Sok mindentõl függ.
Az is lehet hogy a kábelek elégnek, de az is hogy egy modern autó elindul.
Printable View
:thumbup
Megtaláltam,honnan jött ez a félvezetõ dolog.A "gyakori kérdésekre" írt valaki egy hibás választ,gondolom onnan jött az ötlet.
:)Idézet:
Az EMP impulzus egy olyan elektromágneses hullám, mely a fém tárgyakban feszültséget indukál.
Ez a hullámot létrehozó jelenség nagyságától függ, és általában azért szokta az elektronikus eszközökket hazavágni, mert a nyomtatott áramköri vezetõsávok és a kábelek antennaként mûködnek, melyekben a hullám hatására feszültsség idukálódik, ami indukált áramot kezd hajtani. Minnél nagyob feszültség indukálódik, annál nagyobb áram fog folyni. Ezt általában a félvezetõ eszközök nem nagyon szokták tolerálni és tönkremennek.
Zagyvaság,többet nem is írok róla.,inkább egy kis elektrotechnika egyszerûen.
Az elektromos áram elõállításánál kezdjük,így a legkönnyebb megérteni,hogy mi az elektromágneses impulzus(amit egyébként minden generátorban irányítottan használunk)
Bármilyen forrással(szén,atom,víz,szél,gáz,olaj)forró vizet állítunk elõ,aminek a gõznyomása megforgat egy turbina lapátot,ami össze van kötve a generátor forgórészével.
A forgórész voltaképpen egy tekercs,elektromágnes,ami mágneses teret hoz létre,melynek nagysága változtatható.
Tehát voltaképpen egy szabályozható és állandó EMP.
A turbina segítségével felpörgetik olyan fordulatszámra 3000/min,ami a szabvány 50 HZ szolgáltatást hozza létre.(ez mindig állandó,nagyobb terhelésnél,áram fogyasztásnál,növelik a turbina energiáját,hogy maradjon a fordulatszám)
Ide beszúrok egy érdekességet.A nagy Amerikai áramszünet azért kött létre mivel,minden generátornak van egy teljesítménye.
Leállás esetén,mivel a villamos hálózatok össze vannak kötve,rázuhan a fogyasztás,terhelés a többi még üzemelõ generátorra.
Ha a terhelés meghaladja a teljesítményt,tehát nincs több erõ,megforgatni a generátort(és a tekercselés sem bírja),csökken a fordulatszám,úgy hívják szépen,hogy "kiesik a szinkronból" és lekapcsol,mert nincs meg a szabvány frekvencia.
És így tovább míg elsötétült Amerika.:cry:
Tehát ott tartottunk,hogy a forgórészben létre hoztunk egy állandó EMP-t
Az állórész tekercsei úgy vannak kialakítva,hogy az állórész forgó mágneses tere,indukál egy szinusz görbét ,nulla-csúcspont(a generátor névleges feszültségétõl függõen) nulla-csúcspon-nulla.
Ekkor már az állórész tekercseken feszültséget lehet mérni,de amíg nincs az áramkörben ellenállás addig áram nincs.
Amint ellenállást (ohmos égõk,cekaszok....induktív tekercsek,trafók,motorok..kapacitív,kondenzátor ok és a távvezetékek,kábelek) kötünk a forgó részre és létre hozunk egy zárt áramkört áram fog folyni.
Na kérem szépen.Amikor az atom robbanás vagy direkt létrehozott EMP szabadul el,voltaképpen semmi más nem történik,mint a generátor forgó része által létre hozott mágneses tér keletkezik.
Nyilván a tér nagysága óriási(mérhetetlen9 és nem irányított(bár már vannak kísérletek),Az impulzus rövid idejû ,voltaképpen egy fél szinusz hullám,csak a gond az vele,hogy a készülékek,trafók,generátorok,fogyasztók névleges feszültségénél jóval nagyobb feszültséget indukál azokban az elektromos részekben amiben tud(tekercsek)
Ez a mérhetetlen idejû és nagyságú feszültség végigfut mindenen ami felgerjesztett tekerccsel villamos kapcsolatban van és aminek a szigetelése nem bírja ott átütés,íveket hoz létre.Nagyjából ennyi,nem kell túlmisztifikálni.
Védekezés :Minden amiben tekercs van és az mindenben van azt földelt kalickába tenni,hogy a mágneses tér ne érje el.És leválasztani a hálózatról.
Még annyit az érthetõség kedvéért,hogy minden tekercs(trafók,motorok,tápegységek,elõtétek) egy pillanatra a mágneses tér megváltozása miatt,az EMP idejére generátorrá változik és feszültséget hoz létre.Ami az Emp nagyságától,a tekercs menetszámától és keresztmetszetétõl függõen feszültséget hoz létre.Ez a megnövekedett feszültség ami veszélyes a készülékekre.Az áramerõsségnek nincs köze a dolgokhoz.Természetesen ez a feszültség tönkre teszi azt is ami létre hozta,a tekercseket,nem csak a hozzá kapcsolt részeket.
Ja ami a filmekben van,hogy leáll a helikopter,aztán szerencsésen újraindul és a fõszereplõ megússza kacsa.
Ami tönkre ment ,annak annyi.
Amit leírtál az úgy nagyjából korrekt szerintem! De kiegészíteném annyival, hogy elsõsorban a félvezetõket, és a kondenzátorokat teszi tönkre. Minél egyszerûbb, durvább "primitívebb" egy elektromos készülék annál jobban bírja. Illetve az EMP támadás pillanatában a hálózatra kötött készülékeket nyírja ki elsõsorban. Mivel a sok kilométer légvezetékben hatalmas feszültség tud indukálódni.
