Szia,
En adtam forrast arra, hogy nem 3-szoros (300%), hanem 494-ed resz (0.2%), varom a forrast arra, hogy az "igazolt influenza-fertõzöttek aránya kb. az emberiség 5 %-a szokott lenni évente".
Bel
Printable View
Szia,
Sot, ezt azzal egeszitenem ki, hogy a novemberben hozott intezkedesek jol lathatoan megfeleloek voltak a wuhani COVID-19 ellen, mivel december elejen elkezdett javulni a helyzet (vagyis fokozatosan csokkent a betegek/halalozasok szama), azonban alkalmatlan volt a brit COVID-19 ellen, mert az sajnos sokkal fertozobb.
(Marmint a novemberi intezkedes megkesett volt, ha oktoberben vezetik be ugyanazt, azzal par ezer ember elete megovhato lett volna.)
Csatolmány 8962
Bel
Most látom ez még a régebbi hír volt, most az újabb: Oltásnak ellenálló koronavírus-mutáció jelent meg
Miért, akkor közelednének az álláspontok? :)
Az 5 százalékkal csak az abszolút minimumot mondtam, lehet az emberiség egyötöde is: "Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése alapján, míg a szezonális járvány általában a lakosság 5–20 százalékát érintheti" (KSH)
Nem vagyok se tanár sem egészségügyis. Nincs befolyásos haverom, se rokonom, nem fizettem senkinek érte. "Átlag Béla" vagyok. A családi körben minden, nálam idõsebb ember megkapta már, legalább az elsõt, így nagyon nem lepõdtem meg, amikor hívtak.
Kósza hírek alapján az orvosok kapnak egy listát, amirõl az orvos kiválaszt annyit, amennyi vakcinája van. Tehát az orvos választja ki az embereket. Ha jól tudom, akkor az orvosok között egyenlõ mennyiségben osztják el a vakcinát. Az is 10 db-ot kap, akinek 300 betege van és az is, akinek 3000. Akinek van errõl megbízható infója, ne habozzon közzé tenni.
Anyád érdeklõdjön sûrûbben az orvosnál (ha eddig nem tette).
65 év felett, magas vérnyomással nem kaphatja akármelyik vakcinát.
Õrület. De meddig mutálódik még? Van az a Duda Ernõ, mostanában sztár a baloldalon. Nem is az a lényeg, hanem õ beszélt arról, hogy sokáig már nem mutálódhat a dolog:
"Szükségszerûnek tûnik, hogy a közeljövõben a koronavírus variánsai ellen fejlesztett oltóanyagok uralják majd le a piacot?
Azért olyan nagyon sokáig nem fog már mutálódni a vírus, mert az ember nem hasonlít túlzottan a denevérre.
A mondat második fele világos, kérem, fejtse ki az elsõt!
Ez a koronavírus a denevérhez adaptálódott tökéletesen, de átkerült az emberre. Ám a vírus S-fehérjéje és a mi ACE-2-es fehérjénk már közel sem kapcsolódik olyan jól, mert a miénk nem olyan, mint a denevéré. Ha egy mutáció során erõsebb kötõdés alakul ki, akkor ragályosabb lesz a vírus, nõ a reprodukciós rátája, ezt látjuk most az angol variánsnál. A közeljövõben is lesz még ilyen példa, de ez nem egy korlátlan, végtelen dolog, mert a vírus fertõzési folyamata rettentõ bonyolult. Próbálhat egyre erõsebben kötõdni az ACE-2-es fehérjénkhez, de nagyon nem tud megváltozni, mert a szerkezetének más folyamatokhoz, például a sejtbe jutáshoz is alkalmazkodnia kell. Kialakulhatnak tehát a mostaninál is ragályosabb mutációk, de a betegség jellegét ez nem változtatja meg, >>csak<< a fertõzõképességét."
