Nem megy bele a nedvesség, ha sértetlen a PET palack és rá van tekerve rendesen a kupak. Egy bevett, olcsó és jól mûködõ tárolási módszer ez a prepper körökben.
Printable View
https://translate.google.hu/translat...tm&prev=search
..az elit tudja..mi meg majd megtudjuk...eccer csak :cry:
Nedvességre érzékeny dolgokat nem tárolnék PET palackban HOSSZÚTÁVON, mert nem zár rendesen, nincs benne tömítés, két kemény mûanyag közt mindig maradnak rések ahol lassan beszivárog a nedves levegõ.
Nálam a cukor, só, magnézium szulfát is becsomósodtak a nedvességtõl. A palackok használaton kívül voltak, nem voltak nyitogatva, nem kerülhetett be máshogy nedvesség.
Rövid távon (pár hónap, 1-2 év) én is használom zabpehelyre, rizsre, de csak a felszínen, normál páratartalmú helységben. Pincében, magasabb páratartalomnál én nem használnám.
Csavaros fedõk másik hátránya hogy hosszú távon lazulhat a kötés, hõmérséklet változás másképp hat a kisebb méretû kupakra mint a nagyobb méretû edényre, fõleg ha még más anyagból vannak. Befõttesüveg fedelében is hiába van tömítés, mert ha felmelegszik kitágul, mikor lehûl zsugorodik, úgyhogy lassan képes kicsit letekerni magát, ha csak a rozsda meg nem eszi hamarabb a menetes részét, amire még a mozgás is rásegít.
Befõzésnél javít a helyzeten hogy a kialakuló vákuum rajta tartja az üveg száján a fedõt, és a befõtt vagy lekvár is ragaszt és tömít. Vákuumot befõzés nélkül is létre lehet hozni a betöltött üvegek felmelegítésével, majd a már meleg üvegek lezárásával. Hûlés után a fedõ befelé hajlik, jelezve hogy van némi vákuum az üvegben.
Csatos üvegnél szerintem jobb a zárás. Ott két üveg közé egy gumi tömítés kerül. Befõzni abban is lehet az ételeket. Van valakinek vele tapasztalata? Csatolmány 7555
Csattos befõttes üveggel az a baj hogy nem látszik rajta ha elveszti a vákuumot, vagy ha gázt fejleszt a tartalma. Hagyományos fedõnél ilyenkor kifelé dudorodik a lapka, ebbõl arra lehet következtetni hogy a tartalma megromlott, vagy meg fog romlani mert nem sikerült rendesen lezárni az üveget. Pl befõzés végeztével, miután az üvegek már kihûltek van egy üveg amin a lapka nem homorodik befelé, az arra utal hogy nem alakult ki vákuum tehát a fedõ nem zár rendesen és a befõtt hamarabb meg fog romlani mert bejuthat levegõ azzal együtt penész és bacik. Ha a fedõ idõvel kifelé dudorodik akkor gáz fejlõdött az üvegben tehát valószínûleg romlott. Ezt egy csattos üvegen is lehet hogy sikerül észrevenni mikor nyitáskor szisszen de nem feltétlenül.
Az amerikai stílusú lapkák nekem szimpatikusabbak, de ha jól emlékszem nem az eu-s üvegekre lettek méretezve, üveggel együtt rendelve meg drága.
http://pickyourown.org/canning_direc...ings_bands.jpg
Nálam egy csattos üveg gumikarikája eltaknyosodott, nem tudom mitõl, de mivel kaptam nem ismerem az elõéletét, lehet hogy melegítették vagy ki tudja mivel volt tisztítva. Zárni így is zárt, csak ragadt, viszont nem biztos hogy megenném ami benne volt, legfeljebb akkor ha világvége van.
Én arra jutottam hogy hordóban, csattos vagy csavaros, gumi tömítéses (nem a szivacsos) fedõvel, vákuumcsomagolt mylar zacskókban vagy akár befõttes üvegekben van amit szárazon akarok tartani.
