Én is csak kammiláztam az itthoni árakon...van még ez a Nutri Free lisztkeverék is, ami hasonló minõség a Schar-hez bár nem olcsóbb :) ez van...prepper szempontból is érdekes a mi sorsunk...pl a rizs jóbarát. :)
Printable View
rizs nagyon de sok konzervet megnéztünk mert van amelyikben liszt van a sûrítéshez. puffasztott rizs, meg kukoricás abonett járható még.
Sziasztok!
Tudtok olcsón kész konzerv ételeket?
A CBA-ban vettem most babfõzeléket meg lencsefõzeléket kóstolónak, a babot ma megettem és ízlett, az ára pedig 289 ft. Ha ennél tudtok olcsóbbat az jó lenne, mert egy kisebb készletet összeraknék.
A válaszokat elõre is köszönöm.
Dani Lidl, Baroni márkás chilis bab, töltött káposzta, ( 400 g - 289 ft. ) sólet 800 g szintén finom. darált hú vagdalt kimondottan jó, asszem 390.
székely káposzta nem ízlett sok volt benne a zsíros hús ( akit nem zavar annak jó - íze finom amugy ), babfõzeléktõl égett a gyomrom ,
Lidlis solet van kolbaszos es husos is, egesz ehetoek.
Házi füstölés és más tartósítási módok
http://hobbikert.hu/magazin/hazi-fus...asi-modok.html
Öt éves tapasztalatot szeretnék megosztani veletek.
Liszt:
Már csak ritkán veszek fehér lisztet. Helyette gabonát tárolok. A gabona tárolása egyszerûbb, kevésbé kényes. A gabonát magam õrlöm, kétszer szitálom és ezt a teljes kiõrlésû lisztet használom.
Tészta:
http://tesztagep.5mp.eu/web.php?a=tesztagep
Kiválló gép a vicces készítõtõl! :-) Nekünk is ilyen van.
Konzerv:
Aki volt katona, az tudja, hogy nincs romlott konzerv. :-) A mai konzervektõl maximum az összetevõi miatt fáj a hasad. Mi magunknak készítjük a konzervet: http://www.befozoautomata.hu
Ha megnézed a "hülye amerikai" is így csinálja. Csavaros és csatos befõttesüvegekbe teszek el.
A készétel állítólag három hónapig áll el. Még nem tudom, mert október tizedikén készült az elsõ birka pöri konzerv.
Felvidéken is lehet venni egy konzerv készítõt. Olcsón van hozzá fémdoboz, amit peremez és lezár. A felbontott konzervdoboz kb háromszor újra használható. Levágja és újra peremezi. Minden felhasználásnál egy centit csökken a doboz magassága. Kb harmincezer egy gép. Illetve kézi készülék. :-)
Tartós élelmiszer:
Bab, rizs, lencse, borsó, köles, árpa, nagyon sokáig áll el. Persze az élvezeti értéke csökken. Az is lehet, hogy egy tíz éves.babot inkább megõrölnék, mint áztatnám.
Természetben fellelhetõ dolgok:
Amarant, makk, stb. A makkból állítólag liszt készíthetõ. Még nem próbáltam csak az állatok eszik. A csersavat valahogy csökkenteni kell, áztatással, fõzéssel.
Amarant: a disznóparély egy változata, szárasságtûrõ gyomnövény. Magját lehet õrölni.
A hársfa virágát ismerjük, de a bogyóját nem. Olyan mint a tarhonya. Az ukránok eszik, nekem is van egy zsákkal.
Szárítás, füstölés:
A levegõ magas páratartalma miatt nálunk május után minden megpenészedik. A füstölt árú is. Idén nyáron a sok esõ miatt a "napelemes" aszaló sem mûködött jól, kályhán után kellett szárítani.
Fagyasztás:
Nem fenntartható! De már épül q jégkamra. :-) :-) :-)
A raktározásnál az egér és a moly a legnagyobb probléma. Egér ellen fém öltözõ szekrényeket ajánlok, a mûanyag hordót idén kirágták. Moly ellen dohány levelet, huzatolást, levendulát.
Most több nem jut eszembe. :-)
"Természetben fellelhetõ dolgok:
Amarant, makk, stb. A makkból állítólag liszt készíthetõ. Még nem próbáltam csak az állatok eszik. A csersavat valahogy csökkenteni kell, áztatással, fõzéssel.
Amarant: a disznóparély egy változata, szárasságtûrõ gyomnövény. Magját lehet õrölni.
