www.hasznalttartaly.hu
Itt rengeteg féle van, olyan is amit be lehet sûlyesztetni talajszint alá föld takarással
( de Wannabe nagy igazságot mondott a belülrõl lecsapódó páráról....)
Printable View
www.hasznalttartaly.hu
Itt rengeteg féle van, olyan is amit be lehet sûlyesztetni talajszint alá föld takarással
( de Wannabe nagy igazságot mondott a belülrõl lecsapódó páráról....)
galzbox!
(Saját vélemény)
Használhatatlan embernek, legfeljebb tárolási célra alkalmasak az ilyenek.
Egy gagyibb harcoska is fél perc alatt kifüstöl téged egy ilyenbõl.
Nagyon nem jó ez egy bunkernek, menekülõnek, rejtõzködõnek!
Én úgy tudom, legmentes lezaras eseten fix marad a paratartalom, nem lesz sem extrem magas sem alacsony. Hasznalat eseten szelloztetnem... talan az a bent rekedt keves is csokkentheto paracsapdaval.
Ezek a tartalyok is dragak, en inkabb fix muanyag lemezekbol forrasztanam ossze+ kapna egy keretes megerositest.
Tetelezzuk fel, hogy olyan extrem helyre telepitem, ahol nem talaljak meg. ( egy 80x80 as bejarati lemezt kell csak rejteni!)
A bunkerharcok ugyis a pincekert, kulonallo epuletekert folynak majd, a vadallomany is fel fog szaporodni, sajnos foleg a kutyak.... De vaddisznok, szarvasok is. Elelem sztem boven lesz es nem az erdo kozepere rejtett lyukakert folynak majd a harcok.
Jó régen részt vettem egy hadgyakorlaton Gyõr mellett télen , kb -8-10 fokban kellett éjszakai megfigyelõ bunkert ásnunk és a magunk által ásott megfigyelõ fedezékben egy elképzelt határszakaszt figyelni egész éjjel , szóval a tapasztalatok , sok ember hihetetlen dolgokra képes, mármint ami az ásást illeti, pedig attól féltünk a legjobban és az volt viszonylag a legegyszerûbb feladat .Azzal szívtuk meg ,hogy nem ástunk elég mélyre így a gödörben k..va hideg volt és a gödör fala a föld úgy sugározta a hideget ,hogy nem lehetett benn megmaradni ezért inkább kimásztunk és gödrön kívül töltöttük az éjszaka egy részét ami ugye harci körülmények közt öngyilkosság lett volna ráadásul elvileg rejtett figyelõk voltunk :) Ez az éjszaka örök emlék maradt nekem annyira fáztunk pedig , volt rajtunk pizsama alul felül ,azon molino , azon pedig a gatya , felül pedig a létezõ összes honvédségi ruhadarab amit találtunk még a kimenõ ing is , de azonkívül ,hogy alig tudtunk így felöltözve mozogni ugyanúgy fáztunk egy idõ után . Emlékezetes éjszaka volt , egy biztos gödrökben bunkerekben csak a legvégsõ esetben éjszakázzunk :) Inkább elhagyott épületet keresnék ,bár nehezen tudok elképzelni olyan helyzetet ,hogy a föld alá keljen bújni .
Légmentes lezárás esetén hamarosan megfulladsz!
A páratartalom meg folyamatosan nõ, hiszen a mûanyag nem ereszti át a vizet, szépen csorog majd a falakról, ezt kipróbálhatod egy egyszerû fóliasátorban is (erre vannak pl. a páralekötõ berendezések pár ezer Ft-ért.
A bunkernél a legfontosabb a hely kiválasztása, legjobb, ha teljesen talajvízmentes helyen van, min. 1,5 m földtakarás kell, de a valódi óvóhelyek min. 3 m takarással készülnek (ez domboldalban könnyen megoldható). Jelenleg talán legolcsóbb és legbiztosabb megoldás a használt (tengeri) konténer (persze egy jó barlang még olcsóbb).
Ne haragudj, de ezt cáfolnám:
Ezek úgynevezett "storm shelter"-ek, mûanyag, földbe építhetõ hurrikánbunkerek.
Ha lezárva tartom oda nem megy be pára és ki sem, ideális páratartalom marad.
Ha szellõztetem (amikor bent vagyok) akkor pedig a fölösleges pára kimegy a szellõzõkön.
Szerintem több értelme van egy ilyennek, mint betonnal, fémmel, barlanggal, pincével, akármivel mókányolni. Én mûanyagból építeném a bunkerem... Természetesen a talajnyomás tényleg kérdéses, de ez is csak konstrukció kérdése.....
Ráadásul ez a megoldás "bombabiztos" és olcsó is...
http://i1.ytimg.com/vi/JJBFuwwYnDc/maxresdefault.jpg
Ennél jobb bunker szerintem nem kell. A legkietlenebb, vadregényes helyre is telepíthetõ, belül mégis a civilizáció szikráit adja még mindig vissza, és nem kell hozzá hi-tech, hogy fenntartható állapotban maradjon.
Ugyanez "szabadon"
http://files.abovetopsecret.com/file...pl519bd3c1.jpg