Hmmmm.....
http://www.hasznaltauto.hu/auto/ford...rostar-8318268
Printable View
Anulutól átvehetõ a páncélautó. :haha:
ötletnek nem rossz csak 4,3 benzin motor meg a sok súly nem fogyaszt keveset bár ez inkább városon belüli cirkálásra tuti
Ezen agyalok eppen, masodik, horgasz/vadasz/hetvegi/prepper autonak. Sajna sok penzem nincs a dologra. Amcsi preppertarsamnak is ilyen van. S klafa az araert... http://www.autotrader.co.uk/classifi...zuki?logcode=p
Nézesd jól át, ha okés, ennyiért ingyen van.
Ezt vettem ma, 350 angol penz, oreg, muszakilag rendben van, automata Vitara. Extra szett gumi, itt-ott horpadas. Masodik auto lesz, csak horgaszni, loni jarni. Meg szukseg estere. Kep kesobb.
Kicsi. 5 cm-t meg van emelve. Pont azert vettem, mert az araert csoda, egyszeru, lehet mindenfelet venni hozza, egy hasznalt komplett motor 110 font hozza, bontva. Munkatarsame volt. Ket kep. Most felniket keresek, hogy visszarakhassam a 50/50%-os gumikat (utca,terep). Ugy kb olyan lesz, mint amire kell. Csatolmány 5071Csatolmány 5072
Nem komoly terepezesre szanom, csak arra kell, hogy ne maradjak ott sehol. Tegnap is remegett a lec az agyag galamb loter felazott, fuves, dagonyas parkolojoban, a kis varosi automnal.
big lájk!
az emberek javarésze amúgy se komoly terepen akad el, hanem könnyû/felázotton, ahol azt hiszi, hogy még megbírja a vas :) de az ilyeneken ez pont át fog segíteni
Ma kicsereltettem az osszes olajat, meg az egyik lengescsillapitot, ami banan alakura volt gorbulve. Masik terepgumi lesz, mint mondtam. Ma megyek ertuk. Majd csinalok kepet, ha megvan.
Ezt csak megerõsíteni tudom.
Pl.: Az Opelünkön eltört a bal hátsó rugó és mindkettõt cseréltettük, mert a kifáradt (régi) rugó nem olyan tulajdonságú mint az új. (Ha már meg volt bontva a kocsi akkor a lengéscsillapítók is ki lettek cserélve) Ja és nem "szervízben", hanem szakembernél - így olcsóbb és rugalmasabb errefelé a javítás, azonos minõségben kivitelezve.
Érdekesség, hogy a vasúti kocsiknál is párban cserélik az alkatrészeket, vagy ha a régit rakják vissza, akkor is elõtte bemérik a tulajdonságait. Ugyanezen okok miatt.
Vitatkozok!
Lengéscsillapítót és rugót mérõpados mérés alapján szükség szerint cserélünk. Beszerelés után újra mérünk. Sokszor olcsóbb mint vakon párban cserélni.
Egyébként a rugó nem fárad ki. Csak te nem kaptál olyat, mint ami be volt szerelve.
Sztem igaza van mindkét félnek.Igenis van h "kifárad" az anyag.de én inkább elhasználódásnak mondanám.A csere (pl. lengéscsillapitó) olcsóbb ha beméreted és ha lehet csak egyet cserélsz.De én személy szerint jártam úgy h az új(utángyártott) leng.csill. nem "tudott" annyit mint az eredeti.Nem minden esetben indokolt a párban cserélés szerintem.Természetesen néha van olyan h csak páros cserével tudunk megfelelõ javitást elvégezni.
