-
hát szerintem azért túl van ez lihegve, ha végiggondolja az ember, akkor már rég ki kellett volna halnunk, két-három generáció fõzött rendszeresen alukuktában (nagy nyomás, savas ételek) használt alu tejforralót, és a szimpla kotyogós (bialetti) kávéfõzõ a mai napig aluminiumból készül és sokmillió ember használja, pedig a kávé nem egy barátságos anyag tulajdonképpen. Vagy ott van a magyar menzák elmúlt 50+ évében rendszeresített alu evõeszköz vagy az évtizedekig, a világ hadseregeiben rendszerben tartott alu mess kitek.
Mi kinn alvós túrára is alu szettet viszünk (dixie/billy) és nekem pl egy katonai felesleg alu készletem van (három részes, francia field mess). sose lett senkinek baja, legalábbis én nem tudok senkirõl, aki bármiféle hátrányt is szenvedett volna attól, hogy aluból eszik vagy abban fõz. Egy kicsit túllihegettnek érzem az alu démonizálását, amikor számos dokumentumfilmben láthatod, hogy a katonák lazán fõztek festett bádog lõszeres dobozban vagy a sisakjukban, ha úgy alakult.
Engem sokkal jobban aggaszt az ismeretlen helyen készülõ, ismeretlen összetételû 'teflon' bevonat, ami mellesleg sokszor alu edényen van, mondjuk amúgy is feleslegesnek és leginkább értelmetlennek tartom teflont hordani az erdõbe, de ez persze csak én vagyok. Persze az alu manapság nem menõ, a polírozott acél az elegáns meg a mindenféle varázsbevonatok. Biztos jók azok is, de egy 19 dolláros mess tin eddig nekem mindenre elég volt.
ilyen ni: http://www.targetszone.co.uk/sitebui...-mess-tins.jpg
-
csak nézzetek meg egy Olasz fõzõmûsort vmeliyk tvpaprikán, mind aluban fõznek sütnek, nesze neked HACCP, csak mi(magyarok) vagyunk-voltunk megint EU birkák...
-
4 Csatolmány(ok)
Itt van pár kép arról, hogy mi hogy eszünk. Ahogy látszik alu billy, alu mess kit, alu kávéfõzõ. (a felespoharak acélból vannak :)
Plusz egy öreg serpenyõ cipelése megéri a fáradtságot.
A reggelire a tûzön megmelegített, csilivel megbolondított szardinia nagyon jó, az egyetlen hibája, hogy a konzervdobozt még ki kell hozni az erdõbõl, de megéri az extra cipekedést. (ráugrálva kilapul szépen.) A második képen turistaház konyhapultja van. A billy kb. 30 éves, a mess kit nemtrom, a kávéfõzõm úgy kb 10. Bögrének egy magyar zománcost használok (piros pöttyös), volt egy helyim (vagy kínai?) arról lejött a zománc, nem értem hogy, kidobtam.
Most megnézegettem az árakat az outdoor boltokban és ha ugyanezt akarnám ilyen hard anodized/teflon coated bigyókból, hát többszáz dolcsiba kerülne és nem vagyok meggyõzõdve, hogy ugyanígy bírnák a strapát.
Csatolmány 2046Csatolmány 2047Csatolmány 2048Csatolmány 2049
-
próba cseresznye alapon berendeltem ezt a szettet, majd meglátjuk mit bír. :)
egy fokkal már most biztosan jobb lehet az általam korábban linkeltnél, mivel idõközben beláttam, hogy a mûanyagnyeles cuccot nem rakhatom bele a nyílt tûzbe (pappito képei ezt frankón érzékeltetik), úgyhogy ezért is remélem nem volt rossz vétel.
http://i.ebayimg.com/00/s/ODUzWDEyOD...TE~yT/$_57.JPG
-
nagyon pofás, masszívnak tûnik, nem hinném, hogy csalódni fogsz benne, sok jó kajálást kívánok vele/belõle!
Ráadásul elég nagynak is tûnik, úgyhogy a fél konyha belefér a zsákban.
(egyébként ezekbõl jobb enni általában, mint a szögletesbõl, az viszont általában kisebb, pakolni jobb)
-
-
Ha nem szempont a hordozhatósága a fõzõ alkalmatosságnak, akkor egy olcsó és "energiatakarékos" megoldás lehet egy kültéri rakétakályha építése. Téglákból, és pár olcsó alkatrészbõl:
http://www.youtube.com/watch?v=r66jjYdBmg8
Hatékonyabb az égése, mint a tüzelõt csak úgy egymásra dobálni.
