Foxhole rádió készítése hulladékból, magyar nyelven:
http://youtu.be/n0YAIGme-BQ
Printable View
Foxhole rádió készítése hulladékból, magyar nyelven:
http://youtu.be/n0YAIGme-BQ
Errõl van valahol részletes magyar nyelvû leírás, bemutatás, teszt, esetleg ismeri valaki?
https://www.arednmesh.org
Van valakinek kapcsolata, hogy hol és mikor indítanak rádióamatõr oktatást Magyarországon?
MOM rádióklubot és Budapest Fõváros rádióamatõr klubot megkerestem levélben, de nincs válasz...
Kérdezz rá az Index rádiós topicjában, vagy a FB-on a túlélős csoportban. Ez utóbbiban sokszor beszélnek rádiózásról.
Ha nem találsz semmit, szedd le az oktatóanyagot és kezdj el tanulni. Aztán egyszer csak majd szembe jön egy lehetõség ;)
Szia!
Itt érdemes lenne szétnézned:
http://itpiac.hu/smf/index.
Nagyon segítõkészek, és a felkészüléshez is megtalálod az anyagot.
Felpörögtek a dolgok. Voltam rádióamatõr klubnapon, sokat beszélgettem egy tapasztalt rádióssal. Megyek még vissza. Másik vonalon kapcsolatba léptem egy közeli rádióssal, aki foglalkozik velem és kaptam egy telefonszámot, amelynek a tulajdonosa néhány utcára lakik tõlem. Õ is segít elindulni. Néhány-tíz kilóméterre van egy régi motoros, aki fogad beszélgetésre és próba rádiózásra.
Élni fogok s lehetõségekkel. Jövõ hónapban kell a tanyát kifizetnem, azután megnézem mennyi vasam marad és azután a következõ beruházás valami normális rádió lesz.
Köszi a rádiós fórum linket, az is nagyon jó. Sok hasznos anyag van fent!
Hogy halad a rádiós projekt?
Olvasgatva a neten, prepper szempontból SHTF esetére egy rövidhullámot is tudó mobil adóvevő lenne a legjobb. Jól gondolom?
Persze az több százezres kategória (a HF asztali verziók meg 600-nál kezdődnek.
Egy ilyen rövidhullámú adóvevő használatához kell valamilyen engedély? Ill. szakembernek kell beállítania/programoznia, vagy én is be tudnám?
Emlékem szerint 0.5 Watt adóteljesítmeny felett engedélyköteles.
Ennek ellenére kb. Bárhol vehetsz 5w+ adóvevőket, pl. A baofeng uv5 széria.
Ezzel elég sok irányba tudsz adni venni.
Ezeket a kézi cuccokat megtűrtnek nevezném, mert amíg ésszerűen használod, nem lesz probléma.(pl. Nem zavarod a reptéri, vagy vízi csatornákat.
A fő kérdés, megéri-e venni komolyabb készüléket, mert ma már a Dmr-re állnak át, akik komolyabban használják(hivatásosok).
Programozása a pmr-nek nem vészes, kb. Egy Excel tábla töltögetése-baofengnél.
Ami még kérdés:
Gebasz esetén lenne kivel kommunikálni?
(Ha nincs delej, ezt sem megy...)
Konkrétan ezt találtam:
Yaesu FT-818ND amatőr mobil adóvevő
Ez a legolcsóbb amit eddig láttam, de ez is majdnem 300 ezer forint. Én azt hittem hogy ha bármilyen gebasz lenne - és nem teljes apokalipszis, hanem mondjuk valamilyen helyzetben jelet kell adnod magadról a mentőalakulatoknak -, akkor a rövidhullám a tuti.
Jó ideje áttértek a digitális adásra, még a komolyabb taxisok is.
Ezeket nehezebb zavarni, és a megfelelő kódok ismeretében tudsz a csatornához bejutni.
Lehet, hogy használják a rövidhullámot is, de szerintem éppen a jókedvű emberek miatt nem fogják komolyan venni.
Másik kérdés, hogy a közeledben vannak-e rádóval rendelkező emberek.
A linkelt yaesu igen jó rádió, viszont a baofengek ugyanezt a teljesítményt töredék áron tudják, és nincsen lekorlátozva. Amit tud, azt mind tudja első pillanattól.
