arra fele csak nehany kosza oz legeleszik, a joszag meg tapositva van:)
Printable View
"Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban"
https://hvg.hu/cegauto/20181215_tala...wWlS-Y4epVmOWU
Egyébként a mai árakat elnézve nem is annyira ufó, fõleg ha a beépített anyagokat is nézzük. Az más téma, hogy semmi értelmét nem látnám, mivel elég látványos célpont lenne.
Csatolmány 8395 2006 H1 Alpha 6.6 liter Turbo, 780 HP, 2 tank, fogyasztas: ? Osszes elkepzelheto extrak. Vidam kis auto, imadom,kivetel a kocsimosast!!!!:haha:
egy horgász/vadász/prepper jármûvet milyen okból kell mosni?
Szerintem a karbantartás része.
☺
Ismét elõjött az alap prepper probléma.
Mindenki másra készül. :)
Ez van.
A felvetés 2015-ös, engem érdekelne, hogy vett-e már valamit. :D
A témaindító egy olyan menekülõjármûvet keres, amiben akár élni is lehet.
Egy hétköznapokon is használható kis dobozos jármû szerintem is hasznos menekülõ/átvészelõ jármû lehet.
Egy ismerõsöm kb. 2 hónapja keres hûtõt egy Vanette cargóhoz, ezeket a típusokat én kihagynám, bár sok szimpi van.
Persze van gyakoribb típus, de egy modernebb motor okozhat elháríthatatlan problémát megfelelõ szerviz háttér vagy alkatrész hiányában.
Sok megfelelõ van, de én egy vw T3-ast javasolnék.
pl: https://vanclan.co/wp-content/upload...cro-van-13.jpg
Mivel nagyon régi konstrukció, ezért kellõen egyszerû is.
Szerintem egy prepper jármûben a legfontosabb; a könnyû szerelhetõség, akár tábori körülmények között is.
Egy egyszerû konstrukciójú motor még laikus számára is kiismerhetõ és megérthetõ.
Ezek már kiforrottak, egy jó szerelõ elmondja, hogy milyen pótalkatrészt érdemes cipelni, mi romolhat el.
Jól meg kell ismerni és meg kell tanulni szerelni.
Motor és felfüggesztés alkatrészekkel szerintem a világból kimegy.
Egy T3-as motorja ELVBEN könnyen átállítható alkoholos vagy benzin-alkohol keverékkel történõ üzemeltetésre.
Egy világvége után hamar bele lehetne õszülni a benzin/gázolaj keresésbe. :)
Ellenben az alkohol készítése tanulható készség és sok mindenbõl készülhet szesz.
Tárolni is biztonságosabb.
Jó dolog a 4 kerék meghajtás de a bonyolultsága miatt el kell gondolkozni, hogy kell-e.
Egy összkerekes több helyen elmegy, de két kerékkel is lehet sok talajon szépen haladni.
Ha nincs felázva, akkor erdõben is lehet haladni, persze megemelt hassal.
Egy megfelelõ csörlõ elõl és esetleg hátul minden helyzetbõl kihúzza az embert.
(A T3-asban is van összkerekes: syncro.)
Ami érdemes, az egy hasmagasság emelés, hogy ne akadjon fenn könnyen.
Élet a T3-ban:
A T3-as létezik "gyárilag" magasítással is. A teteje ki van vágva és egy megemelt mûanyag tetõ kerül rá.
Ott kialakítható fekvõhely és tároló.
Különbözõek léteznek:
(google keresõszó pl.: t3 high top)
Pl.: https://hu.pinterest.com/pin/48413764727820347/
Létezik kiemelhetõ verzió, ahol a tetõt ki kell tolni (szövet oldalfalú), de én nem ajánlanám, sérülékeny, egy késsel kivágható.
Szigetelni lehet, de lehetõleg ne szálas szigeteléssel (ásványgyapot, üveggyapot), inkább grafitos EPS-sel (köznyelv szerint: hungarocell), vagy XPS-sel.
Le kell csupaszítani a belterét és teljesen, résmentesen be kell burkolni szigeteléssel. Oldalán, alján, tetején, mindenhol.
A hõszigetelés akkor hatékony ha homogén, résmentes és egységes.
A lényeg, hogy a meleg ne menjen ki.
Minimum 10cm-t érdemes tenni, bár az jelentõsen csökkenti a belteret.
De valamit valamiért. :)
A szigetelés mindkét oldalára kell párazáró, hõtükrös fólia.
Szellõzés kell, de elég néhány kézi szellõztetés, nem kell automata rendszer.
Esetleg egy kis ventilátoros szellõztetõ még jó lehet.
De a meleg kincs, nem kell kiszellõztetni. 😎
Nyáron a nagy melegben is jó a szigetelés, de akkor inkább árnyékolni kell.
Ha telepítve van az autó, akkor mehet fölé az álcaháló, több rétegben, illetve az ablakokra külsõ roló, hogy ne melegedjenek fel.
