<OFF>
Hidegben is érik a füge! Keress rá a google-lal és meglátod! ;)
</OFF>
Printable View
Az a helyzet, hogy kõ városi vagyok. Talán van régrõl pár 64Mb-os pendrive-om, régi csatlakozós pc alkatrészek talán, ilyesmik. Ezeknek nem sok hasznát vennéd. :beer:
Esetleg egy cerkaelemmel mûködõ led lámpás? Abból most van feleslegben, a gyerekeknek szoktam rendelni mert mindig eltûntetik õket. Nincs sok fénye de párna alá jó lehet ha éjjel valamit megnéznél és nem szeretnél villanyt oltani...
Mi rengeteg csicsókát eszünk. Kiírthatatlan, kártevõi nincsenek (ahogy volt már szó róla), viszont kb 3 évente kiszedjük az egészet, mert elkezd elaprózódni a talajban. Bár olyat, hogy "kiszedjük az egészet", még nem sikerült megvalósítani teljesen...
Ami még nagyon jó, az a batáta, vagyis édesburgonya. Mint a csicsóka. Hajtásai vannak a föld felett, azokat kell levagdosni úgy, hogy legalább két "szem" maradjon rajta (mint a szõlõnél), és úgy ledugni a földbe (hajtatni). Hatalmas gumói lesznek. Elkészítése, mint a krumplié,elõnyei, mint a csicsókánál (nincs kártevõ, stb).
Amit kevesen ismernek, az a szentjánoskenyérfa-magok, szükségélelmiszer, egy fa-egy család. Héjból magot ki, áztatni, megõrölni.
Csicseroborsó: roppant igénytelen, csak napsütés kell neki. Egy héj-egy mag. Egy maréknyi elvetett magból (vetése mint a borsóé) egy vödörnyi lesz. Mi három, 10 m hosszú sorba szoktuk vetni, a következõ betakarításig el se fogy. Kártevõi nincsenek (legalábbis még nem fedeztük fel).
Szóval ezekkel az élelmiszerekkel elég komoly idõket át lehet vészelni. És ami a legjobb: Az emberek 95 %-a fel sem ismeri ezeket a növényeket. Tehát, ha van egy darab földed, és jön a horda, nagy eséllyel megmarad az ételed...
Jópár csicsóka recept
És köszönöm a próbacsicsókát Scabiósának még egyszer!!!
Pityubá:
A savanyítólé receptje:
-7 liter vízhez
-1 liter 10%-os ecet
-30 dkg cukor
-28 dkg só
-2 mokkás kanál borkén
-1 zacskó szalicil
-fûszerek: koriander, bors, piros bors, mustármag, kapor. Ízlés szerint.
Minimum 1 hónap érlelés, folyamatosan pakolható.
Amit küldtem, az 2013-as elrakású volt.
Köszönöm lementettem. Csatolmány 4797
Csatolmány 5119
Mai szedés. Végre kiolvadt a föld, nem darabokban szedem ki. A két tálnyi, három tõ alól jött ki.
Van még úgy 150 tövem.:D
Viszont, a folyamatos termelésnek köszönhetõen, megjelent valamilyen féreg, ami bele-bele kóstolt néhányba.:(
Pityubá: jövõ héten megy a posta galamb a gömbölyû változatú csicsókával.
Köszönöm gondoskodásod. Csatolmány 5125
Kérdezném a Csicseriborsóval van-é tapasztalatod, esetleg másnak ?
Gondolkodtam rajta ültetek belõle próbaképp 1-2 marékkal, de nékem ezzel kapcsolatban nincs gyakorlati tapasztalatom.
ennyit arról, hogy nincs kártevõje?
(mármint a csicsókának... a férgekre írtam, amirõl Oakland írt)