Szia,
Pici kiegeszites: Magyarorszagon atlagosan 98 liter a napi vizfogyasztas fejenkent.
Veszhelyzetben ezt celszeru levinni 2-3 literre, de szerintem ebbe a mosogatas mar nem nagyon fer bele.
Bel
Printable View
Szia,
Pici kiegeszites: Magyarorszagon atlagosan 98 liter a napi vizfogyasztas fejenkent.
Veszhelyzetben ezt celszeru levinni 2-3 literre, de szerintem ebbe a mosogatas mar nem nagyon fer bele.
Bel
Ha ivóvíz nincs sok, akkor valószínűleg lakomák sincsenek, abból kifolyólag meg túl sok mosogatnivaló sem lesz. Egy kis szerencse a szerencsétlenségben.
"Mennyi vízre van szükségünk?
Igen nehéz meghatározni a pontos mennyiséget, hiszen számos tényező befolyásolja azt, elsősorban a testhőmérséklet, ami elpárologtatja azt izzadtság útján. A testhőmérséklet pedig alapvetően a környezet hőmérsékletétől függ, valamint a végzett munka mennyiségétől és intenzitásától. Egy kellemes hűvösben ücsörgő ember vízfogyasztása kevesebb lesz egy melegben dolgozóétól. Ennek ellenére mondhatjuk azt, hogy egy átlagos ember számára, átlagos körülmények között napi mintegy 2 liter folyadékra lesz szükség az életbenmaradáshoz, míg kb. 4 liter folyadékkal érdemes számolni, mint városi túlélőnek. Ez fedezni fogja a szükséges folyadékot szervezetünk számára, ill. valamennyit felhasználhatunk tisztálkodásra, mosakodásra is."
(Városi túlélő - Víz tárolása)
Akkor mi átlagosan napi 400 litert elpancsolunk? Még jó, hogy legalább nem locsolunk a hálózatról, mint némely csökkent ítélőképességű kertész a szomszédságban, helyette talajtakarással, meg esővízgyűjtéssel próbálkozunk... (Meg nyáron bizonyos dolgokat kint is elvégezhet az ember, és nem kell annyit öblíteni a vécét... Az emberi vizelet, ha jól tudom, a magas nitrogéntartalma miatt a kertben kifejezetten érték...)
Ha ez egy reális szám, márpedig biztosan az, iszonyúan pazaroljuk az erőforrásainkat, nem csoda, hogy vészforgatókönyveken kell gondolkodnunk!
Ezt nem értem. Az elvileg szénsavmentes víz szénsavval van tartósítva? Vagy te kifejezetten a buborékos vízre gondolsz? Szerintem célszerűbb a mentes víz, pl. egy tea valahogy megfőzhető a bajban is, és jót tesz a közérzetnek, úgyhogy én abból tankoltam, és akarok is még.
Na, csak kellett még vásárolnom. Vettem egy pulzoximétert, ami már korábban eszemben volt. Nagy mázlival megúsztam, mert ilyenkor patikába menni katasztrófa. Az elsőbe csak benéztem a csukott ajtón keresztül: az ajtóig álltak az emberek. A másodikban csak egy nő volt előttem. Összevissza szerencsétlenkedett szokás szerint, ahogy általában a gyógyszertárban az emberek. Mintha a közértben a hentesnél válogatna. De szerencsére nem kellett kivárnom mert jött a másik patikus, aki kiszolgált. Persze a pulzoximétert ketten kezdték el keresgélni, hogy hol van, de szerencsére volt.
Plusz észrevettem, hogy a szokásos boltomban 10 % akcióban van a G-Bomb, úgyhogy azt még veszek ajándékba. Ma nem kaptam mert ma érkezik, de ismer az eladó, úgyhogy félreteszi nekem holnapra. Ha még az 5 % kedvezményemet is használhatnám, akkor 15 %-ot spórolnék.
Közben a cipőt is megvettem, még próbálás alatt van, de bármikor visszavihetem ha nem lenne jó a méret.
Én most a víztisztítás kérdésére koncentráltam. Beszereztem egy Katadyn Combi Plus vízszűrőt (230 Euro). A készülék előnye, hogy duplán szűr: a beáramló víz átmegy egy 0,2 um pórusméretű, ezüsttel impregnált kerámiaszűrőn, majd egy aktív szenes szűrőn. (Emellett a bevezető csőnek van egy előszűrője is, hogy a nagyobb részecskék ne jussanak be.) A kerámiaszűrő élettartama a gyártó szerint 50 000 l, vízminőségtől függően. Az aktív szenet 200 literenként ajánlott cserélni. A szűrőben van egy henger formájú elem, ide kell az aktív szén granulátumot tölteni. A szűrő aktív szén nélkül is használható. Egy percnyi pumpálással kb. 1 liter tiszta vízhez juthatunk. A szűrőhöz jár egy kiegészítő készlet is, amivel vízcsaphoz lehet csatlakoztatni, ha pl. a vízhálózat szennyeződne, vagy a csapvíz valamilyen okból nem megbízható minőségű.
Emellett beszereztem harmonika alakban összehajtható, 20 literes víztároló kannákat is. Vettem továbbá kávéfőzőhöz való szűrőpapírt: ha esetleg szűrő nélkül, kémiai úton (pl. Neomagnollal vagy Micropur tablettával) kellene vizet fertőtlenítenem, akkor ezt használnám előszűrésre. Van még egy LifeStraw Family szűrő is még korábbról, és gondolkodom egy UV-fénnyel működő SteriPen beszerzésén.