szerintem nálad a pont. A rugó is el tud fáradni, bár sok kell neki, de elröppen 1-200ezer km és nem úgy rugózik már mint fiatalkorában. A LCS-t meg mérni szokták. Amikor a terepjárót vettem a bal elsõ olyan hitvány állapotban volt, hogy el tudott pattogni a kerék az úton balra kanyarodásnál, elég rossz érzés. Aztán padon kiderült, hogy a másik három lcs közül a legjobb van 51%-on, úgyhogy repült mind a négy, örültem volna, ha párban kell cserélni :))
A masik szett gumibol nem lett semmi, mert olyan allapotban volt, hogy nem vettem meg. Most uj gumikat veszek majd kb 1 honap mulva. All terrain gumi. Meg a mereten vacilalok. Eredetileg 195-osok valok ra, de tobben azt mondtak rakjak nagyobbat, 215 vagy 235.... Nem tom. Lengescsillapitora a szerelo azt mondta, hogy csak egyet kell cserelni, nem part. Mondjuk itt az auton egy tengelyen is lehet kulonbozo mintazatu gumi.... Ami tok gaz. Szvsz. Megvettem a Haynes konyvet is. Meg az ekszijcsere van betervezve. Aprilis vegen muszaki.
akkor szerintem a 195 méretre nem fog rámenni a 235 méret továbbá figyelj a váltószámokra. Pl most 195 / 65 / 16 gumi van rajta annak a váltó mérete kb. 225/ 55 / 16 gumisnál van táblázat de neten is találsz. ha nem azonos a méret csalni fog a km órád de az nem is baj viszont a kerékagy csapágyak terhelése megváltozik ezért hamarabb megy tönkre.
és lévén összkerék hajtás 4 egyforma gumi
" vitatkozóknak." :D de elfárad a rugó is csak lassabban mint a gátló sõtt a laprugó ( amerikai autók és terepjárókban ma napig ) el is törik ha elfárad.
<OFF>
Had trollkodjak ide is egy kicsit! :D
Az anyag nem elfárad, hanem kifárad a sorozatosan ismétlõdõ igénybevétel miatt. Így elfáradni nem tud.
És felhívom a kedves budapesti fórumtársaim figyelmét, hogy vegyék figyelembe a hányattatott sorsú vidékiek helyzetét is. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy az általuk koptatott útfelület egyenletesen kátyús, így mindkét oldali futómûvet hasonlóan terheli és teszi tönkre. Vidéken az útpadka jóval rosszabb minõségû, mint az út tengelyvonalában. Így a futómû igénybevétele nem egyenletes, hanem a jobb oldali gyorsabban amortizálódik. Hamarabb megérhet a cserére. Így elképzelhetõ, hogy csak az egyik oldalit kell cserélni, ha a másik elhasználódása még határértéken belüli.
Azon kívül londonercsecse esetében szerintem nem errõl az esetrõl van szó. A csere oka fizikai deformálódás, ami nem kifáradásos jelenség, hanem inkább utal egyszeri dinamikus terhelésre. Azt a futómûvet valaki irgalmatlanul odaverte valamihez a terepen, nem pedig a kátyúk rázták használhatatlanra.
Ennyit szerettem volna elmondani... Kérem kapcsolja ki! :D
</OFF>
Ó igen a laprugók... emlékszek még a sulis éveimbõl, hogy eltört az egyik pótkocsin a laprugó, úgyhogy azok se örök életûek.
A mi Opelünkbe volt már 120.000+ Km és egy mélyebb 10-20 cm mély "láthatatlan" útbesüllyedésbe hajtottunk bele a TESCO környékén (ekkor tört el a rugó), ahol a kamionforgalom is terheli az utakat. Ráadásul szikrázó napsütéses idõben, így nehezen észrevehetõ volt a mélyedés.
Miután lecseréltettünk mindent, észrevehetõen stabilabb és csendesebb lett a kocsi.
Pontosan, elozo tulaj (amcsi preppertarsunk, pillowpants neven jart mar itt) nagyon kuldte neki 1 honapig a terepen. Lett egy horpadas is rajta, meg ez a lengescsillapito. Szerelonel felemeltuk, s alaneztunk (en is), s nem talaltunk mast. Amugy katyu erre is van dogivel, meg buzi fekvorendor, hogy szejjelverje a kisautod...