Szerintem ez bőven elég lehet otthonra:
https://www.secutek.hu/uhf-ado-vevo-...saAnvxEALw_wcB
El kellene dönteni mi a cél, a linkelt Baofeng NEM CB rádió. VHF/UHF, a CB pedig 27 Mhz körül van. Ha itt prepper célok vannak akkor engem sem érdekelne a szabályzás, a BaoFengek a legjobb választások úgy is, hogy hivatalosan jelenleg nem használhatod a cserélhető antenna miatt sem, kizárólag PMR vagy CB frekvencia engedélyezett rádióamatőr engedély nélkül, ez egy jó kis összefoglalás: http://www.tuleles.hu/tuleles/radiozas-okosan/
Ezért szeretem ezt a fórumot. Bármilyen témáról/felszerelésről kérdeztem mostanában (pedig elég sokról kérdeztem), jött egy vagy több fórumtag, és a fogalmatlanságomat is türelemmel viselve, hasznos tippeket és válaszokat adott. :thumbup A fentieket is köszi varég és sukran4fish!
Ha visszaolvasol többen pl. TMIB is UV-5R vagy hasonló eszközöket vett, nem véletlenül vannak azért ezek "hájpolva" ahogy varég is irta, kb. verhetetlen az ár-érték arányuk. A jogszabályi dolgokat tekintsd irányelvnek, én sem tartom valószinűnek, hogy rád küldenek valakit csak mert néha adnál ezekkel, azért azt be kell mérni, kijönnek a környékre, meló. Dolgoztam viszont anno egy helyen ahol egy épp arra járó kocsiból jöttek be, mert valamelyik eszköz Mo-n nem megengedett frekvencián üzemelt, biztos bele lehet futni ilyesmibe is.
A PMR az UHF tartományba esik, 446 Mhz körülre van leosztva és fixen szerelt 0,5 W teljesitménnyel lenne szabadon használható, ez valóban a walkie-talkie kategória. Ezen a frekin sokszor hallani is pl. épitkezésen dolgozókat vagy gyerekeket egymással játszani mert kb. erre használják. A CB más világ, amit te is linkeltél egy mobil állomás, komolyabb műszer mint egy kézi adóvevő. Esetleg külön (labor vagy bármilyen) táppal be tudsz röffenteni valami használt, régebbi autós darabot ha nagyon ki akarod próbálni, de az is drágábbra fog kijönni mint amit varég linkelt.
A programozás meg vagy kábelen zajlik (USB <-> 2pines audio kábelt képzelj el) ahol a szoftveres felület valóban kb. egy excel tábla, vagy magán az eszközön pötyörészel, de ez sem vészes legfeljebb hosszadalmasabb. Nem tudom fórumtárs-e aki irta de amit linkeltem szerintem baromi jól összefoglal mindent.
Amit még varég emlitett, a DMR vagyis a digitális adás valóban szintén kérdéses lehet, de szerintem SHTF esetében ez nem számottevő kérdés. Viszont tény, hogy ez az irány azoknál akik hivatásszerűen rádióznak, már tizen-x éve. Ég és föld a lehetőségek közötti különbség például rögtön a titkositásban is.
(Igazából már nagyrészt csak azért válaszoltam újra, hogy pörögjön a fórum. :D)
Nekem ez mind hasznos és értékes infó, köszi!
Laikusként olvasgatva én például ebből a tavalyi cikkből gondoltam a HF rádióra:
Mi a rövidhullámú rádió jövője?
Ebből én azt vettem le hogy SHTF esetén az a biztos, ha rövidhullámú a rádiónk. De ahogy írjátok, ennél azért összetettebb a dolog.
Vegyél egy baofenget kezdésnek. Mobil , olcsó , a lggyakrabban használt sávokat lefedi ...
Nem tudom szükséges-e ezt leirni, de kis alapozás. A frekvencia forditottan arányos a hullámhosszal már a definicióból adódóan is. "A hullámhossz az a távolság, amekkora távolságonként a hullám ismétlődik." A frekvencia pedig pont az ismétlődésszám. Lásd először ezt a táblázatot. Zavart okozhat a fejekben az, hogy magyarul hullámhossz alapján nevezik el ezeket (pl. URH, ultra-rövid-hullám) mig angolul frekvencia alapján (VHF - very-high-frequency). A legrövidebb hullámok azok a mikrohullámok amiket szatelites, műholdas kommunikációban használnak. Ezért érdemes szerintem bármilyen adóvevőt is veszel, a Hz értékeket magukat nézni, mert tapasztalat hiján szerintem könnyen belebonyolódik az ember most melyik pontosan mire jó. Egy egzakt, konkrét Hz érték viszont nem fog félrevezetni.
