Ezen a héten egy hosszú üzemidejû keresõlámpáról, a Palight BOSS II modellrõl írtam.
Printable View
Ezen a héten egy hosszú üzemidejû keresõlámpáról, a Palight BOSS II modellrõl írtam.
Erre a hétre is jutott elemlámpa teszt, a Nitecore MH23 modell került terítékre. Egészen jó, egy apróságot leszámítva.
Ezen a héten egy érdekesség került terítékre, méghozzá az amerikai Maglite ML300LX 3D elemlámpa. Szerintem már sokan találkoztatok Maglite elemlámpával, LED-essel gondolom kevesebben. Meglepõen jól teljesített ez a rúdlámpa, olyannyira, hogy szerintem lesz még a blog oldalain olvasható más típusról is cikk.
Ami sok szempontból érdekesebb, az 10% kedvezmény, amit nem csak Maglite, de az általuk importált Leatherman multikra is fel tudtok használni a cikk végén lévõ kuponnal. Ha már úgy is itt a karácsony a nyakunkon :thumbup
Nem titkoltan a gyártó erre a célra is ajánlja a hosszabb lámpáit, a biztonsági õröknek is ezért volt 3-4D lámpa rendszeresítve :D
Egy kis érdekesség:
A piacon vett, ledes kínai lámpámmal (Ami jó lámpa és 500 forint volt!) este kísérleteztem. Az udvar végébõl megvilágítottam a mozgásérzékelõs lámpa szenzorát. Egészen a lámpáig tudtam menni anélkül, hogy bekapcsolt volna. Amikor a zseblámpát kikapcsoltam, felgyulladt a reflektor, de akkor már a lámpa alatt álltam. Két embert összehangolt munkája érdekes lehetõségeket vet fel...
Teljesen logikus ami történt, hiszen a jobb mozgásérzékelõs lámpák rendelkeznek alkonyat kapcsolóval is, hogy csak sötétben kapcsoljon be a mozgásra.
Ha rávilágítasz azt hiszi nappal van, nem mûködik addig a PIR szenzor. Még érdekesebb ha ezt egy lézerrel játszod el, így nincs spill (szórt fény), tehát még kevésbé feltûnõ a dolog ;) a szenzor ugyan "világítani" fog a beérkezõ lézersugártól, de világosat érzékel, és be nem fog kapcsolni a lámpa/reflektor, lehet közlekedni alatta. Ettõl függetlenül egy jó reflektor mozgásérzékelõkkel filléres és nehezen átverhetõ biztonsági eszköz.
Szia WestBam, nem a konkrét témához kapcsolódik, de tudnál ajánlani 2-3 konkrét fejlámpát max. 10 000 Ft-os szegmensben? A lényeg: usb-rõl tölthetõ LI, elég ütésálló, kültéri, sokszor esõs munkavégzéshez (szerelés/javítás/kertészkedés stb.).
Ha melóra kell akkor nem szabad spórolni rajta, mivel pénzt fogsz vele keresni. Az meg csak akkor megy, ha mûködik, biztonságosan.
Skilhunt H03RC, Nitecore HC60, HC65 esetleg ha még árban belefér. Ha sokat lesz a fejeden akkor a skilhunt jobb lehet a kisebb tömege miatt. Kuponokat tudod hol találod hozzájuk :)
Kösz szépen, a Skilhunt szimpinek tûnik, még ha kicsit túllóg is a kereten, de nem vészesen. (Amúgy nem professzionális melóhoz, hanem hétvégi, "szabadidõs", nonprofit túléléshez kell... :) )
Ami olcsóbb az nem tölthetõ, ami még olcsóbb meg nem vízálló. Szóval ezért mondtam ezeket, mert ezeket ismerem, merem is ajánlani. Drágábbat még könnyebb lenne mondani, de a skliunt h03 rc 45$ körüli árával az elsõ amit igazán merek ajánlani.
Nekem a Petzl Pixa 1 a viszonyítási alap, ami ugyan közelre jó, de távolabbra 0, strapabíró, ütésálló, de nehéz, és zabálja a 2 db AA elemet/akkut. Ebbõl indultam ki, látván, hogy robog a fejlõdés a lámpák terén, de nem vagyok fanatikus lámpagyûjtõ, pláne hozzáértõ, ezért kérdeztem a szakértõt. :) Próbálok tájékozódni a javaslataid alapján, köszi.
Nos amiket ajánlottam az összes teljesen más dimenzió fényben, de e helyett még egy 30$-os NU25 is jó választás lehet, az pille könnyû, mivel mûanyag, fénye ehhez képest elegendõ kell legyen és az üzemidõ is rendben van ha kevésnek bizonyult a petzl akkor is. Vess arra is egy pillantást, én itthon azt a fejlámpám használom a legtöbbet, mert tényleg pici-könnyû és ha nem akarsz szabadban kóborolni vele akkor bõven elég a fénye is.