Ha ez stimmel, akkor sokáig már mutációkkal sem tud riogatni a politika és a média. A "nyájimmunitás" rég megvan, tehát arra sem tudnak már hivatkozni. Az intézkedésekkel szintén nem tudnak bûvészkedni/riogatni, hiszen Amerika egyharmada hónapok óta nyitva. Úgyhogy hamarosan elfogy a talaj a lábuk alól. Legalábbis nekem nem jut eszembe semmi, amit most hirtelen ki tudnának találni. (Maximum egy új járvány, de gondolom, az még korai lenne.)
A másik oldala a dolognak, hogy talán nem is kell kitalálniuk semmit. Mert az emberek egy része nem is gondolkodik ilyesmin. Ha még egy évig hetente bejelentenének egy új mutációt, és az ahhoz szükséges új vakcinát, akkor sem csodálkoznának, és hetente mennének oltatni magukat. Merkely novemberi szavaira, hogy március-áprilisra egyszerûen átmegy a lakosságon a fertõzés, és így oltás nélkül kialakul a nyájimmunitás, már nem emlékszik senki: az emberi emlékezet rövid. Persze a legtöbben el sem gondolkodtak rajta már novemberben sem, amikor olvasták.
Amerikát mindenki leszarja: amirõl a magyar sajtó nem számol be, az nincs is. Itt a fórumon is mindenki úgy tesz, mintha ez nem lenne. Ha TMIB posztolja, nem reagál rá senki. Ha én posztolom, nem reagál rá senki. Tökéletes stratégia. :D Egyedül Ged válaszolt rá annyit, hogy "korai még Amerikáról nyilatkozni". Kérdés, hogy ennek mi az alapja, tehát mihez viszonyítjuk a "korait". Nekem nem jut más eszembe, mint a vírus lappangási ideje, mint viszonyítási alap. És ha az általában egy héten belüli idõ, de maximum két hét, akkor miért lenne "korai" következtetéseket levonni egy hónapok óta tartó, sok államra kiterjedõ nyitásból? Akkor ez egy tökéletes válasz, mert ha nem adjuk meg a viszonyítási alapot, akkor egy év elteltével is nyugodtan mondhatjuk, hogy még "korai" következtetéseket levonni, úgyhogy hordjuk tovább a maszkot, illetve maradjunk otthon.
Én aztán nem sürgetem, gondolhatod!
Amúgy mindkettejüknek volt köhögõs idõszakuk, szóval remélem, hogy már átestek a covidon. Mondtam Nekik, hogy egy teszt biztos nem ártana. Ha azt mutatja ki, hogy már átestek a fertõzésen, akkor végképp nem kellene vacakolni az oltással.
Még van egy dolog, amit nem értek. Hogy-hogy most jelent meg a fórumon ez a felfokozott hangulat? Régebbrõl nem emlékszem ilyenre, hogy ne írja le a véleményét aki az oltás ellen van, mi lesz ha mindenki meghal, zárják börtönbe évekre "az oltáselleneseket", potenciális gyilkosok, új járványt robbanthatnak ki, aljas gyáva férgek, stb. Még cattaro is visszatért egyetlen hozzászólás erejéig, aminek az volt a lényege, hogy "hullanak az emberek".
Nem az lenne a logikus, ha a járvány elején lettek volna ennyire befeszülve a hozzászólók? Például én tavaly ilyenkor jobban féltem, feszültebb voltam. Persze most sem bagatellizálom el a járványt. Az elmúlt egy évben szinte szó szerint nem mentem sehova a munkahelyen kívül, sokakkal ellentétben a távolságtartásra is igyekszem odafigyelni, nem fogok kezet, az államvizsgák óta újra edzem, komoly táplálékkiegészítõ bevitel van, stb. De nyugodtabb vagyok, mint egy éve.
Ha úgy számolunk, hogy tavalyelõtt decemberben jelent meg a világban a vírus, akkor lassan másfél éve. De megjelenhetett korábban is, akár 2019 októberében, vagy már tavalyelõtt nyáron.
A WHO tavaly március 11-én, tehát 1 éve és 1 hónapja hirdette ki hivatalosan a világjárványt.
