https://www.youtube.com/watch?v=KfQK-ansjp0
Printable View
Sziasztok,
Gratula a szerzonek, jo lett.
Bel
Ezt komolyan kiprobalom mosasnal, azonban mosogatasnal azt olvastam elzsirosodhatnak a csovek a hideg viztol es mindenfele lerakodast elosegit ha nincs forro vízzel hasznalva. Nyilvan ruhakbol kimosott "kosz" meg az etelmaradek nem ugyanaz, de pl az itt is emlitett olajos esetekben pl mar hasonlonak tunik szamomra a helyzet.
Egyebkent sajnos nem tartottam meg kepeket a projektrol de keszitettem kb. ket eve egy kopulos mosohordot. Adott egy hordo, a fedelen kivagunk vagy furunk adott nyel keresztmetszetenel kicsivel nagyobb lyukat. Vecepumpa fejet felerositjuk pl. gereblye nyelere vagy legalabbis 100cm+ nyelre amit at tudunk vezetni a fedelen. Igazabol en reszeltem bele mososzappant, raengedtem a vizet lezartam es ugye szivattyuzo hatast elerve forgathatjuk a mososzappanos keverekben a ruhat. Sok helyen irtak hogy erdemes megfurkalni a pumpa fejet is.
En nem voltam elajulva tole, kimosni kimosott de nem sokkal jobb mint kezzel mosni. Mondjuk kb ha hatasfokra be kene lonom ido/hatasra azt mondanam nyerunk valami 10%ot. Nem tudok pontos statisztikat mondani hirtelen de az a lenyeg hogy ugyanugy ott kell szivattyuzni felette eleg sok idot, ami testmozgasnak mondjuk nem utolso, de nem tudom vegervenyben megeri-e. A vegen kiontott vizen azert latszik, hogy mukodik, de ugye van mas alternativa is (tuzo nap is pl). Minden esetre en lehet beprobalom majd ujra a konstrukciot de inkabb csak kalandvagybol.
Nos, drága gyermekeim az Úrban s az Űrben, talán (biztosan...) említettem már, hogy én extrém minimalista vagyok. Ezt itt amiatt ismételem el, vállalva az öndicsőítés botrányos bűnét és bűzét, mert nagyonis kapcsolódik e topikhoz annyiban, hogy így RENGETEGET lehet megspórolni, hiszen lényegében majdhogynemcsak a kajára költök!
Mit is jelent az esetemben az, hogy „extrém minimalizmus”? Nos, a következőt:
—Mindössze 14 négyzetméteren élek, beleértve ebbe a fürdőszobát is. Ebből máris következik, hogy e lakás energiaköltsége igazán nem lehet rém magas. Még ha nagyon hideg van akkor se kell sokat fűteni, hiszen a szükséges hő jelentős részét eleve megtermeli a saját testem kisugárzása. (kipárolgása...).
Nincs tévém rádióm, music centerem, egyáltalán semmi elektromos kütyüm se, kivéve egy laptopot, valamint 3 nagy fagyasztót és 1 nagy hűtőt. Igen, ez is belefér a 14 négyzetméterbe... Ez utóbbiak a nyers carnivore diétám miatt kellenek. De MEGÉRI hogy van ennyi fagyasztóm, mert úgy szoktam hogy veszek egy egész állatot, azt én magam darabolom fel, beteszem a fagyasztókba, aztán eszem amíg tart. Így hogy egészben veszem meg, sokkal de sokkal olcsóbb. És boltba menni se kell gyakran.
Nincs kocsim se. Ezzel is rengeteg pénzt megspórolok.
Nincs ágyam, kemény felületen (egy deszkán) alszom már vagy 30 éve. Nincs ágyneműm se, párnám se, nincsenek képek a falon, nincsenek ékszereim. Nincs székem, asztalom, szekrényem, szőnyegem, nem gyűjtök bélyeget, porcelánokat, érméket, egyéb idiótaságokat. Nem vásárolok virtuális tulajdonokat (NFT). Nincs előfizetésem semmi streamingszolgáltatásra. Nincsenek biztosításaim se, teljesen feleslegesek, a biztosítók úgyis mindig átverik az embereket.
Egyáltalán, majdnem minden cuccom belefér mindössze 3 hátizsákba: egy 100 literesbe, egy 52 literesbe és egy 22 literesbe. De épp pár nappal ezelőtt jöttem rá, hogy a középső végülis felesleges nekem...
