Akkor mond az asszonynak, hogy delben safety meeting a konyhaban. 😂
Printable View
Akkor mond az asszonynak, hogy delben safety meeting a konyhaban. 😂
Szerintem nátha alatt influenzára gondolt Laci (vagy az, akitõl idézett). Ez persze téves, mert a nátha nem egyenlõ az influenzával. Az influenza elleni védõoltást az elõzõ éves vírustörzsbõl kotyvasztják. Ami természetesen az aktuális év vírustörzstõl általában különbözik. Én régen kértem influenza elleni védõoltást, ami elõször úgy tûnt, hogy hatásos, de a következõ évben elkaptam a flu-t, hiába voltam beoltva. Onnantól kezdve nem kértem soha. Bár a tünetek hasonlók, a koronavírus és az influenza vírus különböznek. Sokkal jobban eltérnek, mint az influenza két egymás követõ évben elõforduló változata. Márpedig ha az idei influenzától nem véd a tavalyi védõoltás, akkor a koronavírus ellen aligha hatásos. Csak az immunrendszerünkben bízhatunk, ezért vannak bajban az idõsek és a krónikus betegek.
Az UV sugárzás valóban olyan romboló hatású, amit még a vírusok sem bírnak, de ha jól tudom Irán mediterrán, száraz klímával rendelkezik, ami kifejezetten kedvezõtlen a kórokozók szempontjából, mégis az egyik leginkább sújtott ország. Olaszország is melegebb, napsütésesebb hely, Dél-Korea is jóval közelebb van az egyenlítõhöz, mint mi. Szóval kár abban reménykedni, hogy a jó idõ beköszöntével elmúlik a járvány. Persze nem látok a jövõbe, de én nem hiszek benne. Angliában egyébként is óceáni éghajlat van, enyhébb a nyár. Szerintem ezek az értesülések az emberekre jellemzõ "wishfull-thinking", nincs valós alapja.
csodálkoznék, ha az influenza elleni oltás ennyire hatástalan lenne az influenzára
biztos, hogy kimutatták, hogy akik minden évben kapják, azok jobb sansszal mennek, mint akik nem, még ha nem is 100%-os
mármint a klasszik influenza ellen természetesen
Egyébként egy sima nátha vírus elleni oltás az elég brutál gazdasági/jóléti elõnyökkel járhatna egy fejlett országban
Olaszoknál 6,6%-ra nõtt a halálozási arány.
Tegyük fel hogy a fiatalokra tényleg nem hat annyira. De akkor ez milyen arányban nyírja az idõseket? 2%-nál írták hogy a 80+ évesek 15%-ának annyi. 6,6%-nál akkor ez mennyi? A 80-on felüli idõsek fele belehal? Már azt is írják hogy az idõsebbeket el se akarják látni, mert úgysem lehet rajtuk segíteni.
A DailyMail meg azt írja hogy az étel és a gyógyszerboltokon kívül minden más boltot bezárat az állam.
https://www.dailymail.co.uk/news/art...k-worsens.html
Vajon melyik ország lesz az ahol kitör a komoly anarchia?
Nem olyan magas a halálozási arány, csak van kb 200000 beteg, ebbõl intenzív ápolásra szorul 1028 és meghalt 827 eddig. Az, hogy a statisztikákban mondjuk ezerrel nõ a betegek száma naponta az csak azt jelenti, hogy ennyi pozitív tesztet végeznek aznap.
Ezt ott is tudják, ezért hozzák a drasztikus intézkedéseket, viszont ezt nem merik kommunikálni mert kitör a pánik.
bocs, rosszul irtam, influenzat akartam irni, csak itt erre az oltasra mindenki ugy hivatkozik, hogy flu jab, a flu meg a megfazas, natha jelentese
https://www.nhs.uk/conditions/vaccin...uenza-vaccine/
2 es 3 eves korban kapjak a gyerekek ezt a vedooltast itt angliaban. erre mondta az az apolo, hogy ez az oltas van erosebben jelen a gyerekek szervezeteben es ezert nincsenek gyerekek a megbetegedettek kozott. ezt egy korhazban dolgozo apolotol halottam, ami nem jelenti, hogy akkor ez most 100% igy is van de lehet benne valami.
