ohh az irónia :D
tûzoltókészülékbõl tûztartó készülék :D
Printable View
ohh az irónia :D
tûzoltókészülékbõl tûztartó készülék :D
Fõztem két alkalommal is a kályhán. Teljesen használható. Annyit fejlesztettem rajta, hogy kapott a tetejére egy 2-es lemezt, így nem lesz kormos az edény. Rendszeresítem a hétvégi erdõs kintlétekhez..
A készletek leltárát frissítem. Valahol olvastam, hogy ez az egyik legfontosabb a prepperkedésben, a leltár. Igazat kell adnom. Ahogy átnézem, mindig eszembe jut, hogy aktuálisan mit érdemes venni, és akkor azt felírom.
Emellett a szavatosságok miatt nagyon jó. A lista alapján látom, hogy mi az, aminek közeledik a lejárata. Van olyan is, hogy odaírom, hogy legkésõbb mikor kell elkezdeni szedni (pl. vitamint), hogy a megromlásig elfogyjon. (Tudom, hogy sok dolog jó a szavatosság után is, de ha nincs SHTF, akkor nyilván nem tárolom lejáratig, hanem rotációban megy a dolog.) Ha valami mondjuk felbontástól egy évig jó, akkor felírom, hogy mikor bontottam meg. És ez így egyben, leírt listán, átlátható rendszerben nagyon praktikus.
Kategóriákra bontottam. Élelmiszer, gyógyszer, fegyverek, tisztítószerek, higiéniai termékek, stb.
Továbbá szemrevételeztem a pottyantós állapotát. Megtekintettem, mint Kim Dzsongun. Megállapítottam, hogy még nagyon sokára kell kiszivattyúzni. Valamint, hogy kiégett a villanykörte.
Én elõször papíralapú táblázatokat kezdtem el használni a készletekrõl, az egyes tételek gyári szavatosságáról ("minõségét megõrzi"), ami ugye nem egyenlõ a valódi felhasználhatósággal, tavalyelõtt, mondván, a papírlista akkor is van, ha nincs áram. De idéntõl áttértem google-táblázatokra, mert hozzá vagyok szokva munkailag is, és praktikusabb. Persze, ha elmegy az áram és a net, akkor használhatatlan, de akkor valószínûleg amúgy sem lehet beszerezni semmit, tehát eleve a meglévõ készletekre van utalva az ember, tehát megnézi fizikailag, vizuálisan, mi meddig stb. De lehet, rosszul okoskodom, egyik megoldás sem kényelmes és tökéletes. (Más topikokban már volt errõl szó bõven régebben, azóta sem jutottam ennél tovább.)
Ez nekem is eszembe jutott. Esetleg megoldás lehet, hogy bizonyos idõközönként kinyomtatja az ember. Lehet, hogy ha éppen elmegy az áram, akkor nem a legfrissebb a nyomtatott verzió, de az alapok, szavatossági idõk rajta vannak.
Az elsõ években én is szorgalmasan írogattam az Excel táblába. Ekkor még folyamatosan növeltem a készletet, de amikor elértem azt a mennyiséget, amit terveztem, a folyamatos frissítésre már nem fordítottam idõt/energiát. :(
A múlt héten eldöntöttem, hogy idén megeszem az összes 2018-ban lejárt konzervet. A ma reggeli májkonzervnek nem volt semmi baja. Holnap megnézek egy olajos halat...
Annak se lesz. Tapasztalat.
Hétvégén (péntek estétõl - vasárnap estig) az erdõben voltunk a családdal. Nomád üzemmódban voltunk. Nyílt tûzön fõztünk, kerti zuhany és udvari wc volt. Nem volt áram, hûtõ, telefon... Bódéban aludtunk a földön.
Leiskoláztam 40 + tölgyfa csemetét és bekerítettem. Lenolajjal lekentem a kiülõ (még elmaradt) fa részeit. Füvet kaszáltam, autót szereltem, faragtam.
Nem kimondott prepper dolgok, de némi túlélési "gyakorlat".
Sziasztok,
Oskohasz tabor.
Persze ez prepperkedesnek mar kicsit durva. :-)
Bel