Szerencse, hogy nem lett izületi/szalag sérülésed...
Erre edzeni kell.(nekem sem menne.)
Printable View
Azért ezen jót mosolyogtam. Ebbõl látszik, hogy sokan nem túlélni, hanem mások nyakán akarnak élni - legalábbis addig amíg nem találnak munkát(persze Európában így is nagy a munkanélküliség és hogy hoznának létre újabb 1-2 millió munkahelyet?).
Hajzselé fontosabb a víznél - hogyne :haha:
Gyógyszerek - oké
telefon - oké (de valószínûleg nem tudják a magyar mentõk számát sem :rolleyes:)
pénz - oké
élelmiszer - oké
A legfontosabbról megfeledkezett az összes tojáshéjas hátsójú áll "túlélõ" - A VÍZRÕL
Hogy lehet víz vagy legalábbis 1 db vízzel megtölthetõ 1l-es kulacs/pet palack nélkül elindulni??? Nóórmáális??
Vízszûrõrõl már nem is ábrándozok, de egy faszenes szûrés elég kézenfekvõ és ingyen van a tábortûz maradékából, pet palackot meg sok helyen találnak hozzá.
mmilan21,
Azt hiszem nagyon szégyellném magam, ha valaha arra vetemednék, hogy háborús menekülteket nevessek ki...
Hogy melyik mennyire menekült, azt szerintem itt nem tudjuk eldönteni. Az biztos hogy se a vizet, se az élelmet nem becsülik. (Amit én egyszerûen nem tudok megérteni.)
Akik tényleg háború elõl menekülnek azok tudják mi az hogy nélkülözés és nem pazarolnak! Az átlag magyar ember is tudja hogy mi az hogy nélkülözés - én is.
A cikk tartalmára reagáltam és nem általánosítottam.
Szerinted mennyire elõre látó gondolkodásra utal, ha valaki olyan dolgot mint pl. hajzselét hoz magával a menekülõ zsákjában egy létfontosságú eszköz helyett?
Ha nem általánosítasz akkor természetesen rendben van. Nyilván a hajzselé a legfeleslegesebb dolog amit el tudok képzelni, de menekülõknél tipikus, hogy felesleges dolgokat is hurcolásznak. Nem a mi dolgunk eldönteni, hogy ki a menekült és ki nem. A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság szerint a cikkben szereplõk menekültek. Ez egy jogi kategória, lehet rajta vitatkozni, de az egyszerûség kedvéért fogadjuk el a szakértõk minõsítését.
A felszerelésre visszatérve a valóság azt mutatja, hogy sok cuccal indulnak és minimalista felszereléssel érkeznek. Ez a valóság. A teljesen felszerelt BOB pedig inkább a békeidõben mondjuk egy tornádó elõl menekülõ amerikaiakra jellemzõ.
Egyébként érdekelne a reakció, ha egy katonai hátizsákos, baltás-késes, katonai fejadaggal, EÜ csomaggal, gyalásóval, sátorlappal, tûzgyújtóval felszerelt szír férfi feltûnne a határon és elmesélné, hogy helló én csak prepper vagyok, félre ne értsétek barátaim....
Az ember,akit itt bemutatsz,az nem fog Európába jönni élõsködni!Az az ember egy gondolkodó lény,nem csak gyerekcsináló ösztönállat!Idézet:
Egyébként érdekelne a reakció, ha egy katonai hátizsákos, baltás-késes, katonai fejadaggal, EÜ csomaggal, gyalásóval, sátorlappal, tûzgyújtóval felszerelt szír férfi feltûnne a határon és elmesélné, hogy helló én csak prepper vagyok, félre ne értsétek barátaim....
Az az ember elõre látó,felkészült,100%,hogy dolgozik,meg van a helye,nem szorul másokra és nem vinnyog,randalírozik,üvöltözik a gyûjtõpontokon!
Ilyen embert nem fogsz ezek között találni!
Meg sem fogod találni! ;)
Doom,
A szírek teljesen átlagosak lehettek, amíg el nem kezdõdött a háború. Érdemes megnézni a szír városok háború elõtti képet. Több mediterrán város is látható, tengerpart, jó kaják, normálisnak nevezhetõ élet. Ezt lõtték zéró pontra az iszlamisták és az ellen nem hiszem, hogy sokat segít mondjuk egy néhány havi tartalék.