A csattos hordó fém részeit lehet érdemes lekenni vékonyan szilikon zsírral a rozsda ellen, de lehet hogy festeni sem hülyeség. Azért szilikon zsírral mert a legtöbb zsír árt a mûanyagnak.
A hordóba nedvességmegkötõ anyagot, páramentesítõ utántöltõ tablettát vagy zacskót tenni, hogy a nyitás-záráskor bekerült vagy lassan bekerülõ nedves levegõben lévõ vizet megkösse.
Szilikagél, rizs, só mennyiségileg alig kötnek meg valami nedvességet.
Így még ha viszonylag gyakran kell nyitni a hordót a készletek forgatása miatt, akkor is hamar kiszárad a benti levegõ.
A páramentesítõ anyag (CaCl2) idõvel elfolyósodik, érdemes egy dobozban tartani lyuggatott fedõvel, hogy ne folyhasson rá semmire és valamilyen nedvszívó anyaggal keverni, és észben tartani a hordó mozgatásánál hogy ne boruljon ki.
Érdekes cucc, talán egy utánfutón is elférne. De miért 1 személyes?? Legalább 3-4 személyre kellene, több a családos ember mint az egyedülálló.
http://www.realfarmacy.com/off-grid-capsule/
Magyar változat: https://www.youtube.com/watch?v=2oKh0-mb770 :haha:
Paráznak a japánok, atombunkereket építenének Észak-Korea miatt
A megkérdezett japán cégek szerint megnõtt a kereslet az atombunkerek iránt, a mérges gázok elleni levegõszûrõk forgalma is megugrott.
http://hvg.hu/vilag/20170424_parazna...ak_korea_miatt
Kíváncsi vagyok melyik volt az az újságírók szégyene amelyik a "paráznak" szót adta meg elõször. Bár a többi se jobb, mert ugyanezzel a címmel vette át az majdnem összes hírportál.
Pár hónapja az egyik hazai online médiumnál hírszerkesztõi állást ajánlottak nekem, ahol pár szakterületet kellett volna vinnem.
Na pont a hasonló cikkeik miatt mondtam nemet, meg mert aki addig vitte azokat a rovatokat akkora szarkupacot lapátolt össze amit nem vállalnék át :D
Ötletelésre, tanácsokra lenne szükségem.
A helyzet a következõ. Építkezek. Nem építettem pincét a ház alá, mert a talajvíz nálunk nagy probléma. A talaj homokos és 2-3 méteren van víz leszámítva a száraz idõszakokat. Akinek van pincéje, elég gyakran kell, hogy szivattyúzza ki a vizet.
Szóval az alap már kész és nem került alá semmi, ebbõl kifolyólag.
Viszont a melléképület egy összefüggõ 72 m2-nyi "házsor" lesz. 5X15 méter nagyjából. Gondoltam, hogy ezzel valamit kezdenem kellene. Erre várnék ötleteteket tõletek.
Egy ötletem már van. Az, hogy az egyik elválasztó falnál egy plussz falat húznék, ezzel létrehozva egy plussz méternyi széles csíkot, aminek a bejárata a hátsó részen lenne rejtve a föld alatt, így elölrõl nem is látszódna. Valaki beszélt itt korábban duplán felhúzott tûzfalról, ami kiállta a helyzet próbáját a padlássöprések idõszakában, az adta az ötletet. Hordókat rejtenék el benne megtöltve gabonával, sóval, cukorral, konzervekkel stb. Mivel a bejárat csak egy embernyi széles bebújó lenne, így kivinni sem tudná senki, ha esetleg rátalálnának. De ez már csak bónusz. Plusz ötletként merült fel bennem, hogy esetleg az ezt határoló két falat zsalukõbõl húznám fel, bevasalva, kiöntve betonból, így egy földrengést is esetleg kibírna. Ideiglenes menedékként is tekintenék rá max 2-3 óra idõtartamra. Sugárszennyezés ellen is jobban védene így, de itt azért felmerül a hely szûkösségének kérdése. Hosszabb idõre teljesen alkalmatlan lenne ebben a formában. Szélesebb parcella viszont már szemet szúrna, "hiányozna" az a tér, ha valaki kicsit alaposabban nézelõdne.