Konyhafelszerelésem is alig van, talán 3 lábos, egy vágódeszka, 3 kanál (különböző méretűek), 1 villa, és két kés meg 3 fémpohár (azokon kívül amiket a BOB-ba pakoltam). Igazából MÉG ENNYI IS TÚL SOK, de hát énédesistenkém, rabja vagyok a hedonizmusnak, látható... De nincs például semmi elektromos konyhai kütyüm kivéve egy kis egylapos rezsót. (15 dollár az ára mindössze, azaz ebbe se megyek tönkre anyagilag). Nincs turmixgépem, habverőm, citromfacsaróm, meg semmi abból a milliónyi teljesen felesleges izémizéből, amivel egy átlagember a konyhájában rendelkezik. Minek az nekem, elvégre, ha CSAK húst eszem, s még azt is nyersen az esetek 99 százalékában?!
Azaz elenyészően ritkán fordul elő hogy vásároljak bármit is, a kaján kívül. A kaja, ami hús, az persze drága, de egy egész évi feljegyzés alapján az jött ki, hogy még a mai inflációs drágaság mellett is simán kijön havi 500 dollárból. Na az azért nem egy olyan szörnyű nagy összeg még annak se itt az USA-ban, aki rém keveset keres... Ennyit tulajdonképpen még egy feketén foglalkoztatott „undocumented immigrant” is ki kell tudjon fizetni, AMENNYIBEN NEM KÖLTI EL A PÉNZÉT HÜLYESÉGEKRE!
És még utána marad is neki pénze bőven, amiből prepperkedhet tetszése szerint!
És szerintem a havi 500 dolcsi még egy magyarországi fickó számára se túl sok, ha ő is extrém minimalista. Elvégre ez a havi 500 USD, ez durván havi 180 ezer forint. A legtöbben azért mégiscsak többet keresnek ennél nettóba... És vélelmezem, azért Magyarországon még mindig olcsóbb a hús mint az USA-ban, pláne ha közvetlenül a termelőtől veszik meg.
Az hogy nincs pénz prepperkedésre, egyszerűen egy KIFOGÁS, egy önigazolás, ami a lustaságot és a hedonizmust hivatott megideologizálni! Nyilván, arra nem sokan képesek (én sem) hogy atombunkert építsenek maguknak. Csakhogy a prepperkedés 99.99999 százaléka NEM erről szól!
Egészen egyszerűen nem kell elkölteni a pénzünket ostobaságokra, és kész, ennyi. Ellen kell állni a kísértéseknek. Ebben rengeteget segíthet az általam követett sztoikus filozófia...
A prepperkedés sok dolog megvásárlásáról is szól, sőt.
De van az önellátás, az megint más helyzet. Kert, növénytermesztés, állatok.
Ezt meg lehet fejelni az áram hátrahagyásával is, mint az Amishok.
Van a bushcraft (bózótmíves), aki ezt teszi életvitelszerűen, az is önellátó valamilyen szinten. Tegyük fel egy erdei viskóban él, vadászik, halászik és így él.
Van a minimalizmus, ami majdnem mindent visszanyes.
Minden van értelme, de mind más és más. :)
Nem értek egyet azzal, hogy földet kéne művelnünk. Rém rossz ötletnek tartom. Idemásolom amit erről az Összeomlásról írt művemben jegyeztem meg. (Címe: „A világvége már elkezdődött!”):
Na már most, azt a szempontot is illik figyelembe venni, hogy bár pusztán elméletileg vizsgálva a kérdést, esetleg az is érvényes élelemszerzési stratégiának tűnik első blikkre hogy eltárolsz magadnak sok zsák vetőmagvat aztán pedig megműveled a földet, azaz farmerkedel, megtermeled magadnak a (nagyrészt növényi alapú) élelmet... és ténylegesen AKADNAK IS olyan, a túléléssel és katasztrófákra való felkészüléssel foglalkozó videók és könyvek, amikben kifejezetten ezt ajánlják, de én ezzel homlokegyenest ellenkező nézetet vallok! TÖBB OKBÓL IS.
