Jobb helyet nem találtam neki.
A Biztonságos Internetezés topik adta az ihletet az írásomhoz. Onnan idéztem.
Kísérlet képen felraktam az új Windowst egy külön partícióra, hogy ne ok nélkül panaszkodjak róla.
A 64 bites verziót telepítettem fel egy SSD-re a Windows 7-el szomszédos partícióra.
A kis (vérszívó/adatszívó) gyíkot vagyis a Cortanát nem kapcsolja be alapból a Windows egyenlõre itt Magyarországon(hivatalos közlemény szerint).
A CEIP/Felhasználói Élmény Fokozása Program(kvázi egy adatszivárogtató) egy nagyon furfangos dolog.
Letiltod már a telepítés közben - minden csúszkát kikapcsolás helyzetre állítasz a speciális beállításoknál - és mégis a feladatütemezõben ott vannak mint bekapcsolt háttérszolgáltatások. RÁADÁSUL elõre van ütemezve - vagyis telepítéskor letiltottad, de mégsem, mert engedélyezve van teljes vállszélességgel.
Ez már a Windows 8-nál is pontosan így mûködött. - Ez így jogilag vitatható. Megtévesztés a köbön.
Elkezdtem belerágni magam a rendszerbe:
Kontra:
- Az volt az elsõ hogy a szemtelen, alapértelmezetten automatikusan induló One Drive felhõ klienst kikapcsoltam véglegesen. Bakker ez egy nyitott rés a gépen amit még az Index is elismer.
- Ismét csak gyarapodtak a szolgáltatások. Némely régi szolgáltatást feldaraboltak 2-3 részre és raktak bele pár tucat új (kémkedésre is alkalmas) szolgáltatást.
- Letiltottam vagy 80-90 számomra haszontalan szolgáltatást(ezeknek a harmada állandó jelleggel futott volna).
- Van kb. egy tucat szolgáltatás amit nem lehet letiltani, de én nem tartok rá igényt és biztonsági kockázatot is jelent.
- A modern alkalmazások platformját sem lehet egészen letiltani, márpedig én akkor sem fogom azt a hányadék kinézetû buta és kémkedésre kihegyezett platformot használni.
- A feladat ütemezõben az ütemezett feladatok 60-70 százalékát letiltottam, de leginkább töröltem. (S.M.A.R.T. ceip, USB ceip, Kernel ceip, Bluetooth ceip, App ceip és az összes bullshit ceip-et kitöröltem)
- A Start menü nem a régi már. Egy Vezérlõpultot is úgy kell elõbányászni a Gépház szolgáltatás rejtettebb bugyraiból.
- A csempediszkontot nem olyan nehéz levakarni a Start menübõl. Aztán kapok egy alap klasszikus Windows szintû Start menüt. :rolleyes:
- Kb. 150 beállítást kellett átállítani, mert nem voltak számomra kedvezõek(Ezt mind a Gépházban és a Vezérlõpultban, a Szolgáltatásokat és a Feladatütemezõt itt nem számoltam.)
- Az alap Windows "modern" alkalmazásoktól a hányinger kerülget. Le sem lehet törölni a kis nyavalyások nagy részét a kezelõfelületen keresztül.
Az ablakok színe nem igazán variálható. Van kb 30 elõre legenerált szín - azt válassz birka. Legalább a Win7-ben szabadon lehetett színt keverni. :huuu:
A Zone Alarm tûzfal nem kompatibilis vele. A Windows bili tûzfalából nem kérek.
Pro:
- A sok szir-szart lekapcsolva már meggyõzõ az operációs rendszer nyers sebessége. Vetekszik a mostani testre szabott (karcsúsított) Windows 7-el.
- A fájlkezelõ és a tálca tetszenek.
- Ha lekapcsolom a témákat és a csilivilit, legalább már nem a klasszikus Windows stílus fogad.
- A rendszer gyorsan indul el és gyorsan is áll le vele. - Ehhez köze lehet a halom letiltott cuccnak is.
- AVG víruskergetõ mûködik vele és a Klite Codec Pack is az MPCHC-vel.
Mindezek ellenére még mindig nem bízok az új rendszerben. Viszont aránylag jól meg lehet nyirbálni a túlzottan kíváncsi szolgáltatásokat.
Addig is ezt neked Billgécc:
https://www.youtube.com/watch?v=Egpelzdc3VE