Bizony, nem lenne. Helyette normális emberi kapcsolataid lennének, számolatlanul.
Ezek a felsoroltak mind olyan k.rva fontos és nélkülözhetetlen dolgok, hogy a civilizációt is ezek feltalálásától számítjuk... Ja, nem.
Printable View
Van egy család, akivel mostanra minden elképzelhetõ módon együttmûködünk és már-már szimbiózisban élünk. Náluk két év telt el, mire feladta a másik is a munkáját. És újabb 5 év, mire összeállt annyira a gazdaságuk, hogy az egy kerek egész lett és már nem kellett aggódniuk, hogy egy nehéz év esetleg létbizonytalanságba hozza õket.
Mi két éve léptünk ki a mókuskerékbõl. Az az igazság, hogy nem teljesen, mivel nekem bevételem van a tõzsdébõl. Azt hiszem onnantól, ha lesznek igavonó és tejelõ állataink, akkor már nem lenne szükség erre a bevételre, de ennek ellenére nem fogok felhagyni vele. Szóval azt gondolom, hogy legalább 5 év, de ha sürget az idõ, akkor két év is elegendõ lehet.
De kíváncsi lennék, hogy mások mit gondolnak errõl?
Voltak vélemények pro és kontra :thumbup és jól mondod befulladt a buli :cry: . Ehhez a témához nem lehet már mit hozzászólni. Beindulhatna már más érdekesebb topic is.
Maria Terezia _lecsokkentette_ a robotot evi 104 napra, szoval realis, hogy elotte evi 1450 ora volt.
1450 ora/ev, az kb 5 ora/munkanap.
Ennel minimalisan tobbet (5-6 ora/munkanap) dolgozik ma egy ember azert, hogy kifizesse az adot.
ui. termeszetesen a robot elvegzese utan kezdhetett el a jobbagy dolgozni a sajat megelheteseert, es hogy legyen mibol fizetni a 10-edet es a 9-edet.
A kozelmultban ennyi adoert rengeteg olyan dolgot kapott az ember, amit a jobbagy nem kapott meg: egeszsegugyi ellatas, nyugdij, szukseg eseten segelyek; vagyis messze jobban megerte, mint jobbagynak lenni (az mas kerdes, hogy a kozeljoveben lesz-e nyugdij, es mar most mennyivel rosszabb az egeszsegugyi ellatas, mint akar csak 5 eve).
A gond itt csak az, hogy már ott tart az eszmecsere, hogy aki kiköltözött, az egy büdöslábú adócsaló, és õmiatta gyorsul a rendszer összeomlása. Röhögnöm kell azon az erõlködésen, hogy egyesek meggyõzzék a falusiakat arról, hogy hülyeség, amit csinálnak. Nem lehet teljes önellátás, mert függünk a Naptól. :-)
De persze õ csak ártatlanul kérdez, nem csesztet, nem rombol. Teljes a tolerancia! :-) Bennem is felmerült az ügynökkérdés, de el kellett vetnem. Azok azért profibb módon csinálják. Hogy miért csípi a szemét az önellátásra való törekvés, csak sejteni lehet. De általában tehetetlenség, lustaság és irigység szokott a rombolás hátterében állni. Ha csak másként gondolná, nem küzdene ilyen ádázul, el tudná viselni a másik ember életmódját, esetleges sikerét. De egyelõre azt látom, hogy ahová "beteszi lábát", ott teljesen meddõ vita alakul ki, megakadályoz minden valódi ismeretcserét. Hajtja a hülyeséget. És itt most nem rólad beszéltem.
Mi a feleségemmel 5 éve döntöttük el, hogy otthagyom az oktatói állásom.
Összevetettük a munkaidõbõl származó leterheltségeket, a gazdálkodáshoz szükséges kompetenciákat, és a végén a kereseteket.
Az én feladatom lett, az élelmiszer minél nagyobb mértékû megtermelése és a felesleg eladása.
Ha egy háztartásban megnézzük, mennyi megy el élelmiszerre akkor igen nagy összeget kapunk...na ezt megspóroljuk. ÉS minõségi, boltban nem kapható élelmiszert eszünk.
Hús (kecske, baromfi, nyúl), tojás (tyúk, kacsa), tej és tejtermékek. Saját kenyér, bor, pálinka, szörpök, lekvárok, gyümölcs, zöldségek...
