Létezik egy megoldás a hasonló dolgok elkerülésére, plusz a tartalomgyártás valódi honorálására.
https://steemit.com
A Steemit a steem kriptovaluta platformja, amely szó szerint egy platform újságíróknak, bloggereknek, videósoknak. Mindenfajta tartalom publikálására való, és a tartalmat a saját kriptopénzükkel, a steem-mel honorálja, a szavazatok, lájkok alapján, amit itt upvote néven neveznek. Downvote nincs, ha nem tetszik, nem up-olod. Az up regisztráció nélkül is használható, de érdemes regelni, mert ha lájkolsz valamit, annak a késõbbi "bevételébõl" te is részesülsz.
Úgy látom, cenzúra és központi admin-staff nincs az oldalon, a tartalom minõsége határozza meg a helyezését, a közösség "ítél".
A bevétel nem reklámból vagy támogatásból van, hanem a közösségi aktivitás generálja a coinokat.
A bitcoin-nál a pénz az úgynevezett proof of work konszezussal jön létre, azaz a résztvevõk matematikai feladványokat végeztetnek a bányagépeikkel a blokkok generálásához, és ezt honorálja új coinnal a rendszer. A steemnél a feladványokat az algoritmusban az aktivitás helyettesíti. Ennél pontosabban most nem tudom megfogalmazni, de a lényeg érthetõ.
Minél nagyobb az aktivitás, annál nagyobb a "jutalom". Az oldal maga a blokklánc technológia második rétege, azaz egy hétköznapi használati mód. Mint ilyen, szerintem belátható idõn belül átveszi a vezetõ szerepet a legtöbb tartalomszolgáltatóval szemben, mert a mûködési modellje hatékonyabb.
Még messze van az idõ, mikor a legújabb zenék és klipek a steemiten debütálnak, de akár arra is van reális esély.
Szóval mivel itt sokan vannak, akik tartalmakat készítenek, szerintem érdemes elgondolkodnotok, hogy átnyergeltek ide.