A hársfa virágát ismerjük, de a bogyóját nem. Olyan mint a tarhonya. Az ukránok eszik, nekem is van egy zsákkal."
még régebben láttam a DQ tv-n Ray Mears mûsorában, hogy asszem a makkot "megõrõlte" és belekütte a patakba ázni, nem emlékszem menyi idõre
Majd kivette és megsütötték, vmi kása féle lett belõle.
Az ázást a csersav miatt.
Nem tudom..én is láttam már 1-2 videóban, hogy a makkot akár csak csemegének is nyersen elrágcsálják. Ezen felbuzdulva mikor makkot találok, mindig felbontok és megkostolok néhányat, hátha korábban csak rossz fajtát próbáltam...eddig mindegyik kibírhatatlanul keserû volt. Állagra bejön
.
Már írtunk itt a fórumon valahol a makkról. Vannak/voltak indián törzsek kik szinte ezen éltek.
A feltört makkbelet vászonzsákba kell helyezni, majd rendszeresen cserélgetett vízbe vagy patakba lógatva (nem emlékszem pontosan, de rémlik 1-2 hét) áztatással a keserû sav távozik. (Emlékszek fényképekre, ahol a vizet öntögetik-cserélik le róla míg tiszta nem lesz.)
Szárítva liszt, lepény, kenyér készíthetõ belõle.
És ne hagyjuk ki újfent felsorolásból a Lepényfa termését sem! Kibeszéltük már ezt is és megállapíthatóan az egyik legnagyszerûbb élelmiszerünk lehet(ne) !! :thumbup
Megnéztem a lapot, megnéztem a videót is. Tetszik. Nem olcsó, de jónak néz ki.
Nagy elõnye, hogy nem elektromos és nem kell gyúrni a tésztát, csak a lisztet-tojással kézzel összekeverni. Elvileg pár perc alatt tésztát lehet készíteni.
Mivel ez egy prepper fórum, így szerintem nekünk nagy elõny az elektromosság nélküli, könnyû kivitelû változatok. Ez pedig annak tûnik! Egy vándorló családnál is elfér.
Egy bázison meg kiváltképpen, ha a majd szûkösebb napokon egy kis luxust szeretnénk a csoport/család tagjainknak nyújtani.
A tészta/kenyér/lepény félék jelentõs szénhidrát tartalmukkal a napi energia bevitelben játszanak majd szerepet.
Ja, az ára 33 eFt + szállítás , ami nem olcsó, de szerintem megéri.
Itt találtam olcsóbban, mert akciós. (És itt a szállítás is ingyenes 25 eFt felett, elõre utalással :thumbup)
Egy gasztronómiai blog receptajánlata szárított hús ügyben: http://streetkitchen.blog.hu/2014/12...st_karacsonyra
Ma õzpörköltet ettem tésztával. Tíz perc alatt kifõtt a tészta és megmelegedett a konzerv porkölt.
2014-10-19-én tettem el. Hibátlan volt.
Szerintem ez a befõzés nomád körülmények között is mûködik. Ha van egy ideiglenes táborhely. Egy õz, kecske, juh, sem kicsi, nagyrészét be lehet fõzzni és akár elásni.
Én is írtam már korábban ennek az USA vonulatáról, ahol üvegekbe teszik el hõkezeléssel a húst. Tényleg kíváncsi leszek a fél évvel, vagy akár az egy évvel az eltevés utáni tapasztalataidra:thumbup.
A posztod után és megrögzött húsfogyasztóként, talán vicces lesz a mostani bejegyzésem, ami a füstölt tofut, mint lehetséges túlélõ-túrázó ételt mutatja be..
Apropója pedig az, hogy asszony lánykorában 10 évig vega volt és sokat mesélt a tofuról...gyakran ecsetelte hogy milyen jól ízesíthetõ, húshelyettesítõ is lehet és hogy telítetlen zsírsavakat, fehérjét tartalmaz és magas a tápértéke. Hallottam már a génkezelt szójababból készült termékekrõl és nagy ívben kerültem is õket. Nem vagyok egy reformer a konyhában na:)
Ma azonban megláttam egy bio terméket, amit Ausztriában gyártottak...ez volt a füstölt tofu. Valamiért levettem a polcról és elolvastam a tápérték adatait..
Ezek 100 gban a következõk: energia:683KJ/164kcal, zsír:9,6g , szénhidrát 0.6g , rost:2,1g , fehérje: 17.7g, só: 0,5g
A termék egy vastag, erõs, de átlátszó fóliában került kiszerelésre és hûtés nélküli eltarthatósága: 2015.08.19
Lehet grillezni tûzön, sütni parázson, kövön, zöldségesen..stb.