Aki pedig nagyon vonzódik a háborús dolgok iránt az maradt és választhat az egyre sokasodó fegyveres szervezetek közül, akik feleslegesen lövik egymást. Ha jól emlékszem, a térségben Libanonban volt sokáig polgárháború sõt az Irak Iráni háborút is idesorolom, egyiknek sem volt semmi értelme.
Beszéljünk a felszerelésrõl, hiszen ez a témánk. Továbbra is meggyõzõdésem, hogy érdemes felülvizsgálni a BOB tartalmát. A klasszikus bozótharcos megközelítés helyett egy néha városi, néha vidéki környezetben való mozgáshoz szükséges cucc a jobb, mobiltelefonnal, töltõvel, pénzzel, városi ruhával. Katonai és terepdolgok kerülendõk, de egy sátoralj vagy meleg ruha nagyon kellhet. Vegyük észre, hogy akik itt menekülnek azok túlélõk a maguk módján.
Pont ezért indítottam a 10 dolgot topicot!Idézet:
Beszéljünk a felszerelésrõl, hiszen ez a témánk. Továbbra is meggyõzõdésem, hogy érdemes felülvizsgálni a BOB tartalmát. A klasszikus bozótharcos megközelítés helyett egy néha városi, néha vidéki környezetben való mozgáshoz szükséges cucc a jobb, mobiltelefonnal, töltõvel, pénzzel, városi ruhával. Katonai és terepdolgok kerülendõk, de egy sátoralj vagy meleg ruha nagyon kellhet. Vegyük észre, hogy akik itt menekülnek azok túlélõk a maguk módján.
:thumbup Igazad van be kell olvadni a környezetbe,ilyen helyzetben ez a legjobb taktika.Idézet:
A körülmények! Káosz! fosztogatás,népvándorlás,a rend felbomlása,termelés,egészségügy,közmûvek leálltak!
A helyszín mindenhol!Városi környezet,vidéki környezet,hegyvidék,sivatag.Mindegy mindenhol helyt kell állni,nem tudni mit dob a gép!
Bár néha sokkal jobb a fõvonaltól távol maradni.Ez helyzet függõ és ezért erõltetem,a rugalmas gondolkodás és cselekvés elsajátítását.
A katonai dolgokat speciel én azért részesítem elõnyben ,mert jó minõségû és tartós.De ebben is van finomabb vonal.Pl a hátizsákom barna,katonai,de barna!Nem terep ,hanem olyan semmilyen.Az ,hogy molle? Állítom az emberek háromnegyedének fogalma sincs,hogy az mi.
Igazad van,rohadt nehéz megtalálni az egyensúlyt,fõleg ebben a menekült helyzetben.De õk nem menekültek és nem magukról gondoskodnak!Neki indúltak ,mert miért ne!Azzal a tudattal,hogy nekik jár! Minden JÁR!Mert a liberális Európát ki kívánják használni.Ki kívánják használni a jó szándékot,az empátiát a segítõ szándékot.Ezért én nem keverném õket a bob-témakörbe!Mert ha semmit sem hoz akkor is kap mindent,mert dolgozni büdös,élõsködni,követelõzni meg nagyon megy.
Nem szerencsés ezért ide keverni õket.
De nézzük a normális világot!
Vidéken az lóg ki a sorból aki nem bakancsba és terepruhába jár!Nálunk vidéken minden településen ebbe járnak az emberek,mert olcsó,tartós,meg lehet a vásárba venni és kényelmes.A papa wodland színben pompázik a biciklin a bolt felé.
Tehát nem ördögtõl való a katonai szín.
Abban igazad van,hogy kell pénz,teló,kommunikáció.De ha elfér,miért ne lehetne egy csajka,kanálgép,katonai élelmiszer csomag a zsákba.Akár balta is.
Igen, a katonai felszerelések elérhetõ árban sokszor olcsóbbak. Igazad van, vidéken gyakoribb és jobban elfogadott a terepszín, más országokban nem tudom mennyire elterjedt, de praktikussága miatt emiatt elképzelhetõnek tartom. Én is most gondolkodom egy normál színû molle rendszerû hátizsák beszerzésén, ami túrazsák lenne elsõsorban. Éppen a molle rendszer elõnyei miatt fogok ilyet venni. Nem értem ez miért nem terjedt jobban el a túrázók között.