Előszöris, mint azt már részletesen kifejtettem egy előző fejezetben, az emberi fajnak a HÚS az elsődleges, igazi, ősi tápláléka, ez az amire evolveálódtunk, eleve a húsevés miatt lehettünk értelmes lényekké, ez, a húsevés az igazi emberi táplálkozás, angolul „the proper human diet”, és amióta kevesebb húst kajál a fajtánk azóta csökken az agyméretünk is, és mindenféle fura „civilizációs betegségek” tizedelik az embereket, olyasmik, amiket az ősemberek hírből sem ismertek, de még az ókori népek is csak elvétve, messze nem olyan gyakorisággal mint mi manapság! Az ókori népek közül különben még az egyiptomiak azok, akik közül nagy valószínűséggel a legtöbbjüket szintén kínozhatták civilizációs betegségek, akár elhízás és cukorbetegség is, bár valószínűleg még őket se olyan mértékben mint a mi korunk embereit. Erre hogy az egyiptomiaknak is akadtak ilyen nyavalyái, az a szemmel látható bizonyíték, hogy már az önmaguk által készített képeken is majdnem minden egyiptomi embert ábrázoló figura nyilvánvalóan... nos, az nem mondható hogy kifejezetten kövér lenne, de legalábbis túlsúlyos! Eléggé nyilvánvaló ez a képek alapján. S nyilvánvalóan az az oka ennek, hogy az egyiptomiak is főleg növényi alapú táplálékon éltek, elsősorban mindenféle gabonákon. Azt is tudják a történészek, hogy e civilizációs nyavalyák még az egyiptomi uralkodóosztályt se kímélték, például jólismert tény, hogy Kleopátra egyiptomi királynő is fogszúvasodással küszködött, meg más mindenféle kellemetlen egészségi problémákkal is.
Semmi esetre se tartanám tehát jó ötletnek, hogy ne húst együnk az Összeomlás után, pláne mert ÉPP AKKOR, azokban a veszélyessé váló, kiszámíthatatlan időkben lesz a legnagyobb szükségünk minden eszünkre, erőnkre, ügyességünkre, energiánkra, talpraesettségünkre, jó reflexekre, találékonyságra... az a minimum hogy minden szükséges táplálékot megadjunk a testünknek és agyunknak azért, hogy minél jobb eséllyel lehessen képes felvenni a küzdelmet a megannyi kihívással és veszéllyel meg nélkülözéssel szemben!
A másik amiért rém rossz ötletnek tartom a földművelés gondolatát, az az, hogy a Történelem arra tanít, hogy minden korokban, mindig és örökkön örökké - a konkrét társadalmi berendezkedési formától TELJESEN FÜGGETLENÜL! - éppen pontosan a FÖLDMŰVELŐKET zsákmányolták ki a legjobban, legalaposabban, legkegyetlenebbül a többi társadalmi osztályok, az már megint teljesen mindegy, mi volt e földművelő réteg konkrét elnevezése: rabszolgák, parasztok, jobbágyok, zsellérek, mezőgazdasági munkások, stb. A lényeg hogy ők voltak a legjobban kizsákmányolva. Megfigyelhető a rabszolgatartó társadalmakban, hogy még a rabszolgák közül is pont azoknak a rabszolgáknak volt a LEGISLEGPOCSÉKABB élete ott, akik a földművelésre lettek beosztva! Minden másfajta rabszolgának jobb élete volt... persze, nyilván az ő életük se volt irigylésre méltó, szar volt az is rohadtul, így igaz, kimondom, nem finomkodom... de azoknak a rabszolgáknak volt a legislegszarabb élete, akik földet kellett műveljenek!