..normál használatra ...NE....csúszik a jégen,letaposott havon...esõben csak lépésben...az abs-sel szerelik kocsik pedig kínlódnak mert nem tud mit kezdeni a cucc a szituval...szóval ha nem kifejezetten erdõt járni,mezõgazdaságra vagy extrém hibaelhárításra,katasztrófa védelemre készülsz ...inkább ne...ja és arra készülj,ha beragadsz nem a gumi fog kipörögni...hanem a kuplungtárcsa,a hajtáslánc,vagy ami enged...de valami fog engedni....Idézet:
All terrain gumi.
..ilyen gumival járok minden nap..;)
..akkor még pár szót ezekrõl a kifáradásos dolgokról.....30 éve vezetek terepjárót és ott kell lenni a hol a part szakad (nem a part..vezeték,de mind1)...nem véletlen,hogy szinte le sem vizsgáztatják a kocsikat ,inkább cserélik..mert amit kapnak..azt nem oldja meg egy rugó csere..a kasznik is mennek...csak gondoljatok bele mi erõ dolgozik amikor nekifeszül a traktor és 2-300 métert húzza a kocsit a szántásba...
Használtként megvásárolva.amelyik nem parádés kocsi volt,hanem terepjáróként használt arra költeni egy fillért is felesleges pénzkidobás..beülni oszt széthajtani amíg megy...
http://www.goodyear.eu/hu_hu/tires/4x4/wrangler-at-r/
http://www.goodyear.eu/hu_hu/tires/4...p-all-weather/
..ilyesmit...a lényeg,hogy ne legyen kopott...no nem azért mert a rovátka "kapaszkodik"....mert nem kapaszkodik....hanem mert a kicsi rovátkába beleragad a sár és nincs súlya az 1-2 mm-es sárnak,hogy kidobja a centrifugális erõ..nem tud "tisztulni" a gumi...nem kell széles gumi sem,csak amit gyárilag szerelnek az autóra...
Ha elakadsz...az elsõ dolog...ne erõltesd...szállj ki nézd meg mi a helyzet...ha nem vészes próbálgasd elõre hátra,normál gázadással,közben picit forgasd a kormányt...
...ha már van egy méteres "csapásod"....akkor elõre és hátra...próbáld meg csutka gázzal lendületbe hozni...általában sikerül...ha nem próbáld másik irányba....azt azért folyamatosan ellenõrizd,hogy az alja ne üljön fel,mert akkor a vontatás is problémás lesz....Csatolmány 5097...de cicák szeretik az all -Terrain gumit...
lehet, hogy amin te járkálsz az szar, de van hatmillió féle mintázat és gumikeverék minden gyártónál, a GY-tól a kingkong-limlom kínai noname-ig.
Általában jobbak aszfalton, mint terepen (az ilyennel szerelt izékkel 90%-ban nem mennek le az aszfaltról) de vannak kivételek. Majd a szaktárs vesz olyan gumit ami az õ használatának megfelel. az autó amit vett amúgy is stock - nem offroadra való, hanem kicsattogni a lõtérre földúton/gravelen. Arra meg számos AT gumi jó, és akkor nem kell a berregést hallgatnia aszfalton, és nem koptatja el a szép rücsköset párezer km alatt.
Az AT gumi ésszerû kompromisszum.
azért tegyük hozzá hogy olyan gumit nem mutatsz nekem ( szögesen kívül ) ami nem csúszik jégen és letaposott havon.
A svédek nem véletlenül használnak a személyautókon is szöges gumikat, valóban csúszós úton mással esélyed nincs. Mondjuk olyan idõben meg csak az induljon el akinek nagyon fontos dolga van.
