor érdemes összeállítanod, ha már elért egy minimális szintet a Bázisod...
Ha nincs még bázisod, akkor BOBO-ra sincs szükséged! A prepperek kezdetekben a hátukon hordtak mindent ..INCH bag.. http://magyarprepperforum.org/showth...ull=1#post1880 itt szépen le van írva minden!
Tehát csak úgy tudsz a saját igényeidnek megfelelõ felszerelést összeállítani, ha megtervezed, hogy nagyjábol mire is számithatsz a felszereléseiddel. Ezért nincs "mindenkinekjó" cucc és csomag! A csomag összeállítások nézegetése arra jók, hogy a homlokunkra csapjunk néha.. "baxki! tényleg, ez jó ötlet!.."
- más cucc kell, ha anyukádékhoz mész 3 utcányival arrább,
- más, ha fel a szöllõbe a kõpincébe, ami 1 napra van gyalog,
- más ha biciglivel akarsz a bázisra eljutni.
- más, ha több 100 km-t kell megtenned...
- más, ha nincs bázisod cuccokkal, mert akkor vagy maradsz a fenekeden, vagy elindúlsz és viszel magaddal mindent.. de ez már nem BOB..(más topik téma)
- és természetesen másabb cucc kell ha csoportosan, családdal öregekkel... kell az utat megtenni...
-----
Tehát e te bázisod 2 napra van?!?! Akkor vagy letiplizel hideg kajával, vagy beszerzel egy kis fõzõt melegíteni, teának, pihenõ megállásokkor..
Esetleg biciglivel megközelíthetõ? Mert azzal esetleg max 1 nap lenne..még a kertek alatt sunnyogva is. ;) ... már akkor más cucc kell megint...
...azon is el kell gondolkozni, hogy jobb e az a BOB, mint ahol most éldegélsz? ... nem lenne e jobb ott maradni és azt erõsíteni, fejleszteni?
..attól, hogy a prepper szótárban benne van a BOL, attól még nem kell feltétlen minden preppernek elkészítenie...
(olvastam valakitõl itt egy jó mondást.. valami ilyesmi:".. amid van azt védd meg!..")
Tehát nem törvényszerûen kötelezõ a BOB, lehet az BIB is.(Bug in Bag... Húzás haza táska.)
Minden csomag és felszerelés szitú és egyén függõ!
Fontos! Tüzet azt lehetõleg hanyagoljuk el! Miért? Mert a legkönnyebben tudunk vele lebukni!
Sokan elfelejtik, hogy miért is van a BOB!
NINCSENEK TÖRVÉNYEK, SZINTE MINDENKI ELLENSÉG! Észrevétlen és gyorsan kell a bázisra eljutni, nem pedig mint a csiga, mely húzza maga után a csíkot... csokispapír, tüzecske helyek.. had legyek látható, érezhetõ... had ne lássak semmit, csak más engem...
A BOB-l való közlekedés egyenlõ a meneküléssel! Gondolj bele mit csinál, mit tenne egy rab, egy szökevény mikor el akar jutni a biztonságos helyre!
Természetesen ez is csak saját vélemény...
jaaa ....és egy fontos, amin megakadt a szemem..
A kolbászt és a szalonnát ki ne hagyd semelyik csomagból se! :thumbup
Amirõl te beszélsz az egy túlélõ felszerelés! Imbuszkúlcs, varrókészlet, biztosítótû...
A BOB-t ha használni kell, akkor ott gáz van! Ott tépni kell a bázisra, nehogy beelõzzenek, nehogy kifosszák, nehogy ne tudd megvédeni pl. az ottlakó szüleidet.. stb..
A BOB-t én inkább "sprintelõ" cuccnak nevezném, mert mentesnek kell lennie minden olyan (egyébként hasznos és jó tárgytól) ami elvonja figyelmem, akadályoz, neheziti a cuccomat, pihenésre, falatozásra csábít, stb..