Télen a hõt bent kell tartani szigeteléssel, nyáron meg kint kell tartani árnyékolással.
Mindkét esetben az ablak a szûk keresztmetszet.
Ezekre lehet készíteni a belsõ oldalra több réteges "ablakot" pl. polikarbonátból. A lényeg, hogy legalább 2 plusz réteg legyen, mert a köztük lévõ levegõ szigetel (mivel rossz hõvezetõ).
De ha nem kell a kilátás, akkor mehet oda is EPS.
(4 oldalra esetleg mehet kamera az ablakok helyett) 😎
A tetõte kell pár napelem, ahhoz saját akku, amit menet közben lehet inverterrel is tölteni, de álláskor szépen dolgozik.
Én vinnék magammal egy szélgenerátort is, ami télen szeles idõben aranyat ér.
Ezt nem telepíteném fixen, de pár mozdulattal elvben felszerelhetõ lenne.
Ha nem ezerféle elektromos kütyüt kell mûködtetni, akkor nem kell hatalmas rendszer.
Led világítás (pár watt), laptop töltõ (60-90 Watt), mikró (6-800 Watt), tv (max. 50 watt), stb.
Ezekhez nem kell hatalmas rendszer. Persze ne minden egyszerre menjen.
Fûtésre több megoldás is szóba jöhet.
Lehet alkohollal/benzinnel/olajjal mûködtethetõ (pl: Webasto) "kályha", állófûtésre.
Érdemes olyat venni ami a kocsival azonos étrenden van. 😜
Itt is javasolnám az alkoholt.
Elektromos fûtés szerintem még nem hatékony.
Bár ha süt a nap vagy fúj a szél, akkor lehet, hogy mûködne.
De sima kályha is beépíthetõ.
Ha van szigetelés, akkor picike kályha is elég. De ez füstöl, figyelemfelkeltõ.
Kellene ivó és "piszkos" víztartály illetve eresz a vízgyûjtésre.
Ha a kocsi felsõ szélein pici csatorna lenne kialakítva, akkor gyûjthetõ lenne az esõvíz.
Az esõvíz kellõ szûrés és fertõtlenítés után mehetne az ivóvízhez.
A "piszkos" víztartályba lehetne tenni a talált vizeket (folyó, patak, tó) is.
Kb. ennyi. :)
Hat ugy erzem 6 ev utan illene ....
Sziasztok, a minap vettem egy antikvár könyvet _Kerékpár - szerelés, javítás karbantartás_ címmel, mert napi szinten biciklizem, és meguntam, hogy nem tudok eleget a javításról, csak az alap dolgokat.
Alap menekülési eszközként is a kerékpárt látom reális alternatívának SHTF esetén a fõvárosból, mivel autóval esélytelen lenne kijutni, teljes káosz az utakon, lerohadt, elhagyott autók tömkelege adott esetben.
Persze lehet, hogy a bicikli is használhatatlan, hiszen számos módon sérülékeny gép.
Nos, ez a könyv prepper szempontból tartalmaz egy fejezetet "JAVÍTÁS VÉSZHELYZETBEN" címmel, 4 extra oldalt, ami nagyon meglepett, mert kifejezetten túlélõ tippeket ad a biciklivel kapcsolatban, amikre én korábban sohasem gondoltam.
Mellékelem a 4 oldal mobilos fotóját, bár nem hiszem, hogy olvasható lesz a minõsége a fórumban. Ezért leírom az alcímeket: A váltó kiiktatása; A külsõ gumiköpeny; A szétszakadt nyereg; Az elszakadt lánc; Az összetákolt pedál; A szétrepedt nyereg; Az elsõ váltó; A leeresztett belsõ; Ideiglenes javítás a külsõn; A fékkar; A kormánycsapágy; Az elszakadt összekötõ bowden; A bowdenek; Házi készítésû szerszámok; Mûanyag kábelrögzítõ; A bowdenek javítása; A lánc összeszegecselése; A facsavar; A sérült abroncs kiegyenesítése.
Ezek a tippek mind egy képzeletbeli, természetben lezajló balesetre nyújtanak egyszerû megoldást, szemétbõl, természetben fellelhetõ alapanyagokból, pl. fagallyakból, eldobott sörösdobozból.
A kedvencemet leírom külön, hátha nem látható a képen, sohasem gondoltam ilyen megoldásra eddig (bár, éles helyzetben, mindenféle eszébe juthat az embernek, ami a túléléshez kell): "A LEERESZTETT BELSÕ: Valamennyi kerékpáros visz magával pumpát, de íratlan törvény, hogy akkor nincs kéznél pumpa, amikor szükségünk lenne rá. Ne keseredjünk azonban el, hanem töltsük meg a külsõt fûvel, levelekkel, hajlékony gallyakkal vagy akár újságpapírral!"
Amúgy persze én vinnék tartalék belsõt, defektjavítót, szerszámokat, pumpát stb., de jól esik tudni ezekrõl a szellemes megoldásokról is.
Csatolmány 8580Csatolmány 8581Csatolmány 8582