Köszönöm, majd végigpróbálgatom így. :)
Printable View
A memóriaproblémát is kizárhatjuk. Kivettem a videokártyát és rákötöttem simán az alaplapra. Azzal működik a monitor. Tehát kettőre szűkült a gyanúsítottak köre. Az egyik az alaplap (talán a slot), a másik pedig a tápegység.
Ok, megtaláltam. Mégis Chrome ügy.
Van olyan hogy Chrome Flags (sose hallottam róla eddig) és ott lehet kikapcsolni.
"Hardware Media Key Handling" néven van ott.
https://winaero.com/how-to-dismiss-w...ontrol-pop-up/
Szuper!
én is ebben a cipőben voltam csak a tűzrókánál
itt ilyen hülye neve van "kép a képben"
support info
Az asszony gépében a PCIE -nek annyi. Mindkét slotnak. Hogy mitől, ki tudja... Tesztelgettem én mindent, de nincs megoldás.
Aztán gondoltam hogy ok, talán venni kéne egy másik gépet? 2019-ben vettem, kb 2 és fél éve.
Na, ez sem egyszerű.
Először is, az árak nem mentek le, hanem maradtak azon a szinten, az új cuccok meg megfizethetetlenek. Sőt, pl. a régi procimat $339-ért vettem annak idején, ugyanaz a régi CPU $399!
Videokártyát is el lehet felejteni. Amit akkor $225-ért vettem, az most $600. Tehát kb. annyiba kerülne gépet venni mint 2 és fél éve, kivéve hogy nem tudnék bele videokártyát venni és a régit kéne használnom.
Ehhez hozzá jön az is, hogy a gépházak rettenetesen bénák, és nem árulják azt a fajtát ami most van nekem, amit tökéletesnek tartok. :hogymi: Telenyomják őket RGB led fényekkel, de BluRay meghajtónak meg nem csinálnak bennük helyet.
Lehet egyelőre várok egy kicsit. Bár az előrejelzések szerint a helyzet csak romlani fog és a gépárak attól függetlenül fognak tovább emelkedni hogy már nincs otthon ülős munka és emiatt kevesebb a gépvásárlás.
Szerintem vedd meg most, ami kell. Mármint MOST, ne két hét múlva próbáld.
Itt egy érdekes olvasnivaló, hogy miért is, kicsit hosszú, de végül is egy prepper fórumon vagyunk:
https://worldedge.substack.com/p/bey...ce=twitter&s=r
Meg is lenne, ha időben eladtam volna a részvényeket amiken ülök. De már másodszorra szalasztottam el a jó árfolyamot. Dühös vagyok saját magamra. :mad: (Tegnap majd szétvágott az ideg.) Hétvégén nincs tőzsde, de talán a jövő héten sikerül majd eladni. Akkor lesz új gép is, meg egy új szék is a dolgozószobámba, mert ez a mostani legyilkolja a gerincem.
Tényleg, néztem a NewEgg oldalt, ott lehet Cryto-val fizetni. Ez új dolog, mert a múltkor még nem láttam ott olyat. :)
Az asszony gépe 10 éves, pont emiatt kezdenek benne elromlani a dolgok. Az alaplap rossz, vagy a processzor, nem lehetünk benne biztosak. De mivel a régi alaplapok és processzorok sem olcsók, így lehet jobban megérné újat venni, a régi gépet pedig betenni tartaléknak megtartani.
Az infláció az szerintem nem fog csökkenni, aztán az előrejelzések szerint készlethiány is lesz, tehát egyet kell értenem Dream_walker-rel, nem érdemes túl sokat várni.
Most meg azt mondja hogy mégse kell neki új gép. A fene se tud rajta kiigazodni...
Akkor egy használt alaplap lesz, mert újonnan már nem igazán lehet 1155-öst kapni. $120 amibe kerül, szóval nem olcsó egyáltalán, és imádkozni kell hogy majd működjön is. Újnál is lehet tartani tőle, hát még használt cuccnál.