Nézem azt is, kösz.
Még egy dilettáns kérdés: a beépített akkus könnyû lámpák akkujának várhatóan mennyi az élettartama? Van errõl tapasztalat? Gondolom, okos használat mellett is kipurcannak max. 4-5 év alatt, mondjuk pl. heti 1-10 óra használat mellett (nyár/tél).
Magas fokozatban elmegy 5 órát gyári adat szerint. Ez legyen a valóságban 4 óra. Ha heti kettõ ciklus kerül bele, és elvben a lítium akku kibír legalább 4-500 ciklust jelentõsebb kapacitás vesztés nélkül akkor is évekig jónak kell lennie. De ha meghalna akkor még mindig ott a lehetõség arra, hogy vegyél egy újat, vagy kicseréld az akkut benne, igaz nem tudom mennyire bontható, ezeket általában örökre rakják össze. Ha kiszámolod mennyit költenél ez idõ alatt elemre ha továbbiakban is a petzl-t használod akkor nem is rossz a teljes költsége a használatnak :)
Ettõl függetlenül prepper szempontból mindenképp érdemes elemmel üzemelõ lámpában/fejlámpában is gondolkozni!
Tisztességes dinamós töltõt én még nem láttam (értelmes áron persze), napelem-powerbank kombóm az van és tudom, hogy most télen elég csekély az amit tud tölteni, arra felesleges alapozni. Távirányító, rádió, stb., cerka elem még évekig fellelhetõ bármilyen gebasz esetén. Ha ügyes vagy akkor tudsz belõle egyszerre sokat is hazavinni, csak tudni kell hol van. A népek elõször a kaját és szeszt fogják a boltokból hazavinni. A tescoban a kínáló polcokon van kb. 2-300 csomag AA elem kitéve ;) Lehet vásárolni nyugodtan, azt nem fogják a parkolóban elvenni, mert nem ehetõ.
én láttam tisztességesnek gondolt dinamós töltõt, talán Orbit volt a márkája, és 30ezer körül volt
Hát, azért erre ne vegyünk mérget. Emlékeim szerint már többször is olvastam, hogy amerikai vészhelyzetek esetén (hurrikán stb.) az elemek is pillanatok alatt eltûnnek a boltokból, akárcsak a víz, kaja, benzin stb. Igaz, ott (bizonyos régiókban) rutinosabbak a hétköznapi prepperek, jobban szoktatva vannak a természet erejéhez.
@Haven
Én árérzékenyen fordulok ezek felé. Ha lenne 10e körül olyan ami tartósnak bizonyul akkor biza már lenne, mi több, cikk is lenne róla. Mivel nincs ezért ilyen cikkem sincs. Sajnos.
30e Ft-ot kicsit soknak találok ezért, akkor inkább veszek egy bringás USB-s dinamó szettet, meg egy emelõt a bicajhoz és tekerek :D
@Cattaro
Itthon nem rutinosak, nem félnek a sötéttõl. Mivel bíznak abban, hogy áram lesz. Aztán meglehet, hogy nem.
@WestBam Én nem bízom annyira az áramszolgáltatásban, az utóbbi években jó néhányszor elõfordult, hogy vihar után a faágak leszakította vezetékek/trafóbeázás-robbanás/oszlopkidõlés stb. miatt áramszünet volt az erdei tanyán, igaz, max. 1 napig, de az is elég a jóból, fõleg télen. Ezért is kell hosszú távra napelemrendszer a tetõre (+ akkuk, Tesla Powerwall, hol vagy?), igaz, az pont télen nem muzsikál túl jól. Plusz tiszta és száraz érzés függetlenedni a közmûvektõl.
A fûtés topikban válaszoltam, nem itt offolok :)
hmmmm, ez a biciklis cucc tetszik, ezt be tudom illeszteni a napelemes cuccomhoz is? Ugye, jól olvastam?
Ha 6 vagy 12 V-os feszültséget termel akkor a leírás szerint igen. De az ilyen hajtogatós napelemeknél van már DC-DC konverter.
Ezen a héten a Rofis MR30 elemlámpáról írtam. 21700 nagy kapacitású akku, XHP35 HI LED, beépített töltés és powerbank funkciók, visszafogott méret és okos idõzített visszalépés turbó valamint magas fokozatokból. Ház körüli lámpának megfelelõ lehet.
Egy pici EDC elemlámpáról írtam cikket, a Wuben E05-rõl. Már olvasható a blogomon.