most igy gyorsan rakerestem, hogy mit irnak errol a jelensegrol
https://edition.cnn.com/2020/03/11/h...ick/index.html
ez a legfrisseb amit talaltam, meg ehhez hasonlokat.
amit ir az az, hogy a gyerekek nem nem kapjak el a virust, hanem, hogy nagyon kis szamban kaptak eddig el, nagyon enyhe vagy semmilyen tunetekkel.
kinaban 45.000 betegbol, 20 evesnel fitalabbak kozt 1 halalos kimenetul volt, 10 evesnel fiatalabbak kozottpedig egy sem.
amit meg irt, hogy ez annak lehet az oka, hogy a fiatalok immunrendszere meg fejlodik es maskent reagal a virusra, de ez csak egy teoria.
vagy, korabban mar atment egy korona virus jarvany amit nem kulonboztettek meg es hagyomanyos influenzakent kezeltek es ettol az elozo virustol megvan az antivirus a gyerekek szervezeteben.
szóval senki nem tud semmit, de végülis az influenza oltásnak valszeg nem sok köze van a dologhoz, ha jól szûröm le...
azért kicsit sajnálom, hogy nincs nátha elleni oltás :D
mondjuk annyi mégis érdekes lehet, hogy egyszerre el lehet-e kapni az influenzával, vagy kiütik egymást? Mert, ha egyszerre is tudnak tángálni, az egy jó indok az influenza oltás mellett, kvázi nõ a sima influenza súlyos következményeinek a kockázata
https://medium.com/@tomaspueyo/coron...e-f4d3d9cd99ca
nekem elég megalapozottnak tûnik, csak nagyon hosszú
szívesen írnék belõle egy összefoglaltat magyarul, de nincs meg hozzá az erõm, ha TMIB vagy valaki ráveszi magát szívesen segítek utómunkázni
Nem tudom, de most jött ki egy hivatalos elõrejelzés. 40-70%-a a világ lakosságának megfertõzõdhet a következõ 12-18 hónapban. Azt írják hogy 1,6 millió halott lehet.
Én hetek óta azt írom csak az USA-ra, hogy az elsõ körben "12 hónap" 1,2 millió halottra saccolnék.
"UCSF: 40-70% of the US could become infected and 1.5 million could die in the next 12-18 months"
https://www.cbsnews.com/news/coronav...ay-2020-03-02/
Szerintem ez nagyon óvatos becslés és nem igazán relális az egész világra nézve. Mondjuk egy nyugati országot tekintve, nagyon szerencsés esteben lehet nagyon alacsony a halálozási ráta, ahol rendkívül jó kórházak vannak és fogadni tudják a tömegeket. De világ szinten? 70%-os fertõzésnél? Én 75%-os fertõzésnél 200milliót írtam eddig több helyre a viták alkalmával.
Az 1,6 millió világ szinten 70%-os fertõzésnél nagyon valószínûtlen. Több tízszerese inkább esélyes.
7,5 milliárd 70%-a 5.250.000.000 . Még ha 3,5%-ról le is tudnák szorítani 1%-ra, még akkor is 52,25 millió halott.
Ha nem talának ellenszert és valóban lesz 70%-os fertõzés és nem találnak ellenszert, akkor kegyetlen helyzetre kell készülni.
Persze ez csak saját vélemény.
Lehetséges hogy találnak valami enyhítõ gyógyszereket, vagy rájönnek hogy milyen kezelés rá a legjobb, a karantén is mûködhet valahogy, ha a kínaiaknál bejött a dolog.
Ha jön forró nyár, az is javíthat a helyzeten, de legalábbis lecsökkentheti a fertõzés terjedését és idõt nyerhet vele a világ az ellenszer megtalálására.
