Akkor ideje prepper szempontból elõrébb lépni a terepfutás gyakorlásával. :) De elõbb terep-séta, hogy szokja a bokád. :)
Printable View
Akkor ideje prepper szempontból elõrébb lépni a terepfutás gyakorlásával. :) De elõbb terep-séta, hogy szokja a bokád. :)
Köszönöm a tanácsot :) meg lesz fogadva :)
Ma egy lényeges dolgot csináltam. Barátnõmmel beszéltem errõl az egész prepper témáról, a héten nem elõször, de ma volt a leglényegesebb beszélgetés. Mondtam neki hogy miért is csinálom, gebasz bármikor lehet, szeretném megvédeni magunkat, már amennyire lehet. Ezért veszek ezt-azt, ezért csinálok ezt-azt. Elfogadja, megérti. Szoktunk beszélgetni arról, hogy hogy mi következhet be, de õ nem szeret errõl hallani, elrontja a kedvét, ezért nem is szoktam erõltetni a témát, de persze lassan adagolom neki. Mondta, hogy pár dolgot jónak is lát és szerinte is hasznos, például a konzerv(készlet)-tárolás. Ez a nap már megérte.
Majd mond neki, hogy a nagymamáink is ezt tették. Elraktározták a lisztet, cukrot, lekvárt (.....) és konzerveket is. Nagyanyáink bölcsességének követése alapvetõen nem igényel hirtelen nagy anyagi ráfordítást sem, ha apránként tárazol be.
Ez a kezdet. Aztán jön az, hogy a nagyfaternak mindig ott volt a polcon a gázálarca, csajkája, kése és volt egy szép hátizsákja is(BOB gyanánt).
Meg õ is elrakta a gyíkhús konzerveket, mert inkább evett lekváros kenyeret helyette.
Az õseink többségének ez bevett szokás volt. Így vagy úgy, de készültek (nem csak) a hideg napokra.
Sziasztok!
Immáron harmadszorra határoztam el, hogy lemegyek a közeli horgásztóra de egyszerûen a mezõk között járhatatlanok az utak, fõleg mióta megnõtt a kukorica, prepper kerékpárral sem lehet közlekedni, legalábbis nagyon nehezen, ezért csaláncsípve, bogáncsosan jöttem haza utamról :( Nem jutottam le a tóig. Gyalog persze le lehetne jutni de akkor 4x5x annyi idõvel kell számolni
Az ember ilyenkor túltervez magán, azt gondolja, hogy egy problémás szituációban õ lesz a legjobb, leggyorsabb, közben még nem SHTF helyzetben sem tud átjutni két tábla kukoricán és erdõsávon :) Kénytelen leszek kerülni és aszfaltúton menni.
Egyébként pár napja jöttem haza a balatonról mert elszakadt a függõágyam és a rovarok is támadtak. Elméleti felkészülésnél egyáltalán nem gondolkodtam rovarvédelemben.
A gázfõzõm viszont kitûnõen mûködik!
Ajánlani tudom a preppereknek a PB gázt és ahhoz tartozó (olcsóbb kínai) kemping palackos átalakítót. 4-5 gázpalackban elég energia lehet, hogy a kis fõzõbe áttöltve, vagy kis fõzõn használva Lehet, hogy nem túlzok, hogy évekig fõzhessen az ember füst és feltûnés nélkül!! Vészhelyzetben fûteni is lehet vele, vagy átalakítható rob ba nófegy verrré.
Vettem az ikeában új, a réginél még vastagabb és nehezebb len vászon anyagot is, de a második használatra elszakadt! Pedig a vékony lepedõanyag szerû függõágyamat évekig nyúztam a párommal. Ezt át kell még gondolni. Egyébként megállapodtam a felfüggeszthetõ ágyaknál, székeknél, menedéknél, könnyûek, kevésbé koszolódnak be, nem hagynak komolyabb nyomot, de még meg kell találnom a megfelelõ felszerelést.
Megvettem a mosózsákomat is a decathlonban (ez egy piros 20 literes vízitúra zsák) teszteltem, kiválóan mûködik, bár sajnos nem tudtam feketét szerezni. Majd lecserélem.
