Érthetõ, amit írtál, el is fogadható. De bocsáss meg, mit értesz portyázáson és beszerzõ körúton?
Printable View
A méz nagyon finom a kávéba, és a limonádéba egyenesen csodás! Próbáld ki! Vannak sütemények, amik szintén jók mézzel, továbbá egy tejbegríz, mákostészta rácsurgatott mézzel mennyei! De persze egy igazi prepper maga készíti a rumot és a cukrot, nem kell neki méz, igaz? :D
Sõt, vannak helyek ahol adnak a kávéhoz cukor mellé kis mézet is.
A kávéba mi is mézet teszünk, szerintem jobb, mint cukorral.
Évtizeddel ezelõtt mi is mézet használtunk mindenhez, kávéba is.
OFF Családnak fogalma sem volt a méz bolti áráról. Édesapám méhészetében sajnos rossz tanuló voltam. Kézi hajtású pörgetõt tekertem, és keretekrõl kapartam kilószám a propoliszt. Halála után eladtuk a méhészetet, isten nyugosztalja, itt a nyugati végen anno híres méhész volt. ON
Nagyon köszi! Ezeket még fel kell dolgoznom.
Persze a bodzaszörp meg a cickafark tea a legkevesebb. vannak olyan problémák, mint pl ólak, állatok elkerítése, ráadásul amit Doom említ, hogy nekem sem tetszik annyira az önellátásban a helyhez kötöttség, de persze békeidõkben vannak elõnyei (ahogy leírtam, az, hogy a gazdaság fejlesztés helyett felszerelésre, felkészülésre költsd a fizetésed, kereseted.)
Néha úgy érzem kellene 1-2 néger rabszolga, vagy egy kertész akinek fizetek mondjuk a 160-as fizumból 60 ezret, (csak elmélet! nehogy valaki feltegye a kezét) azért, hogy hetente lejön és rendet rak, (megmetszi a fákat, lecsapja a füvet, telepít, kivesz, permetez, akármi) ha 4 alkalommal számolok ez alkalmanként 20 ezer, és persze az elsõ évben kemény munka lenne, a második harmadik évben már egyre kevesebb. persze ez függ attól is milyen típusú kertet szeretnék.
Most nyilván ellenszenvet válthat ki ez a dolog, de lehet kifizetõdõbb. Ha léteznének elérhetõ áron sci-fi beli robotok (ilyen sosem lesz, mert folyamatosan kell majd õket szervízelni stb) csak nyûg lesz, tuti betanítanám õket kertészkedni.
mindenesetre baromfiakat tervezünk, és ahogy említetted a termény lopást, nem nagyon találkoztam még vele. kutya nyakörvet loptak :D de ennyi...
Had szóljak én is hozzá, mivel nekünk is van gazdasági területünk, vészhelyzet esetén "B" tervként használnánk.
Nos az én olvasatomban portyázás = saját terület (esetleg szomszéd barátom) határainak bejárása, idegenek elûzése, tehát a jelenléttel demonstrálni kell, hogy az a terület foglalt, védett. Beszerzõ körúton a cserekereskedelmet értem.
Válaszom gyüjtögetõ-nek és glassbox-nak:
Sajnos nem tudom, milyen mézhozamra számítsak, egyelõre remélem hogy megmaradnak. Nem akarok elõre inni a bõrükre.
Pityubá esetleg tudsz méhész tanácsokat adni?
Az átszállítás kisebb bonyodalmakkal járt, az elsõ rajbegyûjtéskor sok méh maradt a fán, kérdéses volt hogy köztük van-e a királynõ. Mint utólag kiderült, elsõre megvolt...
Egyszerûen csak ráöntöttük õket a keretekre, és rátettem a fedelét a kaptárnak.
Másodszori begyûjtéskor már iszonyat gyilkos hangulatban találtam õket, de sok maradt a törzsön, ezért még egyszer megpróbáltam a hordós módszert.
Ekkor több csípést kaptam, és a hordó is leesett és kinyílt, nagy lélekjelenléttel rá tudtam csapni a fedelet, és a fullánkokkal foglalkozni.
A hordót a kaptárnál nyitottuk fel, a benne levõ méhek elõször kirajzottak, aztán csatlakoztak a kaptárbeliekhez, ott volt a királynõ.
Ma még láttam méheket a barackfán, szakszerûen bontják a méhviasz maradványokat és viszik a kaptárba.
A bal kezem egy dagadt pókra hasonlít öt lábbal, a jobb kezem feleakkora, de megérte. :)
Ja a begyûjtést egy youtube videón néztük meg...és bevált.
Most én mondom, hogy ne a problémákkal foglalkozz! :) Csak azt és annyit tegyél amihez kedved és lehetõséged van. Ha se lehetõséged, se kedved, se tudásod nincs az állatokhoz, akkor halaszd késõbbre. Valamelyik elõbb-utóbb megjön.
Amikor mûveltem a saját földem néha én is rabszolgának éreztem magam. De éreztem a saját termés asztalra kerülésének büszkeségét! Láthatod itt a fórumon többen vannak akik csinálják és szeretik. Én nem tudtam megszeretni, inkább csinálom azt amit szeretek és megkeresem annak az árát amit megtermelhetnék. Ezzel "hátrányba" kerülök, mert nincs meg, illetve kopik a rutin ami a kerthez kell. De ha jobbról jön a baj, balra megyek, ha balról akkor jobbra, mert "nem köt röghöz" a tanya. Viszont ha nincs hova futni, hiányozni fog egy jól belakott hátország.
Nehéz eldönteni melyik a jó megoldás, de érdemes minél több lehetõséget kipróbálni ha teheted!
Megpróbálhatok segíteni, de mint írtam nem voltam jó tanuló, és ez miatt lett eladva a méhészet. Ezért nagy szakmai segítséget ne várjatok tõlem. :(
Nos az elszökött családok befogásáról, hogy is csinálta édesapám:
Ha láttatok már almaszedõt, akkor ezt 50cm átmérõjû acélkerettel és kukazsákkal képzeljétek el.
4-5 méteres nyélen a család alá emelte az egyik személy, a másik magasított létrán állva, vastag fával erõs ütést mért felülrõl az ágra. Az ütés rezgésétõl a méhek nagy része a zsákba menekült legtöbb esetben az anyával. Utána a zsákot tartó személy oldalra fordítva a zsák keretét zárta azt, majd leemelte a méhekkel együtt. A többi már ismert módon történt. Megjegyzem teljes méhész átszúrás elleni védõruhát használtunk, betartva az elõírásokat. (én a be...ari tanuló minden esetben) :D