Az biztos hogy nem fogok emberek közé mászkálni egy darabig. Terveztem a sok kirándulást, bemotorozást a városba, stb, de azt hiszem mégis kihagyom amíg nem lesz minden újra biztonságos. Talán nem vagyok még a veszélyeztetett korban, de ha 1 hónapon át rázna a láz, az sem volna túl kellemes helyzet.
Azért azt látni kell, és elgondolkodni rajta, hogy Bill Gates októberben tartott szimulációjában 65M halott volt. És õ azért nem buta ember.
Ez elég érdekes lesz, mivel erre sem a sulik, sem a tanárok és legfõképp a diákok nincsenek felkészülve:
Orbán: Hétfõtõl bezárják az iskolákat
Mondjuk a döntés helyes. Minket egy mai értekezleten tájékoztattak, hogy hétfõtõl home office mindenkinek kötelezõen. Kivéve pl. én akinek még függõ ügyei vannak külsõ helyszíneken, ezért hétfõn még bemegyek, de keddtõl otthon kell dekkolni. Érdekes lesz. Egyelõre nem lehet azt sem tudni, hogy ez meddig tart, vagy a cég meddig tudja ezt tartani nekünk.
Hétfõtõl én is home office-ban dolgozom, és azon agyalok, hogy amíg lehet "mindent" kapni, friss cuccokat, továbbra is eljárjak-e vásárolni, emberek, tömeg közé, vagy pedig lassan kezdjem el megcsapolni a készleteimet. A jelenlegi bizonytalan, rohamosan romló helyzetben óvakodnék még bármilyen tartalékhoz hozzányúlni, mert késõbb aranyat érhet. Az is lehet, már jövõ hét közepén lehúzok a BOL-ba a lakásban található "összes" hasznos cuccal, felszereléssel (kaja, higiéniai, tisztítószerek stb.), plafonig pakolt kocsival, onnan is tudnék távmunkázni, de egyelõre nem tehetem, bármennyire is ésszerû volna.
Ha van rá lehetõséged akkor lépd meg. Ha nekem lenne lehetõségem úgy dolgozni távolról, hogy az 100% értékû, illetve ki is fizetik a fene sem maradna a város kellõs közepén. Még a boltokban van minden, míg ez a szitu addig én nem csapolom meg a készleteket. Azt utolsó utáni esetre tartogatom. Egyelõre lemegyek és megveszem a mai és holnapi kaját és az alap készletet tankolom fel a maximumra, bár így is van minden bõségesen itthon, de egy kis plusz sosem árthat :)
nalunk meg egyenlore nem zarnak be semmit, sulit vagy ovit de mar kuldtek levelet ovibol, hogy azokat a gyerkeket akiken barmilyen betegseg jele latszik azokat 2 hetre ,,megkerik'' hogy maradjon otthon.
ami persze az egyik szulo munkabol valo kieseset jelenti, ket het nem sok, ha van ra szabadnap amit el lehet hasznalni de ha ezek a hazakuldesek megszaporodnak az komoly anyagi gondokat okozhat a haztartasban.
a felesegem pszihologus, van sajat praxisa es egy allando munkahelye. a magan praxisan mar kezd latszani a panik, egyenlore 2 allando betege visszamondta mert ugy dontottek, hogy nem konckaztatnak es ha nem muszaly nem mennek sehova.
nekem szerencsere van munkam eleg, aki meg emlekszik ra mondtam, hogy beteg gondozo vagyok (nem korhazi). az en munkamba is szigoritottak, allando fertotlenites megy egesz nap meg ilyenek. amig en nem betegszek le addig az en reszemrol biztos a bevetel de sokaknak mint pl a felesegem ez a helyzet anyagi problemat okoz.
ma olvastam, hogy jovo hettol terveznek, torolni, vagy eltolni minden nepunnepelyt, eddig csak emlegettek mint lehetoseget de most mar valoszinu, hogy igy is lesz.
ami szinten eleg komoly mert ebbe benne vannak olyan esemenyek mint a foci, f1, rugbi es a nyari fesztivalok amik mind hatalmas bevetel es ezktol most nagyon sokan elesnek majd.
eddig kulonosebben nem erdekelt, mert itthon mindig volt raktarozva kaja, kb 2 hetre elegendo, de most mar mi is ugy vagyunk, hogy elkezdunk vasarolni.
ki tudja mi mennyire fog dragulni, mennyi minden lesz elerheto a jovoben ha igy marad a helyzet.
ugy gondolom ez a klasszikus idezet ide illik:
,,Én csak azt mondom, Pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet egyre fokozódik. Csapásokat adunk és csapásokat kapunk. Az élet nem habostorta, Pelikán.''
