Vegyek mi? :D Hogy a fogyasztoi társadalom gyöngyszemévé válhassak és tervezett meghibásodással tervezett kinai termékek vásárlásával! :D
Printable View
Vegyek mi? :D Hogy a fogyasztoi társadalom gyöngyszemévé válhassak és tervezett meghibásodással tervezett kinai termékek vásárlásával! :D
nekem viharlámpám van...
Nekem Petromaxaim vannak, de azt nem kötném fel éjszakai mûszakra! :)
Ha már sokan megmutatták milyen elemlámpája, elemei, akkumulátorai vannak, akkor pár sorban összefoglalom az én (hangsúlyozom, hogy csakis az én) szempontomból miket kell figyelembe vennem, ha fel akarok készülni fényforrásokból egy SHTF esetére.
(Ahol odaírom hol vásároltam, azt nem a reklám okán teszem, hanem, hogy megmondjam, hol találtam a legolcsóbban az eszközt.)
Kiindulási alap, hogy mire készülünk/ hol vészeljük át: 2 kicsi gyerekem van és egy asszony, így a magyarországi legnagyobb valószínûséggel elõfordulható SHTF a gazdasági csõd, vagy az áramszünet esetén a házunkban maradunk (feltételezve kaja, víz, védelem van). Nem tudjuk milyen hosszú idõszakot fog átölelni a nélkülözés.
Olyan dolgokat szerezzünk be, amit tudunk békeidõben is használni (nem áll benne a pénzünk) és ár-érték aránya megfelelõ.
Amit be kell szerezni:
1. Viharlámpa, 2 db. és 3-4 liter olaj. Ára: 1200FT/ darab, 700-800FT/l Összes beruházás 4000-5000Ft. A lámpákat használhatjuk nyaranta esti borozáshoz (romantika), vendégség táborozás stb. esetén.
2. 5 LED-s fejlámpa 2 db. 400 Ft darabja az Ebay-n. Ezek AAA aksival mennek. Lehet venni drága márkásat, de minek. Itthoni szereléshez bõven elég a fénye, annyit tud amennyit kell neki.
3. XML-T6 LED fejlámpa. 1 db. Keresõ fejlámpának, 1000+ lumenes reklám (mese) feirattal. 3000 FT az Ebay-n. Annyit nem tud mint ami rá van írva, de ha belenézel megvakulsz. Akkor kell, ha este kénytelen vagy kimenni és kell mindkét kezed (baseball ütõ van benne stb.). Ezzel bárkit elvakítasz és elintézed. Ezek 2 db 18650-s Li-s akksival mennek. Mivel 7W-s a LED így a 2 db. 2600mAh-s akksival (lineáris lemerülést feltételezve) 5200mAh/(7W/3.7V) = 2.8 órát bír full fényerõn. De így sosem kell használni, fél fényerõn szvsz. elmegy 6-7 órát is.
4. AA akkumulátort használó egyzserû LED-s zseblámpa. Ára max. 1000Ft az Ebay-n. Ez azért kell, mert az összes gyerekjáték tele van ilyen elemekkel, és ezeket vétek lenne meghagyni.
5. Én a biciklimen használok egy XML-T6-s Ultrafire (1000 lumen) zseblámpát, 18650-s akksival. Ebay-n 1600Ft és kiválóan mûködik (fél év esõ-t, rázkódást kibírt). (Szembõl olyan, mintha egy motor jönne veled szembe.)
Full erõn max. 1.3 órát bír.
6. 10 db. 8-10h égésidejû gyertya vész esetére. Halottak napja környékén megkapod 150Ft / db-ért.
7. Mécses egyéb gyertya, amit itthon találok.
Amibõl viszont tényleg minõségi kell, az a töltõ és az akkumulátorok. Amit tudni kell az akksikról:
- Li-ion: 50-90%-s töltöttség esetén érzi magát a legjobban, ha e 2 tartomány közt használod akkor maximális élettartamat tudsz elérni vele, így viszont a fele kapacitást nem használod...
Nem kényes a töltésre, nincs memória effektus. Szerintem ebbõl felesleges 7000+ Ft-st venni (3400mAh-st Nitecore), mert egy jó töltõvel (nekem Xtar- van, egy akksis 1500 Ft-tért) az ipari (nincs rövidzárvédelme stb.) pl. Samsung 2600 mAh-s megkapod 1400Ft-tért az elemnagyker.hu-n) tökletesen megteszi (teszteken kiválóan teljesített). Egy 3400 mAh-s áráért 5 db. Samsungot kapsz (13000mAh összkapacitással)
- Ni-MH. Érzékeny a memória effektusra, azaz úgy kell tölteni, hogy teljesen lemeríted, majd feltöltöd csurig. Erre viszont inetligens töltõ kell. Erre egy Voltcraft IPC 1L-t használok (Conrad-on 11000 Ft 8 db. 2300 mAhs akkisval ). SAJNOS ezek az aksik NEM ReCyko technológiával készültek, azaz egy idõ után maguktól lemerülnek. Az új technológiával készült akksik egy év állás után 85%-sak, ezért ezeket nem kell lemeríteni/újra feltölteni 3-4 havonta. A ReCykóimat is az elemnagyker.hu-n vettem.
Egy probléma még van. Ha nincs áram nincs aksi töltés sincs. Vagy beszerzel még egy dinamós lámpát, vagy egy solár töltõt. Én venni fogok egy 3.5W-s 586mA-s (6V) solarcellát 3000Ft-tért az Ebay-n. Vettem már egy sima (emergency) USB-s AA/AAA töltõt (300 Ft Ebay), amit egyszerûen majd csak rádugok a cellára és kirakom napozni (ha van nap). Nyáron egy nap 6-8 órás napsütéssel simán feltölt 3000-4000 mAh-t. Ha nincs nap, akkor gáz van. :)
Fontos még, ha akció van, akkor mindíg legyen bedugva a töltõ a lemerült aksikkal a konektorba, hátha visszajön éjszaka az áram pár órára, míg alszol.
Remélem van aki tud hasznosítani valamit ezen hozzászólásomból a terveihez, beszerzéséhez.
Hello! Valami elektromos melod van?
Autós adaptert tudsz olcsón az IPC-1L-hez? IPC-1-hez adnak, de az jóval drágább lett volna...
"egy 3.5W-s 586mA-s (6V) solarcellát 3000Ft-tért az Ebay-n"
Szia egy ilyen engem is érdekelne, gondolom ehhez kell egy adapter amibe a töltendõ AA aksikat kell tenni..
A töltõbõl érdemes esetleg 5w-ost venni? Nem vagyok villamos ember akár be is linkelhetnél ilyen cuccokat :)
Köszönettel veszem.
Solar töltõhöz milyen igénytelen , nem érzékeny akkut érdemes venni AA-AAA méretben ?