A HF/CB nem teljesen értem miért nincs engedélyhez kötve, (feltételezem ennek "történelmi" okai vannak, mert az autókba kellett valamiféle rádiót rakni és külön engedélyhez kötni autós rádiót eléggé megnehezitene sokmindent) mert az alacsonyabb frekvencia könnyebben hatol át dolgokon (képzeld el például a közeli techno klubból áthallatszódó lábdob esetét), igy elméletileg alkalmas lenne nagy távolságokra is, de nekem egyébként ezekkel nincs tapasztalatom, mások sztorijai meg vagy úgy voltak, vagy nem. Ahogy mész feljebb a frekvenciákon (és lejjebb a hullámhosszon) úgy számit egyre inkább a rálátás, a line-of-sight. Gondolj bele például a GPS esetébe, amely protokoll műholdjai 1500 és 1200 Mhz környékén működnek, és tapasztalatból is valószinüleg mindenki tudja, hogy fedetlen ég alatt kell lennünk általában hozzájuk.
Szerintem ha ténylegesen prepper szempontokat nézünk akkor nem feltétlenül a technikai részére érdemes koncentrálni az egész rádiózásnak, ezért is veszik a legtöbben ezeket az olcsó kinai kézi adóvevőket, mert egy halom más szempontot is át kell gondolni, mint az energia, hordozhatóság, a biztonságos kommunikáció (pl. egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet jelt adni magadról) és hogy egyáltalán lenne-e kivel beszélni rajta.
Egyébként egy gyors körkérdés, ebben a témában egy fórumtárs irt valamit, hogy "CB rádiózásról megtalálod szakmai cikkemet itt ezen az oldalon", tudja valaki igy 2022-ben ez mire utalt? Én sehol sem látok linket bármiféle "szakmai cikkekre".
Edit: Megtaláltam! Külön fórumtéma alatt vannak. "CB rádiózás tanfolyam"
Én a helyedben egy olcsó USB-s SDR dongle-t vennék, hozzá egy upvertert, amivel az amatőr sávokat is lehet venni, valamint egy jó antennát. Csak egy mobil eszköz (laptop, tablet, okostelefon) kell még hozzá és gyakorlatilag lefeded az általánosan használt kódolatlan analóg és digitális adásokat. Igaz, hogy csak vételre alkalmas az olcsó dongle, de egy mobil SIGINT platformot kapnál és prepper szempontból kb. annyival többet nyújt a Baonál, mint egy modern gépkarabély egy kőbaltával szemben. Esetleg ott vannak még a frekvencia scannerek, azok is jók lehetnek hallgatózni, hogy mi zajlik a nagyvilágban.
Ha mindenképpen rádiót szeretnél, olcsón és nem zavar a jogsértés, akkor az áráért a Baofeng UV-5R tökéletes.
Ha érdekel a rádiózás, akkor javaslom, hogy tedd le a(z emelt szintű HAREC) rádióamatőr vizsgát. Némi tanulással menni fog és a vizsga csak egyszeri 4000 forintba kerül.
Mindegyiknek meg van az előnye, hátránya. Én maradnék inkább az analógnál, abból több van az országban, könnyebb lesz mással beszélni, ha tönkre megy egy, könnyebb szerezni másikat.
Környékre pmr, távolabb cb. Ha valaki csak egyfélét akar/tud venni akkor inkább pmr. Nem tudom mennyit számít a titkosítás, lehallgathatatlanság, de "kódolva" is lehet beszélni.
A szomszédban zajló háborúban is sok katonán látni baofeng-et.
Az azsiacenter.com oldalon a baofeng kiegészítőket leárazták.
(antenna, programkábel, akku)
Berendeltem 2-2 antennát, egy kis kompakt, és egy nagy rugalmas típust... :)
Én 0km-es vagyok a rádiózásban és sajna berendeltem aliról 2db nagy flexi antennát, és sokan bizony lehúzták a véleményeknél (mikor megrendeltem, még nem volt negatív komment ). Hogyan tudom letesztelni őket, vagy ha esetleg tényleg szr-ok fel lehet őket javítani házilag? Sokan ugye azt írják, hogy a menet fölötti tekercselés hiányzik belőle. 2db Baofeng UV5r-hez vettem.
Sehogy, el kell dobni. Sajnos sok Nagoya antennát hamisítanak és árulnak eredetiként. Létezik alin eredeti is, csak drága. Nagoya oldalán találtam meg anno a forrást ha jól emlékszem, de az is lehet ebay-en van viszonteladója.
Igen, képeken mutatták, hogy a zöld csomagolású az eredeti és a narancssárga a hamisítvány. Na, nekem narancssárga van.
Tudtok közérthető irodalmat ajánlani rádiózáshoz? Mit érdemes rádiókhoz beszerezni?
Nem szabad a csomagolás lapján eldönteni, hogy a tartalom valós-e, vagy nem.
Talán a keresgélést a pmrradio.hu oldalon kezdeném.
Sziasztok!