És hogy miért épp a földművelők voltak mindig a legjobban kizsákmányolva? Nos amiatt, mert ők voltak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, épp a foglalkozásuk miatt. Mert gondoljuk csak el, mennyi temérdek fáradozás, izzadtság, kimerítő munka felszántani a földet, majd bevetni, gyomlálni, öntözni, aratni, védeni a termést a dézsmálásra vágyó állatoktól... ez már eleve nem teszi vonzóvá a számomra a földművelés gondolatát, MÉG MANAPSÁG SEM, hát még az Összeomlás után, amikor nem állnának ehhez rendelkezésre modern gépek... azonban ez még mind semmi, mert az igazi nagy gond azután jön, hogy learattad a termést! Mert gondolj csak bele, amíg műveled a földedet, mindenki aki arra jár, láthatja hogy az egy megművelt terület, s mi terem majd ott. Azaz mindenki tisztában lesz vele, hogy amikor eljön a betakarítás ideje, akkor neked sok élelmed lesz valahol a házadban, vagy legalábbis a telkeden. Azaz emiatt VONZÓ PRÉDA LESZEL... És annyi gabonát ami egy egész évre kell neked, pláne ha nem csak neked de egy nagyobbacska család egészének, azt nem olyan egyszerű dolog ám elrejteni! De még ha el is rejted tökéletesen, akkor is tudják majd hogy neked VAN gabonád, azaz akármikor elkaphatnak és megkínozhatnak azért, hogy kivalld, hol a termés. Vagy nem veled művelik ezt hanem megerőszakolják a feleségedet vagy a lányodat, aztán azt mondják hogy a szemed láttára feldugnak neki nemcsak egy hímtagot hanem egy hegyes kardot is a hüvelyébe, ha nem adod elő az azévi termést... Nem finomkodok, szerintem igenis olyan világ lesz akkor, ahol ilyesmik történnek majd!
A földművelés tényleg rettenetesen kimerítő, fáradtságos tevékenység, és rémségesen időigényes is, azaz az embernek aki ezt végzi, se ereje, se ideje nem marad arra, hogy emellett még olyasmit is gyakoroljon hogy fegyverforgatás, önvédelem, stb, azaz nem lesz meg a megfelelő képessége, edzettsége, gyakorlata sem ahhoz, hogy adott esetben megvédhesse magát holmi fosztogatóktól, rablóktól, haramiáktól, erőszakoskodóktól.
És azt se nagyon teheted meg, hogy miután learattad a termést, azt szekérre pakolod és elmész vele valami biztonságosabb helyre. Eleve, nem biztos hogy lesznek szekérhúzásra alkalmas állataid... Manapság se sok helyen van már ló, szamár, vagy igavonásra alkalmas ökör a falvakban. Ami mégis van, azt az első éhínség során megeszik majd az emberek... Ja, igen, épp emiatt ha földet akarsz művelni, esélyes hogy magad kell húzd majd az ekét, hm, hát nem rózsás kilátások az biztos is...
De még ha lesz is valami igavonó barmod amivel elszekerezhetnél, kifigyelhetnek téged a szekérrel. S különben is, akkor ott kell hagyd a házadat, holmijaidat, mindent, sőt magát a földet is... hol szántasz majd jövőre, feltörsz egy szűzföldet valahol?! Mekkora munka az?!
Szóval ez nem tűnik jó bulinak, nagyon de nagyon nem... De meg különben is, előre tudható, hogy a globális felmelegedés miatt hatalmas mértékben megnő majd az aszályos időszakok száma és hosszúsága, ami minden korábbinál rizikósabbá teszi a földművelést, hiszen a termés elszárad majd, már ha egyáltalán lesz ami elszáradjon, mert lehet hogy ki se fog csírázni...
Halálkomolyan mondom, én messze sokkal inkább kész vagyok bevállalni hogy patkányokra meg gyíkokra, kutyákra, macskákra, akármikre vadásszak csapdákkal vagy akárhogyan! Vagy akár csak földigilisztákra! Akar a halál földet túrni, én ugyan nem, de pláne nem akkor, ha aztán az a veszély fenyeget hogy elrabolják tőlem a termést amiért güriztem, sőt talán meg is ölnek érte!
Igen, ha mégis rászánom magam a föld túrására, akkor is csak gilisztákért meg lótetűkért túrom majd azt a földet, nem azért hogy magvakat vessek oda és termesszek valamit... A legtöbb amit el tudok képzelni magamról a földművelést illetően az az, hogy talán öt-hat négyzetméteren termesszek magamnak pár tő fokhagymát. A fokhagyma ugyanis nagyon hasznos lehet bizonyos betegségek esetén, szóval a szememben a fokhagyma nem elsősorban fűszer, hanem sokkal inkább gyógyszer. Ennyit lehet hogy megteszek majd, oké, mert ilyen kis terület megművelése nem nagy fáradság, ugyanakkor azonban jelentős haszonnal járhat alkalmasint (ha megbetegszem és kell az a fokhagyma), ráadásul az se valószínű hogy pár fej fokhagyma olyan csábító zsákmánynak tűnjön valaki számára hogy megkockáztassa a kirablásomat, meggyilkolásomat pusztán ennyiért. Pár fej fokhagymát könnyen magammal is vihetek, ha menekülni kell esetleg. És ha mégis elrabolják tőlem, nem érzem majd úgy hogy katasztrofális veszteség ért, nem úgy, mint ha egy teljes évi búzatermést lopnának vagy rabolnának el, több mázsát, amiért egész évben keményen kellett güriznem... Továbbá, a fokhagymafejeket nem is kell úgy védeni még a rágcsálóktól sem, mint mondjuk a búzát, krumplit vagy kukoricát.