Kifejezetten kellemes elemlámpa ami megeszi az AA elemet és akkut is, de a gyári tartozék 14500-as akku is pozitívum, fõleg mert mikro USB töltéssel is rendelkezik. A fénye méretét meghazudtoló, igazi idõkorlátos a turbó mód és csak lítium akkuval érhetõ el. Egy negatívuma van összesen, az pedig a magas készenléti fogyasztás. Ezt leszámítva egy nagyon jó kis lámpát ismertem meg személyében, szerintem nem az utolsó Wubenem (ez már jó elõjel) :thumbup
Karácsony elõtt még egy cikkem megjelent, a Maglite Solitaire LED változatáról. Egyébként kiváló prepper lámpa, méghozzá a faék egyszerûsége és ezáltal az extra megbízhatósága miatt.
Esetleg ez volt már tesztelve valahol: 20000mAh Car Jump Starter Emergency Charger Booster Power Bank Battery LED
Powerbanknak és rádiós kitelepülésnél használnám.
Idei elsõ cikkemben az Astrolux MF02S keresõlámpát próbáltam ki. Brutál :D
UTorch / Sofirn SP36 / BLF Q8 Mini
https://mobilarena.hu/dl/upc/2019-01...230029_111.jpg
KUPONOS ÁR: 44,76$
- regisztrált svéd postával együtt
- raktáron van, nem kell rá heteket várni, hogy feladják!
- jelenleg a legalacsonyabb ár ami létezik erre a termékre.
Mivel egyedi kedvezményrõl van szó ezért a kupont nem írhatom ki. Akit érdekel az privát üzenetben jelezze. A részleteket válaszban tudom megírni. Mivel a darabszám is limitált ezért kérem az írjon aki valóban szeretne is vásárolni.
Én már használom pár napja, baromira meggyõzõ darab.
Elõnyei:
- hihetetlen erõ lakik benne
- hidegfehér színhõmérséklet (szemre 6000K), ez nekem mondjuk bejön, van akinek meg pont nem
- kompakt, még hordozható méret
- 3x 18650 akku, vagyis 3 darab 30Q akkuval 9000mAh kapacitás -> hosszú üzemidõ.
- mintaszerûen mûködõ ramping (fokozatmentes fényerõ állítás) alapbeállításként
Hátrányai:
- programozás nem egyszerû, ha el szeretnéd állítgatni a gyári alapbeállítást (lesz magyar kezelési is hozzá idõvel, amint elkészül a cikk róla)
- gomb alatti zöld helyzetjelzõ fény elég erõs (menüben kikapcsolható)
- kicsit kagylós a felépítése miatt a vetítési kép széle. Ez a gyakorlatban nem észrevehetõ/zavaró!
:beer:
Egy érdekes cikket írtam arról, hogy miért és mit nem érdemes Kínából vásárolni. Nyilván ezt rá lehet húzni sok egyéb drága mûszaki cikkre is, de profilomba leginkább az elemlámpák illettek, szóval szerintem érdemes elolvasni.
Sokan szeretik, sokan használják, de én még csak most próbáltam ki elõször a Convoy S2+ 6x7135 driverrel szerelt változatát. Még ma is sokkal jobb választás, mint az árkategóriájában lévõ többi elemlámpa.
Újabb cikk, ezúttal a Nitecore TUP kulcstartó lámpáról, ami inkább egy EDC lámpa.
Ezen a héten egy felsõ kategóriás EDC elemlámpáról írtam, az Olight S2R Baton II típusról. A gyártóról biztosan sokan hallottatok, most végre én is írtam egy típusáról.
Tomo M3 panasonic ncr 18650pf , valamint Tomo m4 , panasonic 18650b akkuval , az akkuk kimérve opus bt c 3100-as töltõvel , nem hamis aksik . Fél éve mindkettõt fullra töltve tettem el , most alig van az akkukban . Létezhet , hogy a tomo szép lassan lemerítette az akkukat ? Másik , nem tudnál olyan töltõt , ami aa és aaa akkukat tölt napelemrõl , usb 5V ?
Elképzelhetõ, hogy meríti, igen, mondjuk egy év reálisabb lenne.
Töltõ: dedikált rendes Ni-MH töltõrõl nem tudok, valószínûleg azért mert az háklis arra, ha megszakad a töltési folyamat és elölrõl indul. Ezért is jobb a lítium akku és töltõ erre a célra.
Köszi .
A Convoy C8 elemlámpa megújult, és már Convoy C8+ néven fut tovább a kínálatban. Mivel több kérdés is felmerült vele kapcsolatban ezért írtam egy összehasonlító cikket a "régi" C8 és az új C8+ miben is különbözik.
Ezen a héten a Maglite XL50-es elemlámpáról írtam. Nem követi a "trendeket", mert csak 200 lument tud, ráadásul ez a legújabb, felturbózott változata. Ettõl független egy jól használható elemlámpa ami AAA elemmel is elmegy szépen, ilyen áramforrásról pedig nem sok alternatívája van.
Ezen a héten is jelent meg új cikkem, méghozzá a Convoy T2 AA elemmel vagy Ni-MH akkuval üzemelõ elemlámpáról. Meglepõen jól sikerült darab.