Az íze még rejtély számomra, de elkészítése után mindenképp beszámolok nektek a tapasztalásról. Mit gondoltok a felhasználhatóságáról ezen a területen?
Evett egyáltalán valaki tofut valaha?:rolleyes:
http://www.vegamedia.hu/wp-content/u...stolt_tofu.jpg
http://files.veganreceptek.webnode.h...93839228_n.jpg
Ettem. Hááát, ne spórolj a fûszerrel, ha az ízét is szeretnéd élvezni, nem csak a bevitt tápértéket...
A szójához egy kiegészítés.
Ma az az elterjedt nézet, hogy nekünk itt mo-n szerencsénk van, mert tiltott a gmo, ha nem veszünk amerikás kaját, akkor nem kapunk belõle.
Ez tévedés. Ma itthon, és az eu nagy részén a gmo vetõmag köztermesztésben való alkalmazása tiltott, semmi más.
Tehát a szóját tartalmazó ételek 90%-a gmo-s (ugyanis a gmo szója olcsóbb alapanyag), valamint a nagyüzemi állati termékek 99%-a gmo-s (ugyanis a gmo-s szója takarmánykiegészítõként is olcsóbb). Csak gondoltam szólok.
Megtörtént a tapasztalás!
5 mm-es szeletekre vágtam, jól megfûszereztem grillcsirke fûszersóval majd tojásba és szezámmaggal kevert lisztbe forgattam és olajban kisütöttem..balzsamecetes vegyes salátával tálaltam..
Azt hiszem asszony még erõsebben belém szeretett..nagyon ízlett neki.:D Amúgy nem volt rossz, ez a füstölt verzió egész ízletes.
Azért nem lesz a BOB-om alapkajája, az biztos:)
Túlélési szituban meg kell hagyni okosabb megoldás a húsnál
Élelmiszer-infó, E-számok (menüpont)
http://www.food-info.net/hu/
Készételkonzerv nem fagyott még szét a víztartalma miatt ? Valaki ásott már el konzervet ? Nem fagyott szét a föld alatt ?
Szerintem próbáld ki a mélyhûtõben... halkonzervet próbáltam, annak nem lett baja.
De a föld alatt nem tartom valószínûnek, mert elõször is gondolom 20-30cm földet rákaparsz, ott (a globális felmelegedés miatt)nem jellemzõ a fagy.
Illetve a konzerv víztartalma sókkal telített, a fagyáspontja a "-" tartományban lehet valahol, de semmiképp se "0" körül.
Bónusz 5let: a konzervdoboz valamennyire képlékeny, üveges cucc megsínylené...
Most nem jut több az eszembe. :)
Mo-n a fagyhatár 80 cm, az alatt, a föld súlya miatt és a belsõ hõje miatt(talán a belsõ hõ nem biztos) :D nem fagy meg semmi.
Ha meg is fagy, csak rosszabb lesz az állaga és a tápértéke csökken kicsit, más baja nem lesz.
Nálam olyan méteres mélységben van elásva egy-két tároló konzervekkel. 1 méter földréteg van a konzervtároló fölött.
Tavasszal tesztelni fogom, hogy milyen lett az állaga + azoknak 1-2 éven belül lejár a szav. idejük, megérnek lassan a cserére.
Azért az szerintem kemény figyelmeztetõ jelzés, hogy gyerekek is készülnek. Öröm teli, hogy vannak még ilyenek, az viszont elszomorít, hogy ha mostanában történik valami, akkor a fiatalsága, és naivitása miatt kb. olyan helyzetbõl fog indulni, mint egy felnõtt, aki nem készül:\
Ha valaki fiatalon is elõrelátó és gondolkodik, az szerintem mindig elõny. :)
Jól teszi, annyi biztos. Vannak hozzá hasonló emberek, akik kevésbé vagy semennyire nem vállalják a nyilvánosságot - érthetõ módon jobb inkognitóban maradni.
Az ilyesfajta nyilvánosságra "születni kell". Mert én például kevesebbet beszélek, viszont le bírom írni mindazt összeszedetten amire gondolok.
Jómagam tizenéves korom óta gondolkodok az átlagtól látványosan máshogy.
Habár egész életemben másnak éreztem magamat mint a többiek.
De legalább nem fog annyira pánikolni - ez is számít.
Plusz általánosságban jobban informált lesz kortársainál, ami nem elhanyagolható.