Magyarországon már a harmadik hullám zajlik. Egy hónapja és 3 hete, február 18-án jelentette be Müller Cecília. Ged pedig épp nemrég írta, hogy március 26. óta naponta csökken az új fertõzöttek száma. Vagyis majdnem 2 hónapja kezdõdött a harmadik hullám, és a jelek szerint 10 napja már a csökkenõ szakaszában van.
A spanyolnáthának, amivel gyakran hasonlítják össze a covidot, szintén 3 komoly hulláma volt, és aztán nem volt több. Mondjuk, hogy az elsõ hullám 1918 tavasza. A második hullám ugyanabban az évben õsszel volt. A harmadik hullám pedig nagyjából 1919 elején, és olyan áprilisig tartott. Vagyis eddig ugyanaz a képlet a covidnál is. És most van április, amikor a spanyolnátha utolsó hulláma véget ért. Érdekes egybeesés, hogy tavaly novemberben pont március/április környékére tette Merkely is a járvány legyõzését. És nem azért, mert addigra annyi embert beoltottak, hanem azért, mert addigra annyi ember átesett a fertõzésen. És, ahogy Duda Ernõ mondta, a mutálódás sem tarthat már sokáig.
Szóval nem értem, hogy miért pont most van a befeszülés. Egy fórumtársról tudunk, aki a napokban megkapta az oltás elsõ dózisát. A többieket elvileg még nem oltották. Olyan fórumozó viszont több is van, aki, ill. a családja enyhe tünetekkel átesett a covidon és meggyógyult. Szerencsére halálesetrõl vagy súlyos lefolyásról senki sem számolt be a világ különbözõ országaiban/földrészein élõ fórumtársak közül. Vígan beszélgetünk itt 1 éve és 1 hónapja, amióta az elsõ igazolt magyarországi fertõzöttek megjelentek (2020. március 4.). Nem hiszem, hogy szükség lenne arra, hogy éppen most kezdjük el a lincshangulatot meg az apokaliptikus víziókat, ha eddig nem tettük.
Kiegészítés: most megnéztem, a brit mutációt tavaly december elsõ felében jelentették be, tehát lassan 4 hónapja. De a hírek szerint már a brit variáns elõtt hónapokkal is jelentek meg különbözõ mutációk.
Illetve tavaly október elejéig összesen 12 ezer mutációt azonosíttak. Szóval gondolom, hogy Duda Ernõnek igaza lehet ebben, és a mutálódásnak most már elég gyorsan véget kell érnie.
Szia,
Hat, igy legalabb esely van az ertelmes parbeszedre:
aprilis 5: 689 853 igazolt fertozott.
oktober 5: 31 480 igazolt fertozott.
Szoval 6 honap alatt lett 658 373 igazolt fertozott Magyarorszagon.
Es most jon (szerintem) a lenyeg: amit ideztel, abban szo sem volt igazoltan megfertozottrol, hanem "erintettrol", vagyis azok becsult szamarol, akik elkaptak az influenza virust.
Kozben azt is mondtak, hogy covidban min 7-szer, max 21-szer annyi fertozott van, mint igazolt fertozott.
A 21-rol most mar tudjuk, hogy tevedes, szoval maradjunk annyiban, hogy valoszinuleg 7 es 10 kozott van a szorzo, vagyis fel ev alatt 4.5-6.5 millio magyar fertozodott meg, ez durvan 45%-65%-a a teljes lakossagnak.
Es mindezt ugy, hogy az utolso 5 honapban szigoru korlatozasok voltak, amik jelentosen fekeztek a fertozes menetet.
Ezt a hozzaszolast hasznos volt megirnom, mert csak ezert szamoltam ki a fentieket; es ez optimistabba tett, mint amilyen voltam, hiszen a vakcinalt letszamhoz (9% megkapta a 2. oltast) ha hozzaadjuk ezt a 45-65%-t, akkor mar sokkal jobban hangzik a jelenlegi 54-74% koruli vedettseg. Es ha ehhez hozzatesszuk, hogy heti 49 000 igazolt fertozott heti 3-5%-kal noveli a vedettek szamat, akkor belathato idon belul elerheto a 85-90%-os aranya a vedetteknek.
Bel