Szia,
Szerintem a 2 het kaja a mostani helyzetben kevesnek hangzik.
Bel
Az egyik legjobb cikk amit eddig a járvány megfékezésérõl olvastam: KATT
HOGYAN KÉSZÍTSÜNK KÉZFERTÕTLENÍTÕT? - A WHO RECEPTJE
https://criticalbiomass.blog.hu/2020...zfertotlenitot
A gyógyultak között vannak akiknél 20%-30%-al rosszabb tüdõmûködés a mellékhatás, és ha gyorsabban gyalogolnak már nem kapnak levegõt - állítják a Hong Kong-i orvosok.
"Some people who recover from the coronavirus might be left with '20 to 30%' less lung function, and gasping for breath when they walk quickly, Hong Kong doctors said"
https://www.businessinsider.com/coro...doctors-2020-3
Meghalt az elsõ magyar beteg
"Vasárnap sajnos életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertõzés gyanújával és tüdõgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel, hozzátéve: a beteg a szállítást követõen hunyt el - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapon."
"Felszólították vasárnap az irániakat, maradjanak otthon az új koronavírus-járvány terjedése miatt, az adatok szerint ugyanis egyre nõ a fertõzöttek és a halálesetek száma. Az iráni hatóságok ritkán szokták elismerni, hogy a vírus nem csak a betegeket és idõseket veszélyezteti. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a halottak 55 százaléka a hatvanas éveiben járt, 15 százalékuk 40 évnél fiatalabb volt."
Tegnap úgy döntöttem, ez az a helyzet, amit SHTF-nek neveznek, tehát azért "prepperkedem", hogy ilyen helyzetben legyen forgatókönyvem. Így tényleg fullosra pakoltam a kocsit, kifosztottam a lakást, ruhából mondjuk betuszkolhattam volna még néhány zacskóval, elzártam a közmûveket, és ma lehúztam a BOL-ba. Rekordgyorsan értem le, a városban is, az autópályán is megdöbbentõen minimális volt a forgalom. Amikor megérkeztem az erdõbe, hatalmas megkönnyebbülést éreztem, hogy még sikerült kijutnom a városból a karanténok, útlezárások stb. elõtt, és ráadásul megpakolt kocsival, nem pedig kalandosabb úton. Így most egyesítettem a városi tartalékokat a jóval komolyabb BOL tartalékokkal. Ez 2 fõnek 2-3 hónapra elégséges lehet, ha gond lenne a heti beszerzésekkel, + tavasz lévén fokozatosan beindulnak majd a gyümölcsök, vadnövények stb. Holnap még ezt-azt beszerzek a közeli településeken, ha még tudok, aztán próbálok minél kevesebb emberrel találkozni minél ritkábban.
Nem számolok azzal, hogy 1-3 hónapnál korábban visszamegyek a városba bármi miatt is, addig távmunkázom, már amíg biztosítottak a körülmények ehhez (is).
Ezzel mellé biztosan nem lõttél, max nyerhetsz vele. Szellemileg-lelkileg feltöltõdsz az erdõben, és még egészséges is maradsz (már ha nem vagy most is fertõzött).
az asszony ma elküldött gyógyszertárba
úgy mentem haza, hogy nem voltam patikában, mert mindegyik elõtt hatalmas sor volt
persze az is közrejátszott, hogy nincs igazi kényszerhelyzet
csak kényelmesebb lett volna, ha van még itthon ez-az
aztán még beugrottam egy kisebb boltba, hogy vegyek tejet, meg tojást
a boltban volt egy kisebb balhé, mert egyik-másik vevõ sérelmezte, hogy elfogyott pl a kenyér
hazaértem, és kihirdettem én is a zombiapokalipszist
- Ma melóból hazafele hallgattam taxisokat, egyik mondta hogy egy gyógyszerész mesélte neki hogy azért áll sok idõs a gyógyszertárnál mert sietnek 3havi gyógyszert kiváltani, meg vitaminokat vesznek.