Ugyan onnan indulhat elvileg mint egy felnõtt, ha mondjuk lerabolják a készleteit egy esetleges gebasz esetén - igen ám, de az információk és a tapasztalat a fejében marad, amely segítségével már eleve könnyebben boldogulhat az átlag sorstársaihoz képest.
Ugyanakkor van mit tanulnia az életben - ez tény.
Kicsit hosszú lett, de a lényeg a lényeg - hogy jobb ez a ""hobbi"" mint egyéb elfoglaltságok, mint pl: PC játékoktól való függés vagy a "Valóvilág butító heti7es" bámulása.
Sziasztok!
Külföldrõl tervezek nagyobb tételben rendelni NRG-5 -öt. Egyrészt minél többet rendelünk annál olcsóbb, másrészt a szállítási költség is oszlik. Tehát szívesen szövetkeznék, ha valakit érdekel még, akkor keressen meg és megbeszéljük a részleteket.
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen általános szabály arra nézve, hogy az eltárolt ételnek mekkora része (%-osan kifejezve kalóriában, vagy a készlet elégséges idejében (pl 180 napra elegendõ készlet X %-a)) legyen készétel (egybõl megehetõ)?
Kisgyerekes otthonülõs bevédõs stratégiára.
Nálam konzerv, üveges borsó, lecsó, lekvár, keksz, csoki stb. az raktár 37%-nyi kalóriáját tartalmazza (másik oldal a liszt, rizs, tészta szószokkal stb.).
Ha van ötletetek szívesen olvasnám.
Más:
- Egy éves eltett vizet kóstoltam (frissítem az 5l-es desztiláltvizes palackokat), semmi mellékíze nincs
- 9 hónapos sajátkészítésû eltett bolognai-t ebédeltünk (teljesen normális íz)
Üdv
Nálam a konzerv kb bõ 1 hónapra elég , addigra bõven kiderül , mi a végkifejlet , és nem bojgatom az L ( Laci zárolt :-) ) zárolt készletet .
Szerintem az egyhavi készlet városon nagyon-nagyon kevés, de falun is necces ... bár nem tudom mennyi a zárolt készleted.
Nem az a lényeg hogy mi a végkifejlet, bár nem értem kristálytisztán mire célzol, hanem az hogy mikor üt be a szar!
Gondolj bele, novemberben-decemberben (téli idõszak) beüt a gebasz, esélyed sincs, hogy tavaszig akárcsak egy taplógombát is szerezz, vagy ha olyan az idõ, akárcsak elindulj érte.
Abban nem lehet reménykedni, hogy falusiak majd hordják a piacra a tolást csereberélni iparcikkre... ez egy illúzió.
Falun egyszerûbb, hiszen a jószág végszükségben bármikor levágható, a takarmánygabona emberi fogyasztásra is jó, és a kamra meg téli idõszakra tele van.
A legtovább elálló élelmiszer az ólban van és ráadásul reproduktív! Nincs az a konzerv ami ezt tudja!!! :D
Ja, hogy majd jönnek és elveszik... hányszor hallottam már ezt! Ahhoz jönni kell, és meg kell próbálni... mind az Úr kezében vagyunk!
Igen, az is egy szempont, hogy meddig elég. Kb. nekem is egy hónapra elég 2 felnõttnek + 2 gyereknek.
Érdekes, hogy apránként veszem azt ami jó és akciós, miközben most traffiztak le 30 eFt-ért. Ilyenkor belegondolni is rossz, hogy kb. 30 napra elég kaját tudna ez ember venni belõle...
Falun egyszerûbb, hiszen a jószág végszükségben bármikor levágható, a takarmánygabona emberi fogyasztásra is jó, és a kamra meg téli idõszakra tele van.
Ja, hogy majd jönnek és elveszik... hányszor hallottam már ezt! Ahhoz jönni kell, és meg kell próbálni...Idézet:
Rekvirálás, hatósági igénybevétele ingó dolgoknak, pl. élelemnek, állatoknak, takarmánynak, közlekedési eszközöknek, a hadviselés céljából szükséges más anyagoknak és eszközöknek. R. általában csak háború v. háborús veszély esetében megengedett, ha a honvédség, a közbiztonsági szervezetek szükségletét, ill. a polgári lakosság ellátását a gazdasági forgalomban közönségesen alkalmazott módszereikkel nem lehet biztosítani. A R.-t mindig a szükséges mértékre kell korlátozni és a szolgálati képességgel arányba kell hozni. R. esetében térítés jár. A R. jogossága és a térítés összege tekintetében felszólalásnak van helye, (1939:II. tc).