-
Az egyik szemem sír a másik meg üveg. Az idei aszalt paradicsom készítõ szezont a sütõben kellett befejeznem, a napsütés mentes idõ
miatt. 27 kg lucullus pariból 15 üveg olajban elrakott aszalt paradicsom lett.
A következõ befõzõs projekt, a szokásos évi 25 kg padlizsánból lesz krém. Ezzel párhuzamosan füstölök kápia paprikát amit némi
szikkasztás szintén olajban rakok el, és téli szabadtûz mentes idõszakban beugrik egy-két darab pl a marhalábszár pörköltbe.
-
3 Csatolmány(ok)
Köszönöm Merdzsós Feri cimbinek az akciós vákum fóliázó ötletet. Megvettem, és ma játszottam vele. Nálunk elég sok készétel van a
hûtõben, de addig a befõttes gumizgatással mindig az volt a bajom, hogy a pakolászások során egyszer csak kiborul egy-egy tasak.
Így aztán átcsomagoltam
- 3 csomag kötbullar-t
- 3 csomag bitterballen-t
- 4 csomag pelmenyi-t
- 2 csomag gravlax-ot
- 4 csomag húsgombócot leves betétnek
illetve a nem rég elkészült grounded beef jearky bõl is
Ez mind házi, saját készítésû, nem szójás, ízfokozós ipari cucc.....
Volt amit csak leheggesztettem, volt amit vákuumoztam is. Alapvetõen nem az ilyen típusú élelmiszer vákuumozás fogta meg a
fantáziámat, de errõl többet nem írnék........
Csatolmány 6140Csatolmány 6141Csatolmány 6142
-
Kezdõ pepperként az elmúlt heteket, pontosabban hónapokat, a megfelelõ alapozással töltöttem. Legfontosabb része az volt, hogy sikerült végre egy szobából átbútorozni egy 30nm-es garzonba, ami valljuk be õszintén, méretét tekintve még mindig a "nincsenek titkaink egymás elõtt" kategórába esik, viszont feleségem gondolkozását is sikeresen felpiszkáltam. Annál is inkább szükséges volt ez a lépés, mert domináns személy lévén, semmi kedvem vitafórumot tartani, amikor eljön a cselekvések ideje. Ebben pont kapóra is jött a népvándorlás, megtoldva néhány világvége és (összeesküvés)elméletes filmmel.
Mit is csináltam még? Rengeteget olvastam és jegyzeteltem (hála nektek) és elkezdtük feltölteni a készletet. Fagyasztónk nincs, a hûtõ is csak akkora mint egy minibár, de a célnak megfelel. Rizs, bab, sárgaborsó, lencse, tészta, cukor, liszt, fûszer. Darálthús, halkonzerv, és hasonlók. A 4-4 üveg barack és szilva lekvár már saját fõzés. Ezek "sajnos" túl jók lettek, hamar kell utánpótlásról gondoskodni. Pelenka a gyerkõcnek szerencsére egyre kevesebb kell. Városlakóként igencsak korlátozott az önellátási lehetõségünk, de azt hiszem így elsõ körben sikerült stabilizálni magunkat.
A két legfontosabb viszont megvan: a bázis és a családi egyetértés.
-
1 Csatolmány(ok)
Üdv!A hétcégi egyik akciom hogy az aloe vera növendékeket leválasztottam és külön ültettem.Hasznos nõvény.Nekem nagyon bejött.Ajánlom mindenkinek.Csatolmány 6251
-
Hétvégén túráztunk két napot.
A felszerelés 15Kg körül alakult, élelemmel, vízzel, stb., nem túra zsákokba csomagolva.
Ezzel a pakkal kb 2,5-3 Km/h sebességre voltunk képesek, Vértesi körülmények között.
A felszerelésbõl kb 1-1,5 kilót lehetne lefaragni, kizárólag túra esetére, de volt ez-az, amit tesztelni akartam.
Szóval, edzeni kell még. :)
A tapasztalatokról: a források vize iható forralás nélkül is, csak helyenként eléggé lassan folydogál.
A Kéktúra útvonala rendesen karbantartott, viszonylag sûrûn találhatóak fedett(oldalfal nélküli) menedékek, sütõhelyek, a jelzések követhetõek, frissek, az útkeresztezõdésekben táblák is akadnak.
-
Felmértem a környezõ településeket, hogy ha úgy hozza a sors, akkor bizony végsõ esetben mástól is el fogom venni. A "kukorica eladó" "hízó eladó" stb. táblák felhívás keringõre. Nem szeretném persze, de ki tudja mit hoz a holnap.
-
Ha prepper vagy akkor nem kell senkitõl semmit elvenned, mivel ha valami rossz dolog történik akkor neked már van elég készleted. Ha meg mire elfogy a tiéd, addig más már rég megette az összes búzáját, kukoricáját és disznóját. Az nem prepper dolog hogy "megyek és elveszem a másét". :hogymi:
A Doomsday preppers mûsorban egy valaki tervezett ilyesmit. https://www.youtube.com/watch?v=k2TfJ5IpJF8
http://www.theprepperjournal.com/201...e-of-survival/
Nagy botrány lett az epizódból.
-
1 Csatolmány(ok)
Bevittem a bográcskatlant a pajtába, fûst csövet hosszabbítottam, és beüzemeltem.
Hmmm hideg napokon, meleg katlan mellett, lecsöpögõ idei minõségét ellenõrizni. Csatolmány 6254
-
forum társammal közösen rendeltünk több 100 konzervet és rizst. meglévõ mellé alakul a készlet :D
-