- Környékünkön a gyárak (amelyik még nem zárt be) a mûszakos dolgozókat elkülönítik egymástól. Van ahol addig nem mehet be a következõ mûszak amíg az elõzõ nem ment ki. Van ahol elõbb mehetnek haza, van ahol késõbb kezdenek.
- Érik nálunk is a kényszerszabi, autóipari beszállítók vagyunk és az autógyárak sorra állnak le.
- Szombaton voltunk lidl, húsos hûtõ teljesen kifosztva, más viszont volt. Pénztárnál én nem láttam, de párom mondta hogy az elõttünk lévõ lefényképezte a kosarunkat. Pedig alig vettünk valamit (~6.000ft, 2 csomag üdítõ, tejföl, sajt, tészta, kis gyümölcs, gomba, pillanatragasztó), talán a 2 zacskó tészta keltette fel a figyelmét? :) Mások viszont nagy kosarakkal közlekedtek.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-51917562
nalunk meg mindig nem akarjak lezarni az orszagot, pedig szerintem mar nagyon szukseges lenne egy olaszorszag szintu karanten elrendelese!
egyenlore csak felkerik a nepet, hogy ne kocsmazzon?!?! ezen mar reg tul vagyunk, 1500+ hivatalos fertozott, ami kb 10000 igazi fertozottet jelent! es meg mindig nem akarnak csinalni semmi szigoritast, eszem f@szom megall!
Ilyenkor van az, hogy akkor hopp, beteg lettél.
Nálunk a management szerencsére nagyon jól értékelte a szitut és már múlt héten még a nagy állami bejelentések elõtt megmondták a tutit (20 fõs cég vagyunk): csak home office van a mai naptól, ha kell, ha nem. Nyilván ma bent voltam estig, mivel a függõ ügyeket le kellett zárnom, de most már úgy intézek mindent, hogy heti 2-3 alkalommal kelljen csak bemennem és minél kevesebb kollégával találkozzak. Az emberek mindent is felvásárolnak. Szerencsére gondolkozni nem szoktak, szóval vettem egy nagy adag krumplipüré port még, hogy legyen köret a sült zombikhoz :cool:
egyebkent azt en is eszre vettem, hogy a tobbsegnek lovese sincs arrol, hogy mit erdemes vasarolni.
peldaul a keszeteleket, fagyasztott dolgokat veszik mint allat.
de az etel alapanyagok ugyanugy allnak a boltokban, egyedul liszt meg a tesztak amik kicsit jobban le voltak fogyva.
de csomagolt szaraz huvelyesek, babfelek, lencse meg ilyenek mind ott alnak a polcokon, konzervekbol is meg nagy a kinalat azokat se veszik, lekvarok, majkremek ugyanugy a helyukon.
fagyasztott pizzat vagy barmi elore elkeszult fagyasztott etelt viszont egy darabot se lattam!
vizet se vesz senki! palackozott vizek ugyanugy a helyukon.
bezzeg a wc papir az kell mindenkinek, abbol most mar sehol nem lehet kapni egy guriganyit sem, lassan valutakent arany arban merik:)
Sziasztok!
Bár regisztráció idején lelkes voltam, a jó idõ végett elég sok dolgom akadt, így nagyon nem volt idõm a fórumra. Ma viszont úgy érzem, eljött az ideje annak, hogy megírjam a tapasztalataimat!
Nem nagyon érdekel, hogy beazonosíthatóbb leszek kissé, tanulságos a történetem, ez alapján készüljetek!