Ha szemléletesen akarom példázni.. a legjobb cucc egy túrabiciklis cucca! Semmi felesleges, semmi fárasztó plusz... víz a csõvõn, hogy nehogy meg kelljen állni...stb... és halad.. és teper...
Terepen, vagy akár lakott területen is utolérhetetlen...
Hiszen ez is lenne a lényeg...
B-C-D.. tervek...
Kellenek persze... de akkor a végén arra eszmélsz, hogy "viszel mindent" cuccod tornyosodik a hátadon... de ez egy másik topik témája.. mert a BOB nem errõl szól..
..szerintem... :beer:
Tetszenek az érveid! Mondjuk nekem nincs BOL, így ezért is gondolkodom másképp... Nekem ha menni kell, akkor az van, ami rajtam...
(Azon azért elagyaltam, bírnék-e megfeszített tempóban menni egy egész napot... vagy kettõt... Lehet ki kellene próbálni...)
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Egyetértek egyrészt abban, hogy a bobnak könnyûnek kell lenni és fontos a mobilitás, ezért nem is viszek magammal sok cuccot. Ugye látni egyeseknél gyakran hogy feltornyozott 30-40kilós hátizsák monstrumokat, ez szerintem is sok. Van egy fajta bag aminek nem jut eszembe az angol megnevezése, ami arra van, hogyha nincs BoL-unk, csak kóborolni szeretnénk. Na abba mehet minden.
Egyet értek abban is, hogy minél hamarabb el kell érni a bol-t, és lehetõleg ezt minél kisebb feltûnéssel. Viszont! Ahogy említették, bármi közbe jöhet útközben, az út el van zárva, bolt kifosztották vagy belakták, akármi. Akkor azért nem nagy baj, ha van nálam egy pár grammos tûzszerszám, esetleg horog amivel szükség esetén talán lehet fogni egy halat, vagy akármi ilyen dolog. Az összes ilyen kis motyó a fél kilót sem éri el, elfér a zsákban.
Én egyébként teljesen BoL-ra építek, ott már elég sok minden készen van, de az egy másik téma már, majd írok oda is.
Az INCH bag (I'm never coming home) amire gondolsz.
Nekem olyan dolgokat mutattak anno a seregben (ezért is tartottam hasznosnak valamelyik topikban), amiket nem is gondoltam volna magamról... de senki sem akkor..
pl.
Pusztavacs, 3 napos téli gyakorlat. -15-20 fok lett a 2. napon... Egyik csoportban volt egy fagyásos sérülés. Bevonták a csoportokat. Minket nem (és még pár csoportot) nem értek el.. nem kaptak el... így nem tudtunk róla.
Két lehetõségünk volt. Vagy Bázist csinálunk és alszunk felváltva reggelig és akkor indulunk vagy egy átmenetelt 30 km-s nap után még megtesszük a maradék 20 kilométert éjjel a kiemelési pontig...
Mivel éreztük a nagyon hideget inkább elindultunk..
Elöl ment aki a legjobban bírta abban az órában.. a 2. embernek a feladata az volt, hogy 10-15 percenként hóval megdörzsölje az elõl haladó tarkóját és a sajátját.
A többi legény kapaszkodott az elõtte lévõ hátizsákjába... és menetelés közben pihent..
Mûködött! ...de pl. olyan hallucinációkban volt részünk, hogy még manapság is elröhögöm magam ha felidézem...egyfajta köztes lét volt az ébrenlét és az alvás, álom között..
Hajnali 0200-kor kellett a rádiósoknak bejelentkezni.. annyira álltunk meg.
..emlékszem, hogy körbeálltuk õket egy ponyvát tartva feléjük, mert a jeges gallydarabok folyamatosan tördeltek lefelé, ami azonkívül, hogy veszélyes volt, még a szünet nélküli ropogással is idegesített minket.. A rádiósokra továbbá azért emlékszek élesen, mert szolgálatkészen álldogáltunk körülöttük, ha valamelyiknek elfagyna a keze..
