Szia,
Azzal teljesen egyetertek, hogy az altalanos iskola also tagozat (elso 4 evfolyam) nagyon fontos tudast ad, es szamomra erthetetlen, hogy miert van az, hogy az emberek tobb mint 25%-a nem tanulja meg ezt az anyagot.
Szerintem nem letezik, hogy olyan szinten elmebeteg minden negyedik (!) ember, hogy nem tudja ezt megtanulni. Foleg ugy, hogy kozben sokuknak van papirja errol, hogy elvegezte a 8 altalanost.
Sokkal hasznosabb lenne, ha aki nem tudja az anyagot, az jobb esetben megbukna, es masodszorra megtanulna, rosszabb esetben (pl. miutan 2. alkalommal is megbukott ugyanazon az evfolyamon) atkerulne egy olyan ("gyogyos") osztalyba, ahol eleve fel sebesseggel tanulnak, 18 eves korara igy kenyelmesen eljutna odaig, hogy tud irni, olvasni, alapszinten szamolni.
Persze ekkor fel kellene vallalni konfliktust a szulovel, ami helyett kenyelmesebb atengedni az alkalmatlanokat, majd utana azoknak a szerencsetleneknek, akik irni-olvasni se tudnak, masodfoku egyenlet megoldasat oktatni. :-(
Van amivel nem ertek egyet, peldaul szerintem nem csak az also tagozatos szamolast, hanem a felso tagozatos (5-8. osztaly altalanos iskolaban) matematikat is jo oktatni az atlagos gyerekeknek (tehat itt mar nem a legrosszab 10-25%-rol irok), mert egyreszt egy atlag embernek sokszor jol jon, ha valami picit bonyolultabb dolgot ki tud szamolni, masreszt (ami legalabb ilyen fontos!) az elo szervek ugy mukodnek, hogy ami nincs hasznalva, az leepul, ami hasznalva van, az edzodik, fejlodik. Es ez nem csak az alkarra meg a hatizomra ervenyes, hanem az agyra is, vagyis a gyereket arra kell kenyszeriteni, hogy hasznalja az agyat (pl. egy szoveges matek feladat megoldasara), mert csak ekkor lesz kepesek a kesobbiekben is gondolkodni.
Azzal egyetertek, hogy a fizika es kemia oktatas az altalanos iskolaban lehetne "emberkozelibb", vagyis kevesebb keplet, de tobb kiserlet, es a hangsuly az alapelvek megtanitasan legyen. Persze olcsobb kepletet szamonkerni, mint kiserletet vegezni. :-(
Azzal sem ertek egyet, hogy az ember egy celiranyos profittermelo gep, es kizarolag a festomuveszek es enekesek szamara hasznos a rajz es enekora.
A legtobb ember szokott enekelni, rajzolni meg szerintem mindenki szokott, ezert szerintem hasznos, hogy ezeket oktatattak az altalanos iskolaban.
Bel