Üdv!
Ez az N95 maszk milyen? Hányszor használható? Vagy ez az, amiben idõnként cserélni kell a szûrõt?
Printable View
Üdv!
Ez az N95 maszk milyen? Hányszor használható? Vagy ez az, amiben idõnként cserélni kell a szûrõt?
Tegnapi: +413.175 új regisztrált fertõzött
Ez új napi rekord?
Lóránt Károly az adatok elemzésébõl arra jutott, hogy remélhetõleg már lassulni fog a terjedés. Európában a legtöbb helyen átlag két hónapig tartott az elsõ hullám, március közepétõl május közepéig. Aztán jött két hónap szünet, majd a második hullám. Most október közepe van, úgyhogy bízzunk benne, hogy ez már a második hullám csökkenése.
Világviszonylatban szerinte nagyjából a járvány felénél tarthat most az emberiség. Az 1918-19-es spanyolnáthával veti össze, ami becslések szerint kb. 500 millió embert fertõzött meg. Ez az akkori 1,8 milliárd fõs emberiségnek megközelítõleg az egyharmada volt. Napjainkban 7,8 milliárd ember él a Földön, és eddig 35 milliót fertõzött meg a covid, ami 0,45 %. Ha a járvány felénél járunk, és a járvány végére duplázzuk ezt a 35 milliót, akkor is olyan 0,9 %-os fertõzöttség lehet a végeredmény. Ez elenyészõ a spanyolnátha 28 %-ához képest.
A spanyolnáthában az 500 millió fertõzött közel 10 %-a halt meg. A koronavírus halálozási rátája az eddigi adatok szerint kb. 3-4 %, tehát ebben is sokkal enyhébb a covid.
A becslések szerint influenzával az emberiség kb. 5 %-a fertõzõdik meg évente. Ez tehát több mint ötszöröse a covid várható 0,9 %-os fertõzöttségi arányának. Viszont az influenza halálozási rátáját 0,1 %-ra saccolják, aminél ugye a covid 3-4 %-os rátája sokszorosan magasabb.
A spanyolnáthának összesen 4 hulláma volt, 1918-tól 1920-ig. Az utolsó magyar király, IV. Károly spanyolnáthában halt meg 1922-ben. Reméljük, itt azért nem lesz 4 hullám. Azt hiszem, harmadik hullám hivatalosan még sehol sem jelentkezett. Vietnámban pedzegették, hogy vannak jelei.
A megbízható oltást jövõ tavaszra emlegetik. Lóránt szerint akkor nagyjából jövõ ilyenkorra érheti el az emberiség a megfelelõ átoltottságot és immunitást.
A spanyol nátha is nagy részt csak idõseket ölt, vagy az a fiatalabbakra is komoly veszélyt jelentett?
Azt nem tudom. De szerintem ha a fertõzöttek száma az akkori emberiség egyharmadához közelített, és 500 millióból 50 millióan belehaltak, akkor elég vegyes lehetett az áldozatok életkora.
Ami szerintem biztató, hogy akkor csak 1,8 milliárd ember élt a Földön, és a spanyolnátha mégis annyira brutálisan tarolt. Most, ekkora népsûrûségnél (Plusz 6 milliárdan lettünk azóta!) szerintem nem az emberiség egyharmadát fertõzné meg, hanem sokkal többet. Mert sokkal közelebb vagyunk egymáshoz, sokkal multikultibb minden, utaznak az emberek mindenfelé, stb. Kis túlzással szerintem az emberiség nagy része már rég spanyolnáthás lenne. Ehhez képest a koronavírus még ekkora népsûrûségnél is 35 millió fertõzöttnél tart, ami szerintem nagyon biztató!
Remélem. Ha azt vesszük, hogy mondjuk a második hullám második felében vagyunk, kb. a világjárvány közepénél, akkor talán már elõjött volna olyan körülmény/mutáció/stb., amitõl számottevõen bedurvulna a járvány.
Amit inkább aggasztónak látok, hogy ha egy spanyolnátha súlyosságú betegség jelent volna meg így, védõoltás nélkül, akkor mostanra, 2020. októberre szerintem nagyjából a Mad Max világánál tartanánk. Tudom, közhely, hogy a covid rámutatott, hogy mennyire törékeny ez a 21. századi társadalmi berendezkedés. Meg mennyire fontos a prepperkedés. De azért elég nyugtalanító, hogy ennyire.
Ez a Wikipédiáról van:
"Az influenza halálozási görbéje általában U alakú, vagyis leginkább a gyerekek és az idõsek vannak veszélyben. A spanyolnátha halálozási görbéje ellenben w alakú; a harmadik, atipikus maximum a 20-40 éves korosztályra esik. Mindent együttvéve a halálos áldozatok fele ebbe a korcsoportba tartozott. A járvány egy másik sajátossága volt, hogy veszélyesebb volt a 65 éven aluliakra, mint a felüliekre; a halottak 99%-a ennél fiatalabb volt."
Csatolmány 8871
Szia,
Az N95 maszk picit jobb minosegu, mint az FFP2 (legtobbszor az N95-re rairjak az FFP2-t is, mert annak is megfelel).
Alapvetoen egyszer hasznalatos.
Az en szemelyes velemenyem az, hogy klorgazban fertotlenitheto joparszor, elsonek a gumi pantot marja szet a gaz. De ez csak egy velemeny, hivatalosan egyszer hasznalatos!
itt egy publikacio az egyszer hasznalatos maszkok ujrahasznositasarol, de sajnos ok csak hipos vizet teszteltek, klorgazt nem.