Parancsba volt adva, hogy ilyenkor a a "kézlepisiléssel való melegítés" a kötelezõ eljárásmód...tüzet természetesen a 3 nap alatt nem gyújthattunk :D.. sajna a kézpisilésre nem került sor mert ügyesek és gyorsak voltak a srácok... menet tovább!
Óránkénti "vezetõ" váltáskor még annyi volt, hogy a surranóra nyomott tubusos boxot begyújtottuk, hogy az égve-szétolvadva valamennyire szárítsa a surcit, védõréteget képezzen kicsit... és melegítse pillanatra a lábat...
Nem fáztunk menetelés alatt semmit.. a láb az igen.. ezért tényleg a legfontosabb ruházat a lábbeli!
Viszont az ilyen gyakorlatokon lehet rájönni, hogy amit vitettek velünk a hátizsákokban, annak az 1 negyede is elég lett volna... pl. ezért is próbálom a BOB-t minimalizálni a végletekig...
Elég Off lett ide? Bocsi...
Csak nem szolnoki voltál?
Tegnap este meg kitisztitottam elmemet :hipnozis: majd összeirtam mi is kellene valoban a különbözö csomagokba/baggokba... ervek ellenervek csataztak bennem...
Brutalis döbbenet jött ki a vegere (szamomra)
Az egyik lenyeges dolog, hogy a 72 oras kitelepülö bag az brutalisan több, (10-20%-l) mint a legterjedelmesnek tartott INCH bag... :eek:
Keresek egy megfelelö topikot es majd levezetem...
A fenti dologban Wannabenak lehet sokban igaza...
Vagy minimalis a BOB, mert biztos vagy a BOL erintetlensegeben, vagy egy komplett cucc, mint B-terv... viszont akkor szinte mindent duplan kell beszerezni... egy csaladnal ez nemkicsit huzos...:huuu:
Hû, egy ilyen levezetést-összeírást szívesen elolvasnék! (BOB-INCH)
Az INCH bag-nak lehetne egy külön topik .
Köztes megoldás, ha elásol egy támogató készletet a gebaszkuckó közelében, egy olyan helyen ahonnan szükség esetén hadat viselhetsz a foglaló(k) ellen. Egy kevés víz, élelem, tûzgyújtó miegyéb hogy kitalálhasd mi legyen, és fegyver hogy kitessékelhesd azt aki elfoglalta a kuckódat. Ha többen vannak, mindig csak egyet kapj el szép csendben.... és jegyezd meg, a súlyos sebesült ellenség épp olyan jó mint a halott! A sebesülttel késõbb is végezhetsz, ameddig él addig viszont leköti és demoralizálja a társait.
A gebaszkuckó ellátmányát is jobb a környékén elásva tartani.
No és mi van akkor, ha az én BOLom néhány 100 kmre van...
ezt írod: "de akkor a végén arra eszmélsz, hogy "viszel mindent" cuccod tornyosodik a hátadon... de ez egy másik topik témája.. mert a BOB nem errõl szól"
A BOB, attól még hogy egy hátizsákba divatos összepakolni nem feltétlenül van a hátadon...a BOL elérésében, vagy a veszélyhelyzettõl legtávolabb haladásban segíthet egy BOW is (tehát egy jármû) Általában ez a helyzet...gondolj bele, hogy a BOB alapvetõen azért van, azért tartjuk összepakolva, mert nincs idõnk szarakodni vele, tehát a gebasz hirtelen tör ránk, ott ahol lakunk...
Következésképpen szeretnénk ettõl a bajtól, mihamarabb a lehetõ legtávolabb kerülni. Ki lenne az, aki nem próbálna meg egy gyors utat választani a menekülésre és inkább nekiállna túrázgatni a hátán 3 napi cuccával? Remélem senki....a lényeg, hogy minél gyorsabban felmérd a helyzetet és elsõ körben próbálj meg valamilyen jármûvet igénybe véve elhagyni a veszélyzónát...