Egyelõre nem tervezzük hogy a feleségem otthagyja a pedagógus állását, mert akkor itthon lennénk rabszolgák. Ki van ez találva.
Az emberek nem tudják (nem is akarják) megfizetni a minõségi élelmiszer árát. Mindenki teszkós áron akar tojást, tejet, sajtot...
A felesleg eladásával így is bõven megvan a havi TB, ami most 6930.- és még zsebpénz is marad. :)
Egyébként ajánlok valamit, tudom nem ez az a rovat, és csak bizonyos részek miatt érdekes, de aki még nem látta, nézze meg az "Amerikai szépség" c. filmet.
Nem célom és nem is feladatom megvédeni senkit itt a fórumon, majd elmondják amit gondolnak. De ismerem õket személyesen, még ha nem is teljesen. Egyik sem provokátor, egyik sem ügynök, csak más utat járnak. (Ez is a "taktikám" része. Minél több emberrel személyesen találkozni, megismerni. Mert ha beüt a gebasz, csak abban bízhatok (de abban sem feltétlenül), akivel találkoztam, ismerem, akinek adok a szavára.) Viszont nagyjából tudom a válaszukat. Nagyjából ugyanazt írnák le, mint te, csak fordított elõjellel. Aki nem kap kapára-kaszára és nem maga termeli meg amit megeszik, hanem a nagy rendszer részeként éli az életét, az lemmingként menetel a halálba és "hülyeség, amit csinálnak".
Önellátónak nevezik magukat, holott az élelmiszeren és pár "primitív" terméken kívül nem tudnak maguknak mást elõállítani. Ruházatban, szerszámokban, gépekben és sok mindenben a rendszerre és az azt kiszolgálókra számítanak. Magasról tesznek a szabályokra, csak a saját érdeküket nézik, de élvezik a rendszer passzív védelmét és számítanak is rá.
(Lennének még kevésbé udvarias mondataim is, de azt inkább csak személyesen, mert így leírva túlságosan bántóak.)
A meddõ vitában igazad van. De megpróbálva kívülrõl szemlélni a dolgot, "mindkét oldal" a saját igazát ismételgeti.
DooM, végig olvasva az utóbbi hozzászólásaidat néhány dolgot hozzáfûznék, bár tudom, hogy teljesen parttalan lesz a sztori, Neked és nekünk is megvan a saját kis világunk és többé-kevésbé ragaszkodunk is hozzá, úgyhogy valószínûleg a sok egymás irományaira való reagálás után valamelyikünk megunja, oszt annyi.
-állat egészségügyi törvények be nem tartása: a településen az illetékes állatorvos elmondása szerint kb. 250-300 kutya van, ebbõl 69-ben van chip. Pl. a szembe szomszédom (50-es, családos, fizikai munkát szeretõ, erõs fehér férfi, ami amikor van a környéken a képességeinek megfelelõ meló, akkor még a minimálbérért is szívesen dolgozik) kutyája 10 éves pályafutása alatt semmilyen oltást nem kapott, nem azért, mert nem tiszteli a törvényt, hanem azért, hogy tudjon a gyerekeinek zabát adni. A falu peremén lévõ roma telepeken pl. egyetlen kutya sincs leoltva, ha kérdezik, akkor nem is az övék, mert kerítés nincs, csak ott fekszik a ház mellett.
-építési elõírások be nem tartása: errõl már volt szó az elõbbiekben
-nem ellenõrzött élelmiszerek forgalmazása: Egyik ismerõs hizlal a faluban disznókat, nagyon érti a dolgát, és szereti a jószágot, rendes ember, tõle vásárolok minden évben jó minõségû húst. Kétszer vettem vágóhídról bevizsgált, ellenõrzött disznót, és a második esetben, amikor a sonkát kikanyarítottam, hatalmas, gennyel és mittudoménmilyen váladékkal teli kelések fakadtak ki belõle, a gusztusom is elment az egésztõl. Más: ha õstermelõ vagyok és a piacon megveszem a helyjegyet, a szarrá permetezett, de „szép” árumat nyugodtan eladhatom. A vadászok legálisan vagy illegálisan hazavitt vadjait nagyrészt a kutya nem vizsgálja, az itteni ismerõsök nagy része fogyaszt vadhúst, soha semmi bajunk nem volt tõle, tudjuk, hogyan kell elkészíteni. Szívesebben adok a fiamnak a kertbõl nem bevizsgált, esetleg kicsit kukacos, csiga által megrágott zöldséget, gyümölcsöt, mint boltban vásároltat, bár a szar élelmiszereket is szereti (chips, mûkaják).
