Ja, és amikor már majdnem kész, akkor belefõzök egy már elõfõzött krumplit a pörköltbe, hogy a keményítõ besûrítse a szaftot.
Printable View
Ja, és amikor már majdnem kész, akkor belefõzök egy már elõfõzött krumplit a pörköltbe, hogy a keményítõ besûrítse a szaftot.
Oakland, én is felpucoltam, daraboltam 3,5 Kg-os pontyot Karácsonyra. Halászlébe kerültek halszeletek és kirántva lett a többi.
Sajna fényképekkel nem szolgálhatok, csak a hasamra gondoltam. :D
Csak néked halkan súgom, a zöld paradicsom hasonló a burgonya zöld terméséhez, rokonyok-ám.
Féltelek benneteket, ha azt a sok finomságot amit én is imádok, mind egyszerre elfogyasztanátok. ;)
Mire gondolsz a zöld paradicsommal kapcsolatosan? Azt tudom, hogy a burgonya termése erõs méreg, de a paradicsommal kapcsolatban ezt még nem hallottam.
Erre gondolsz? Annyit, azért nem eszek egyszerre.:)Idézet:
A zöld paradicsom a nyers burgonyához hasonlóan tartalmaz szolanint -az érés során ez lebomlik- ezért fogyasztása nem teljesen veszélytelen, de ehhez a veszélyhez kilószám kellene fogyasztani az egyik legfinomabb savanyúságból, amit citrusos, friss íze kifejezetten egzotikussá tesz a hazai zöldség és gyümölcs kínálatban.
Feleségem kivágja, én mindig benne hagyom.:)
A legújabb kutatások nem találtak szolanint a zöld paradicsomban. Ellenben antibiotikus alkaloidákat igen. Ezzel együtt nézve nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani.
Köszönöm a törõdést.:thumbup
Ha már tanya, akkor kapagép is. Pityubától kérdezném, mint kisgép hozzáértõtõl. Hozzájutottam a saját MicRobi-37T mellett, amivel nagyon meg vagyok elégedve, egy Szentkirályi-hoz. 4lovas mocival. Milyen tapasztalatok vannak ezzel a típussal? A használati útmutatóját már letöltöttem. Azon gondolkodom, hogy kis traktort csinálok belõle utánfutóval. Láttam, hogy kapagép-versenyeken használják.
A másik a Szicília típus, néhány alkatrészt kaptam, egy kereket és egy motor burkolatot. Létezik még ez a típus? Ha ér valamit, szívesen eladom.:)
Nos a két gép szerintem nem 1 fajsúlyban van.
Kapálógépnek a Szentkirályi gépgyár által készítettet használnám, strapabíróbb erõsebb (fõleg a 5Le felettiek, viszik oldalanként a 4 kapatagot).
A kis Mikrobit tenném az utánfutó elé súlyozott kerekekkel, természetesen a hozzávaló utánfutóra gondolok, és nem erõn felüli terhelésre.
Sajnos a gazdák nemtörõdömsége végett, már csak akkor viszik õket szervizbe amikor megadják magukat. És pl a kuplung teljesen szétesik, és viszi magával a kinyomócsapágyat és a hüvelyt is. Ne haragudj barátom itt a fórumban nem akarok ebbe a témába jobban belemerülni, kérlek érts meg. ;)
Megértem. :)
A MikRobi 37T-hez gyárilag a Robix semmilyen kiegészítõt, tartozékot, adaptert nem gyárt. Szigorúan, csak kapagépnek tervezték. A gyártó majdnem lehülyézett, amikor felvettem velük a kapcsolatot. 3,75 lovas Tecumseh ecotech moci van rajta, minimális a fogyasztása. Kuplungja, hagyományos értelemben nincs, egy ékszíj meghajtást feszít vagy enged. Könnyebb és kisebb méretû, mint a Szentkirályi, így könnyebben befér a sorok közé. Házilag lett hozzá körmös, változtatható szögû eke, orrsúly legyártva, de így sem az igazi. Dombos a telkem, indulásnál elkotor, például ha fát húzok felfelé vele. Amire tervezték, kapagépnek viszont kiváló, ékszíjjal egy generátor hajtására is alkalmas. Elmegy etanollal is.
A Szentkirályihoz viszont van felezõ, szabadonfutó, kerekek és gyári utánfutó gyárilag. Ezek határozott elõnyei. Ezért akarok traktort belõle.
A harmadik kapagépem elektromos, gyakorlatilag csak gyomlálásra használtam, de azt se bírta, elfüstölt. Szedhetem szét.
Lehet, csinálok egy kapagép topic-ot, hogy meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat egymással. Gondolom, vannak mások is, akik lelkesednek értük.:D
A napo inkább a szálkásításban...
Viccet félretéve, nem hiszem, hogy az ebéd mellé elfogyasztott 2-3 zöld paradicsom bármilyen károsodást okozna. Sehol senki nem állít ilyet a neten, semmilyen szakember.
Az alkohol is erõs idegméreg, ésszel mégis fogyasztjuk. Nagy mennyiségben megöl, de ugyanezt nagyon sok mindenrõl elmondhatjuk.