Lehet az kocsi, motor, bicaj, vagy ha ki akarod raboltatni magad, egy bevásárlókocsi..:D
Szóval szerintem a BOB félreértelmezése az az állítás, hogy csak a hátadon szállíthatod és errõl szól..aztán kész..
Én elsõ körben autóval tervezek lépni, ha ez nem lehetséges, bicaj, aztán gyalog...ha rákényszerülnék egy néhány 100km-es gyalogtúrára, biztos nem hagynám ki a tûzgyújtó felszerelést...
Jó ötlet!
Millió és +1 az az ötlet és hasznos tennivaló amit ki tudunk gondolni.
Ezért igaz az, hogy egy meglévõ bázist erõsíts, védd, és ott készülj a lehetõ legtöbb szituációra.
A barangolás egy (még tökéletesen összeállított) cuccal is, tele van veszélyekkel és kiszámíthatatlan meglepikkel.
Ha családdal vagyunk, akkor meg ... kész rémálom lehet .. szerintem.
Teljesen egyet értek!
Pl. javasoltam a biciklit... de egy kézi kocsi is megoldás lehet...
Pár 100 km?? :) hajnalba értem haza 800 km-rõl.. imádkoztam végig, hogy ne üssön be a krack és ne keljen hazatipliznem "akárhogy" :)
.. természetesen most nálam is volt a többszörös tûzgyújtó dolgok...
Amikor írtam hogy ne gyújtson tüzet, akkor az volt feltételezhetõ, hogy 1 napon belüli elérhetõségben van a bázis...
De egy igazi vészhelyzetben és menekülésben valóban nem ajánlatos a fával való tûzgyújtás, mert könnyen lebukás lehet belõle.
Gáz, kocka stb... kisebb veszélyt jelentenek...
Arról nem beszélve, hogy ha valaki mondjuk kolbászt vagy valamilyen ilyesmi kaját rak a táskába, azt simán kiszagolják a kóbor kutyák, ne adj isten a kutyával rendelkezõ fosztogatók (ha még nem ették meg).
Érvek, ellenérvek a BOB-ban lévõ kolbász/szalonna kapcsán:
Ellenérv
- kiszagolják esetleg a kutyák
- nyomomra akadnak a kutyával rendelkezõ fosztogatók
- nehéz
-...
Érv
- kiszagolják! na és? A BOB-t az összeomlás utáni közvetlen nap/napok alatt vesszük igénybe. Akkor még nem lesz több kóbor kutya, pláne olyan amik megtámadnak egy egészséges és aktív embert. (Az eddigi tragikus kóbor-kutya támadások áldozatai (tudtommal) idõsek, betegek, gyerekek...voltak)
- ha meg is támadnának ilyenek, a vándorbotommal/fokosommal/dárdámmal/machétámmal vagdalthúst csinálok belõlük... (hüüüümmm... húsutánpótlás??)
- a katyvasz utáni elsõ napokban még nem fognak létezni kutyás rabló egyének... azok majd csak kb. 1 hét-6 hónap után fognak kialakulni...addig mindenki a szabadon hagyott cuccokat rabolja majd és csak utána egymás készleteit..
- ha valaki kutyás keresést fog csinálni, akkor a lényegtelen, hogy van nálad kolbász, vagy szalonna... 1 molekula/méter (nem tudom pontosan mennyi) testszagodból megtalál.
- a kolbász, szalonna kiváló energia tároló.
- nagyon finom! (egyik fõ szempont!)
- a szalonna (és származékai) kiváló tartósító. Fegyver tisztító/tartósító, fémek kezelése (kések, edények), stb..