-Áfa törvény megszegése, adóelkerülés, közterhek nem teljesítése vagy nem a valós jövedelem alapján: ezeket össze is vonhatjuk. Egyik kuncsaftom mondta tavaly decemberben, hogy 78 millió forintot még el kell költenie idén, hogy ne kelljen adót fizetni. Ez ugye törvényileg nem tilos, mert a kiskapuk lehetõséget adnak arra bizonyos területeken, ha akarsz, ne kelljen adót fizetned. Természetesen, mint általában jellemzõ, neki is több cége van, ilyen-olyan jogcímeken megy az oda vissza számlázgatás, természetesen csak a szabályozott jogi keretek között. Szerény számításaim szerint az idézett úr az én bevételem 6-10-szeresét keresi évente és nálam kevesebb adót fizet. És sajnos a jelenlegi vidéki elitnél ez általánosságban jellemzõ. Mi ez, ha nem csalás? Akár úgy is fogalmazhatnék, hogy aki nem alkalmazott, már mind csalt valamilyen formában. Természetesen politikáról nem beszélünk, de a kiskapukkal teletûzdelt törvények miatt el sem tudom képzelni, hogy hány milliárd forint nem kerül bele a közösbe, úgymond legálisan.
-fekete munka és foglalkoztatás: Cégeknél, vállalatoknál egyre kevésbé jellemzõ, természetesen a magán szférában ez nem így van. Ahhoz meg már tényleg senkinek ne legyen semmi köze, ha megkérem A ismerõst, aki történetesen jó kõmûves, és B ismerõst, aki jó villanyszerelõ, hogy segítsen már kicsit hétvégén falazni és kábelt behúzni. Van a faluban egy srác, akinek szoktam szólni, ha segíteni kell pl. fát vágni, behordani, nem elsõsorban azért, mert nem tudnám egyedül megcsinálni, de az is igaz, hogy ketten könnyebben megy a munka, hanem azért, mert tudom, hogy szüksége van a pénzre. Nem a leghatékonyabb munkaerõ, lenne olyan, aki idõarányosan ennél sokkal többet melózik, de Õt szoktam hívni. Büntess már meg, légy szíves, ha a nap végén az ebéd meg az innivaló után még adok neki egy ötezrest is. (Nem ad számlát és a papírjai sincsenek meg némelyik munka végrehajtásához.)
-Egészségügy: több rokon dolgozik kórházban, ápolók, nõvérek. Elmondásuk szerint a sztenderd „para” kávé a sárga Tchibo. Tehát ma a paraszolvencia abszolút létezik a magyar egészségügyben, ápolói szinten kis ajándékok (kávé, csoki, szeszesital, akár házi is! figyelem, lehetséges, hogy jövedéki adó csalás is fennáll), orvosi szinten kemény forintok formájában. Egy átlag szobában, mondjuk a sebészeten megbeszélik a betegek, hogy kinek milyen mûtétje lesz/ volt, miért „mennyit illik” adni, még a kevésbé tehetõs emberek is törekednek arra, hogy minél több parát adjanak, és a legtöbb orvos ezt elfogadja, elvárja. Természetesen itt is vannak kivételek.
A „benne voltam én is” pedig egyértelmû, mert egy omladozó, recsegõ-ropogó rendszert szolgálok ki, ezáltal sokkal nagyobb a kár, mert nem merem felvállalni az emberséget, a nyugodt, normális életet, nincs meg bennem a bátorság és az erõs hit a kiugráshoz, ahogy Lekvár fogalmazta(a Te értelmezésedben ez az önellátás felé való közeledés, degradálódás),bár minden jel arra utal, hogy ehhez apró lépésenként egyre közelebb kerülünk, az általad használt fogalomrendszerben hasznos és tartalmas adófizetõ tagja vagyok a társadalomnak, erre az én fogalomrendszeremben a kurva és a színész a leginkább megfelelõ szó. Farkakat szippantunk , szerepeket játszunk, csak van aki ezt tudja és látja, van aki nem. Na , Tesó, szerintem így mûködik a társadalom. Az általad ismert társadalomban biztosan szívesen cserélnél velem, mert sok gazdag baromhoz közel kerülhetnél,menedzselhetnéd magad, lobbyzhatnál, egyre többet keresnél és egyre többet adózhatnál. (Bár felmerül a megkérdõjelezhetõ elmeállapotom, úgyhogy nem biztos.)