Én sem hiszem, de ettõl még tény és mértékkel fogyasztandó(én is szeretem jó savanyúra csinálva):)
Off,
Úgy tudom a napo erõ és tõmegnövelõ, viszont abbahagyása után gyors visszaesés tapasztalható.(nem, nem szedtem, csak a kreatinra tudtak rábeszélni, remélem nem attól hülyültem meg)
Ahhoz, hogy mérgezési tüneteket okozzon, elviekben a testsúlyomhoz viszonyítva, úgy 3-4 kg-ot kellene egy alkalommal elfogyasztanom. Savanyúságról lévén szó, ez szinte lehetetlen...:) Ha még, marhahús lenne, nem mondom...Idézet:
Én sem hiszem, de ettõl még tény és mértékkel fogyasztandó(én is szeretem jó savanyúra csinálva)undefined
A másik témába ne menjünk bele. Jó ideje büntetendõ kategória, mind a terjesztés és a fogyasztás is.
Évekig volt konditermem, ahol edzõként is dolgoztam. Én még láttam a régi nagyokat is.:)
Bocs nem tudtam, hogy dombos a telked, oda tényleg kevés az eredeti MikRobi. Ismerem a típust az ékszíj hajtást átlehet alakítani dupla tárcsásra, készítettek is maszekban anno ilyeneket, és akkor megvolt a terepváltó. Na mindegy ne offoljuk tele a topikot. Elnézést kérek ezért a fórumtársaktól. :rolleyes:
Reggel csodálatos napra ébredtünk. A madárcsicsergésen kívül más nem is hallatszott az udvaron. A hegyek felõl köd hullámzott a dombság felé. Csönd és béke mindenhol. Emberi tevékenységre utaló zajnak semmi nyoma. Még a kutyák sem ugattak. Szinte, tökéletesnek mondanám.
Majdnem, lelkiismeret furdalásom volt, amikor beindítottam a láncfûrészt.:D
Adjon Isten!
Talán másokat is ösztönözhet a mai reggelink, melyrõl az alábbi hivatkozáson olvashatsz.
Az étel tényleg élelem legyen!
http://nabukodonozor.webnode.hu/news...-vadas-tanyan/
Sziasztok!
Mit gondoltok melyik megoldás lenn a jobb:
Venni olcsón egy lepusztul bontásra ítélt tanyát és annak a helyére felhúzni egy vályogházat. Vagy vanni egy felújítandót és azt helyrepofozni?
Ha van rá lehetõséged és pénzed hogy vályogházat építs, szerintem tedd meg! (a jogi része macerás lehet)
Terület is kell hozzá legalább 1,5-2 ha/fõ, ha állatokat akarsz tartani és konyhakertet is mûvelni.
Könnyebb/gyorsabb megoldás a régit felújítani.
Én már elképzeltem egyet vasbeton alappal és faszerkezettel(vagy inkább rozsdamentes acéllal) átszõtt falakkal, így a ház egy bizonyos fokig ellenáll a víznek, földrengésnek, melegnek és hidegnek egyaránt. Persze ez csak koncepció.
Azért gondoltam új építésére, mert a földhivatalnál egy régen épült vályogházról nem sok adat van, csak a térképen vanak bejelölve az épületek. Ha elbontom a régit és a helyére felhúzok egy újat, el lehet kerülni az engedéjeket. Kell egy beton alap, a vályog adott, a faszerkezetett pedig bontottan olcsón be lehet szerezni, haverokkal pikk-pakk összedobnánk. :)
Felújítás is elég macerás lehet, alábetonozni, falakat, tetõt helyreállítani, stb...
Minél olcsóbb megoldásra gondolok!
Valakinek vanak vályoggal tapasztalatai?
Olyan részeges meséket sodort a szél a fülembe régebben vidéken, hogy sokan megcsinálták azt, hogy a régi összeomlott tanyaépület helyére szép kis modern házat rittyentettek. Ház? Ház. ;)
Ez azt jelenti, hogy ha nem jelent fel senki, igen kicsi az esélye annak, hogy a hivatal részérõl bárkinek is feltûnne, hogy te az alapig eldózeroltatod a romos házat, és egy újat teszel a helyére. Legfeljebb azt mondod, hogy felújíttattad, ha az alaprajz nem változik, még csak bejelenteni sem kötelezõ, és hát ahogy már szóba került, a régi épületekrõl nem nagyon van alaprajz...
Sûrûn lakott környéken ezt nehezebb kivitelezni, kevés ember között könnyebb.
Ha egy épületbõl a sarokkõ, vagy bármely darab felmutatható és te felépíted, az felújítás. Nem engedély köteles, legalábbis bármikor kidumálható. Természetesen tájékozódni kell a helyi település rendezési terv alapján, hogy ne építs 20 emeletest oda, ahol a megengedett magasság 7 m.
Szerintem nem nézi. Még az alkalmazottak fizetésére is alig van pénzük, nem, hogy efféle szoftvert kódoltassanak. A guglimaps jó ha évente frissül, de az earth sem viszi túlzásba a dolgot. Ezt lekövetni úgy, hogy nincs elég emberük a rendes munkákhoz sem, hát, esélytelen.
