Gondolom, Te a saját, vagyis hozzáadott kaparójával együtt tesztelted. Ebben az esetben igazadat vitatni nem tudom. Én nemrég végeztem egy tesztet. Mindig új konyhai papír törlõ darab összetépkedve, MIL-TEC, MFH, Kechua, Bear Grills (Gerber) és Noname kínait próbálva. Szikravetõ kaparóként a korábban mutatott kínai, vagy hongkongi Bear G. Belay S4 utánzat kést használtam, ami ATS-34 bõl van. Gyújtásra, vagyis szikravetésre ugyanazt a technikát használva valamennyi szikravetõnél egységesen ugyanaz az eredmény jött. Fújás, élesztgetés nélkül mindegyiknél a 3. próbálkozás lángot eredményezett. Ez egymást követõen, azonos meteorológiai, hõmérsékleti viszonyok között történt, ezért nyilván nem érvényes abszolút ítéletként. Viszont azt egyértelmûen alátámasztom én is, hogy a szikravetõhöz mellékelt "scraper" több esetben igen komolytalan és szinte használhatatlan. Van, amelyik szinte meg sem haladja a májkrémes doboz tetejérõl levadászható "acél" minõségét. Ellenben a ferrocérium rudak megítélésem szerint-geometriájuktól, méretüktõl függõen-ugyanolyanok. (A kísérletben csak a Bear Grills ferrocérium volt kisebb, a többi az a méret, mint a nagy svéd.)