Én elbagatellizáltam a helyzetet, magától a vírustól nem tartok, fõleg annak fényében, hogy a mi családunk nemrég átesett egy eddig számunkra ismeretlen betegségen, ami az influenzára hasonlított leginkbbé. Hozzá kell tennem, hogy orvos látott minket, de tesztet nem végeztek rajtunk, így akár lehetett a rettegett betegség is, benne van a pakliban.
Viszont!
A mellettünk lévõ faluból egy idióta pénteken bevonszolta magát a helyi varrodába lázasan, kiderült róla, hogy bizony koronás. Ma reggel a varroda nem nyitott ki, de lényegében ez mindegy már, ha a két hét lappangást számoljuk, akkor a száz kollégája bizony javában összeszedte és terjesztette a kórt! Namármost, ugye tanítási szünet van jelenleg, de a gyerekeim ebédjét be kellett fizetnem ma, viszont a busz, amivel mentem volna, elhaladt mellettem fékezés nélkül! Dühös lettem, gondoltam, mi húzódhat a háttérben, felhívtam a pályaudvart, elmondtam a véleményem higgadtan, majd hazamentem, és a következõ busszal bementem. Férjem Bécsben dolgozik, félõ, hogy kinn reked, errõl még késõbb írok, most az a lényeg, hogy eszembe ötlött, ha nem tud hazajönni, nincs bankszámlám, amire pénzt utalhat, így kitaláltam, hogy amíg tudok, nyitok gyors egy bankszámlát is a városban. Így is tettem, de szerencsémre kifogtam egy kezdõ ügyintézõt, neki, illetve a lassúságának köszönhetõen lekéstem az ebédbefizetést. Sebaj, gondoltam, majd visszajövõk holnap... Én higgadtan vártam, hogy a bürokráciába tekeredett ügyintézõm rajtam szerezzen rutint, de feltûnt, hogy körülöttem mindenki feszült. Az egyik banki alkalmazott körülbelül percenként nyomkodta a fertõtlenítõt a kezére egy literes flakonból, és nyugtatókat kínálgatott a kollégáknak! Zárás elõtt fél órával idegesen mutogatott egy fiolát, amiben már csak 4 darab gyógyszer van, de közölte, hogy abból neki kell még kettõ!!! Nagynehezen végeztem, de ugye lekéstem a buszomat is, illetve a gazdasági ellátót is. Eszembe jutott, hogy nincs itthon wc-papír(😁), bementem hát a Coop Abc-be. Az emberek kerültek, megnéztem és meg is szagoltam magam, nem értettem, mi bajuk. Aztán észrevettem, hogy mindenki kerül mindenkit! Kezdem elveszteni a türelmem, de gondoltam, ez nem az én bajom, õk szenvednek, rájuk hagyom... A kasszáknál két fiatal, gumikesztyûs pics@ szerencsétlenkedett, remegett a kezük, ami szintén nem az én bajom volt, ezen is túltettem volna magam, de... De! Egy rostos üdítõért, 7 szem péksüteményért, egy 8-as budipapírért és két csomag kekszért 6.900.-ot fizettem, félreálltam hát, hogy megnézzem, mi került ennyibe! A cuccaimat el sem raktam, nehogy azt gondolják, valamit eldugtam, ki is derült hamar, hogy kettõ darab kakaós csiga helyett kettõ kilót számolt a kisasszony, majd jelezni mertem, mire a kasszásom összezuhant és leblokkolt teljesen. Elmagyaráztam neki, hogy ne riadjon meg, nem haragszom, ez egy tévedés, amit orvosoljunk, hogy mindenki folytathassa a dolgát! Átszólt a csaj a másik kasszásnak, mire az félvárról odabökte, hogy azért drága a csigám, mert az nem darabos, hanem kilós... Nem tehetek róla, kicsit szégyellem is magam, de reflexbõl hátbadobtam a csajt a két csigával, majd odaböktem neki én is félvállról, ha ez négy-ezer