Vannak katonai(és katonai jellegû) zsákjaim, nem is egy. :)
A MOLLE rendszer számtalan elõnye mellett azért van hátránya is:
pl. a hátizsák külsõ felületének lehetõség szerint síknak kell lennie(hengeresen feszül majd a szalag), ez a túrazsákokon nehezen megoldható.
A zsák árát megnöveli a molle-kialakítás, ha nem tesco tactical kategóriáról volna szó, mivel a legtöbb túrazsák anyaga nem bírná el a plusz terhelést, emiatt erõsebb(és drágább) anyagokat kell használni.
Nem mindenkinek tetszik a katonás dizájn.
Azért a Lowe Alpine, Arc'terix, Karrimor, stb. gyárt katonai kivitelû túrazsákokat, iszonyat kényelmesek, viszont sajnos az áruk nem a legalacsonyabb kategória.
A terepszínrõl:
Elõnye a rejtõzés, a hátránya, hogy adott esetben ha olyan helyzetben vagyok, nem biztos, hogy a kérdés lesz az elsõ az automata védekezõ-megelõzõ tevékenységgel szemben...(militáns beállítottságú személy->fegyvere lehet vagy nem baráti társaság elõreküldött megfigyelõje...)
Szeretném megkérdezni,azoktól akiknek van kész bob(menekülõ csomag) a birtokában,hogy mi a személyes tapasztalatuk?
Mik a próbák,tesztek eredményei? Esetleg tudna e segíteni egy kipróbált összeállítás leírásával?Elõre is köszönöm!
van nekem is egy ilyen bug out bag-em
bar nem igazan koveti a tulelos koncepciot, inkabb a valos helyzetekre van elkeszitve.
roviden igy nez ki, ezek vannak benne:
-,,iroda'' masolatok az osszes hivatalos dokumentumjainkrol, utlevel, bank stb
-valltas ruha 3 fore, asszony, leany, jomagam
-egy kredit kartya es kp
-egeszsegugyi es tisztasagi csomag
-mobil telo, kartya es tolto
-menekulo keszlet: nagy maglite lampa, fejlampa
2 kezi porolto
acs kalapacs
hat ennyi, ha hirtelen el kell hagynom a hazamat erre van szuksegem
a lakastuztol tartok a leginkabb mint lehetseges oktol amiert el kene hagynom a lakasomat.
a maglite rudlampa eros es jol hasznalhato ablak uveg toresre is. ha az ablakon keresztul kene elhagynom a lakast.
az acs kalapacs szoghuzo feje jol mukodik feszitesre esetleges ajto nyitashoz ha valamaelyik beszorulna. (3 ajton kel atjutnom mig kierek a lakasbol a parkoloba) vagy csak egyszeruen leverem a zarat a kalapacsfejjel. de ha nagyon be lennek szorulva a lakasba a kalapaccsal vernem szet a falat, hogy atjussak a szomszed lakasba vagy ki az erkelyre ha kell. a porolto azt hiszem egyertelmu.
hat ezert valasztottam ezeket a szerszamokat.
de ha valami hivatlan vendeg is proballna bejutni a porolto maglite/kalapacs kombo egesz jo onvedelmi eszkoznek is:)
Így már értem. Valami ilyesmi nem lenne jobb: http://veghteam.hu/termek/acsbalta-k...kg-struc-muta/
a fejsze vege jol johetne de hianyolom rola azt a szoghuzot ami az acs kalapacson van, majdem olyan jo mint egy feszito vas, jol lehet vele zart ajtokat feltorni.
http://www.cserebere.hu/termek/lux-t...r-acs-kalapacs nekem olyan van mint a kepen a jobb oldali. de veszek egy olyat mint a baloldalon lathato azon van minden:)
Inkább a bal oldali ha választanom kell, de én inkább tûzoltófejsze párti vagyok.
Hát igen!Voltaképpen egy jó Bob-összeállításánál sok mindent figyelembe kell venni.Mindent nem lehet mivel nem bírnánk el és egy adott szituációban egy másik összeállítás veszélyes is lehet.
Mire gondolok? pl.egy földrengés esetén a menekülésnél,nem kell fegyver,mint pl.a fosztogatók közötti kitörésnél,mert egy ellenõrzõ pontnál kattanhat a bilincs.