Szóval ez a maximum amit földművelés terén el tudok képzelni magamról, de még ezt is csak esetleg és nagyon talán, azaz még ennek se nagy a valószínűsége. Földművelés?! Ugyan már, a gondolatára is a hideglelős undor és utálat fut végig a hátamon...
Ha ellenben vadászom, akkor messze nem minősülök olyan csábító prédának „szeretett” embertársaim részéről. Mert akkor maximum a nálam levő fegyvereket, meg a hátizsákom tartalmát irigyelhetik meg, ami azonban cseppet sem biztos hogy felér azzal a kockázattal amit a megtámadásom jelent, hiszen evidens hogy védekezni fogok... annyiért tehát nem biztos hogy érdemes megpróbálkozni a kirablásommal. Egy egész évi termésért azonban már nagyonis!
Tehát ez van. Meg kell tanulni az Összeomlást túlélendő, hogy ne legyünk finnyásak, és abszolút minden civilizációs struktúra nélkül is létezni tudjunk, lehetőleg ráadásul boldogan! Nyilván azt nem vitatom, ehhez alaposan, de tényleg ALAPOSAN le kell adnunk a kulturális, civilizációs, és főleg a kényelmi igényeinket, kaja terén meg végképp szó sem lehet a legcsekélyebb finnyáskodásról sem... DE, azért igenis tapasztalatból állíthatom, hogy ez nagyonis LEHETSÉGES! Én már nyers halbelet is ettem...
Sőt, épp pár nappal ezelőtt késő éjjel valamiért kimentem a szabadba, s azt láttam hogy egy valamilyen kismadár épp ott bóbiskol egy alsóbb faágon. Túl óvatlan volt hogy olyan alacsonyan éjszakázott... Jogos prédának tekintettem, gyorsan odakaptam a karommal, elkaptam a markommal... összeroppantottam a fejét, vége lett egy pillanat alatt... majd csak úgy szárazon megkopasztottam, a maradék kis pihéit egy öngyújtó lángjával leperzseltem, azután megettem az egészet úgy ahogy volt cakk-pakk, nyersen, egyedül csak a vastagbelét dobtam ki, de minden mást megettem belőle, és ismétlem megint, NYERSEN, még a fejét is, bordáit is, lábait is, mert megtehettem, olyan gyenge csontjai voltak... ÉS FINOM VOLT!
Na és ebbe bele kell jönni. Ezt igenis gyakorolni kell, ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Régen rossz neked és nem fogadnék az életbenmaradásodra, kedves Olvasóm, ha úgy állsz e kérdésnek neki, hogy „oké, majd az Összeomlás után hajlandó leszek nyers patkányt meg gilisztákat enni, de addig minek is, addig eszem az ennél finomabb falatokat, mert miért is ne ha megtehetem”!
Ez nagyon, tényleg nagyon de nagyon rossz és velejéig TÉVES megközelítés! NEKEM SE MENT EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA. Igen, most már profinak mondhatom magam ebben a témában és erre a legkifejezettebben büszke vagyok, ez igaz... de emlékszem, azért a kezdet, na az még nekem se volt könnyű! Az élő földigiliszta lenyelésére amire manapság olyan iszonyatosan büszke vagyok, én is nagyon de nagyon nehezen szántam rá magamat, teljesen őszintén elismerem! MOST MÁR ez tényleg nagyon könnyű, megy egy pillanat alatt, a legcsekélyebb habozás nélkül. Sőt, most már egyenesen étvágygerjesztőnek találom őket... (legalábbis azokat amik jó kövérek, vastagok, hosszúak...) Na de ez MOST van, nem így volt azonban a legelső alkalommal...
