Nálam ez így mûködik. Kimetszek egy sarjat, kettõ nõ a helyére. De már nemhogy nem idegesít, értékessé vált a szememben, úgyhogy nõjön csak!☺
Printable View
Nem igazán láttam itt egyet sem. A fák általában jóval nagyobbakra vannak itt megnőve mint Magyarországon, vagy 3x - 5x akkorák, de tüskés akácot én itt még nem láttam. Pedig jártam 10 államban. Az erdőnkben biztosan nincs, mert itt csak nyárfa-nyírfa vagy mi van, meg olyan fenyő aminek nem szúrós a levele. Amellett vannak nagy lombos levelű fák is, amik szépen besárgulnak és bevörösödnek ősszel.
Én csirkét nem is nagyon tartanék itt, amennyi róka, kojot, borz meg egyéb mászkál a ház körül. Meg tartanék attól hogy megfagynának, télen a -25 állatnak sem való.
Csatolmány 8956Csatolmány 8957Csatolmány 8958
Új utakon a csirketartással. Idén már prepper módon. :)
Miután itt is nagyon sok a ragadozó, ezért a félszuterén egy része, úgy 35nm lett kialakítva csirketartásra. Külön szellõzõ rendszerrel, külön rendszeren lévõ automata világítással és olyan nagyságú etetõ-itató eszközökkel, amikkel napokig el vannak egy feltöltés után. Az állattartás sehonnan nem látható, szagtalan, a szellõzés 8m magasra viszi az illatokat, télen fûtés nélkül is 15 fok körül mozog.
Még néhány nap és benépesítem a helyet nagyüzemi tartásból származó egy éves tyúkokkal.
Ez igen, nem semmi! :thumbup
Természetes fényt kapnak a csirkék vagy csak lámpafényt?
Csak mesterséges fényt kapnak. Napi 16 órán keresztül, miként a Tetra tartási útmutatójában is szerepel.
Hagyományos izzókat használok, ezek a természeteshez nagyon hasonló fényt adnak. Az automata bekapcsol hajnal négykor és kikapcsol este nyolckor. Olyankor bekapcsol egy nagyon gyenge kékes led fény éjszakára.
Csatolmány 8964
Pár dolgot még hozzáfûznék. Ezt most teljesen kísérleti jelleggel csináltam, elõször 50-100 tyúk közötti állományt szerettem volna. Viszont inkább az óvatosság mellett döntöttem, kezdetnek tízet vettem. Nagyobb mennyiségû állatot egyszerre még a kombimmal sem tudok elhozni. Úgy, hogy szállítás közben ne sérüljenek meg, maximum két nagyobb dobozban 20 jószág fér el. Ha kihozatom, mert sok helyen ingyenes szállítás van, akkor látatlanban vásárolok és már jártam úgy, hogy visszaküldtem az egész tojó szállítmányt, olyan állapotban voltak. 350-1500 Ft között volt csak tyúk, mindegyik évesnek mondott. Persze idõsebbek, tollatlan szerencsétlenek, a beígért 80-90%-os termelékenység helyett jó ha 50. Mindenféle vedlés elõtt, alatt lévõk.
Ezért más utat kerestem. Tojó hibridet vettem, de sima paraszti, ólas tartásból, ahol búzával, kukoricával etették õket. Nincsenek széthajtva, ha kapják a (bio) tojótápot, akkor teljesen fel lehet õket hozni. Van vele tapasztalatom, nem elõször csinálok ilyet.
Egy kicsivel drágábbak voltak, de megérte. Részint, mert közelrõl hoztam õket.
Faforgács ingyen van, csak hozzam el felkiáltással. A trágyájuk megy a (mély) mulcsos kertmûvelésembe, épp az elõbb hordtam ki.
Tehát még abból is haszon keletkezik. :) Nem is kicsi...
Egyelõre két nap alatt 14 tojás, szép 60 gramm körüliek. Kezdenek feljönni a teljesítménnyel. :)
Csatolmány 8965
Úgyhogy ma tükörtojás volt reggelire, a saját kertembõl szedett medvehagymával és jófajta szeletelt csicsókával, mellé teljes kiõrlésû Királybúza Megmentõbõl sütött házi kenyérrel. Ilyen jól régen esett tojás. :)
Két hete lányom mondta, hogy szeretne kiscsirkéket és hozott 50 tojást. Bepakoltuk a keltetõbe és a hétvégén nekifogtam a csirkeól építésének. 6x3 méter alapterület, körbe sávalap és 6 betontuskó az oszlopoknak. A zsaluzást bontott raklapból készítettem, így spóroltam egy csomó pénzt.
Faanyagot megvettem, a héten munka után meggyalulom és megcsiszolom. Hétvégén szeretném felállítani és lekenni a szerkezetet. A héten még a tetõlemezt is intézem.
Most így állok! Hétvégén szerintem befejezem.