Magamnak meg veszek egy gamer széket, egy új egeret, mert a másik össze-vissza duplán kattint meg minden baja kezd lenni, meg eBay-ről beszerzek még 16GB memóriát, mert nálam mindig nyitva van 50-60 tab a Google böngészőben és az eszi a memóriát rendesen. 32-vel már nem lesz gondom. Meg az jól jön a videó-szerkesztéshez is. A memória ára szerencsére nem szállt el. A Corsair meg visszaírt hogy már nem gyártják azokat a tornyokat ami nekem van és venni akartam. Úgyhogy ennyit arról.
Nem értem az egész torony dolgot, tiszta hulladék minden amit mostanában árulnak. Ami jó azt meg nem gyártják többet. Ki érti ezt... :hogymi:
Aztán megint azt mondta hogy talán kéne neki.
Közben megnéztem a RAM-ot, nem azzal van a gond. És leteszteltem a gépet másik tápegységgel is. Úgy se ment...
Szerintem ki lehet mondani hogy 99% hogy az alaplap halt meg. 1% hogy a processzornak van valami kínja.
Na, ez se volt egyszerű.
Megvettem a gépet az asszonynak, persze darabokban. Összeraktam, jó sokáig tartott. Tökölés, RAM csere. 3000-es RAM-pár, igaz a 3000-es pont nem kompatibilis vele. A 2966-os és a 3200-as az igen. Először nem is ment csak 2166 Mhz-en. Le is fagyott, kétszer. Aztán tököltem a BIOS-ban és hopp, 2933 Mhz-t kezdett mutatni. Azóta nem fagyott le, semmi gondja. Az előtt nem tudom mi volt, nem volt kép. De amikor a 3200-as 1 RAM-ot kicseréltem 2 darab 3000-esre, akkor utána már ment. Meg lehet hogy nem volt eléggé belenyomva a slotba. Passzolok. A lényeg hogy megindult.
Win 10 telepítés, nincs Net. Azt írja hogy kell valami driver. Ok, van CD. De nincs CD-ROM, mert az manapság már nem igazán divat, a legtöbb toronyban már hely sincs neki. Úgyhogy USB-vel kellett átvinnem rá a Net-drivert. De elindult vele.
Azóta megyeget.
i7-10700F proci, 8 magos, 2,9 Ghz
MSI B560M PRO-E LGA 1200 alaplap
16 GB 3000 Mhz Corsair
EVGA GeForce GTX 1060 SC GAMING 6 GB-os videókártya
1 Terrás WD Blue M2-es tárolókártya
Az én gépem meg most kapott 32 GB 3200 Mhz-s RAM-ot meg egy EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB GDDR6 -os videókártyát.
Így most elleszünk egy darabig.
Ami gyász:
Megrendeltem, hát tuti hogy 3 napra rá kb. 45 dollárral olcsóbb lett volna az asszony gépe. Igaz az én új videókártyám csoda hogy meg tudtam venni 465-ért adóval együtt. Olyan 600-700 körül adják a kártyát Amazonon. Megláttam a kedvenc computer-boltomban és lecsaptam rá. Illetve próbáltam, de elkapkodták. Utána mégis megjelent még pár percre és akkor sikerült valszeg az utolsót megvennem. :)
Ja, meg rendeltem egy procihűtőt, erre kiderült hogy jött gyári a dobozban. Úgyhogy most van itthon egy extra. Mindegy, elfér, nem volt akkora nagy összeg.
Meg ehhez jön még hogy az alaplapon nincs 3 ágú első hűtónek csatlakozó, pedig 2-nek is kéne hogy legyen. Úgyhogy az asszony gépében nem pörög a két ventillátor. Van arra valami megoldás?
Hozzátenném hogy bűzlik egy kicsit az Intel alaplap-processzor dolog. Már úgy értve hogy a 2018 végén vett gépem filléres alaplapja megbírja a 4000 Mhz-s RAM-ot is, viszont az új alaplapokra az van írva hogy 11-es szériájú processzor alatt 2933 Mhz-es RAM a maximum. Ez nem csak arról szól hogy szándékosan úgy csinálják hogy vedd meg a legdrágább processzort? De már a PCIe portnál is ez van. PCIe 3x-as, de PCIe 4x-esként is működik, de csak ha 11-es széríájú a processzorod. Az alatt csak 3-asként megy. Szóval ez elég gyanús.