A jó bob egy alapcsomag,a minden szituban szükséges dolgokkal és mellé készítve a speciálisan arra katasztrófára szükséges kiegészítõk.
pl. egy lakástûznél,az élelem,menedék,víz,iratok,gyógyszerek,fejlámp a mellett---kell egy nagy vizes takaró,égést kezelõ eü.csomag,légzés védelem,tûzoltó cuccok és akár ajtó nyitó eszközök(fejlámpa is kell,de az benne van az alapcsomagba ). De a vész elmúltával ezek fölöslegessé válnak.
De más kell radioaktív szennyezõdés,mérgezõ gázok elöli menekülés,földrengés vagy zavargások idején,
Elég összetett egy jó bob kérdése.
ahogy te is irtad ha mindenre felkeszulnenek nembirnank el a bob-t
egyszer mar keletettek a tuzoltok mert eltort egy gaz cso es kilakoltattak a kornyeket. meg egyszer meg regebben erdotuz miatt kelett majdnem menni de aztan sikerult megallitaniuk a tuzet.
nekem ezek a dolgok maradtak meg mint veszesetek amiert el kene hagynom a hazam. ezek mind valos es ismetlodo esemenyek, folyamatosan tortennek lakastuzek meg gazszivargasok. foldrengesek szerencsere nem tul gyakoriak europaban.
szoval en ugy latom ha valami ilyesmi tortenne, tuzvesz vagy gazrobbanas, amik csak kis kornyeket erintenek nem rohannek mindjart az erdobe tulelni mint a sok youtube videos emberke. csak az elso szallodaig kell menni. ez az en tervem arra az esetre ha valami helyi szinten tortenik.
ha orszagosan tortenik valami arra meg nincs tervem.
Bombát a BOB-ba! Mármint kalóriabombát a hátizsákba. 1 liter étolaj kb. 9000 kcal. Válasszunk még hozzá 1 literes bõvebb szájú mûanyagpalackba mézes diót! Annak a kalóriatartalma durván 5000 kcal (mert 10 dkg méz 320 kcal, 10 dkg dió 672 kcal). Ez a 2liternyi készlet önmagában szûk 1 hétig, vagy közben beszerzett ételeket (gumók, termések, levelek, állat, liszt, tészta stb.) kiegészítve több hétig életben tart.
Igen. Jobb híján. Ha már választani kell, az életben maradásra szavazok - ilyen áron.
Az éhhalál lehet nem visz el, de a májhalál tuti! :D
Amit lehet ki kell próbálni! :D
A legtöbb veszélyes dolognál van egy testérzet ami figyelmeztet.
Mivel lehet kitolni a mennyiséget? Cukor, keményítõ, sav (ecet, citromlé), rost, só, csípõs, víz, (alkohol :O )? Lehet, hogy ezeknek valamilyen kombinációja...
Valószínûleg egyénre is jellemzõ!
Aztán azt is érdemes figyelembe venni, hogy az éhezõnek mindig elõször könnyen emészthetõ dolgokat szoktak adni, tehát lehet, hogy az adagolással is el lehet tolni a dolgot
Ha van tapasztalat az olaj, mint túlélõkalória fogyasztásról azért írjátok meg :D
(egyébként irgalmatlan mennyiségû zsírt és olajat tudok elfogyasztani, de nálam is van határ :D )
a méz a legkönnyebben emészthetõ táplálék. Az olajfogyasztást mindenkinek saját magának kell kitapasztalni. Én speciel kortyolgatom az olajat, semmi hasmenés. Mondjuk szerintem ez vércsoport függõ is. Lásd vércsoportos táplálkozás.
ha mar olaj meg zsir a tema akkor szerintem a legjobb olajban sult zsiros tulelo kaja a toportyu.
olajtól fosol és szétcseszi a májad, és epe görcsöd is lesz egy idõ után. oliva olajat viszont lehet inni bár annak nem tudom mennyi a kaloria értéke. zsír se jobb sokkal. ezekkel az a gond hogy a szervezeted nehezen oldja fel és emészti meg.
Sziasztok,
Nagyjabol kapcsolodik a BOB-hoz, ezert ide teszem.
Azon gondolkozok, hogy mi mennyire fontos, mire/mivel keszuljon az ember.
Nem a megszokott valoszinuseg*hatas elv alapjan csoportositva, hanem 3 nagyobb blockot alkotva:
-SHTF eseten biztosan szukseges, kritikus
-SHTF eseten lehet hogy kell, ekkor kritikus
-SHTF eseten jo ha van
Az egyes blockokon belul pedig az alapjan csoportositva a dolgokat, hogy mi mennyire gyorsan kell.