Ja még annyi, hogy kekszbõl én a detki háztartásiját kedvelem, de csak a szögletest, a kereket nem:
Csatolmány 833
Ebben van energia, nálam munkahelyen mindig van egy kilós-fél kilós, ha nem elég a kaja, amit vittem, ebbõl egészítem ki.
Printable View
Ja még annyi, hogy kekszbõl én a detki háztartásiját kedvelem, de csak a szögletest, a kereket nem:
Csatolmány 833
Ebben van energia, nálam munkahelyen mindig van egy kilós-fél kilós, ha nem elég a kaja, amit vittem, ebbõl egészítem ki.
Igen, ez az egyik megoldás. Segítsünk másokon. És nem akarok senkit lebeszélni a konzervkészletekrõl, nekem is van. De utalva a másik topikban leírtakra. A nagy készlet hátránya, hogy folyamatosan azt "kell" enned, hogy ne romoljon rád. 5 éves szavatossági idõvel számolva, 1 éves készlet az étkezések 20 százaléka a tartós élelmiszer. Ez még nekem vállalható arány. Fõleg, ha a konzervet hozzáadom az általam készített friss élelmiszerhez, így az íze is közelebb áll a sajáthoz.
Hogyan áll(t) el a tojás hûtõ nélkül?
Én úgy emlékszem a mamám 5 literes befõttes üvegekbe rakta és meszes vizet öntött rájuk.
Csak fogyasztás elõtt vette ki.
"Ezt vettem" topikból áthozva a témát:
Szép és irigylésre méltó! Nagy gratula! :)
Gondolom azért készítesz valami leltár félét, ha nem is másért, mint a szavatosságok lejárta miatt. (Tudom-tudom, a szavatosság csak egy kötelezõ "viszonyítási dátum" és a lejárat után is fogyasztható még évekig-évtizedekig.)
Javasolt ilyen szép mennyiségnél már (mint ami neked is van), hogy a 2/1 - 3/1 vagy akár 5/1 vásárlást végezd.
Tehát 2 napi kaját vásárolunk, de a készletedbõl (hátulról a legrégebbiekbõl (értsd: szavatosság lejárta)) elfogyasztunk 1 napit. Ha engedi keretünk és vannak jó akciók akkor lehet a 3/1 vagy több napi/ 1 napi részt is beszereznünk.
Ehhez viszont rendszerezni kell, a már meglévõ készletet! A rendszerezést több módszer szerint készülhet.
Szerintem a legjobb, ha napi adagok szerint készítjük el. Elõnyei:
- A dátumokat és a tartalmat összerakhatjuk olyan adagokba, amit bármikor szívesen megennénk, több napon keresztül. Ezekben tápláló (energia) kaják és stresszcsökkentõ (édesség-gyümölcs konzerv, vagy szárítmány) kell legyen. Az energia kaja lehet konzerv vagy levespor, szárított pékárú stb.
- Kipróbáljuk, melyiket nem "kamálja" a gyomrunk, vagy melyik finomabb a többinél. :) Amelyik nem ízlik, abból ne is tároljunk be lehetõleg. Most még van idõnk válogatni...
- Folyamatosan frissül készletünk, ezzel oldódik bennünk a feszültség és nõ az elégedettség. :thumbup
Javasolt heti adagokba bedobozolni, majd a napi fogyasztásnál ebbõl elõszedni az adagokat.
Itt fûznék megjegyzést fentebbi hozzászóláshoz is.
Az igaz, hogy a friss kaja a jó és az totál egészséges, de senki sem mondta, hogy folyamatosan kell konzerveket, levesporokat ennünk!
Szerintem a prepper felkészülés egyik lényege maga a felkészülés!
Ha minden nap friss kajához szoktatjuk a saját és a család gyomrát, akkor egy vészhelyzetben dögrovást fog kapni mindenki a zacskós és konzerv kajától!
Ezért:
Rendszeresen, napokat kell beiktatni, mikor a szervezet (gyomrod) kap kis ízelítõt, mi is várhat rá. Kezdje mindenki havonta 1-2 alkalommal, majd szerintem max. heti 2 alkalom már elég arra, hogy a vészhelyzet ne kezdõdjön és tartson folyamatosan :hanyas:, hasmenéssel. :D Ezt a dolgot elég fontosnak tartom, hogy mindenki megfontolja és mérlegelje, fõleg ha gyerek is van (lesz) a csoportban.
Végül is (mint már írtam) szerintem a felkészülés nem csak technikai (beraktározási) kell legyen, hanem saját magunk és a család felkészítése is.
mit szóltok a kétszersült kenyérhez ? http://www.maxkonyhaja.hu/2010/09/an...tszersult.html
Én több féle elõre szeletelt, tartósítószer nélküli kenyeret próbáltam ki. Aszalógépben csont szárazra szárad 2 óra alatt 50 fokon.
Ugyanolyan lesz mint a kétszersült. Dobozban tárolom. Eddig ami a legtovabb megmaradt és jó volt az 2 hét. De el fogok tenni majd próbából egy adagot hosszabb idõre is...
én csak sütöben tudom megoldani.. fémdoboban..szerintem úgy , mint a sutemény sokáig eláll.
Igen úgy ahogy írod. Figylej, hogy ne legyen 50-55 foknal melegebb mert akkor pirítós lesz belõle :)
hátha kedvet kap valaki még a húskészítéshez
http://mesterfogasok.hu/beef-jerky-k...ritott-hust/3/