Valoban, rosszul fogalmaztam.
Az etanol egestermeke a nitrogen, a szendioxid es a viz. Ha jol emlekszem 1 gramm etanol egestermeke ~2 gramm szendioxid, ~1 gramm viz, es ~7 gramm nitrogen.
Printable View
Valoban, rosszul fogalmaztam.
Az etanol egestermeke a nitrogen, a szendioxid es a viz. Ha jol emlekszem 1 gramm etanol egestermeke ~2 gramm szendioxid, ~1 gramm viz, es ~7 gramm nitrogen.
Végülis 3,6 liter etanolból lesz szobahõnérsékleten 4,8 köbméter széndioxid. Ez azt jelenti, hogy szellõztetés nélkül egy 36 köbméteres szobában éppen meg fogsz fulladni.
Keresgeltem, de nem nagyon akar összejönni a csicsoka es az etanolgyartas :(
Valami tampontot, meg hogy mikent (vagyis mindent :) ) tudnatok mondani.
Lehetöleg erthetöen hogy megertse az is aki nem kemikus. Köszönjük. :thumbup
:beer:
Netröl olloztam:
"A bioethanol kandalló lángja a helyiség oxigénjét használja. A helyiség, melyben a biokandallót üzemelteti legyen jól szellõztetett! A bioethanol kandalló használata közben gondoskodjon a friss levegõ utánpótlásáról."
"K: Kell-e kémény a biokandalló használatához?
V: Nem, a biokandalló használatához nincs szükség kéményre."
"K: Mennyi ideig ég 1 liter bioalkohol (bioethanol)?
V: 1 liter bioalkohol (bioethanol) kb. 3.5-4 órát ég a kandalló és az alkoholtartály típusától függõen"
"K: Keletkezik-e füst vagy gáz a biokandallók használatakor?
V: Nem! A bioalkohol égetése során nem keletkezik füst, sem gáz. A bioalkohol égésekor vízpára és minimális széndioxid termelõdik."
Ha 5-8 dl után szellöztetünk akkor szerintem nem lesz baj. (persze itt nagyon fontos a szoba mérete)
Persze ez nem arra van hogy kiváltsa a faelgázositot az 500+ m2-es palotában. :D De egy szobát (ha putyin elzárja a gázcsapot, nincs távhö) kicsi menedéket könnyedén füt.
Szerintetek akkor a 96%-os etanol az jo lenne bele? :S
A levego tomegi osszetetele ~23% oxigen, ~77% nitrogen.
Az eges egyenlete levegoben: 3(O2+(77/23)N2)+C2H5OH=3H2O+2CO2+3*(77/23)N2
Aztan lehet hogy rosszul emlekszek.
A 96%-os jó. De ilyet te nem fogsz tudni desztillálással elõállítani, csak 76 százalékosat. Elvileg lehet 96-ig, de az már sok desztillációt igényel. Felesleges is. Az alkohol 40 százalékos töménység felett már jól ég. De éjszakára ne hagyd égve, mert írtam, sok szén-dioxid keletkezik. Figyelembe kell venni, hogy a levegõbõl fogy az oxigén, ill. lecserélõdik széndioxidra. 36 g etanol égésekor 98g oxigént fogyaszt. Eredményeként 56 g széndioxidot és 54 g vizet is produkál. Vagyis 1 liter alkohol égésébõl a légtérbe 1,2 l víz fog bekerülni pára formájában, aminek nagy része ki fog csapódni. Óránként 2,2 kg oxigén fogy el a levegõbõl, vagyis 7,7 köbméter levegõd válik oxigén mentessé a helyiségben.