Ja, az általad definiált „birka” kategóriába nagyrészt alkalmazottként dolgozó emberek tartoznak, akiknek nem biztos, hogy megvannak a fizikai, szellemi, egyéb adottságaik ahhoz, hogy mást tegyenek, vagy másfajta munkával tartsák el magukat, vagy a családjukat. Itt nem õk csalnak adót, hanem a cégtulajdonos. És saját fogalmaid szerint te is ebbe a kategóriába tartozol. Legtöbbünkre még nem sikerült meghatározást találnod. Sokszor kolosszális marhaságokat beszélsz, akarattal, vagy anélkül sértesz, bántasz másokat, még annyi sem volt Benned, hogy a piti kis hiszti után legalább kicsit késõbb és más nickkel regelj vissza. Valószínûnek tartom, hogy mély emberi kapcsolataid nincsenek, nincs igaz barátod sem.
Folytathatjuk a végtelenségig...
Másolnám, kis módosítással az aláírásodat:
Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez a hozzászólásaim az én véleményemet tükrözi! Nem feltétlenül egyezik valaki más véleményével és lehet nem is teljesen fedi a valóságot. Én igyekszem nem megbántani senkinek a személyét, amennyiben úgy érzi azt teszem kérem jelezze felém, átfogalmazom de nem töröltetem. A személyemet sértõ hozzászólásokat kérem nélkülözni, ez intelligens emberektõl elvárható!
Remélem nem rólam volt szó, mert eléggé ostobának és önfejûnek tartom magam ahhoz, hogy az utalásokat ne ismerjem fel. Nem vagyok ügynök. Sõt, amikor a pályafutásomat a fórumon kezdtem, többször nyitottam témát rejtett BOL-okról, külföldi menedékekrõl, elásott erõforrásokról, gyakran nyitottam topicot, folytattam eszmecserét a szomszéd város határán talált teljesen elhagyott és telibe erdõsödött kb 10 éves házakról feldúlt, de viszonylag sértetlen berendezéssel, használható felszereléssel. Gyakran kaptam az arcomba leugatást, hogy ugyan más tulajdonát ígymegúgy ne meg, válogatott ajánlásokat kaptam arról, hogy ki hogyan verne agyon ha ezt látná.
Azt gondolom én tisztán leírtam, hogy nem valakinek a gondosan karbantartott kis házikójáról van szó, hanem telibe elhagyott 5-10 éve lakatlanul álló feldúlt helyekrõl, és egy olyan választ sem kaptam, hogy. "hé öreg! de jó ötlet!, én biztosan élnék a lehetõséggel" Ugyanezzel találkoztam amikor a horgász topicban tettem fel kérdéseket. Gyakran vagy nem jött válasz, vagy leugatás volt, hogy engedély nélkül nem.
Huszonéves meggondolatlan suhanc vagyok, de nem a magyar valóság jeges vödréért jöttem fel erre a fórumra, ellentétben ezzel rendkívül sok atyai jótanácsot kaptam. Ezt a topicot is már úgy érzem hatalmas hiba volt elindítani, de amit olvasok, az mindenképpen tanulságos. Nem az volt a cél, hogy a vita olyan irányba menjen el, hogy a tanyasi gazda hülye, vagy a városi. Sõt, szinte semmiféle cél nem volt, talán a saját helyzetem tudat alatti kivetülése, most 4000 forintért kellett szivattyút rendelnem, hogy a szürkevizemet egyáltalán mozgatni tudjam 12 voltról (õrületes 5 köbméter/ óra vízhozammal) Ami nem kis pénz, a mostani megélhetésem 10%-a. De aztán rájöttem, hogy nincs hozzá csövem.
