Salmo tökéletesen összefoglalta a lényeget , én 10 kiló hússal számolnék akkor biztos marad másnapra is vagy lefagyasztani valónak . Ha tehetitek vadásztól vagy erdészettõl vegyétek a vadhúst mert õk odaadják a csontot is mellé . Az a legjobb ha a sok csontos hús van , a bordákat én pl nagyon szeretem belefõzni . Én így készítem de nem szentírás szóval változtassatok rajt nyugodtan , tehát :
Kezdésnek 2 kanál zsír , és pár szelet háziszalona a bogrács aljára ha kisült a zsír a szalonnapörcöket ki lehet venni ezt kenyérrel el lehet csócsálni fõzés közben .
10 kiló húshoz 6-7 fej vöröshagymát összevágva üvegesre fonnyasztunk , ezután a lecsöpögtetett vadhúst ezen a zsíros hagymán addig pörköljük amíg ki nem engedi a levét , ilyenkor lehet kis borsot , õrölt köményt , fokhagymát ,sót hozzátenni , amikor ezzel megvagytok 3 paradicsom összevágva , 4 csövespaprika minél kisebb kockákra vágva szintén mehet a bográcsba ,ilyenkor ha kevés a lé egy deci vízet lehet utánaönteni de én inkább valami laza száraz vörösborral szoktam megöntözni . Az õz ha nem volt túlkoros akkor 3 óra alatt szépen megfõ , de ne fõzzétek nagy tûzön inkább csak szépen rotyogjon . A tálalásnál az áfonyalekvár az elengedhetetlen tartozéka minden vadételnek , a húst ha tehetitek elözõ este de reggel mindenképp áztassátok be hideg vízbe , ilyenkor a vér kiázik belõle és nem lesz annyira vad az íze , õznél nincs annyira nagy jelentõsége de a vaddisznónak jót tesz . / a vad nincs kivéreztetve mint a házisertés / Köretnek a fõtt krumpli nagyon snassz a burgonyafánkot vagy krokettet javasolom , végsõ esetben a nokedlit . Pöri elõtt házipálinka közben házi száraz vörösbor .
Amit semmikép se tegyetek , mindenféle krémek pörköltaszaftok , kockák ez nem kell , a pirosarany mértékkel még belefér de más nem kell .
Hát ennyi lehet kifelejtettem valamit mert gyorsan írtam akkor majd kijavítjuk késõbb . Sok sikert és még végezetül azt tanácsolom,hogy minden fûszert minimalista módon kell használni , a jó pörkölt nem egy fûszervarázs , hanem a hús a friss zöldségek adják meg az alapízét .