A "kedves" fanyalgóknak meg csak annyit mondanék, hogy én nem cukrász, ügyvéd, stb.. vagyok, és elég jó "rálátásom" van a fizikára. Persze én sem vagyok a tévedhetetlen isten. Mert konkrét kísérleteket én sem végeztem. Csak a jelenlegi tudásom alapján próbálom kikövetkeztetni a hatását. De akinek nem tetszik az meg ne olvassa.....
Én sem szólok be senkinek, csak azért mert nem értek egyet azzal amit írt. Pedig azért vannak itt a fórumon is orbitális baromságok leírva más témában. De én nem szólok mert nem akarok vitatkozni, veszekedni, és megbántani senkit. Errõl ennyit!
:thumbupIdézet:
De kiegészíteném annyival, hogy elsõsorban a félvezetõket, és a kondenzátorokat teszi tönkre. Minél egyszerûbb, durvább "primitívebb" egy elektromos készülék annál jobban bírja. Illetve az EMP támadás pillanatában a hálózatra kötött készülékeket nyírja ki elsõsorban. Mivel a sok kilométer légvezetékben hatalmas feszültség tud indukálódni.
Igen! gondolom azért a félvezetõket nyírja ki elõször,mert a feszültség terjedésében gátat képez(mint az árvíznek ,ha valami az útjába kerül). A kondi pedig a végtelenségig tölthetõ ,míg át nem üt a szigetelése.
Ez igaz,hogy minél durvább annál jobban bírja,bár ebben is van egy érdekesség.A régi nagy vasveszteségû trafók,bár óriási olaj tartályuk (hûtõ közeg),durva alumínium tekercselésük volt,mégsem bírják úgy a villámcsapást,túlfeszültséget,mint a mai könnyebb,méretre kisebb trafók.Az ok,a szigetelés gyengesége.
A gépkocsiknál még rosszabb a helyzet,fõleg a régieknél.Nem a mai korszerû technikával készültek,a gyújtótrafók,generátorok,mágnes szelepek.Hiába nagyobb,nem viselnek el akkora feszültség növekedést.
A kocsiknál a másik probléma az,hogy gyakorlatilag végtelen feszültség növekedés jöhet létre,mivel sehol nincs egy rögzített potenciál amerre a túlfeszültség menni tudna.
A vezetékek túltöltésében igazad van,mivel a földkábelek voltaképpen kondenzátorok.A légvezetékek is azok a két vezetõ rész a föld és maga a vezték ,a levegõ pedig a szigetelés.Rendesen fel tud gerjedni a villamos hálózat is az EMP-hullámában.
akkor leirom mert muszáj.
nem fanyalgok hanem valós tényeket szeretnék tudni amivel kivédhetem az EMP hatását. de mint te is írtad " Mert konkrét kísérleteket én sem végeztem. Csak a jelenlegi tudásom alapján próbálom kikövetkeztetni a hatását " nos következtetésig találgatásig eljutottunk mi is de ez kevés és érdektelen.
nem ellened szólt a kirohanás csak roszzkor voltál rossz helyen de mint meg is jegyezted " Pedig azért vannak itt a fórumon is orbitális baromságok leírva más témában" ezekbõl az önámító másokat félrevezetõ baromságokból van elegem. topicot nyitunk minden faszságnak - fára mászás - csüngõhasú malac - és sorolhatnám csak azért mert unatkoznak egyesek.
menekülõ jármûben is csak az okoskodás...milyen lesz az enyim ? ami kéznél lesz, amit találok útközben, amúgy hova a picsába menekül õ sem tudja csak fantázia világot építenek, de semmi ésszerû terv vagy cselekedet. megyek az erdõbe , terepjáróval azt túlélek kb ennyi ....egy értelmes logisztikai elképzelést sem láttam még egy számítást sem mibõl mennyi kell, mibõl kell tartalék stb. minek milyen hatása van - gazdasági gebasz - ufo támadás - virus fertõzés - menekült áradat - és mindez vidék város viszonylat. megpróbáltuk kibeszélni de az lett a vége hogy a bunkó városi éhendöglik és megy a vidékihez kuncsorogni majd mert ott fasza minden és napi pár óra munkával önfenntartó-önellátó gazdaság üzemel csak azért nem hisszük el mert mindenki hülye csak õ helikopter.
tököm kivan az önámító és másokat is áltató ki nem próbált esztelenségekbõl.
és végül azok akik egy találkozóra sem képesek eljönni mert mindig van valami kifogás és csak a fotelbõl okoskodnak végképp semmit sem számít a szavuk. mi megtettük baráti fõzõcske, peca, tûzgyújtás séta az erdõben és beszélgetés egymás szemébe nézve napokat együtt töltve. ez a próba nem a semmik írása és találgatások és fikciókon való lovaglás.
és ha bárkit megsértettem nem igazán érdekel.
nagyon király az élelem tároló doboz.Most néztem meg a napon lévõ kocsiban,23 fokos a doboz belseje.A konzerv ,mre,kutyakaja nem romlik meg benne és a víz is iható hõmérsékletû.
Feri!Teljesen igazad van a leírtakban.Mostanra már majd két éve fórumozgatok.Már régen ki kellett volna alakulnia egy közösségnek és egy fajta riadó láncnak.Havi több tucat fõs találkozókkal és rendezvényekkel.Az okát nem értem,de mindegy is.
Doom! Miféle dobozról van szó? Az a nagy hungarocell amiben a kajákat hordja a futár?
A másik részére nehéz válaszolni de összetartás az valóban nincs kb. semennyi :(