forint, akkor bassza is meg! Nem kedves ábrázattal rám nézett, de nem hagytam szóhoz jutni, közöltem vele, hogy elhiszem, hogy nehéz napja van, de azzal, hogy flegmázik, elrontja az enyémet is, és ezt bizony minden alkalommal visszakapná tõlem, ha nem lennék olyan, hogy elemzem a helyzetet, és belegondolok az õ helyzetébe! Viszont ez ritka szerencse, hogy ilyen ember kéri a segítségét, becsülje meg az alkalmat, ne éljen vissza a jóindulatommal! Mindenki lefagyott! Mosolyogva megkértem mindenkit, eladókat, vevõket, hogy vegyenek mély levegõt, aztán engedjék ki! Elmondtam nekik, hogy már felesleges egymással úgy bánnunk, mint a leprásokkal, azzal nemhogy nem segítünk, csak tetézzük a feszültséget! Ez pedig nem jó! Azt, ami megvan írva, elkerülni nem tudjuk úgysem. Ha pedig majd lemegy a vírus, mi utána is egy városban fogunk élni, én pedig nem akarok haragoskodni senkivel ilyenekért! Na eztán lehiggadtak az emberek, elkezdtek egymással is szóba elegyedni, kezdtek mosolyogni, stb... A pályaudvar üres volt, két cigánygyerek kivételével sehol senki. Pisilnem kellett, de a normális kávézók zárva voltak, bementem hát a szomszédos lebujba! Jól tettem! Ott még volt élet, fizettem is egy kör fertõtlenítõt a helyi 'elit'-nek, ezzel örök hírnévre téve szert!😁 Visszasiettem a pályaudvarra, felszálltam a buszra, de ott elkövettem egy nagy hibát; meg kérdeztem, hogy járnak-e a buszok rendesen, mert lemennék a kölykõkkel a Balaton-partra kirándulni egyet valamelyik nap, ha már így alakult, hogy ilyen szép idõben itthon vannak... Hazáig hallgattam a felelõtlenségemrõl szóló kiselõadást, már-már az esetleges halálesetekért is szinte én voltam a felelõs! Azt hittem, sosem érek haza! Végül hazaértem, de hosszú út volt. Az én következtetések a következõ:
SHTF-HELYZET VAN! AHOL MÉG NEM JELENT MEG A VÍRUS, OTT NAPOK KÉRDÉSE, DE A PÁNIK ÉREZHETÕ, ENNÉL CSAK DURVÁBB LESZ!
Én most a védekezésre összpontosítok. Hamarosan lehetséges, hogy szükségem lesz rá!
Ausztria: Bécset le akarják zárni, mert az osztrákok kirándulgatnak, kikapcsolódnak. Ennek oka, hogy ahol leálltak a munkahelyek, ott a nyári szabikat most kiírták, a labancok viszont nem akarják 'elpazarolni' ezeket a napokat arra, hogy otthon gubbasszanak.
Egyéb adalék: Nem tudom, hogy itt beszédtéma volt-e, de én arról értesültem, hogy 35.000 amerikai NATO-katona, és megannyi harci felszerelés érkezett Európába, ami egy sosem látott katonai jelenlét, hadgyakorlatnak ezt nem lehet nevezni, még ha ennek is próbálják álcázni, akkor sem. Laikusok elhihetik, de itt azért kétlem, hogy laikusok lennének többségében. Ezt az információt erõsítik nekem olyanok, akikkel kapcsolatban állok az ország számos területén. Debrecenbõl Apache helikopterekrõl meséltek, az illetõ 5-öt látott leszállni, Gyõrnél végeláthatatlan hosszúságú vagonokról írtak, amik harckocsikkal és tankokkal voltak tele. Magam kedden egy hatalmas harci repülõt láttam alacsonyan felettünk elszállni, a kisfiam nagy örömére. Egy órája pedig egy 'égi konvoj' haladt el felettem, csak az alacsonyan szálló fényeket láttam meg, ahogy libasorban, hangtalan haladnak egy irányba. 11-et számoltam meg, de az elejét nem biztos, hogy sikerült elcsípnem.
