Még kÃsérleti fázisban a készlet.Kicsit keskeny lett a bambusz.
ValszÃnû úszót cserélek. De lehet nézek szélesebb bambuszt.
Kicsit nehezen jön ki a téma.
Printable View
Még kÃsérleti fázisban a készlet.Kicsit keskeny lett a bambusz.
ValszÃnû úszót cserélek. De lehet nézek szélesebb bambuszt.
Kicsit nehezen jön ki a téma.
Régebben mikor volt nekem is zsebpecám jellemzõen vékonyabb de hosszú úszó volt rajtuk gyárilag. Amúgy is sokkal kisebb úszóval használtuk még ha cseréltük is a gyárit. Te ennyire messze akarod dobni, hogy kell ez a méretû úszó rá? Esetleg a kép csalóka? ilyen 1-2g-os úszót szokás ezekre tenni ha jól emlékszem. Itt van pl. egy szerintem nyerõ úszó hozzá: Nelli 2g
Ejj WestBam! LSVF nem aprózza el!
Nagy halhoz nagy úszó, el kel bÃrja a kishalat, gyÃkot, egeret, pockot, tacskót. :D
Amúgy viccen kÃvül az egy kiváló csukázó úszó.
LSVF
...nem fikázás vagy beleugatás,de alapvetõ gondok vannak ezzel a peca cuccal,ha gondolod leÃrom..egyenlõre ne bÃzd rá a vacsorádat...persze szerencséd az lehet :tapsol:
Doom légy szÃves állÃts össze nékünk használható kisméretû túlélõ pecafelszerelést, jó lenne ha képekkel tudnád illusztrálni.
Nékem is van barátaim rakták össze a létrát, eddig csak 1 x használtam kishalaztam véle céges pecaversenyen, lefényképezem és véleményedet kérem.
(szedtem ki a kishalakat, és szórtam is vissza nem indultam versenyen, csak kipróbáltam a cuccot, nincs engedélyem, tógazdát nem érdekelte lényeg, hogy a cég fizessen)
De jó lett volna ha lehet szerkeszteni az elõzõt....na mind1,lesz két hozzászólás
addig is egy kis kedv csináló...Csatolmány 4965Csatolmány 4966
Az elsõ kép az egy kis kiránduláson készült,engedélyem van a területre,nálam is volt,..bár Ãgy nem szabad horgászni..de hát az ösztön...:), a második kép a kiránduló cuccban lévõ dolgok(akkor is ha nem kimondottan pecázni megyünk),mondjuk ez nagyjából mindig össze van pakolva(ez a bob.is)
A lényeg az egyszerûség,ez egyenlõ a hatékonysággal..könnyen a helyszÃnen össze lehessen rakni,akár zseblámpánál is.
Zsinór .lényeg ne legyen kötés a horgon kÃvül(ez a zsinórt is kÃméli),mert túlélõ szituban a minél vékonyabb(de nem extrém könnyÃtett) lágy,monofil zsinór kell...0,20 vagy 0,16..lágy zsinór (pl Professzional)..miért?...a ki -be tekercselést(orsó nélkül) jobban tolerálja mint a kemény zsinór,nehezebben gubancolódik,nem lesz "rugó" belõle.könnyebb és erõsebb a horog kötés,a lágysága miatt "messzebbre" és pontosabban ki lehet dobni...
Zsinór használata bot nélkül....amÃg nem használjátok a zsinórt soha ne tekerjétek le a gyári dobról..nagyon jó ott neki,akár öt évig is elvan,ha nem éri vÃz és nap...ha megcsináltad a végszereléket,lehúzol annyi zsinórt (max 5-6 métert) és szépen hagyod,hogy a lábad elé hulljon,ahogy õ akar,lendÃtesz bedobod(csak a dobot ne felejts rögzÃteni:haha:..erre van a kihegyezett bot),ha már minden jó helyen van,húzzál kesztyût,mert nem a dobra kell tekerni,hanem kézzel vissza húzni...és hát csúnya vágást lehet szerezni,ha befeszül a zsinór olyan mint a penge....
Csali..a legjobb az élõ..giliszta vagy ha van gusztusotok valami dögrõl a csontit összeszedni(kesztyûbe,mert fertõzõ),de érdemes pár fûzött kukoricát tartani a cuccba....Csatolmány 4964
..és persze a kukacos doboz(barna edény a képen),mert a nehezen megszerzett giliszta a zsebbe nem szerencsés :hanyas: ,a zacskóban mag elpusztul..és minden cucc bele fér....
Szerelék...
Horog.....mindenképpen olyan amin kis szem van hajtva rá mert könnyebb kötni,jól bÃrja a terhelést(a lapkás horgot nagyon kell gyakorolni,hogy jó legyen a kötés és s,zar ügy,hogy korgó gyomorral agy óra várakozás után a hal nyer :cry:)...azt tudni kell,hogy a hal ott szeret lenni ahol Õ szeret lenni,,ahol kis búvóhelyet talál magának,nagyon ritkán van a nyÃlt vÃzen..Ãgy tartalék szerelék is sok kell..mert sok fog bent maradni,beszakadni,mire lesz egy halacska...2-es,4-es,6-os és 10-es ,14-es horogból jó tÃz darab(súlya nincs)
..kiválasztás...ha csak nem szuper intenzÃven telepÃtett tóra talál a túlélõ,ahol már a pontyok kimásznak legelni a partra bizony kompromisszumokat kell kötni..ha szép nyárias idõ van és játszanak a snecik ..a legkisebb horog egy giliszta csücsökkel..
