Április elsejei cikk, sokkal jobban megértettem belõle a helyzetet:
Számháború – utánajártunk a járványhalálozások valódi adatainak
Amit fontosnak látok: a KSH adataihoz képest a Népesedéstudományi Kutatóintézet nem egész másfélszeres szorzóval számolja a járvány 2020-as halálos áldozatainak az összlétszámát Magyarországon. Azért ezzel kezdem, mert ez az eddigi legdurvább becslés (a cikk ismerteti, hogy miért nem tekinthetõ pontosnak). És ez is 1,5-ös szorzó alatt van.
A másik dolog. Tényszerûen megerõsítették, amit Müller Cecília mondott, és amit én kissé morbid tréfának szántam itt a fórumon. Jelesül: ha volt akár egyetlen pozitív covid-teszt, és az illetõ késõbb meghalt autóbalesetben, akkor õ szerepel a napi adatokban, mint a covid halálos áldozata.
A vonatkozó idézet: "A haláleseteket a késõbbiekben a KSH feladata lesz elkülöníteni egymástól – mondja a Mandinernek Kincses Áron, a KSH szakstatisztikai igazgatóságát irányító elnökhelyettes. – A gyors statisztikába az a covidfertõzött is bekerül ugyanis, aki például szívbetegségben hal meg, vagy elüti egy autó." (Mint egy másik cikkbõl megtudtam, ezt már a kormányszóvivõ is megerõsítette.)
Eddig én a napi adatokkal számoltam, tehát a koronavirus.gov.hu 530 oldalát összesítettem. Ebben akkor tényleg mindenki szerepel, akinek valaha volt pozitív covid-tesztje, és aztán bármitõl, bármikor meghalt. Kincses Áron szerint egyébként "...a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) >>transzparens módon, lelkiismeretesen lejelent mindenkit<<". Tehát ez egy igencsak precíz adatbázis. Viszont szó szerint csak annyit néz, hogy volt-e valamikor pozitív covid-teszt.
A KSH-ba viszont már csak azok kerülnek be, akiknél az orvosi szakvélemény, ill. boncolás a covidot állapította meg a halál okaként. És ott viszont már minden ország statisztikai hivatala a WHO tavaly tavasszal kidolgozott, egységes és pontos szabályrendszerét követi (míg a napi statisztika módszerei országonként eltérnek).
Vagyis a KSH adatait kell korrigálni a halálozási többlettel, hogy megkapjuk a valós számot. És ez Magyarországon 1,143-as szorzót jelent. Vagyis úgy néz ki, hogy a KSH halálozási adatai nagyjából valós képet adnak.