Közvetlen a tápra is rá lehet kötni a hűtést,én ilyesmi csatlakozóval láttam.Csatolmány 9207
Érdekes, majd utánanézek, köszönöm a tippet. :beer:
UI: - Találtam is mindenféle konvertáló cuccot, 6 dolláros tétel. :)
Az asszony gépe nagyon jó, tökéletesen működik.
Nálam is megy az új videókártya, de...
Ha néhány dolog megy, akkor a kb. 50 fok az optimális. Viszont amikor 50 fokon megy akkor ciripelni kezd rajta a hűtőventilátor. Kb. 5 másodpercenként egyet, ilyen tizedmásodpercnyni kerrenés. Crrrp... Crrrp... Crrrp...
A megoldás az volt hogy letöltöttem a ventilátor-szabályzó programot mellé, és beállítottam úgy hogy még bőven 50 fok alatt felpörögjön. Ami oké, viszont valamiért a program meg azt csinálja hogy ha alvó-állapotba kerül a gép, akkor nem lehet felébreszteni. Szóval most a kártya mellett megy a program, az alvó-állapotot meg kikapcsoltam a gépen.
Egy indításnál volt még egy furcsa dolog, kissé lilás volt a képernyő. De csak egyszer fordult elő, újraindítás után pedig rendbe jött.
Amúgy a kártya működik.
-
Az egér is fura, tökéletesen megy, de valahogy nehéz vele célozni. Apró mozdulatnál túl nagyot ugrik a kurzor, ami photoshopnál, játéknál, meg úgy általában dolgozásnál elég irritáló tud lenni.
Van egy régi Lenovo T60 typ. 1952 laptop, amit megakarnék csinálni az asszonynak netezni, de nem boldogulok. Az ali-n vettem bele egy Intel Core Duo T7200 as procit, DDR2 es 667Mhz es RAM-okat 2x2 GB. Papíron támogatja. Beletettem, elindítom, felbőg a hűtő és kikapcsol. Ötlet?
Ami benne volt proci azzal elindul, a BIOS-ig, de USB-ről bootolás már nem megy neki. Win10 et próbáltam feltenni. Pillanat törtrészéig látod a win logót, aztán fent a kis kurzor villog majd fél perc után átmegy a kép barnába és csíkozott lesz hoszzában. Onnantól csinálhat vele akármit az ember, csak kikapcs játszik. Gondolom az integrált videórésze kiégett vagy nem tudom.
Lehet videochip probléma, vagy alaplap probléma is. Laptopnál ez nem tudom mennyire végzetes. Laptopot még sosem szereltem, de láttam róla videókat és bonyolultabbnak tűnik mint a nagy gépek esetében. Laptop nem sípol vagy pittyeg valamit amikor elindult. PC gépeknél az szokta jelezni hogy mi a gond.
Túlmelegedés esetleg? Nem tudom a laptopoknál hogy van a processzor/VGA chip hűtése. (ha van egyáltalán)
Sajna laptopoknál az előnyük a hátrányuk is. Minden integrált. A méretek miatt, csak nagy nehézségek árán javítható. Valóban lehet az alap is. De azt már nem veszek. Régebben akartam egy cyberdeck et pelican ládába összedobni, de ez is álom matad egyelőre.
A proci meg a két ram kb ötezer forint volt. Ennyiért rá se néznek semmilyen pc szervízben.
Biztos, hogy a gépben lévő BIOS verzió támogatja azt procit? Frissítetted? Tuti, hogy működőképes a proci? Egyáltalán nem pittyegett a gép?
Ha látod a Windows logót, akkor megy az USB-bootolás. Elképzelhető, hogy az USB-s eszköznek van baja, hibásan lett kiírva a telepítő, stb. Ha az integrált grafikus vezérlő kiégett volna, akkor nem láttad volna a win logót :) Tutira jó a belerakott RAM?