Amúgy meg igen, elméletileg el lehet sütni sima felújításnak is.
[QUOTE=Zacskóbicska;52831]Ha egy épületbõl a sarokkõ, vagy bármely darab felmutatható és te felépíted, az felújítás. /QUOTE]
Ez egy kicsit erõs kijelentés .
b) az a) pont szerint építési engedélyhez kötött építmény olyan felújítása, helyreállítása, átalakítása vagy korszerûsítése, amely a teherhordó szerkezetét érinti, a homlokzat jellegét (megjelenését) - annak szerkezetével együtt - megváltoztatja, illetõleg az építményben lévõ önálló rendeltetési egységek számának, rendeltetésének megváltoztatásával jár;
http://www.edeleny.hu/eugyintezes/en...ott_ep_tev.htm
A telkemrõl jelenleg a 2014 augusztusi állapot látható , frissül az .
Én nem értem mit problémáztok. Nem kell a régi ház helyére kacsalábon forgó 10 hálós 10 fürdõs luxusvillát építeni. Amekkora volt a lakóház lebontod, ugyan akkorára vagy nagyon hasonló méretûre megcsinálod az alapot, felhúzod az új házat, leszigeteled kívülrõl is meg teszel rá tetõt és ha kérdezik mizu megmondod, hogy vazz, belül gipszkarton a fal (azért derékszög mindenhol), kívül le lett vakolva meg szigetelve, újak az ablakok és sajnos új tetõ kellett mert a régi korhadt volt. És még itt kurvaanyázol egy sort, hogy ha tudod elõre, hogy ilyen drága a felújítás meg milyen sok a meló vele baszol kijönni az Isten háta mögé inkább vettél volna falun házat de ezt nem tudtad elõre.
Ennyi.
Ja, van egy új házad ;)
Mondjuk ha tanyán nem vagy jóban a szomszédokkal az gáz. Azért ott biztosan más egy szomszéd mint itt a társasban. Nekem nyûg, mert csak a baj van velük. Nekik szükséges mert néha kell a segítség vice versa. Szóval ha én mennék tanyára valami oknál fogva megnézném, hogy kik a "szomszédok". Aztán a tanyát is ha az elsõ körben nem bukott a dolog.
Köszönöm a felvilágosítás! Arra gondoltam én is hogy "okosban" felhúzok egy újat, csak azt nem tudtam ez mennyire életképes a gyakorlatban. Pár éve eléggé megszigorították az építkezéseket online munkanapló, stb... Egy ismerõsöm pont most szeretné bõvíteni a házát, õ kertvárosi részen lakik, ott elég nehéz titokban megvalósítani a dolgot, így belevágott törvényesen, hát nem egyszerû. Már kifizetett cirka fél millát a tervekre engedélyekre. Hallottam olyat is, hogy az ellenõrök elég sûrûn kijárnak terepre, elvileg figyelik a googlemap-ot is. Tanyán persze más a helyzet.
Ha építkezek akkor nem lesz kacsalábon forgó palota, maradok a régi magyar építészeti szokásoknál, és minél több dolgot a saját kezemmel szeretnék véghezvinni, szóval attól nem kell félni, hogy egyenes lesz a fal! :D
Nem semmi az öreg: https://www.youtube.com/watch?v=GG5sT6tQiyU
Az önkormányzat õt sem hagyta békén... :(
Valakinek van tapasztalata vályogház építésében?
Ingatlan építéssel kapcsolatban: ha újat építesz, akkor mindenképp le kell papírozni(tanyán még elmegy papír nélkül, de falun már nem)
Ha régi meglévõ házat akarsz átépíteni, a helyére újat húzni... akkor csak arra figyelj amit a"szél sodor". :)
Mérd fel a haragosok számát, elég pár embernek elmondani, mibe került az engedélyeztetés, a bontási terv, a szakhatóságok rablók...siránkozz nyugodtan. Innentõl tény, hogy engedéllyel építesz.
Ne akard egyszerre az egész ingatlant eldózeroltatni, részenként dolgoztass. Minél kevesebb feltûnéssel, minél kevesebb írigyet begyûjtve.
Bocs, most látom hogy WestBam már vázolt hasonló tervet. :)
Tévedés!
Eddig így volt igaz, de most nagyot változott. Az elmúlt fél évben kb négyszer frissítették. A mostani kb egy hónapos. Látom az építõanyagot, amit akkor hoztam. :-)
Felállt egy rendszer ami figyel és pirossal kijelöli az új épületeket. Most megy a teszt üzem, év végére élesítik. De leszarom, mert ebben az évben ettõl komolyabb dolgok jönnek.
"Felállt egy rendszer ami figyel és pirossal kijelöli az új épületeket. Most megy a teszt "
Ez mennyire biztos? Tudnál róla bõvebb infókat mondani? Ha engedély nélkül építek valamit azt kinek a hatásköre büntetni? Önkormányzat, Földhivatal?