Tévesek voltak az elképzeléseim a vidékekkel kapcsolatban, ezért a BOL-om telepítését máshova kell tervezni. Lakott területektõl minimum 30 kilóméterre, lehetõleg olyan területre ahol nincs vadászat. (valaki tudna mondani olyan területeket, ahol tiltva van a vadászat, vagy csak kiszámítható idõpontokban találkozhatok vadászokkal? nemzeti parkok?)
Nagyjából egyenlõre ennyi. És már van egy terepmintás pólóm. Ugyan semmit nem érek vele, de a helyi cigányok gondolom egy kicsit kevésbé akarnak a visszafele úton megtámadni egy "katonás" embert. Cserébe a vadászok jobban eltalálnak...
Ja és még egy érdekesség. Mélyebben a mezõk között egy erdõsávnál csattanást hallottam majd a kutyám felsírt. Utána egy darabig nem hallottuk a hangját. Narancssárga vadász-nyakörvet vettem neki, gondoltam így kisebb az esély rá, hogy kilövik. De most azt hittem kilõtték, vagy csapdába esett, vagy megölte valamiféle csapda. Lélekben azzal próbáltam elkerülni a pánikolást, hogy nem foglalkoztam a kutya elveszítésével, csak vissza hívtam, a barátnõmnek is azt tanácsoltam, hogy ne menjen a kutya legutóbbi pozíciójának közelébe, mert elképzelhetõ, hogy veremcsapda van ott, ami meg is ölheti, ha pedig vadász lõtte ki, elképzelhetõ, hogy nem hallja a hangunkat, és az erdõsávból kibukkanva lelõheti.
Vártunk 2 percet, majd a kutya sértetlenül visszatért, de nagyon megijedt. Elképzelhetõ, hogy felé lõttek, de az is lehet, hogy átfutott rajta egy vad. 1 órát töltöttem lakott területtõl 5 kilóméterre, és már ilyen történik. Szóval az ember nem tud mindenre felkészülni.
Ilyenkor amikor kutyával vagyok és olyan helyen járok, ahol vadászlesek vannak, általában kiabálni szoktam a kutyával hogy haladjon, ezt azért csinálom, mert ha vadász van a környéken, felfigyel ránk és nem lõ ki. (soha nem láttam még vadászt a lesekben egyébként, de egy hajtással éjszaka már összetalálkoztam) ha pedig valami veszélyes ember járkál a környéken, én azt gondolom kevésbé fog magának kiszemelni egy õrült hangon ordítozó embert. Ugyan ezt csinálom itthon is betörõ-védelmi céllal. A betolakodók nagyobb valószínûséggel mennek be éjjel egy csöndes öreghez, mint egy õrülthöz, aki egész nap ordít a kutyájával.
Legalábbis ez az én meglátásom, de még képlékeny.
Tavaly amikor ide költöztem, meg bejártak a cigányok bodzázni a szomszéd üres telken át.
Néha amikor ott volt valaki rendkívül gonosz hangon szóltam oda a kutyának hogy mit ugat már (olyan hangon mintha teljesen elmenne az eszed és képes lennél agyonverni bármit egy gumibottal is). Ez néha megtörtént és idén nyáron egyáltalán nem láttam senkit a telkünk közelében bóklászni.
A szabálysértésekrõl szóló törvény szerint „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.”
A Vadászati Törvény szerint „a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti a vadat ûzõ kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el.”
A Kuruc 2. fokoskés készítésével foglalatoskodtam.
Zastava hátsó laprugóból készült, videón a tábori kovácsmûhelyem látható, amint a késanyagot hevítem az egyengetéshez, lágyításhoz.
https://www.youtube.com/watch?v=e73_BUb7wbM
http://kepfeltoltes.hu/150801/IMG_20...toltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/150801/IMG_20...toltes.hu_.jpg
Tettem el savanyút (bicske, macskapöcse, uborka, selyemkóró), készítettem erõs Pistát, összeszedtem a fûrészport füstöléshez, lebeszéltem a feleségemet az elektromos tûzhelyrõl...:D