Ha már egyszer nagyon finom, akkor lehetne 8-as is. :)
Printable View
Ha már egyszer nagyon finom, akkor lehetne 8-as is. :)
Kaptunk nagy adag gombát, úgyhogy elkészítettem életem elsõ teljesen gomba-paprikását. (amit korábban csináltam, az paprikás krumpli volt egy kis gombával)
Most annyi gombánk volt, hogy bõven kijött belõle a színtiszta gombapaprikás. Néztem receptet, pörkölni a gombát elõször, aztán a hagymát, meg a fokhagymát felvágni, megpirítani, aztán rá az elõpirított gombát, és a tejfölös habarcsot meg a paprikaport, sót...
Oké, nagyon finom lett. Ez volt tegnapelõtt.
Tegnap meg úgy gondoltam hogy nem fogok vele tökölni, hagyma belevág, nem pirítom sem azt, sem a gombát, beledobok mindent, felöntöm az egészet, beleöntöttem egy adag konzervgombát is, levével együtt, vizet még rá, lisztes-tejfölös habarcs, paprikapor, fokhagymával se akartam szórakozni, csak jól meg sóztam fokhagymás-sóval, még 2 féle fûszer és annyi, jól összerottyantottam.
Igazából az íze kb. ugyanolyan jó lett mint a hosszan elkészített verziónál.
:thumbup
Mostanában energiaszeleteket szoktam csinálni.
Alap:
- kis liszt
- tej vagy víz
- kis só
- vaj
- kis olaj
- sütõkakaópor
- cukros kakaópor
Ez a sütemények alapja is. Aztán
- nagy adag zabpehely és/vagy rizspehely vagy hasonló
- magok, dió, mogyoró, stb.
- most narancslekvárt tettem bele, de ha az nincs
- akkor kókusz-zsír és földimogyorókrém
- sütõpor (nem szükséges)
- tojás (nem szükséges - anélkül tovább eláll)
Jól összekeverem, a lényeg hogy ne legyen híg, hanem erõs massza legyen belõle. Ellapogatom villával és bedobom a mikróba 4 percre. Kiszedem, kint hagyom, lehûl, aztán be a hûtõbe. Néhány óra múlva ehetõ.
Ketté szoktam törni, mert egy fél adag elég belõle. Reggelire szuper, egy pohár hideg tejjel.
Nem romlik meg, sokáig eláll. :)
Túl vagyok az elsõ kenyérsütésen! A recept: 620 g finom liszt, 4 dl langyos víz, 2 evõkanál étolaj, 2 teáskanál só, 1 csomag porélesztõ. A gép üstjébe alulra a vizet, rá a lisztet, a liszt közepébe egy kis lyukba az élesztõt, egyik sarokba az olajat, másikba a sót. Alap program, nagy kenyér, médium szín. (A receptet neten találtam.)
Az eredmény halvány színû, omlós finom fehér kenyér.
Gombapaprikás ahogy én készítem (egy személyre):
- Serpenyõbe egy kis olajat öntök
- Beleaprítok negyed kiló friss csiperke gombát
- Nyomok bele Piros Aranyat
- Szórok rá paprikaport és megsózom, megkeverem
- Kinyitok egy 120 grammos csiperke konzervet is, annak a levét ráöntöm az egészre, meg ráteszem a konzervbõl is a gombát, ami már meg van fõve
- Adok hozzá egy kis vizet hogy ellepje az egészet (fõzésnél sok elpárolog majd a vízbõl)
- Még megsózom és még megpaprikázom
- Szórok a tetejére szárított hagymaszárat
- Fogok 2 púpozott evõkanálnyi tejfölt, hozzáadok 1 púpozott evõkanálnyi lisztet, majd egy pici vizet, jól összekeverem, majd beleöntöm a fazékba
- Még megszórom paprikával és összekeverem az egészet
Érdemes 5 percenként megkeverni (hogy ne égjel le az alja/ne kozmáljon oda). 25 perc alatt készül el.
Puha kényérrel a legjobb.
:thumbup
Anyám küld évente egy pakkot. Abban van Piros Arany, vagy Czifra Paprikakrém ami pont olyan ízû csak olcsóbb. Küld magyar csokikat, cukrokat, stb.
Új dimenziók nyíltak meg elõttem...
Kipróbáltam hogy milyen gyümölcsízesítésû szódából készíteni a palacsintát. Fekete áfonyás szóda.
Lábast feltenni a gázra olajjal, hogy melegedjen amíg elkészül a habarcs 1 adagra.
- Kis tej + gyümölcsös szóda (Én tejporral keverem a szódát. Ettõl nem is olyan mintha tej lenne, hanem valamiféle fura habot képez a kettõ, legalábbis az elején.) Talán 1 dl elég is.
- Pici olaj
- Só
- 1 tojás
Jól elkeverni.
- Hozzáadni a lisztet. (Nem kell túlzásokba esni vele, ne legyen sûrû, kicsit csurgós is lehet, a forró olajban úgyis összeáll majd szépen.)
Aztán ha megvan, beleönteni a serpenyõbe. Mindkét oldalát jól megsütjük, lehetõleg nagyon sötétbarnára, "majdnem odakozmált" szintre. (Legalábbis szerintem úgy a legfinomabb.)
Ha elkészült, akkor két jól megsült oldalú, viszont vastag, és belül nagyon puha palacsintát kapunk. A gyümölcsíz is érzõdik rajta, ami az elsõ falatnál rögtön átjön. Én jól megszórom Nesquikkel és friss, hideg tejet iszom mellé.
Nem olyan mint a magyar palacsinta, mert ahhoz képest sokkal vastagabb és az nem szódás, vagy ha az is, akkor sem gyümölcsízû szódás. De egyáltalán nem is olyan mint a nehéz amerikai palacsinta (amit én pl. nem is szeretek).
Ez más, viszont nagyon finom. Érdemes kipróbálni.
Az elején aggódtam, mert a mostani szóda nagyon tele van gyümölcsízesítéssel, de csak finomabb lett tõle.
Egy adaggal jól lehet lakni, fõleg ha az ember leküldi vele a pohár tejet is. :)