De általánosan el lehet mondani,hogy a legtöbb hal (ami nekünk ilyen szituba szóba jöhet) a fenéken táplálkozik..kárász,törpe,dévérkeszeg,vörà ¶sszárnyú..ezeknek nem túl nagy szájuk van,tehát ésszerûen csökkenteni kell a horog méretet..a 2-es,4-es pontyra jó 6-ostól lefelé kell gondolkodni...
Úszó...na ez az ami nem kell,kár cipelni...ha snecizni akar valaki,egy botra kötött zsinórral(a zsinór hossza mindig a bot háromnegyedéig érjen csak,a hosszabbal csak bosszankodunk),bevált egy pár centis náddarab vagy egy szál gyufa hurokkal megkötve és a horog 20-30 centire legyen az "úszótól",ólom nem is kell a csali szép kÃvánatosan,természetesen süllyed(résen kell lenni mert ilyenkor lesz a legtöbb kapás)...más esetben nem kell úszó,mert nem a vÃzközt van a hal...ha esetleg valaki csukát akar nyárson :szeret:,akkor nyilván nagyobb felhajtó erejû botocskát válasszon
Ólom....pér darab(12.20),pici összenyomható gömb és csúszó ólom kell...olyan 10 gramm körüliek,mûanyag betéttel(kÃméli a zsinórt),a gömb ólom az ütközõ,ha nincs jó a szelepgumi gyufával,vagy vezeték szigetelés egy darabkája,ha végképp semmi nincs akkor egy pici botocska (fél centi)és két görcs(de számÃts rá ezt nem tolerálja a zsinór)
Tehát..zsinór végéra a horog,tÃz centire tõle az ütközõ,fölötte az ólom a mi szabadon csúszik..ennyi ,ez a leghatékonyabb,nem kell cifrázni..kiválasztod a helyet,a dobról lehúzod a zsinórt és bedobod...megfeszÃted annyira hogy jó nagy hasa legen de azért ne teljesen a vÃzbe(kapás jelzõ nem kell)a felesleget visszatekered és a dob közepébe beszúrod a botot és ráreszel egy pici követ,botot(ami van),de csak akkorát,hogy a szél ne tudja forgatni a dobot,de majd a hal igen...
Kapás...ha csak emelgeti a zsinórt,ne kapkodj..várd meg amÃg feszesre húzza,a bevágás csak egy csukló mozdulat,nem kell a küzdelem alatt visszatekerni a zsinórt,had legyen a lábad elõtt.
Jó étvágyat!
KiegészÃteném az alábbival Doom Ãrását:
Ezt a kötést meg kell tanulni, általánosságban ezt használjuk, nem bonyolult és teljesen jól mûködik:
http://m.cdn.blog.hu/ho/horgaszat25/image/horog1.jpg
Csontikukaccal jobb az esélyed ha kis halakra mész. Imádják és a kis horogra könnyen felfûzhetõ hosszában. 2-3 kishal megfogása után le kell fejteni a horogról a bõrét, a "javát" addigra ki fogják szippantani a megfogott halak. Nem kell vele spórolni ha a kajád múlik rajta. Nagy halra ezzel a szereléssel csak tapasztalt horgászok próbálkozzanak, hamar szakadni fog a zsinór ha rángatjuk vagy megpróbáljuk simán kihúzni akár egy szebb keszeget is. Kicsit engedni kell játszani, majdnem mintha fárasztanád, a lényeg, hogy akkor kell húzni ha nem áll ellen, nem akar elúszni a másik irányba.
Ha valaki nagy fogásra vágyik nem kell átdobni a tavat, lehet part mellett is fogni 5-10kg-os pontyokat, figyeld a vizet! Nádas (belógó fa vagy faág) mellett nagyobb az esélyed méretesebb halra nem csak snecire. Illetve ha köves a part széle (mint pl. a balcsi partján, azt talán mindenki látta már) akkor érdemes bepróbálkozni ragadozókra is persze másabb felszereléssel, vastagabb zsinór, nagyobb horog. Nem feltétlenül nagy egy sügér de a kövek közt bújik el Ãgy szépen mártogatva ha van elõbb-utóbb az is meglehet.
Velem az a legnagyobb baj, hogy baromi finnyás vagyok mit eszek és a hallal is Ãgy vagyok, megfogom de én vissza is engedem ha nem kéri senki, én meg nem eszem :cool:
Az úszóra visszatérve, igen lehet kicsit nagy de kaptam.
Legalább 15 éve nem horgásztam már(pedig van 2 botom). Csak kÃváncsi voltam mi-hogy fér el 1 ekkora bambuszban.
És igen, nem sértõdök meg semmilyen kritikán sõt....Ezért tettem fel.
Mint Ãrtam kÃsérleti fázis. Ha már letekertem Ãgy hagyom a damilt, de mindenképp változtatok.
Amúgy életem elsõ Bodorkáját zsebpecával fogtam erõs sodrású csatornán, nádas szélén.
Doom köszi!
Köszönöm Doom, gondolom sokakat megihletett a részletes leÃrás. Van a városnak kis tava (Aranyoslapi tó) nem horgász terület.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...FeEHjw35IFC0Iw
Gyerekek szoktak spiccbottal kishalazni. Kifogom próbálni a fenekezést, kb 2,5m vÃzmélység.