Szóval ebbe bele kell jönni, kedves Olvasóm, és bölcs dolog ha már most nekikezdesz ezt gyakorolni, mert ha vársz addig amíg muszáj lesz, akkor nemcsak muszáj lesz neked de minden bizonnyal túl késő is...
Ne ijedj meg, nem azt mondom hogy ezentúl minden nap élő gilisztákat egyél! Még nyers patkányt sem! Mondom ellenben azt, hogy IGENIS ezentúl jó lesz ha minden nap NYERS húst eszel és NYERS belsőségeket, még ha ez a nyers hús és a nyers belsőség nem is patkányból vagy kutyából származik hanem csak tehénből, bárányból, kecskéből, disznóból... Ezt igenis RENDSZERESEN kell egyed, nap mint nap! Ami meg az olyan egzotikumokat illeti hogy élő rovarok, élő giliszták, lótetűk, darázslárvák, nyers polip, nyers veréb, nyers patkány, nyers halbél, stb, ezeket nem muszáj rendszeresen enned, de NÉHA – mondjuk havonta egyszer-kétszer legalább – igen, azért, hogy „edzésben legyél”, hogy GYAKOROLD, hogy MAJD akkor ha nagyon MUSZÁJ LESZ, akkor ne merüljön már fel semmi „lelki gátlás” ami akadályozna téged abban hogy megtedd azt, amit igenis meg kell tenned az életbenmaradásod érdekében!
Az kizárt hogy ezt bepötyögted. Kiejölted és bemásoltad a fél könyvet? De ezt így senki nem olvassa el. Még ha lenne is egy órám elolvasni, tördelve sincs, és megfájdul tőle a szemem.
Meg nem is igazán kötődik ahhoz amit írtam.
A topic az arról szól hogy hogyan kell spórolni arra hogy hasznos dolgokat vásárolhassunk.
De hiszen be is vallottam, hogy a könyvemből idéztem. S ha onnan idéztem, persze hogy úgy tettem hogy copy-paste! Elismerem! De miért baj ez ha a témába vág? Mert szerintem oda vág, hiszen te fentebb az élelem megtermeléséről beszéltél, a mezőgazdaságról, s ezzel kapcsolatban fejtettem ki ellenvéleményt!
Azt írtam hogy az önellátás az más téma, egy más ágazat. Az nem arról szól hogy hogy takarítson meg pénzt valaki arra hogy megvegyen belőle iránytűt, egy jobb kést, stb.
Szerintem a "földművelés" fontos dolog. Itt értem a kis kertet esetemben. Sok mindenre megtanít.
Akinek nincs annak nincs, nyilván a társasház nem ad rá lehetőséget.
Nekünk van, amióta gyermek is lett kicsit "problémás", de azt is áthidaltuk, tök segít 2.8 évesen ha kedve van (és ebből is tök sokat tanul).
Nem beszélve arról, hogy nem a bolti szar, íztelen paradicsomot és paprikát esszük + amiket ezekből lehet eltenni- lecsó stb.
Nagyjából bele olvastam abba amiket írtál, tényleg kő minimalista a témád. Viszont ha jól veszem ki, nem élsz családdal, nem tom van/volt-e, de ezt is be kell kalkulálni,
hogy az emberek java része többed magával él, beleértve min 1 háziállatot is. Azért van ott szükséglet rendesen...
Mi is öten vagyunk, feleség, gyerkőc, 2 macska és jól van ez így!
Rosszul leszel, van ki észre vegye, vagy eccer csak megtalál egy arra járó? Családban se mindig kapják el az agyvérzést pl, de esély van rá és nem lesz tök nyomorult az ember később...
Kicsit úgy érzem, és ne vedd sértésnek, mert nem ez a célom, hogy úgy mint a "túlélő kés" témánál is észreveszem/gondolom, csak ezt/azt tartod jónak.
Hát, ha nem is leírva, de gondolati szinten nem sokan osztják a véleményed szerintem. de nyilván a véleményed fontos, mert abban is van igazság. A spórolós írásodra is értem ezt.
Minegy, nekem ráerőltetősnek tűnik az élet viteled és gondolat meneted. Ennyi.
(Mint a túlélős cuccokat nem használni mert az nem arra van...hát mi a fenére is lenne, ha nem arra, hogy megtanuljuk használni pont azt, ami erre van.)