Szóval jó ez az ötlet így? Kiegészítésnek valami? Esetleg valakinek más elképzelés?
Elõre is köszi minden választ!
Még annyit, hogy bérbõl és fizetésbõl élek, így az ötletelésnek is meg vannak a maga korlátai:)
Nyilván minél több SHTF helyzetre szeretném, ha alkalmas lenne, de ha csak annyit elérnék, hogy ezen az 1x5 méteren lennének rejtve tartalékok, némi felszerelés és adott esetben az utcán hömpölygõ zombik elõl el tudnám kis idõre rejteni a családomat, akkor azzal már önmagában is elégedett lennék.
Az https://archive.org/ -on vannak fenn érdekes anyagok, pl. ez. Tudom, hogy ez éppen a föld alá építkezik, csak példának hoztam fel :)
A duplafalas módszer 10-20 centinél mûködik, de az a méternyi csík már feltûnõ szerintem. Az élelmiszert idõnként nem árt megvizsgálni, hogy minden rendben van-e, szóval úgy alakítsd ki, hogy ez könnyen megoldható legyen. Hogy védekezel a rágcsálókkal, rovarokkal szemben? Elõfordulhat, hogy pl. felrobban egy konzerv. Hogy rotálod a készletet?
Miért nem csinálsz a melléképületen belül egy megerõsített helyiséget a készleteknek, "óvóhelyet", amit nem mutogatsz senkinek?
Köszi a linket. Hasznos. Azért mûködne a méteres csík, mert három helység lenne szembõl nézve. Garázs, tároló, mûhely. A tárolóhoz nem lenne szembõl bejárat, csak valamelyik oldalsó helységbõl. Emiatt optikailag nem feltûnõ, csak ha valaki kiméri mérõszalaggal a teljes épülethosszt.
Könnyen megoldható, mert csak meg kell kerülni az épületsort. Teljesen zárt betonhelység, egy aljzatbetonba épített kis vasajtó. Szerintem nem férnek hozzá rágcsálók, rovarok. A konzerveket polcon tartanám, hogy jobban szemmel tarthassam. A hordóba CO2-õt nyomnék. Nem rotálnám a készletet, mert annyira azért nem könnyû hozzáférni, hogy heti szinten odajárjak. Ráadásul igyekeznék ezt minél kevesebbszer megtenni, nehogy valakinek szemet szúrjon. Mondhatnám, hogy max. évente egyszer megnézném mi újság.
Arra a spejzban van/lesz egy másik készlet kialakítva, amit rotálok. Ide olyan dolgok kerülnének, amik vagy korlátlan eltarthatóságúak, vagy legalább 4-5 évig. Az idõ leteltével egyszerûen kiselejtezném a megromlott dolgokat. De a gabona, cukor, só maradhatna bármeddig is. Továbbá a szappanok, wc papírok, stb szintén lehet elfelejtett készlet. Konzervekbõl tésztákból kb. 30-40 ezer forint értékû lenne csak ott. Azt gond nélkül kidobnám pár évente. Nevezzük egyfajta életbiztosításnak, ami mondjuk évi 8-10 ezer forintba kerül.
A megerõsített helységgel az a gondom, hogy látszik. Csak idõ kérdése, hogy kinyissa valaki, aki elég elszánt hozzá.