Letezik ilyen szabvanynak megfelelo szuro a "profi" maszkokhoz, azok altalaban hivatalosan is tisztithatoak.
A KN95 nagyjabol megfelel az N95-nek, de az elobbi USA, az utobbi kinai szabvany.
Bel
Szlovákia azonnal leállítja az országot: kijárási tilalom lép életbe
"Magyarország északi szomszédjában, Szlovákiában szombattól, azaz október 24-tõl november elsejéig országos kijárási tilalom lép életbe, ami azt jelenti, hogy csak nagyon indokolt, részletesen rögzített esetekben lehet elhagyni bárkinek az otthonát. Ezzel párhuzamosan november elsõ két hétvégéjén letesztelik az egész ország lakosságát, hogy lássák, mekkora is valójában a járvány - derül ki az Újszó tudósításából. A lap másik magyarázó cikke szerint gyakorlatilag az történik, hogy november 1-ig enyhe országos leállítás lesz, majd ha nem vesz részt valaki az országos tesztelésen, vagy pozitív lesz a mintája, akkor további 10 nap karantén vár rá és közben a kijárási korlátozásokat megsértõkre több száz eurós büntetés vár."
De most tényleg, mi lenne, ha egy spanyolnátha súlyosságú járvány ütött volna be vakcina nélkül? Akkor szõnyegbombáznák a fertõzött országrészeket?
Itt tart az emberiség. Én már évek óta figyeltem ezt amúgy, hogy mindig, mindenki megy. Városon belül, belföldre, külföldre, bolygóközi utazásokra. Én meg elképedve nézem. Mi lehet ennek a lélektani oka, hogy az emberek nagy része megállás nélkül, teljesen fölöslegesen mászkál egész nap A-ból B pontba? A járvány elõtt persze inkább csak szánakoztam ezen, de most a covid mutatja, hogy komoly következményei vannak ennek az idióta nyüzsgésnek.
Ennek nem találtam topikot, de passzol ide: Lesz-e káosz a magyar boltokban? - Feleltek a vásárlók
"A felmérés szerint a magyarok 50 százaléka úgy látja, hogy azért nem lesz felvásárlási roham, mert az emberek tanultak a tavaszi káoszból és józanabbul vásárolnak a mostani hetekben. A megkérdezettek harmada - 29 százaléka - ugyanakkor el tudja képzelni a pánikvásárlásokat, ha újból kijárási korlátozások lépnének életbe. (...) A negyvenes, ötvenes korosztály tagjainak többsége szerint az második hullám ellenére ma már nyugodtabbak a vásárlók, mint tavasszal, így nem lesz tumultus az üzletekben."
Azért figyeltem fel erre a cikkre, mert eszembe jutott róla az elsõ Nyúlüreg videó. Abban hangzik el (35:15-tõl), hogy a járvány miatt valószínûleg fél évre népszerûbb lesz a prepperkedés. Aztán az emberek többsége visszatér a megszokott életviteléhez, mert politológiai tény, hogy általában fél évig tart az emlékezet.
Sanszosnak tartom, hogy most a második hullám alatt nem azért nincs fokozott vásárlás, mert az emberek tanultak az elsõ hullámból, és tartanak otthon készletet. (Persze biztos többen tartanak, mint a járvány elõtt.) Hanem azt tartom valószínûbbnek, hogy a többség úgy van vele, hogy az elsõ hullám nem volt vészes Magyarországon, így nem nagyon tart otthon készletet, maximum egy hétre. Általánosságban a prepperkedésrõl pedig szerintem sokan el sem gondolkodtak. Tehát nem kapcsolták össze a két dolgot. Nem gondolták tovább, hogy ennyi erõvel tényleg beüthetett volna egy spanyolnátha is, aztán akkor rögtön nem lenne elég az egy heti étel otthon, meg a futár se hozná ki a hamikát, stb.
(Mondjuk lehet, hogy egy spanyolnátha-helyzethez már nem is csak étel kellene otthon, hanem lõfegyver is. Elnézve, hogy a Covidot hogyan kezeli a világ.)
Ugyan én is sokat megyek, de én általában célirányosan és a lehetõ legkevesebb esetben tömegbe, általában kirándulni kevésbé népszerû helyekre. Épp azt beszéltük az asszonnyal a szlovák hírek hallatán, hogy az este 8 utáni kijárási tilalom igazából minket pl. tökre nem érintene, mert igen ritkán mocorgunk este 8 után az átlagos napi ritmusunkban is, max a közeli 9-ig nyitva tartó boltba szaladunk le ha valami nagyon hiányzik. Talán a nagy átlag nem jár heti rendszerességgel étterembe vacsorázni, szóval a középkorú embereket szerintem ez pl. nem is kellene, hogy érvágásként érje, ennek az igazi "vesztesei" a fiatalok. Gondolom a cél az õ korlátozásuk volt.
Egyébként ez a 2 napos leállás is semmi, én simán el tudom itthon is ütni azt a két napot, de egy alapos lakás takarítással, mosással, rendrakással szerintem bárkinek elrepülne. Én biztosan nem állnék neki hisztizni egy ilyen intézkedésen, mi több, még támogatnám is, szeretem a rendet és tisztaságot magam körül :)