A BIOS frissítésre én is gondoltam, bár nem találtam hirtelen ehhez leírást, se BIOS frissítést. De még gépi kód sem jelenik meg vagy error, a speaker nem pittyeg nem is tudom van e benne. Elindul a hűtő , és leáll. Közben sötétség. Az eredeti 512 RAM-al is ugyanaz a hiba lefutása, memóriára ezért nem gondolnék.
Van benne speaker :) Tovább jut az eredeti procival?
A BIOS-ig eljutok, de a bootoláskor már befagy a kép. Amíg volt rajta op, azt gondoltam, hogy az a hibás. Újraraktam, akkor is fagyott. Akkor tettem bele másik hdd-t azzal is. Az alaphoz meg a procihoz nem nyúltam még, de ennyi erővel vehetnék új gépet is.
Próbáltál memtest86-ot futtatni rajta?
Még nem, csak a hdd-t.
Tudnátok nekem segíteni ebben? Postal Brain Damaged minimum követelménye:
CPU: Intel i5 4th gen or equivalent.
RAM: 4 GB.
VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX 780M or equivalent.
DEDICATED VIDEO RAM: 4096 MB.
PIXEL SHADER: 5.0.
VERTEX SHADER: 5.0.
FREE DISK SPACE: 4 GB.
Ez a minimum, sajnos ajánlott konfigurációt nem adtak meg. Aki jobban ért hozzá, szerintetek ha ez a minimum, kb. milyen konfig lenne az ideális?
Az én gépem:
Processzor: AMD A8 Pro-7600B 3,7 GHz
Videokártya: AMD Radeon R7 200 Series (2 GB)
Memória: 8 GB DD3-1600 DD3 SDRAM
Ezt mivel lenne érdemes fejleszteni, hogy kijöjjön egy erős ideális konfig a játékhoz? Videokártya 4 GB VRAM jó lenne.
Miután megvettem az új memóriát voltak leállások, kiírta néha hogy "out of memory". Nem sűrűn, de előfordult. Pár hete lefuttattam egy MEM-tesztet, eltartott egy ideig. Megvizsgálta rendesen, kiírta hogy tökéletesen működik. Hát, azóta valóban jó, nincs hibakód Netezés közben. :-) Nem tudom a MEM-teszt hogy működik, lehet hogy mindent letöröl belőle és "kitakarítja" az ellenőrzéshez? Úgy tűnik hogy megoldotta a problémát, ez a lényeg.
Ma bekapcsoltam a gépet és valami más lett a Google Chrome-ban a Youtubeon.
Automatikusan tölti a videókat, és ha az egeret egy thumnail fölé húzom akkor kattintás nélkül megnyitja a videót. Állatira idegesítő. Ráadásul mitől van ez? Én nem változtattam semmilyen beállításon, nem installáltam fel semmit. Nem is volt semmilyen frissítés, se Chrome-ban, sem a Windowsban.
Van erre valami megoldás? :confused:
---- OK, úgy tűnik hogy az egyik videó-letöltő add-on kavart be. Kikapcsoltam, most nincs baja a Youtube-nak.
-- Mégse jó. megint megnyitott egyet.
Megint jól megszívatott a Windows telepítő. MTB, GPT formátumú SSD-k. Hogy miért kell két fajta, nem tudom. GPT kell az USB-s installnak, MTB meg a BluRay-esnek? Hiába volt GPT-s az SSD-m, azt írta rá hogy nem az. AI adott ötleteket, de semmi se működött. Kapcsoljam ki ezt meg azt, de akkor meg azt írta rá a telepítő hogy a particiót nem látja, meg újat se tud készíteni. Aztán (úgy mint legutóbb), véletlenül sikerült. Úgy oldottam meg hogy töröltem a másodlagos Windowsban a particiót és nem csináltam újat. És akkor a Windows telepítő azt mondta hogy "oké, akkor ez itt egy üres lemez és majd én csinálok belőle particiót". És úgy végre összejött.