A legolcsóbb(és amúgy is kell :) ),ha az egyik helyiségbe(garázsba),tervezel egy vízzárt szerelõaknát.Az építésnél nem feltûnõ,aztán ha már becsuktad magad mögött az ajtót,teszel rá kazánlemezt és vékonyan lebetonozod(nem dobog ha jár rajta valaki ;) ),hogy ha kell,könnyen fel tudd törni.Aztán ha bepakoltál öntsd be telibe aljzat kiegyenlítõvel(ez eltünteti a nyomokat)és vegyél olcsó mûpadlót és ragaszd le.Kulturált,szép,olcsó és elegáns megoldás.Tegyél olyat bele amit nem kell frissíteni.Idézet:
A megerõsített helységgel az a gondom, hogy látszik. Csak idõ kérdése, hogy kinyissa valaki, aki elég elszánt hozzá.
Köszi, jó az ötlet!! Egy ajtót valahogy lehetne rajta hagyni? Vagy betonozzam le és felejtsem el, hogy ott van?
Hogyan lehet vízzárttá tenni?
Vegyél elõregyártott aknát (aknákat) pl valami ilyesmit http://www.terrametal.hu/arak/vizora...y-akna-muanyag (nem reklám, csak vásárolni szoktam náluk) ásd el a kertben, és kész. Vízzáró, a kártevõk sem férnek hozzá a belsejéhez. A tetejére meg egy nagyobb virágcserép alátétben ültess valamit.
Persze eláshatod az épület padlója alá is, ilyenkor célszerû letakarni valamivel, pl egy satupaddal.
Mennyiben jobb ez, mintha egyszerû, zárható mûanyaghordót ásnék el nagyjából fele áron?
A beásásnál nem árt gondolni a fagyra, azt nem igazán szeretik az élelmiszerek. Nálam már rágtak meg fél centis UV-álló masszív mûanyagot a rágcsálók, szóval azóta óvatos vagyok e téren. Ha ilyen tárolóba nem néhány féle árut raksz, akkor könnyen átláthatatlanná válik és nem is túl könnyen pakolható.
A helyedben olyan helyre raknám a tartalékot (ill. egy részét, több hely a tuti), ahol relatíve állandó a hõmérséklet, nem túl nedves és tudod forgatni. Egybe pakolnám az azonos árukat, feltüntetve a szavatosságot. A rendszeres ellenõrzés során a lejárathoz közeli cuccokat kiszedném és frissre cserélném. Így mindig használható lenne a készlet, nem kell semmit kidobni, így nem terheli a büdzsét. Ha módod és igényed van rá, akkor törekednék a jó minõségû ételre (lehetõleg zéró hozzáadott érték), hogy stressz alatt a legjobb üzemanyagot kapja a szervezet.
Nekem tetszik a dupla fal és az épületen belüli akna is, aminek a bejáratát valami nagyobb és nehezebben mozdítható tárggyal álcázod.
Még nem, de lesz! idén minden idõt, energiát elvitt az építkezés és az októberi költözésig túl feszített tempó. Fél év alatt húzzuk fel nulláról a házat, úgyhogy egyszerûen nem fért bele már ez. Kikristályosodott viszont, a sok ötletelés után, hogy mi, hogyan lesz megvalósítva. Jövõ tavasszal állok is neki.
Szóval a fatároló végül 3x5 nagyságú lesz. Nem lehet sajnos palával mókolni, meg kell adni a módját. Kiásás után ki lesz betonozva az alja, arra jön GV40 bitumenes szigetelõ. Aztán zsalukõbõl felhúzom az óvóhely falát 1-2 sorral a földfelszín fölé. Kiöntöm betonnal és csinálok rá egy betonfödémet. Belülrõl még végig szigetelem a falát is ezután, hogy ne szivároghasson be víz. Erre jön majd vasból megépítve a fatároló. Jelentõsen drágább, de ez biztosan és végleg kiszolgál majd.
Egyenlõre még ötletelek, hogy mi legyen ott lent. Fény kell. Villanyt bevigyem-e? Vagy mivel világítsak? Gyertya, petróleum eszi az oxigént és nem szeretnék szellõztetõt. A kiállást a ház hátsó részén mindenesetre már megcsináltattam, hogy le lehessen vinni a villanyt oda.
Wc-nek pedig valami egyéb megoldásban gondolkodnék. Macskaalom egy vödörben? Vagy ilyesmi.