Minden, amit írtam, az én tapasztalataim, nem akarok sem pánikot kelteni, sem fontoskodni. Mindezt azért írtam le, hogy lássátok, mi történik ott, ahol a vírus felütötte a fejét. Egy barátnõm mesélte, hogy 5-10 kiló kenyereket vesznek az emberek. Én nem is a vírustól félek. Az emberektõl tartok. Tõlûk viszont nagyon. Én riadót fújok, aki gondolja, megfogadja a tanácsom, és megy a BOL-ba, amíg tud! Gyõrben az a pletyka, hogy karantén alá rakják, akárcsak Bécset. Erre készültünk, ne habozzunk idõben cselekedni. Szerintem. Minden jót nektek, vigyázzatok magatokra!
Ma még bementem a közeli kisvárosba az ottani Pennybe. Sokan voltak, de nem durván. A vásárlók egyharmada (vagy csak negyede) fullra pakolt kocsival küszködött, másik harmad átlagos, harmadik: 1 db energiaital, chips ilyesmik. A rizses polcok, húsos hûtõk, mirelithûtõk bizonyos része eléggé ki volt fosztva, némelyik teljesen. Mindenki összevissza fogdosott mindent, minden egyes krumplit kézbe vesz, finnyásan visszadob stb. A pénztárnál, mivel érintõs bankkártyával fizettem 5000 Ft felett, be kellett ütnöm a pinkódot a mindenki által megfogdosott terminálon. Ennyit a PayPass-rõl. Persze közben a mindenki által összefogdosott bevásárlókocsit toltam, miközben kézfertõtlenítõt nem lehet kapni. Aztán átmentem a közeli faluba trafikba, borászhoz, semmiféle veszélyérzetet, elõvigyázatosságot nem tapasztaltam sehol. Vidéken még nem kapcsoltak az emberek. Bár a falusi hentesnél azt mondták már két hete, hogy nagyon megnõtt a sertészsír-vásárlása. "Valaki 1 kilót is vesz." A borász felesége: "a gyerekek persze nagyon örülnek az iskolabezárásnak".
Ennyit a magyarok tájékozottságáról, felvilágosodottságáról ebben a rezsimben.
Jól tetted! Én ma benn voltam a városban. Apokaliptikus állapotok kezdenek kialakulni! Hazaérve eldöntöttem, még holnap mindent elintézek, aztán elszigetelem magamat a fiaimmal itthon. Sajnos férjem nincs itthon, úgyhogy eljött az ideje egy olyan forgatókönyv kialakításának, amiben õ nem szerepel. Ezzel sajna nem számoltam! Vigyázz a disznókkal az erdõben, már malacoznak!
Kérdés: a határlezárásnak mi értelme van akkor, ha már az összes ország fertõzött? A könnyebb ellenõrzés lehet az oka? Mi a helyzet az illegális bevándorlással? Déli országok is fertõzöttek, mégis tömegek mászkálnak át a határon dél felõl.
Talán egy kicsit segíthet a határzár, de túl sokat szerintem nem. Ugyanakkor az idõnyerés is fontos, hogy jön a nyár az talán javíthat a helyzeten, meg ugye remélhetõleg csak lesz oltás is ellene.
Olaszországban hagynák meghalni a 80 év feletti koronás betegeket
"Drámai a helyzet az új koronavírus miatt az észak-olaszországi Piemont régióban, ahol terv készül arra, hogy a 80 év feletti vagy más okok miatt súlyos betegséggel küzdõk esetében megtagadhatják az intenzív osztályon való kezelést, ha nem lesz elég kapacitás – többek között ez áll abban a dokumentumban, amelyet Torinó válságkezelõ csoportja állított össze, és a brit The Telegraph birtokába jutott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy halálra ítélik ezeket a betegeket - írja a Magyar Hang."
Nem tudom, de a vírust lelõni nem lehet, meg már az Államok is tele van fertõzöttel, úgyhogy hiába gyakorlatozik a NATO. Ezzel csak még nagyobb fertõzésveszélybe sodorják saját magukat is. Bár lehet hogy ez már valami poszt-apokaliptikus gyakorlat, nem a szokásos háborús. (Katonai rendfenntartás? Fosztogatás megfékezése?)