Szerintem nem egyszerű megítélni, hogy a "gazdasági összeomlás" az mikortól valós. Az például gazdasági összeomlás, ha mesterséges igényeket generálnak az emberekben, aztán olyan helyzetbe hozzák a gazdaságot, hogy ne lehessen kielégíteni azokat az igényeket? 2008-ban felhőkarcolókból ugráltak ki a bankárok/tőzsdések, mert ideiglenesen el kellett volna menniük dolgozni mondjuk a közszférába, és nem tudták volna otthagyni egy ebédre a havi fizetésemet. Képesek voltak ezért kinyírni magukat. Pár hónappal később aztán le is csengett a válság neheze.
Szóval érdekes dolgok ezek. Ahogy varég is írja, például rengeteg ember úszik a hitelben. És a reklámok ezerrel kínálják most is. Aki pénzügyileg mínuszban van, az viszont már eleve egy állandó gazdasági válságban él, ha úgy vesszük. Ő már "alapállapotban" sem tudta (vagy nem akarta) megoldani, hogy kijöjjön a pénzéből.
Plusz annyi dolog van, amit ha nem vesz meg az ember, máris ellensúlyozza az inflációt. Például aki egy magyar városban él és ugyanabban a városban dolgozik, az miért ne járhatna munkába biciklivel? Bármilyen az időjárás, csak egy-két ruhadarabot kell beszerezni. És ha nem óriási a város, akkor szerintem max. fél óra alatt a legtöbb helyre oda lehet érni biciklivel. Közben az ember mozog is és friss levegőn van.
Vagy például a fél ország alkoholista, de aki nem az, még az is elég sokat szokott költeni piára szerintem. Ez valahogy benne van a magyar mindennapokban. Rengetegen dohányoznak, talán még annál is többen füveznek, ezek is drága dolgok. Most a "bulizós korosztály" megint veri a pénzt a szórakozóhelyeken, látom ha néha késő estig dolgozom pénteken. Vagy a minap vettem mosószert egy nagy bevásárlóközpont egyik üzletében, és láttam, hogy továbbra is üzemel ott szolárium. Valahogy nem ment csődbe az elmúlt 2 évben, ami számomra rejtély. Szolárium, kozmetikus, étterem, konditerem, jóga, sorolni lehet azokat a helyeket, ahol az emberek fölöslegesen költik a pénzüket. Edzeni még jobb is lehet saját testsúllyal, jógához sem kell csoport, akik csak elvonják az ember figyelmét. Az éttermet sosem értettem: hát otthon nem nyugodtabban, kényelmesebben lehet enni? Közben pedig azokkal vagy, akikkel elmentél volna étterembe, csak annyi a különbség, hogy otthon egymás között lazábban, felszabadultabban tudtok beszélgetni, és nem kell kiöltözni sem. Plusz mindenki ihat alkoholt aki szeretne, mert senkinek sem kell hazavezetnie. :) Ugyanígy mennyit nyűglődtek a mozikon is az elmúlt 2 évben. Hát a mozi, az aztán megint nélkülözhetetlen. Csak az ne zárjon be!
Sokan szerintem úgy vannak ezekkel a kiadásokkal, hogy az nekik nem "luxus", hanem "kell". Aztán ha mondjuk nem tud eljárni havi 5 -10 ezerért kozmetikushoz, akkor az neki már válsághelyzet. Az utazgatásokat nem is ragozva. (Persze ezzel nem valamiféle ingerszegény, vagy kikapcsolódás és emberi kapcsolatok nélküli életmódot hirdetek. Csak szerintem azt a legtöbb esetben kellemesen, élvezhetően meg lehet oldani pénzköltés nélkül is.)