Az alagúttal kicsit elkalandoztam és talán túlzásba is estem, úgyhogy teljesen elvetettem.
Egyenlõre tartalék raktár lesz ott, ami már biztos. A többi még formálódik. Rövid idejû ott tartózkodásra készülök, mert a gyerekek és szerintem mi sem bírnánk ott napokat. Ha nagyon nagy a baj és sok idõt kellene ott tölteni, akkor irány a BOL.
Szivacs, meleg takarók, dunyhák, játékok biztosan kellenek oda.
Legjobb a természetes fény. Valami periszkópos, vagy fénycsatorna rendszerû megoldással.
Éjjelre sem javasolnám a petróleumot, inkább egy autó (kamion) akkumulátor és valami ledes lámpa kellene.
Amúgy a villanyt beviheted, de ne az legyen az egyetlen lehetõség.
WC szempontjából az alomszék lehet a megoldás.
Egyetertek az elottem szoloval: auto aksi es led a legjobb (tartalek) vilagitasra.
Ha nem szeretnel szelloztetot, akkor egy kis leiras a levego (illetve a te esetedben a benttartozkodas) meretezesehez:
Szelloztetes nelkuli ovohelyen a legminimalisabb szint: 1.6 orankent fejenkent 1m3 levego jusson (ekkor 2-3% CO2 tartalom, 16-18% O2 tartalom lesz, ez 8 oran tul nem elviselheto, es rovidebb idore is kellemetlen).
Az orankent 1 m3 fejenkent nem kellemetlen erzes, de 8 oranal tovabb megsem szabad ilyenben tartozkodni.
8 orat meghalado tartozkodas eseten orankent 2 m3 levego ajanlott fejenkent (ekkor 1% lesz a CO2 tartalom).
A legjobb a 0.4-0.5%-os CO2 tartalom, ekkor viszont mar orankent 5 m3 levego kell fejenkent.
Termesztesen a paratartalom es a homerseklet is megno (az elso esetben 1.5 ora alatt kb 90%-ra, ha 60%-rol indult, illetve 23C-rol egy ora alatt 28C-ra melegszik).
Tehat ha 3x5 meter az alapterulet, es atlagosan 125 cm magas a szabad hely (mar levonva az ott tarolt dolgok altal elfoglalt helyet), akkor az jon ki, hogy az elso egy es negyed oraban tokeletes lesz a levego, az elso harom oraban egesz jo lesz a levego (1% alatti CO2 tartalom); a masodik 3 oraban kozepes minosegu (max 2% CO2 tartalom) lesz a levego, ha 3-an tartozkodtok bent. 6-8 ora lent tartozkodas kozott nagyon kellemetlen, epp hogy elviselheto lesz lent a levego (ekkor talan mar az is szamit, hogy a pincen belul milyen magasan tartozkodtok, mivel a CO2 leulepszik alulra, tehat pl. egy leesett jatekot a foldrol mar nem javasolt ekkor felvenni).
Bel
Ez így korrektül meg lesz építve.
Annyit fontosnak tartanék, hogy a zsalukõ és a homok közé is kéne szigetelés mert így nyirkos lesz a pince.
A beton önmagában nem zárja el a vizet.
Ezt dupla fallal tudod szakszerüen megoldani, és oda is bitumen lemez kell.
Nem szeretnék okoskodni és más pénzét szórni, de a pince nem javitgató utólag. Jobb egyszer jól megcsinálni.
A szellõzést azért én megcsinálnám, maximum lezárhatóra és rejtve mindenképp.
Sosem lehet tudni, hogy mennyit kell lent maradni.
Inkább sírjon lent a gyerek minthogy kint olyat lásson amit jobb ha nem lát.
Ezt úgy mondom, hogy nekem is van három.
