Szerintem túlélési szempontból nem a legpraktikusabb, a felvágott tûzifa csalogató lehet hívatlan vendégek számára...
Békeidõben tetszetõs.
Printable View
Szerintem túlélési szempontból nem a legpraktikusabb, a felvágott tûzifa csalogató lehet hívatlan vendégek számára...
Békeidõben tetszetõs.
Én inkább egy vadászlesnek, melegedõnek tudnám elképzelni :).
Légitámadás esetén nagyon praktikus. Tuti, hogy vizuálisan nem észlelik.
A Cefrekirályokban is fával meg ágakkal rejtették el a fõzdét, hogy ne vegyék észre repülõrõl, mûholdas felvételrõl.
Sziasztok!
Én azon gondolkoztam, hogy mi a helyzet akkor, ha valami elhanyagolt félreesõ területen (például mezõgazdasági területek közötti szélfogó gazos erdõsávok valamelyikébe) építi meg az ember a bunkert? Bucka, vagy dombház jelleggel, de ablakok és ajtók nélkül?
Majd sûrû bokrokkal akár manuálisan körbeülteti, vagy megritkítja a környezõ fák leveleit, hogy több fény jusson oda, esetleg vízvezetõ árkokat is ás, hogy jobban nõjenek a növények.
Ha elkészül, lesz egy föld alatti területe ami kívülrõl egyáltalán nem gyanús. Sõt:
Ügyes megoldásokkal rejtett bevilágítók is alkalmazhatóak. Nem doomsday shelternek szánnám csak afféle civilizációs menedéknek, mert a városok, falvak káosz esetén nem biztonságosak. Belülre konzerveket tennék, pár karton ásványvízet, meleg, komfortos fekhelyet. a föld alatt 7-15 fok alaphõmérséklet van, ez betakarózva tökéletes minden évszakban.
Szerintem ez önmagában rendkívül jó védettségû "bázis" fõleg takarható középsõ aknával ami "békés" idõben fényvetõnek jó, de 10-20 méteres menekülõalagutat is ki lehet alakítani.
Ilyen épületek építhetõek messze külföldön is, így vész esetén elég átköltözni egy másik országba. (sokan ezt most még a gazdasági helyzet miatt sem tudják megtenni)
Mi a véleményetek?
Csatolmány 1432Csatolmány 1433Csatolmány 1434
Csatolmány 1435Csatolmány 1436Csatolmány 1437Csatolmány 1438Csatolmány 1439Csatolmány 1440
Gyûjtésem a témáról.
Fóliával burkolt faszerkezet lenne. a közepére akár még egy kút is mehetne, tanyaszerû bunker lenne, de nem bejelentetten felépített.
Számításaim szerint megfelelõen eltorlaszolt felsõ lezárt aknával (akár pár lapát föld és gaz is mehet rá) tökéletesen érintetlen "szelence" lenne addig, amíg a szükség nem kívánja meg a használatát.
A második képsorozatban sok olyan épület látható amelyeknek feltûnõ falai, ablakai vannak, ezeknél csak utalok arra, hogy a növényzet milyen profin el tud rejteni egy nagyobb épületet, fõleg ha ennél durvább gaz van körülötte.
Komoly veszély, támadás, betörés ellen pedig embertelen módszerekkel, de simán védhetõ (nagyfeszültség alá helyezhetõ fémcsapok, lángszóró, könnygáz, falba épített íjszerkezetek) de én ezt kihagynám.
Az ötlettel az a gond, hogy ha nem a saját tulajdonú területeden építed, akkor nem lesz észrevétlen már az építése sem. A terület tulajdonosa, gondozója, erdész-vadász-mezõõr, turista-erdõjáró--gombász-fatolvaj észre fogja venni a változást és egybõl leleplezõdik. Magyarország túl kicsi és túl sûrûn lakott ahhoz, hogy egy ilyen bunker észrevétlen maradjon.
- Szerintem. -
Nos a nehezén túl is vagy, mert kigondoltad! Már csak meg kellene csinálni.
:)
Félretéve a viccet.. az ötlet nem idegen az emberiségtõl, mert pár 1000 évet leéldegéltek ilyenekben. A írek, skótok is sokáig ilyenben vészelték át az angliai kontinens viszontagságait. Legutóbb pedig a Hobbitok használtak ilyet.
Saját magam tapasztalata, hogy a földbe épített 0,5-1 méter mélységû gödör kivágott fagerendácskákkal felrakva, majd hulladék mûanyag zsákokkal letakarva és a kitermelt földdel beborítva az egészet, igenis kiváló menedék, melyben télen-nyáron kellemes hõmérséklet uralkodhat. Mindezt egy telekszomszéd építette és évekig ilyenbe lakott lazán egy kis sparhelt társaságában, amin fõzött és sütögetett is. Nyáron meg kint a szabadba bográcskán.
A problémát ott látom, hogy szeretnéd észrevétlenül az egészet megépíteni, becuccolni és fenntartani vész esetére.
Egyféleképpen lehet csak, ha saját tulajdonú a telked, elég nagy területû, erõteljesen dimbes-dombos, hagyod elgazosodni, sõt el erdõsödni.
Egy ilyen menedék körül háziállatokat is tarthatsz.
Budapest és környéke tele van ilyen "fészkekkel", a városból kiüldözött hontalanná vált emberkékbõl álló csoportokkal.
Szóval, szerintem jó ötlet, de végezd tényleg körültekintõen! :thumbup