A colos csövek a gazdaboltban 600 ft / méter árban voltak, és még nehéznek is bizonyultak. Jelenleg 2000 forintom van a jövõ hét végére, egy zacskó teszkós burgonyám és valamennyi mirelit húsom, a kertben ebben az évben valószínûleg csak eper lesz és nõnek a gyümölcsfáim. Ezeknek semmi köze nincs a prepperkedéshez, maximum az, hogy az önellátás segít abban, hogy az így felszabadult pénzt készletekre költhessem.
Nekem egyébként nagyon bejött a biotech és már tescoban is fellelhetõ beef protein (marhafehérje) napi 30 gramm az anyagból biztosítja a fehérjeminimumodat. De nagyon hamar el tud fogyni és drága, ennek ellenére vákuumos alutasakban van és 3 évig eláll, vízzel elkeverve fogyasztható. 2 hónapig ezen éltem. (egyébként ha valakinek van ötlete, honnan tudnék 1 colos csövet szerezni kb 200 ft/ méter áron jó lenne, az is jó lenne ha a csõ nem lenne nehéz, mint átlagban a gumicsövek, ugyanis nincs szükségem nyomásállóságra.
1800 négyzetméteres területem rohad és gyomosodik jelenleg, és ma lekaszálni sem tudtam, mert a "szomszédban" kábelt égettek. hiába hívtam ki a rendõrt nem ment ki a házhoz.... ez már a "matrix" cserébe délelõtt óta fáj a nyelõ és légcsövem.
Szóval nem tudom. Sok ökörséggel és rosszindulatú megjegyzéssel találkoztam a fórumon és egyre óvatosabban teszem fel a kérdéseket.
Hibának érzem ugyanakkor, hogy sokat offolok, nem olvasom a fontos klasszikus prepper topicokat. Viszont gyakran vettem észre, hogy fontos kérdésekre ritkán, vagy nehezen kapok választ, például tettem fel kérdést valahol a késemmel kapcsolatban is, amire még mindig nem érkezett válasz. (egy valószínûleg hamisított BÖKER kés) Nagyon igyekszem mostanában, hogy a magánjellegû agymenéseimet a nem prepper fõfórumba ömlesszem be. Nem célom a provokáció. És mégegyszer hangsúlyozom nem vagyok ügynök, sõt, nekem is meggyûlt a bajom a rendszerrel. Jelenleg több bírósági ügyem is folyamatban van, lassan kirúgnak az egyetemrõl és majdnem kinyírtak egy környezetédelmi aktivista fellépés miatt.
Szóval nem tudom, én egyre inkább úgy érzem, hogy nem teljesen legális ez az egész téma, legalábbis a rendszernek nem tetszõ, és szerintem sokan tartanak, hogy az aktív fórumozás miatt esetleg felhívhatják magukra a figyelmet. Én már túllléptem ezen és egyszerûen csak nem érdekel.
Egyébként Doom profilja egy ideje, ha jól láttam megváltozott, és azóta más hangnemben is ír a fórumra. Egyszerûen nem értem mi történhetett. Elrabolták és valaki más ír helyette? Eddig teljesen értelmes, egyenes, felkészült, komoly válaszokat adott, most pedig mintha egy régi panelbeli szomszédomat ültették volna a gép elé. Mi történhetett?
Valaki írta, hogy az ügynökök okosabbak, jobbak a módszereik, nincs rá sok esély, hogy ilyen helyre írkáljanak. Nem, sok helyrõl hallottam, hogy ez az úgynevezett aktív tevékenység mindenhol és minden szinten jelen van és jelen lehet, szinte egészen biztos, hogy itt is. Sajnos amíg magyar állampolgárok vagyunk addig sebezhetõek is a magyar ügynökökkel kapcsolatban, ha nem lennénk azok, vagy külföldön élnénk, már kisebb a para, mert amíg a mondjuk Amerikában felkészülõ magyar fórumozót nem tud vegzálni egy magyar ügynök (remélhetõleg) kivéve, ha a fórumon kedvteleníti el az embereket (kellene egy olyan személy, aki az ilyen tevékenységre odafigyel, szól neki, leállítja, ítélkezik) addig itt el tudják intézni azt is, hogy a magánéletében váratlan problémák jelenlenek meg. Úgyhogy óvatosan.