Remélem hogy nem trollkodás lesz ebbõl. :rolleyes:
Egyébként igaz!..tényleg mi Földlakók szeretjük az anyagi tárgyainkat bámulni,dicsekedni vele...Ez baj???..de olyan jó a szép új autót nézegetni mosás után..olyan jó az új késsel játszani lefekvés után az ágyban..és olyan megnyugtató végignézni a sor konzervet...Mi emberek már csak ilyenek vagyunk!..nagyon rövid a 70 év...minden jó percre szükség van.
A falon kívüli szigetelést megfogadom. Foglalkoztat a levegõztetõ rendszer kérdése is, mert tényleg szükség lesz rá. De nem találok magyar nyelvû leírást, úgyhogy ötletelek.
Valami ventilátorra gondolok, ami aksiról menne és elé egy mindenre jó szûrõt beépíteni. Eleve ilyen szûrõt sem találtam.
Azt azért elmondanám, hogy az ilyen barkácsolásokhoz teljesen hülye vagyok. Szóval minden ötletet szívesen fogadok.
Hát én is csak ötletelek...a kocsikban használt levegõ/pollenszûrõ talán megfelelõ lehet...mindenesetre a radioaktív port talán megfogja és olcsó,egyenlõre könnyen beszerezhetõ..a ház a bontókból szintúgy...
A meghajtáshoz egy fenti szélkerék megfelelõ lehet,kiszámolt áttétellel/ékszíjjal...tárcsák szintúgy szinte ingyen beszerezhetõek...ha nem fúj a szél..a régi súlyos órákhoz hasonló mûködésû gravitációs meghajtás(ez akár kis teljesítményû generátort is meghajthat) megfelelõ áttétellel...így függetlenedni lehetne az áramtól és a külvilágtól is...
Na....
Ezt találtam:)
http://www.respirator.hu/?mnuGrp=mnu...i%20rendszerek
Hát...kíváncsi leszek, hogy milyen ára van. Mûködik kézi hajtással is. Túlnyomást alakít ki a helyiségben, így a szennyezett levegõ nem juthat be. Szerintem horror drága lehet, de azért rákérdezek.
Egyébként az oldalon van sok hasznos holmi. Mindeféle szûrõ pl gázálarcokhoz.
Sziasztok,
Kalasnyikov.hu: Életvédelmi óvóhelyek építése
Sziasztok,
Korabban volt rola szo, hogy kifele vagy befele nyiljon az ajto.
Az idezett konyv 26. oldalan megtalaltam a megoldast: kifele nyiljon ugy, hogy bentrol zart allapotaban ki lehessen emelni.
Ekkor egyreszt a kinti erohatasnak jol ellenall (hiszem nem a kis zar nyelve fogja meg, hanem a teljes ajtokereten felfekszik), masreszt ha tormelek kerul ele, akkor is lehet nyitni belulrol.
Bel
És belülrõl még meg lehet támasztani 60 fokban 2 db zártszelvénnyel , ami 1-1 csavarral másodpercek alatt rögzíthatõ .
Illa berek, nádak erek,
Épülõ luxusbunkerek.
https://24.hu/kulfold/2018/02/20/apo...kel-keszulnek/
Bejutottak bunkerbe, amit egy milliárdos építtetett magának, hogy túlélje a világvégét
https://24.hu/elet-stilus/2018/05/29...-a-vilagveget/
Képekkel: https://www.mirror.co.uk/news/world-...-most-12612431
Hat ebbol a ket cikkbol semmit nem lehet megtudni. Ez mar az ujsagiras legalja
Eszembe jutott hogy a családomnak volt pincéje, ráadásul nem is kicsi. A nagypapámnak volt, egy hegyoldalban, 3 szobás. Az első volt a bejárat, volt egy kis nyitott rész benne két oldalt és egy lépcső középen. Az vezetett le a fő-helyiségbe, ott volt egy rakás zöldség, hideg volt, szóval a krumplinak, káposztának, dinnyének nem volt baja. Abból nyílt egy másik helyiség, egy kicsit kisebb, abban volt egy rakás nagy hordó, ami mind tele volt fehérborral.
:)