Igaz, fura a BIOS, mert ha csak az SSD-t adom meg neki, akkor azt mondja hogy nincs rajta rendszer. Az SSD neve + valami "bios boot manager" vagy mi a túró is megjelent, na akkor indul el az új Windows ha azt adom meg hogy arról bootoljon. De mire fel nem bootol simán az SSD nevét megadva? Franc se érti...
Telepítettem dolgokat, Google Chrome-ot, ezt azt. Aztán egyszer csak netovább. Se program nem települt, se a nyomtatót nem akarta látni, se semmi. Próbáltam mindent, de nem akart menni semmi. Vagy egy újabb órán át tököltem vele. Azt hittem én voltam a hülye.
Mondom oké, akkor megvárom a Windows frissítőt, ha már baromi sok frissítenivalója van. Nagy nehezen csiga lassúsággal meglett. Után meg működött minden telepítő és rögtön látta a nyomtatót is. Hogy előtte mi volt a baja, azt nem tudom. Nem írta ki hogy ha megy a Frissítő akkor nem megy más. Elég logikátlan, de mindegy.
Kb. 5 órám ment el vele eddig és még rengeteg feltelepítenivaló, beállítanivaló van rajta.
Régen azért 1-2 óra alatt fel lehetett dobni egy Windows-t, nem volt ilyen tökölős a művelet. Ez is bonyolultabb lett mint volt...
Megint egy...
Ki ez a pasas? A múltkor valami finessz edző, most meg ez. Sose hallottam róla, sose iraktoztam fel rá. Mégis itt van. Az angol csatornám fel van rá iratkozva.
https://www.youtube.com/@peternagy1194/videos
Ez is beszél étkezésről meg ilyesmiről. Vagy ez ugyanaz a pasas mint a múltkori? Hogy iratkoztatta fel a csatornáját? Én sosem iratkoztam fel rá, akkor hogy?
Ezt találtam:
https://support.google.com/youtube/answer/7404651?hl=hu
De az egyetlen Chrome kiegészítő az az adblock... Más nincs bekapcsolva. Két másik van, az egyik egy vírusirtó/rendszervédő, nagy név, az nem lehet. A harmadiknak meg semmi köze a Youtubehoz és az is nagy cég és megbízható. Meg angol csatornát miért íratna fel egy magyar nyelvű Youtubert csatornára?
Nem tudom, hogy ez a legmegfelelőbb téma, de fontosnak tartom a biztonsági mentéseket: https://www.worldbackupday.com/en :thumbup
Letöltöttem ugye a Battlefield 6 bétáját. Gondoltam kipróbálom. De kérte azt az izét amiről beszéltem korábban. Safe boot vagy mi. De azt csak úgy lehetett bekapcsolni a gépemen, hogy valami kulcsgenerálást csináltam a BIOS-ban (key PK). Megkérdeztem a ChatGPT-t mondta hogy ne aggódjak, nem kell parázni, nyugodtan kapcsoljan be, max. visszakapcsolom ha nem jó.
Szuper.
Bekapcsolam, aztán el is ment a kép. A monitor nem látta a videókártya slot-ot. Kicseréltem másik kártyára, azt se látta. Okostévén néztem a netet, emberek tömegei sírnak hogy bekapcsolták ahogy írta az útmutatás és megpusztult az alaplapjuk. Na mondom akkor vehetek újat, tisztára kiakadtam. Órákon át próbáltam megoldást találni.
Aztán az asszony felkelt, mondja hogy kérdezzem meg a ChatGPT-t Megkérdeztem, mondta hogy az alaplapomon van saját videókimenet, meg a procim is támogatja, csak dugjam át és annyi.
És valóban működött. Úgy nézem hogy sikerült visszaállítanom a BIOS-t is.
Viszont kapja be a lekváros palacsintát a BATTLEFIELD 6, meg az összes többi aminek kell a BIOS bűvészkedés. Akkor nem játszok és kész, pedig nagyon akartam. Lehet a GTA 6 is kéri majd ezt?
Éreztem én hogy nem jó ötlet a BIOS beállításokkal szórakozni, de mindenhol írták hogy teljesen biztonságos, nem lehet elrontani, stb.
Szóval óvatosak legyetek ezzel!