Lehet érdeklődni a rádióról, mint... rádióról, és nem, mint adóvevőről?
Az lenne a kérdés, hogy van-e valakinek tapasztalata az outdoor/túra/prepper rádiókkal. Vannak ezek a kurblis, napelemes készülékek, van-e köztük értelmes, működő márka?
Köszi!
Vettem egy baofeng 5v 5r rádiót. Még nem kaptam meg, de programozás nélkül tényleg nem lehet rendesen használni?
Csupa jót írtak róla, azért is döntöttem mellette. Meg tudásához képest jó áron van.
Már túl vagyok a magyar videókon, ott mondta a bácsi, hogy első a programozás...
Korábbi céges cuccok azok már gyárilag faszák voltak, csak használni kellett őket...
uv 5r bocsánat...
Mire szeretnéd használni? Milyen céges cuccok voltak gyárilag faszák és mire?
Szia,
Teljesen jol lehet hasznalni oket programozas nelkul is.
Kulturaltan be lehet irni neki szamszeruen frekvenciat, amin hasznalni szeretned.
A kicsi, szambillentyuzet nelkuli keszulekek azok, amik korlatozottan hasznalhatoak programozas nelkul (ertsd: gyarilag be van programozva nehany frekvencia, azon jol hasznalhatoak, mason meg egyaltalan nem programozas nelkul; vagyis ha veszel nehany kicsit, azok egymassal teljesen jol hasznalhatoak, mas radioval valo egyutmukodesuk az, ami kerdeses).
Bel
Köszi a választ! :-)
Akkor elvileg csak használnom kell. Neked elhiszem!! ( De folyamat a programozást nyomatták. )
Viszont az egyik magyar videóban nem kommunikált ez a kis cucc egy "mezei" rádióval. Mert terepes túrán rácsatlakoznék a koma rádiójára ezzel, nem kellene telóval baszakodni, térerő is alig van, vagy épp nincs is....
Ezzel a cuccal megspórolnám a vokitokit és az amatőr rádió állomást is. Tudom nem ugyanaz a kettő, de így nekem eccerűbb és költséghatékonyabb, helytakarékosabb. Nem gondolom komolyan az amatőr rádiózást, de azért legyen valami jobb cuccom is.
Ha a mezeivel fogtunk anno ezt azt, akkor ezzel pláne, gondolom én.
Na meg nem titkolt szándékom belehallgatni oda, ahová nem biztos, hogy kellene. :-)))
Lásd itt ez a k..va háború a szomszédba, migráns hegyek a határon...szóval...
Ez jönne velem külföldre is, csak nem mérik be.....hátha hallok magyar szót is...
Még sokat kell nyomkodnom, hogy kézre álljon és használni is tudjam ahogy kell! Sajnos nem sok időm volt eddig rá, pedig jó lenne használni ahogy kell.
Szia,
Hat, attol tartok, hogy a radioamator savok mas frekvencian vannak, mint amin ez tud adni. De az a biztos, ha megnezed a leirasat, hogy milyen frekvencian tud adni. Viszont amin tud adni, azt minden programozas nelkul be tudod irni neki.
Egyedul annyi kenyelmetlenseg van programozas nelkul, hogy egy kb 5 jegyu szamot kell beirnod, ha 2 frekvencia kozott felvaltva akarsz kapcsolgatni, akkor mindig egyreszt emlekezni kell arra, hogy mit is akarsz beirni, masreszt ezt a viszonylag hosszu szamot kell beirnod. Ha meg be van programozva, akkor 1 gombnyomassal tudsz valtani a 2 beprogramozott frekvencia kozott.
Nekem nem tunik ez nagy hatranynak.
Ha akarjak, akkor bemerik az adast. Erre pl. akkor van esely, ha egy ceg fizet egy frekvencia hasznalataert, te meg tobbszor akadalyozod oket azzal, hogy ugyanott forgalmazol (vagy rosszabb esetben valaki mas akadalyozza oket eloszor, te meg akkor egyetlen egyszer, miutan a masik miatt feljelentest tettek).
A gyenge jelterjedesnek pont az az elonye, hogy az ember kevesbe akadalyoz masokat (ellentetben egy radioamator felszerelessel, ami akar tobb 1000 km tavolsagra is foghato, vagyis ilyen tavolsagig okoz problemat a jogosulatlan hasznalat).
Termeszetesen a vetelt nem lehet bemerni, de mivel az senkit sem akadaltoz, oka se lenne a bemeresnek.
Bel
Azért biztos ami biztos beírtam neki a 16 pmr csatornát.
Nekem elég lesz ez is, mint írtam korábban, lehet fogni érdekességet ezekkel is.
Köszi még 1x :-))