-
4 Csatolmány(ok)
Ilyen típusút nem láttam itt a topikban így megosztanám veletek..
http://www.aliexpress.com/item/Free-...326443389.html
A fordító szerinti értékek:
Fogyasztás a benzin: 0.45L / 3 óra
Üzemanyag (benzin kályha): benzin, petróleum, gázolaj, bután gáz
Üzemanyag-kapacitás (benzin kályha): 450 ml-es
1 liter forraljuk idõ: 3 perc, 55 másodperc
Burn idõ: 3 óra 35 percig magas, 10 órán át lassan fõzzük
Azért akadt meg anno rajta a figyelmem, mert "mindennel" mûködõnek láttam...
Próba cseresznye alapon 3 teszt különbözõ anyagokkal.
Csatolmány 3019 Petróleumot és Denaturált-szeszt vettem alappróbának.
Aki vesz ilyen típusút az mindenképpen próbálja ki, mert a beüzemelése nem pikk-pakk.
Az elve viszont egyszerû, a régi benzin égõkére emlékeztetett.
A zárt tartályba töltünk folyékony üzemanyagot, lezárjuk. A zárókupakban van egy kis lyuk fúrva, mely nyomásbiztosítóként is üzemel.
A beépített kézi-pumpával túlnyomást teremtünk a tartálytérben, mely az üzemanyagot egy csövön és egy kis szabályzó/elzáró szelepen keresztül az égõfejhez nyomja.
Kevéske üzemanyagot az égõfej tetején lévõ kis tárcába is töltünk.
5-10 pumpálással nyomást érünk el a tartályban.
Meggyújtjuk a kis tárcában lévõ anyagot, ami melegíti a felette elhaladó üzemanyag csövet.
A szelepet addig kinyitjuk, míg az üzemanyag nem kezd kifelé spriccelni. Általában ez is begyullad és lesz kicsi lángocska :D
Csatolmány 3020 No pánik! Szépen kormolt a Petróleum..
Mikor már kezd teljesen leégni, akkor kicsit nyitunk a szelepen.
Elõbb még folyékony üzemanyag jön, mely újfent lángra kap, majd beindul a csõben hevített üzemanyag révén a rakéta üzemmód. :D
Csatolmány 3021Brutál hanggal, erõvel-energiával. Szépen egyenletesen ég már ekkor.
A tartálynyomás sokáig kitart, nem kell percenként nyomni.
Kipróbáltam Denaturált szesszel is és (bocsi-bocsi) házi pálinkával is.
Mindkettõ égett , de begyújtani elõhevítésre a denszeszt nehezebb volt, a házi-pálinka meg még macerásabb. A házipálesz akadozva égett, de elfogadható volt. Viszont a környéken enyhe pálinkafõzõ-illatos "filing" szálldogált...
Volt 95-s benzinem is, de ennyi elég volt számomra, hogy bizonyítson, így azt nem próbáltam.
Fontos! Lehet kapni hasonló szerkezeteket, de egyre ügyeljünk! Legyen rajta egy eldugózott csatlakozási lehetõség a kis gáztömlõnek! Tehát gázzal is üzemeltethetõ!
Árulnak olyanokat is, amik egybõl a szelep után az égõfejhez áramlik lecsatlakozási lehetõség nélkül. Ezek olcsóbbak.
Csatolmány 3018
Jó és használható eszköznek tartom, mely szerintem valóban mindenféle üzemanyaggal mûködik.
Elõny, ha majd guberálni kell kocsikból, kamrákból..stb..
-
Nekem hasonló kialakítása van az égõfejnek, de a tartály külön van.
Így csak a tartályt kell cserélni gázra ha arra van szükség.
Gázolajjal (ha jól emlékszem) én sem próbáltam, de étolajjal nem ment :(.
-
1 Csatolmány(ok)
Olcsó kipróbált üzemanyag E85 benzinkúton kapható, napi ára: 317 Ft/liter.
Muzeális értékû Juwel 34 benzinfõzõmet (1934-197x ig gyártották), ezzel használom.
Csatolmány 3331