-
Hasznos kis odavissza ez :-)
Igen, én a saját mozgásterületemben gondolkozom, annak megfelelõen alakítok ki mindent, s messze kerülöm a gebaszos területeket, van erdõm, hegyem, árvízmentes megyéim, mert minek nehezítsem még jobban az életem, mint kellene.
Van egyébként PE kajakom, de szerintem az életben nem lesz rá szükségem krízishelyzetben, de ha gyûjtögetni kell, tudom használni apróságok beszerzésére és pecázásra.
Fél Mao gondja pedig más gondja :-), engem nem érint és nem is szeretnék olyan helyen lakni. Ha valóban visszarendezõdik a helyzet az 1800-as évek elõttre, ismét lehet üdvözölni a maláriát és a nílusi lázt, életveszélyes lesz élni az állandó árvizes területeken.
-
Így épül az ember és tágul a szemlélete. :)
Természetesen én is saját környezetemben gondolkodok. Azonban valóban nem árt néha más szitukat is megvizsgálni és elagyalni rajta, mert sosem tudni hova sodor az élet vagy mi köszön be holnap. Mint ahogy azt már mondtam, de ismétlés a tudás anyja: "Az életben az a szép, hogy bármi megtörténhet. És az a szar, hogy meg is történik." Akkor legalább nem ott kell hirtelen kapkodni. Nem is arra gondolok, hogy nehezítsük a saját életünket. Csak, hogy próbáljunk több mindent szem elõtt tartani, minél több eshetõséget lejátszani magunkban, mert ez a flexibilitás késõbb még jól jöhet. A beszûkült gondolkodás és rutin halálos is lehet, mert lehet, hogy az új szituban nem fog mûködni az addig bevált módszer. Ráadásul az, hogy beszélünk róla, agyalunk egy kicsit, stb. nem kerül semmibe és nem is fáj. :)
Nem kér enni igaz? Akkor meg nem elfér? Egyszer egy amerikaitól hallottam, hogy az apja mindig azt hajtogatta a farmon, hogy: "Jobb az, ha van egy puskád és nem kell használni, mintha kéne használnod és nincs."
Én sem aggódok a zombik miatt. "Aki hülye, haljon meg!" Ezt még anno suliban szaktanárom hangoztatta.
Az tuti! Nem is költöznék oda, csak begyûjteném onnan, ami már nem kell az elhunyt gazdájuknak és még használható.
-
A szélsodrás lejátszódott már errefelé néhányszor, de emlékeim szerint az akkori bobnak megfelelõ dunyhacihába beférõ dolgokon kívül mást nem nagyon vitt magával senki.
Ezért helyben fel vagyok szerelve mindennel, de ha menni kell, akkor már csak a bobra számíthatok.
Bob zsák máig kihívás, mert nem találtam optimálist, amit feltûnés nélkül lehetne cígölni. Az Eberlestock J1 zsákját nagyon szeretem, az többet elvisz, mint amit én elbírok, de városban gáz egyértelmûen. A bõvíthetõ és fegyvertokos rendszere viszont zseniális.
Mostanában egy nagyobb kerekû, erõs vázas bevásárlókocsi jellegû holmiban gondolkozom, mert derékra kötve vonszolni terhet könnyebb, mint háton cipelni. Amerikai vadászoknál láttam ilyet, de nem jut eszembe a neve most.
-
"Mostanában egy nagyobb kerekû, erõs vázas bevásárlókocsi jellegû holmiban gondolkozom, mert derékra kötve vonszolni terhet könnyebb, mint háton cipelni. Amerikai vadászoknál láttam ilyet, de nem jut eszembe a neve most." No ugye itt van a bevásárló kocsi :) errõl az amerikai vadászokról ha lenne valami videód megköszönném aztán lehet összehozok egy proto típust és kipróbálom ;)
-
-
Deer cart a becsületes neve a holminak.
-
Ezt lehet csinálni egy régi kempingágy keretébõl - ami még fémbõl volt, nem ez a hulladék mûanyag - meg két öreg Camping bicaj kerékbõl. Van olyan gyárilag, amit kerékpár nyeregcsövéhez is rögzíthetsz. Ha adsz hozzá egy olyan kis adaptert máris többfunkciós, összecsukhatós, "occó" eszközöd van.
-
Yosihiro! Ilyen keretet keress! Ez még masszív acélból van. Ami a lényeg, hogy ennek a verziónak középen van egy kb. 20 centis része, ami nem csukódik, azért, hogy a végeit felhajtva közöttük elférjen a 10 centis matrac. Oda tudod felrakni a kerekek tengelyét és annak a tartószerkezetét. Azokkal a kempingágy-keretekkel, amik középen nyílnak macerásabb megoldani a kerékfelfüggesztést. A nyitás mélységét meg egy öreg Trabant biztonsági övvel (bontóból) teheted állíthatóvá. Levágsz belõle két pántot. Egyik felét rögzíted a kerethez. Másik felét meg beakasztósra csinálod. Csókolom.
-
-
Érdekes kérdés a vízi közlekedés vészhelyzetben. De szerintem Magyarország területén nincs akkora jelentõsége. Igaz, hogy majd minden évben évben vannak gondok a védekezésben, de ezek eléggé lokális problémák (természetesen az érintett települések lakóinak igazi világvége). Azt pedig erõsen túlzásnak tartom, hogy a fél ország veszélyben lenne. igaz, hogy az Alföld lapos, de nem ennyire. Ha szakad a gát, akkor a közelben lévõ legalacsonyabban fekvõ település gondban van és messzire tud szaladni a víz ha útját nem állja valami töltés, vasúti pálya, országút. De közben terül is. Eláraszt 10-100-1000-10000 ha-t, de ez eltörpül a területhez képest és a végén a legalacsonyabb pontokon fog összegyûlni. Azok pedig általában lakatlanok. Hiszen az õseink sem voltak ostobák, hogy ott telepedjenek le, ahol nyakukba jön a víz.
De, hogy ne csak okoskodjak... Nagyjából elkészült az autóm campervan átalakításának terve (de gebasz esetén ezt használnám menekülésre is), a famunkákkal szinte kész is vagyok. Az elsõ ülés mögötti rész kapott egy OSB padlót, laminált parkettával borítva. Ez meg lett emelve 10 centivel, hogy alá tudjam tenni nagy méretû, lapos cuccokat (sátor, kempingasztal). Erre kerül 12 db 370x400x300-as doboz OSB-bõl, belsõ fa vázzal, hogy terhelhetõbb legyen, tetõvel és két oldalt fogantyú nyílással. Ezek lefedik a padlót, de egymásra is lehet tornyozni és ezekbe lehet bepakolni a cuccot. Ezekre kerül a felfújható matrac amin meg lehet aludni. Maradt a lefüggönyözés és az elektromos munkák.