De mintha elkanyarodott volna a téma, Londonercsecse egy szóval nem írta, hogy offroad versenyre készülne, mert akkor már az autóról is le kellett volna beszélni. Szvsz egy sima all terrain gumival jó leszel vegyes felhasználásra és nem extrém terepre :thumbup
Télre meg téli kell, ennyi. Ja a széles felni-gumi meg felejtõs hacsak speckó felhasználásra nem szánod mivel azokat leginkább dísznek teszik fel a városi cirkálókra, cserébe drágább és a fogyi is megugrik. Inkább a gyári méretben vegyél abból a pénzbõl egy jobb minõségû gumiszettet!
Kérem valaki segítsen!..hogyan alakul a kötelezõ biztosítás,ha..
jelenleg személyautó van B10
3,5 tonna alatti kétszemélyes kisteher lenne (pl citroen berlingó)
átvihetõ e a bónusz,milyenek a díjak? kell menetlevél ha magánszemély.magáncélra használja? elõre is kösz!
Magánszemélynek magáncélra nem kell menetlevél a 3,5t-nál kisebb jármûre.
A menetlevelet arra találták ki, hogy ha gazdasági társaságként a költséget elszámolod, akkor a jármû futását tudd mivel igazolni. Egy köteg borítéknál ezt számlával igazolod, de az üzemanyagköltségre nem elég a molos számla, az is kell, hogy a gazdasági tevékenység során mikor és hogyan használtad fel azt az eszközt (jelen esetben az üzemanyagot és az amortizációt), amely értékével csökkented az adóalapod, és ami után visszaigényeled az áfát.
Amúgy a berlingo és társai nem túl jók, ha rendes autónak akarod használni. Azért mondom, mert azt is használok a melóban. Egy sima dobozos pickupot kizárólag rakodhatóságban nyomnak le (alacsonyabb fenéklemez, oldalajtó, és minimálisan nagyobb raktér), ám ez utóbbi lehet ötszemélyes is, és azért mégis jobban autó formája van. Hasonló célra megfelelhet még a régi nissan patrol, vagy bármelyik 7ülésessé varázsolható nagy kockaterepjáró.
A berlingo kategóriájú kisteher akkor jó választás, ha tényleg teherszállításra akarod használni. Pl. egy rotációs kapát csak akkor tudsz betenni egy pickupba, ha leszeded a kormányt. De ezért a kompromisszumért cserébe ha többször használod autóként, mint málhásszamárként, akkor jobban megéri.
és tegyük hozzá hogy gyenge a futómûve és nem gömbfejet cserélsz pár ezer ért hanem komplett lengõkart 30 ezerért. a hátsó híd rendszerint megrogyik a csapágy berágódik rajta. javítás 100 e.
nekem volt 2,0 HDI ezeket leszámítva jó kis kocsi volt
Ha másik autó helyett veszed és nem mellé akkor egyszerûen átviheted rá a bónuszt, az üzembentartóhoz kötõdik, amennyiben az elõzõ szerzõdésed 2 évnél nem régebben szûnt meg. Az okozhat gondot, hogy teherautó besorolású a jármû, ami más jármû kategória, de a tájékoztatók nem említették kizáró oknak az átvitelnél.
A sok krákogóra meg ne hallgass! :) Sok örömöd lehet egy ilyen kategóriájú autóban. Egy személynek még mobil lakásra is alkalmas kis kompromisszumokkal. 6 éve használok egy Renault Kangoot, vadkemping alatt laktam is benne. Természetesen ennek az autónak is hibái és gyengéi, de karbantartással megelõzhetõek a súlyosabb problémák. A teherautó elõélet sajnos rossz ómen, a megszámlálhatatlan kilométer és (ki)spórolós karbantartás jellemzi a többségüket.
Az elõnye, hogy nem drágább az üzemeltetése, mint egy személyautónak, de jobb a helykihasználása. Arra készülj fel, hogy a teherautó mivolta miatt jobban fognak szívózni veled. Kezdve a drágább megyematricával (B2 kategória), folytatva a folyamatos ellenõrzéssel (mert nincs ráírva, hogy magánszemély üzemelteti és menetokmány ellenõrzést akarnak tartani), egészen az autóstársak utálatáig (mert benned is az agresszív fehér furgonost látják).