- esetleg egy arra érdemesnek tartott (jó kiállású, erõs..stb) kóbor kutyit magunkhoz idomíthatunk (a szalonnával), ezzel nyerhetünk egy (onnantól) hûséges társat... õrködés, védelem, vadászat stb, amiben utána számíthatunk rá.
-...
(Akár minden egyes tárgyal végigjátszhatja ezt mindenki.. a lényeg, hogy ne döntse el elõre, hogy viszi, vagy nem viszi, mert akkor az érvek-ellenérvek nem lesznek tiszták és korrektek! Könnyû gyakorlat ez a disszociatív személyiségeknek :D ("több-személyüségüeknek"))
..nahát hadd szagolják.....most voltam nyaralni egy helyi kutya odajött a jó kolbász szagra...megkínáltam vele...onnantól nagyon jó barát lett... egész éjjel õrködött az ajtónk elõtt....."szerezz barátokat!"
Csatolmány 2991Csatolmány 2992
Angolosok! Esetleg lenne valakinek szabad kapacitása lefordítani azt a prepper-matrixot?
Három napos nyaralás,horgászat (beszámoló a horgászat topicban)alatt az átalakított bob-omat használtam(praktikusan kicseréltem az élelmiszert,szalonnára,kolbászra friss kenyérre,kávéra,napias kajára)..
észrevételek...
kizárólag a bahco késemet(kép feljebb)használtam,enni hagymát pucolni,szereléket csinálni mindenre..bár vittem az egyébként bent lévõ két túlélõ kést is semmire sem kellettek,
ami nagyon jó,hogy becsomagoltam a papucs,iszonyatosan fontos...
két pólót,alsót, zoknit, vittem...bizony mosnom kellett,samponnal..elkelt volna kis folyékony mosószer..
nem vittem szivacsot és mosogatószert...nagyon kellett volna..
túl sok kaját csomagoltam ill nem azt ami fogyott..a kávé a második napra elfogyott,a zacskós leves is,a kenyér megmaradt,a mûzlik fele szintén,a kolbász szalonna viszont kevés volt....a konzervekhez nem is nyúltam,viszont nasi kellett volna,sós fõleg valahogy azt kívántam ,nem az édességet....annak ellenére,hogy jól táplálkoztam,három nap után a mérleg 4 kiló mínuszt mutatott itthon,,,nem baj van mibõl....sört vittem eleget,ásványvíz viszont a 3 üveg kevés lett...
amiket fölöslegesen vittem...hálózsák,kések,világító rudak,tartalék lámpa,elemek,balta,pulóver,poncsó(felpróbálta m esõben egy sz.r,zavar,csalizásnál lóg a sárba,nem lehet benne csinálni semmit,elõvettem az esõruhát a kocsiból),rádió,kulacsok,víztisztítók,edény ek,(kivéve az acél bögre,mindent abba csináltam)
ami jól jött az a takaró fólia,nem ázott fel a pléd..
mondjuk nem extrém környezetben,nem erdõben voltam,rendes kulturált szálláson...bár nagyon elgondolkodtatott,hogy fõleg a hideg ,nyirkos hajnalon akarnék e hevenyészett menedékbe lenni vagy megéri a sátor a plusz súlyt..
összefoglalva elfáradtunk a nyaralás végére és jó volt pihengetni itthon...pedig nem gyalogoltunk kilométereket,csak horgászgattunk,sétáltunk amit a test megkíván.....pusztán az ,hogy nem a megszokott környezet vesz körül,testsúly csökkenést,fáradtságot,némi alvászavart idéz elõ és ha most ez shtf(mert nem biztos,hogy az erdõbe futnék,lehet egy kényszer evakuációs pontra),cipeltem volna a fölösleges dolgokat...ami kell az meg nincs nálam...elgondolkodtató....
ja...a hátizsák hátmerevítõjét kicseréltem a sárga tálcára,szintén nagyon jó szolgálatot tett..ami még kellett volna...iható,de rossz szagú volt a víz,kellett volna pezsgõtabletta,hogy elvegye a szagát,valami konyharuha,a horgász kéztörlõ nem jó fõleg ha már koszos,vizes,...
annyit még,hogy a hal sokkal könnyebben hozzáférhetõ,megszerezhetõ mint az egyéb vadak,akár nyersen is fogyasztható besózva,de elkészítése egyszerûbb mint mondjuk a fácán....prepper szempontból nyerõ,nagyon kevés súlyú felszereléssel nagy mennyiségû fehérjéhez lehet jutni....
Van olyan cucc pl:kés,multitool,akár élezõ,vagy valami molle zseb de akármi amiböl vesztek még egyet? ha mondjuk az elsõ bevált és akkor legyen egy ugyan olyan vész esetére? ami persze új nem kopott stb.
Szerintem gebasz után pont az a jó, ha nem tûnik újnak.
MI a kajával vagyunk így,van a Morzsi-pulyka mást nem is eszik a kutyám meg a konzervek közül+pedigré lapocska ,guriga...ennyi nem variáljuk agyon...amúgy meg finom házi kaja amit én is eszek....de én is csak azokból táraztam be amit szeretek...egy fajta kávé,borsó konzerv,egyféle sólet amit szeretek,+pacal és még sorolhatnám de nem túl hosszan,,,,,,nem látom értelmét csak azért venni-tárolgatni valamit ,mert olcsó-akciós...amúgy most is ezeken élünk,tehát nem fog sokkolni,ha a készlethez kell nyúlni mert nincs bolt.....a tárgyak közül a háromnapos hátizsákkal vagyok így(képek a mit prepperkedtél? topicba),ez nagyon bejött,már van egy zöld,meg egy fekete,de lesz pénzem veszek valami terep színben is.amivel szemezgetek az a Mora heavy duty,ha bejön veszek sokat,nincs súlya akár három - négy is elfér a táskába...már azért gondolom mert van egy bahco horgász késem -hasonló mint a mora-és minden hová azt viszem magammal,nem kopik,nem kell élezni(persze én nem vágok fát késsel),jól kézre áll.
Kis csoportomban 3 Mora Heavy Duty van. Jo vasar. A keszletekhez meg annyit, hogy en rendszeresen fozok a konzervjeimbol. Tehat esszuk, amit raktarozunk.
Nekem nincs kiondott elõre elkészített BoB-om, de a lakás egy szobájában tartom az összes felszerelésemet és 5 perc alatt menetre készen állnék ha muszáj lenne. Ha most mennék és ha csak néhány hétre készülnék menni 12 kiló alatt maradnék kajástól, piástól, mindenestõl. Amitõl félni lehetne és nem emberi gonoszságra gondolok, az a dehidratáció és a hideg. Szal amit vinnék röviden a zsákban:
- Mammut Creon 25L zsák, beépített esõvédõ huzattal
- iratok, pénz, térkép
- Szárított és vákumozott kaja (nálam mindig van otthon), és nescafé
- 2.5L víz a tömlõben, kínai víztisztító + némi tabletta
- Gore-Tex bivakzsák, holland derékalj, kis pehelyzsák + ripstop poncsó
- aláöltözet, tartalék bugyogó és zokni
- gyógyszerekbõl antibiotikum 2 féle, fájdalomcsillapító, széntabletta + kötözõ bizbaszok
- kis tisztálkodási szett
- egy fém bögre, gázfõzõ, szikravetõ, Mora Triflex+DC4 élezõ, multitool, némi kötélzet és fejlámpa tartalék elemmel
- amennyi cigi és öngyújtó még belefér
Amit nem láttam, h írt volna vki is (bár lehet csak én nem láttam) és fontos, az a széntabletta. Lehet, h néhány hétig olyan vizet kellene inni, vagy vmi romlott kaját ennék, h hasmenésem lenne, nem szeretnék kiszáradni.